17 yaşından sonra boy uzaması

Kabaca denebilir ki kemik yaşınız 18 olup epifizleriniz tamamen kapalı göründüğünde boy uzamanız bitmiştir.

Buradan sonra bir miktar gövdeden, bir miktar da bacaklardan uzama imkanınız var ama kesin değil, zaten çok büyük bir miktar da değil.

Kemik yaşınız 16,5-17 gibi görünüyor, yani 1 yıl daha uzama dönemindesiniz. Ama uzama döneminde olmanız, kesin olarak uzayacağınız anlamına gelmiyor. Açık epifizlerin büyüme hormonu ile uyarılması sonucu uzama gerçekleşir.

Büyüme hormonu salınımı da, genetik, uyku saati, uyku süresi, uyku sırasında odanın tamamen karanlık olması, düzgün beslenme, uykudan önce veya genel olarak şekerli, abur cubur benzeri şeyler yememe, düzenli fiziksel aktivite ve egzersiz, spor gibi etkenlere bağlı.

Yapabileceğiniz en iyi şey, uzamanıza engel olacak bir hormon/vitamin/mineral eksikliğinizin olmadığından emin olduktan sonra, iyi beslenme, iyi uyku ve düzenli egzersiz olacaktır. Bunları yaparsanız uzayabilirsiniz de, her şeye rağmen uzamayabilirsiniz de. Anne baba boyuna bakıldığında ortalama 175 olmak üzere, genetik olarak 165-185 arası olmanız gerektiği gözüküyor ve siz zaten bu aralığa girmişsiniz.
Peki hormon değerlerim normal oldugu halde dışardon hormon takviyesi yapsak nasıl olur ?
çene,burun,kalp,böbrek,kanser hücreleri ve her şey büyür diye biliyorum boyum dahil
bunu çok duşuk riske yapmak mümkün mü
 
şöyle düşünüyorum dedigim gibi 4 ay saglıklı beslendim zamnında uyudum vitamin esnetme haREKETLERİ VS ama büyüme hormonunu tetikleyemedim bunu bir şekil tetiklememiz lazım degil mi ufak hormon dozlarıyla ya da başka bir şekil
Yok hocam, öyle olmuyor maalesef. Büyüme hormonu eksikliği olmayan, bariz boy kısalığı olmayan birine büyüme hormonu verilemez, tıbbi olarak uygun değil.

Endokrin uzmanı olmadığım için detaylarına pek hakim değilim ama vermiyorlar.

Siz düzgün yaşamaya devam edin, stres yapmayın bu konuyu. 170 kalsanız bile hiç fena bir boy değil, kişilik daha önemli her zaman.
 
Epifizleriniz henüz tam kapanmamış ama çok çok hafif bir açıklık kalmış, artık kollarınızın fazla uzayacağını sanmıyorum, büyük ihtimalle uzamadan kapanırlar bir süre içinde. Yine de kollarınız ve elleriniz vücudunuzun kalanına göre büyükse, önce bu uzuvlarınızın uzamış olması, sırada bacaklar ve gövdenizin olması da mümkün, ama ciddi bir kol uzunluğundan bahsediyorsunuz oldukça ilginç.

Düzgün beslenin, erken ve kaliteli uyuyun, spor yapmaya çalışın en azından 180 olursunuz diye düşünüyorum, geç boy atanların genelde öncesinde stabil bir boy uzaması olur, siz son birkaç yıldır fazla uzamamışsınız (yılda 3 cm'den az uzadınız diye tahmin ediyorum), bu ya hatalı uyku ve beslenmeden olabilir, ya bir hastalık/eksiklik olabilir, ya da boy uzamanız artık duruyor olabilir. Belki de gerçekten birden boy atacaksınızdır ama benim bilgim ve tecrübem bunu kestirmeye yetmedi. En yakın zamanda gerçek bir doktora da gidin eğer gitmediyseniz. Kol uzunluğu belki de gerçekten 185-190 vs olabileceğinizi gösteriyordur (çünkü 183lük arkadaşınızdan çok daha uzun kollu olduğunuzu söylüyorsunuz), veya bazen farklı genetik hastalıklarda böyle şeyler olabiliyor, bilemiyorum. Biraz sıradışı bir durum, dolayısıyla pek bilemedim.
reis bende çok takıyorum genetiğim çok kısa 165 fln baba ama gerçekten elimden geleni yapıyorum uyku beslenme spor vs. röntgen bu şekilde bi anda boy atmak imkansızmı şuan lütfen güzel şeyler söyle :=) yaş 15 2 ay sonra 165 gircem boy 168
322109719_841127903786050_7681845312696859835_n.jpg
 

Yeni konular

Geri
Yukarı