16 GB Kullanılabilir Miktar; 7,95 GB Sorunu

25701

Kilopat
Katılım
17 Temmuz 2014
Mesajlar
42
Çözümler
1
Geçen hafta 2 adet yeni bilgisayar topladık. Özellikleri aşağıda yazıyor. Bilgisayarlara işletim sistemlerini kurduk, işletim sistemlerini kurduktan sonra bir bilgisayarın RAM'inin 16 GB (Kullanılabilir miktar ; 7,95 GB) olarak olduğunu gördük. RAM'de sorun olabileceği düşüncesiyle RAM'leri değiştirdik fakat aynı hatayı aldık. Ayrıca sağlam olan bilgisayarda XMP ile RAM 3000 MHz'de çalışıyor. Lakin sorunlu bilgisayarda RAM XMP seçtiğimiz zaman bilgisayar açılışta 4-5 kez elektriği kesmek şartıyla kendini resetliyordu. Ramler diğer bilgisayarda normal çalıştığı için anakartta sorun olabileceğini düşünerek aldığımız yere geri gönderdik. Bir kaç gün sonra anakart da bir sorun olmadığını söyleyip geri gönderdiler. Bizde bunun üzerine yine ASrock AB350M özelliklerinde Gigabyte GA-AB350m-DS2 anakart aldık. Montajı yaptıktan sonra malesef yine aynı hatayı aldık. 16 GB RAM görüyor fakat kullanılabilir 7,95 yazıyordu. Ayrıca bu anakartta da XMP 3000 MHz yaptığımızda aynı Asrock anakartta yaptığı gibi açılışta 4-5 kez elektriği keserek reset atıp tekrar başladı. BIOS güncelledim lakin sorun halen devam ediyor. Bırakın 3000 MHz çalışmasını 2666 MHz da çalışsa yetecek. Yardımcı olursanız sevinirim.


  • AMD Ryzen ™ 5 1500X 3.5GHz (Turbo 3.7GHz) 16MB Cache AM4 İşlemci (Wraith Spire Soğutuculu)
  • Asrock AB350M Socket AM4, DDR4 3200+ MHz (OC), Ultra M.2, USB 3.1 Gen1, mATX Anakart - ASRAB350M
  • Galax GTX1060 6GB EX OC Black 192Bit GDDR5 Ekran Kartı (60NRH7DVM6EO)
  • Adata DDR4 16GB(8GBX2) 3000MHz D41 SPECTRIX
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Birinci Durum;
Şimdi yanlış anlamadıysam, elinizde birebir aynı donanıma sahip iki bilgisayar var. Birinci sistem stabil bir şekilde çalışırken, ikinci sistemde RAM sorunu oluşmakta. Siz problemli olan bilgisayardan söktüğünüz RAM'leri birinci bilgisayarda deneyerek, RAM'in sağlam olup olmadığını kontrol ettiniz ve birinci bilgisayarda RAM'ler düzgün çalıştı.

İkinci Durum;
Daha sonra anakartta, problem olacağını düşünerek, anakartı değiştirdiniz ve yine aynı sorunla karşılaştınız.

Windows sürümlerini ve birinci durumdaki BIOS sürümlerini aynı varsayarak yazıyorum.
Bu durumda RAM'inizi etkileyen başka bir donanım olması olası bir durum. Birinci bilgisayarda, kullandığınız RAM'leri sorun oluşan bilgisayarda denediniz mi?
 

Evet hocam birinci bilgisayarda çalışan RAM'leri sorunlu bilgisayarda denedik. Aynı hatayı aldık. Sizinde doğru anladığınız gibi bu bir anakart sorunu olabilir diye anakartı iade edip başka bir marka anakart aldık onda da aynı hatayı aldık. RAM lerin hepsi sağlam bilgisayarda çalışıyor sorunlu olanda anakart değiştirmemize rağmen aynı hatayı veriyor.
 
Hocam her iki anakartta da aynı işlemciyi mi kullandınız? Bu tarz bir sorun RAM kaynaklı değilse genelde işlemci kaynaklı oluyor. Sistemin komple iadesinden ziyade işlemciyi servise yollamak ya da işlemci için iade talep etmek daha mantıklı olur.
 

Evet aynı işlemciyi kullandık hocam. Bilgisayarları bir abimizin çocukları için aldım. Bu sorun yüzünden üzerimde baskı varmış gibi hissediyorum. Her ne kadar abimiz laf etmese de sonuçta ben aracı oldum sistemi ben seçtim ve 3-4 gündür uğraşıyorum. Anakartı gönderince 3-4 gün bekledik şimdi bir de işlemciyi gönderip beklersek iade günümüz dolacak. Ayrıca işlemcinin arızalı değil deyip geri gönderilme riskleri var. Bizim sorunumuzun üzerine test edip göndereceklerini sanmıyorum takıp bakacaklar çalışıyor deyip geri gönderecekler diye korkuyorum açıkçası. Sistemler kendimin olsa hiç sıkıntı değil ama.
 
bende 8 GB Donanıma ayrılmış diyor daha önce böyle birşey yoktu bunu nasıl düzeltebilirim yardımcı olur musun ? oyunlarda şimdi drop yiyorum önceden yağ gibi akıyordu.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…