İlk işim sayılır 1 hafta boyunca gıda deposunda çalışmıştım yaşımdan dolayı çıkartmışlardı, hangi işte çalışabilirim?
biraz hortlatmak gibi olucak ama olsun sonradan gelenler için görmüş geçirmiş birinden dinlemiş olurlar, agam 19 yaşıma giricem ocakta. nakliyat, depo, kargo, fabrikada çalıştım, hepsini direk doğruca anlatıcam iyiyise iyi kötüyse kötü.
NAKLİYAT:
nakliyat arkadaşın dediği gibi iş olur da olmaz da ama olunca afedersin eben ağlar, 5 yıl nakliyatcılık yaptım bel fıtığım var yani bu yaşta doğrulamıyorum parası güzel ama bedeni, bünyeyi büker diyim anla.
DEPO:
depo da yüklemecilik yaptım, bizim depoda full beyaz eşyalar vardı buzdolap çamaşır makinesi falan yani, iş öyle çok zor değil di biraz farklı bir el arabası veriyolar sana, rampalar oluyor rampaya tır yanaşıyor sen de tıra dolap yüklüyorsun, ama k.e.a. yani küçük ev aletleri veya küçük ürünler olunca onları sen kendin kaldırıp koyuyorsun falan yani o zor kocaman tır yani işin içinden zor çıkıyorsun.
(çok ayrıntı vermeyeceğim istersen veririrm ama)
KARGO:
(bunu iyi oku bence) bu dediklerim mavili (y.i. kargo firması) hakkında anlarsın kısaltmadan bence. kargo şöyle, ben kargo da sanayi bölgelerine bakan kargo şubesinde çalıştım dağıtımcı olarak, sanayi bölgesi çok zor çünkü ürünler 3-4 bazıları 20 kilo, her şeyden sen sorumlusun en ufak bir hatan olsa bile senden kesiyorlar(kargoyu kaybetmek, kargoya zarar vermek, araca zarar vermek, parayı eksik almak, uygulamada hata yapmak), sana bir telefon veriyolar adresi şoföre söylüyorsun seni götürüyo o kadar ürün arasından kargoyu bulup götürüyorsun isim soy isim alıp onaylıyosun çıkıyosun, günde 11 buçuk saat çalışırsın ama mesai paranı vermiyorlar, günlük 200 lira ayda 6000 tl falan yatan yemek kartı veriyolar sadece belli yerlerde geçiyor. ben bu işi önermem ama illa yapcam dersen şehir içine bakan şubelere başvur onların da alacağını sanmam askerlik yüzünden.
FABRİKA:
fabrikaya gelirsek, bu fabrikadan fabrikaya değişir yani ortam falan çok farklı, 1 fabrikada en aşşağı 200-300 kişi çalışıyor diye biliyorum yani, orda amirler var öğretmen gibi düşün, sürekli hadi hadi var boş durdurtmuyolar senle uğraşırlar herkes kendini düşünür, sen fabrikaya başvurursan torpilin yoksa %90 operator olursun, operator de işte makinanın başında durursun genel olarak çoğu direk 12 saat 8 saat ihtimali çok azdır yani, 12 saat ayakta çalışırsın ama bazı yerler altına kasa çekip oturmana izin verir ama sürekli kalk otur yaparsın bıkarsın, örnek olarak ben 3 tane fabrikaya gittim biri plastik fabrikası, buz dolapları için raf yapıyor, makinadan raf çıkıyor sen onu alıyorsun çapakları oluyor bunun baskı olduğu için, çapağını alıyorsun yanında kasa oluyor ona koyuyorsun, bu arada cinsiyetini bilmiyorum ama kadınsan fabrikada operator olma ihtimalin daha da artıyor yani kadınlara göre çok iş yok çünki yanlış anlama, fabrikada operator harıcı ıslere gırmeye calıs, temızlıkcılık bıle daha ıyı yanı bence ondan, ben temızlıkcılık de yaptım fabrıkada, sağı solu süpürüyon bizim orda çok yağ oluyodu makine arasında bide gider yoktu yere su dökülünce birikiyodu ama bunlara rağmen iyiydi, 1-2 saatte işi bitir elinde çekçek-süpürge ile dolaş yalandan bir kaç yeri süpürüyomuş gibi yap kimse sesini çıkaramaz, ama operator 12 saat sadece belli zamanlarda 2 kere olmak üzere 15 dakika çay molası, ve 1 kere 30 dakika yemek molası oluyor anca o zaman oturuyorsun, bizim orda operatorlerin bir kısmı molaya çıkardı kalan kısım onları beklerdi makinalar durmuyordu çünkü.