16 GB RAM yetersiz mi?

Mali_1905

Hectopat
Daha fazla  
Bilgisayarımda 16 GB RAM takılı. Sistem bilgisi ekranında da görev yöneticisinde de 16 GB fiziksel bellek takıı gözüküyor ama kullanılabilir fiziksel bellek değeri sürekli değişyor. Şu ana kadar en yüksek 12.5 GB i gördü. Eğer kullanılan RAM miktarı kullanılabilir RAM miktarını geçerse PC kilitlenip kalıyor hiçbir şeye tepki vermiyor anca güç düğmesine basılı tutunca kapanıyor. Bu sorun 2 gün önce yoktu ne olduysa dün başladı. Hiçbir oyunu oynayamıyorum oyunları açtığım anda donuyor. Ekteki görsellere donduğu andaki ekrandan bir ön ek bırakıyorum. Bu problemi nasıl çözerim? Sebebi nedir?

Gerekli başka bilgiler var ise yazın yazayım.

Dosya Ekleri

• Ekran görüntüsü 2025-03-26 221804.png
    Ekran görüntüsü 2025-03-26 221804.png
    5,3 KB · Görüntüleme: 53
  • Ekran görüntüsü 2025-03-26 221745.png
    Ekran görüntüsü 2025-03-26 221745.png
    44,8 KB · Görüntüleme: 53
  • WhatsApp Görsel 2025-03-26 saat 21.27.20_547cc8ca.jpg
    WhatsApp Görsel 2025-03-26 saat 21.27.20_547cc8ca.jpg
    269,7 KB · Görüntüleme: 48
Son düzenleyen: Moderatör:
Bazı oyunlar için önerilen sistem belleği 32 GB olmaya başladı. Bence yavaş yavaş 32 GB'ye geçseniz iyi olur.

Görev yöneticisinde yazan kullanılabilir ram miktarı o andaki boş olan ram miktarı mı yoksa toplam kullanılabilir ram miktarı mı. Çünkü oyunu başlatınca özellikle izledim. Kullanılan değeri kullanıbilir değerini geçtiği an pc kitlendi dondu
Kullanılabilir yazan yer size kalan paydır. Önbelleğe alınmış yazan ise arkada çalışan ama kullanılmayan ayrılmış RAM demektir.

Peki bu donma sorunu tam olarak neyle alakalı olduğunu nasıl anlarım ? Eğer 32 gb ram alıp takarsam sorunun geçeceği kesinleşse gider alırım ama dorun başka birşeyse para noşa gideceği için alasım gelmiyor şuan.

Kullandığınız PC'nin diğer donanımlarına bağlı.

Peki bu donma sorunu tam olarak neyle alakalı olduğunu nasıl anlarım ? Eğer 32 gb ram alıp takarsam sorunun geçeceği kesinleşse gider alırım ama dorun başka birşeyse para noşa gideceği için alasım gelmiyor şuan.
Donma büyük ihtimalle bununla alakalıdır. Çünkü 16GB RAM'ınız bulunmakta ama 8GB kullanabiliyorsunuz sadece. Aslında bir programla ile önbelleğe alınmışları temizleyebilirsiniz fakat tekrardan çoğalıyorlar. 32GB RAM almanız bence Windows 11'e göre en ideal bir RAM'dır.

Gün geçtikçe oyunlar güncelleştirme alır, bu da daha iyi göstermek için RAM vb şeyleri arttırırlar

16 GB bence Windows 11 için yetersiz. Benim bile şu an 6.6 GB kullanıyor.

Bende Windows 11 kullanıyorum 16 GB bellek var PC boşta 6 GB kullanıyor oyun açınca da en fazla 8 GB ile 12 GB arası kullanıyor
Oyunlar ise: RDR2 - MSFS 20/24 - Construction Simulator vesaire.

Bilgisayarımda 16 GB RAM takılı. Sistem bilgisi ekranında da görev yöneticisinde de 16 GB fiziksel bellek takıı gözüküyor ama kullanılabilir fiziksel bellek değeri sürekli değişyor. Şu ana kadar en yüksek 12.5 GB i gördü. Eğer kullanılan RAM miktarı kullanılabilir RAM miktarını geçerse PC kilitlenip kalıyor hiçbir şeye tepki vermiyor anca güç düğmesine basılı tutunca kapanıyor. Bu sorun 2 gün önce yoktu ne olduysa dün başladı. Hiçbir oyunu oynayamıyorum oyunları açtığım anda donuyor. Ekteki görsellere donduğu andaki ekrandan bir ön ek bırakıyorum. Bu problemi nasıl çözerim? Sebebi nedir?

Gerekli başka bilgiler var ise yazın yazayım.

Hocam bu RAM'dan kaynaklı bir şey olduğunu düşünmüyorum. Ya Windows güncelleştirmeleriyle alakalı bir sorundur ya da virüs girmiştir tir. İkisi de değilse yakın zamanda bilgisayara ek neler yaptınız gözden geçirin.

Anladım yarın tamirciye bırakıcam bilgisayarı bakalım ne dicek.

Şimdi biosu açıp bir bakayım dedim. +12V bölümünün değeri 10.290V olarak gözüküyor. Bu bir sorun mudur ?

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı