18 yaşında tornacıda çırak olarak çalışmak mantıklı mıdır?

Em0can

Hectopat
Daha fazla  
18 yaşındayım lise sonum. Sanayide çırak olarak çalışacağım, iş sahibi ev sahibinin arkadaşı mı akrabası mı neymiş. Ev sahibinin söylediğine göre sanayide tornacıymış. Sadece yazın değil, 1 sene çalışırsam sigorta yapar mış. Maaş olarak da hiçbir şey bilmiyorken fabrikaya girdiğinde sana direkt asgari ücret vermezler dediler. Sizce ne kadar maaş verirler ve mantıklı mı? Üniversite ve PC için para biriktirmek için girmek istiyorum ama ev sahibi ve ev büyüklerim yani annem ağabeyim ve ablam meslek öğrenirsin ilerleyen yıllarda belgeni alıp kendi dükkanını açarsın diyorlar. Söylemenin iyi olacağını düşündüm üniversitede çizgi film ve animasyon okumak istiyorum. Ablam yz (yapay zeka) var artık iş bulamazsın falan annem ve ağabeyim ise resim çizerek para mara kazanamazsın iş miş bulamazsın diyorlar. Sizce doğru mu söylüyorlar, ne yapmalıyım? Biraz zorda kaldım. 2 senedir bunu okumak istiyorum ama hiç desteklemediler. Emin değilim ne yapmam gerektiğinden. Sizin öneriniz ne?

Güzel iş ama o sigorta muhabbeti saçma. Normal bir CNC fabrikasına girsen ilk günden sigortanı başlatırlar. O kendi iş yerini açma muhabbeti biraz hayal. En ucuz makine 2 milyondan başlıyor ayakta kalmak için 4-5 makine lazım. Birde o makinelere iş bağlıycan. Berber dükkanı gibi kolay açılacak bir iş değil.

Fabrikalarda ne olursa olsun sigortanı yaparlar ve asgari ücret verirler 0 dahi olsan. (en azından batıda, belki anadoluda öyledir ama kurumsal firmanın böyle bir sahtecilik yapabilmesi pek mümkün gelmiyor.)
İstediğin bölüm yetenek sınavıyla alıyorsa kazanman kolay olacaktır? Bilmiyorum nasıl kazanılıyor ve kolay mı, ama eğer kampa girmen gerekmiyorsa bence başarabilirsin işle beraber. Ama sana bağlı, işten geldiğinde çok yorgun olacaksın hafta sonları da üşeneceksin kendini ikna etmen lâzım.
Yapay zekâ ancak işini kolaylaştırır. Artık Junier ve konsept tasarımcılığı kalmadı AI yüzünden ama hâlâ çizerlere ihtiyaç var. Yapay zekâ yüzünden işini kaybetmekten krokma, sektör değişir ve değişen sektöre uyum sağla. Ailen tıp ve mühendislik dışında hiçbir şeyi desteklemiyecek zaten çok da şey etme.

Güzel iş ama o sigorta muhabbeti saçma. Normal bir CNC fabrikasına girsen ilk günden sigortanı başlatırlar. O kendi iş yerini açma muhabbeti biraz hayal. En ucuz makine 2 milyondan başlıyor ayakta kalmak için 4-5 makine lazım. Birde o makinelere iş bağlıycan. Berber dükkanı gibi kolay açılacak bir iş değil.
Ama açarsan iyi parası var, işi öğrenirse illa hayatında bir yerde hemen olmasa da dükkân açabilir kredi + aile yardımıyla. Hemen olmasa da çöpe atılmaması gereken bir opsiyon bence.

Güzel iş ama o sigorta muhabbeti saçma. Normal bir CNC fabrikasına girsen ilk günden sigortanı başlatırlar. O kendi iş yerini açma muhabbeti biraz hayal. En ucuz makine 2 milyondan başlıyor ayakta kalmak için 4-5 makine lazım. Bir de o makinelere iş bağlıycan. Berber dükkanı gibi kolay açılacak bir iş değil.

Bende öyle düşünüyorum. Çırak olarak başladığımda ilk aylar ne kadar verirler sence ne zaman en azından normal maaş alırım üniversite için para biriktirilebilir mi burada?

Fabrikalarda ne olursa olsun sigortanı yaparlar ve asgari ücret verirler 0 dahi olsan. (en azından batıda, belki Anadolu'da öyledir ama kurumsal firmanın böyle bir sahtecilik yapabilmesi pek mümkün gelmiyor.)
İstediğin bölüm yetenek sınavıyla alıyorsa kazanman kolay olacaktır? Bilmiyorum nasıl kazanılıyor ve kolay mı, ama eğer kampa girmen gerekmiyorsa bence başarabilirsin işle beraber. Ama sana bağlı, işten geldiğinde çok yorgun olacaksın hafta sonları da üşeneceksin kendini ikna etmen lâzım.
Yapay zekâ ancak işini kolaylaştırır. Artık junier ve konsept tasarımcılığı kalmadı AI yüzünden ama hâlâ çizerlere ihtiyaç var. Yapay zekâ yüzünden işini kaybetmekten krokma, sektör değişir ve değişen sektöre uyum sağla. Ailen tıp ve mühendislik dışında hiçbir şeyi desteklemeyecek zaten çok da şey etme.

Ama açarsan iyi parası var, işi öğrenirse illa hayatında bir yerde hemen olmasa da dükkân açabilir kredi + aile yardımıyla. Hemen olmasa da çöpe atılmaması gereken bir opsiyon bence.

Sözelden alım yapıyorlar ve yetenek sınavları da oluyor bu bölümü okumak için en iyi üniversite ise Dokuz Eyül Üniversitesi ve 52 binden alıyor en düşük. Burada üniversite için para biriktirilebilir mi sence?

Maaş olarak da hiçbir şey bilmiyorken fabrikaya girdiğinde sana direkt asgari ücret vermezler dediler.
Ne mezunu olduğuna bağlı; düzgün bir yerde asgari zaten verirler, işle alakalı bir meslek lisesinden mezunsan 30-35 civarı maaşla başlarsın (+ mesailer ve ikramiyeler).
En ucuz makine 2 milyondan başlıyor ayakta kalmak için 4-5 makine lazım. Birde o makinelere iş bağlıycan. Berber dükkanı gibi kolay açılacak bir iş değil.
Bu kısma katılmıyorum, tek CNC ve 1-2 eski model torna/fireze ile iş alarak atölyeyi döndürüp karını edersin.
Kolay değil fakat berber dükkanının belki 100 katını kazanacağını düşünürsek zorluğuna değecektir.
Bende öyle düşünüyorum. Çırak olarak başladığımda ilk aylar ne kadar verirler sence ne zaman en azından normal maaş alırım üniversite için para biriktirilebilir mi burada?
Akraba/arkadaş yanına gitmeyin hocam, elalemden daha beter olabiliyorlar.
İnsanların hatrı için çabalayıp özenince iyice eziyorlar.

Sözelden alım yapıyorlar ve yetenek sınavları da oluyor bu bölümü okumak için en iyi üniversite ise Dokuz Eyül Üniversitesi ve 52 binden alıyor en düşük. Burada üniversite için para biriktirilebilir mi sence?
Yetenek sınavı kısmını bilmiyorum ama hocam sözel 50k çok çok kolay. Para biriktirme mevzusu kaç lira maaş verecek bilmiyoruz ki? Eğer ilk aydan sonra tam maaş veririm derse olabilir, ama 3-5 ay süründürücem derse bence uzak dur. İzmirde yaşıyorsan asgari ücrete iş bulman zor olmayacaktır diye düşünüyorum. Büyükşehirde kalkıp asgari ücret veren birine tahammül etmene gerek yok.
Ama torna işinde iyi para var bence değerlendirilebilir.

gelecek için iyi para var*

Ne mezunu olduğuna bağlı; düzgün bir yerde asgari zaten verirler, işle alakalı bir meslek lisesinden mezunsan 30-35 civarı maaşla başlarsın (+ mesailer ve ikramiyeler).

Bu kısma katılmıyorum, tek CNC ve 1-2 eski model torna/fireze ile iş alarak atölyeyi döndürüp karını edersin.
Kolay değil fakat berber dükkanının belki 100 katını kazanacağını düşünürsek zorluğuna değecektir.

Akraba/arkadaş yanına gitmeyin hocam, elalemden daha beter olabiliyorlar.
İnsanların hatrı için çabalayıp özenince iyice eziyorlar.

Okullar kapandıktan sonra 1 hafta deneme süresi yapmak üzere konuştuk, o beni işte işi yapabiliyor muyum yaparken beğenecek mi, ben işi beğenecek miyim yapabilir miyim düşünmek için 1 hafta deneme olarak konuştuk. O zaman 1 hafta sonunda ayrılıp başka bir iş bulmam daha iyi mi olur üniversiteye para biriktirmek için ve Anadolu lisesindeyim.

Yetenek sınavı kısmını bilmiyorum ama hocam sözel 50k çok çok kolay. Para biriktirme mevzusu kaç lira maaş verecek bilmiyoruz ki? Eğer ilk aydan sonra tam maaş veririm derse olabilir, ama 3-5 ay süründüreceğim derse bence uzak dur. İzmir'de yaşıyorsan asgari ücrete iş bulman zor olmayacaktır diye düşünüyorum. Büyükşehirde kalkıp asgari ücret veren birine tahammül etmene gerek yok.
Ama torna işinde iyi para var bence değerlendirilebilir.

Gelecek için iyi para var*

Okullar kapandıktan sonra 1 hafta deneme süresi olarak konuştuk işi yapabiliyor muyum yapabilir miyim diye bakacağız o sıralar ücreti daha iyi öğreneceğim ne kadar vereceği konusunda. İzmir'de değilim bir Büyükşehirin kenar kısımlarındayım Büyükşehirde sayılmam yani. Biraz zor öyle kolay iş bulmak birkaç iş ilanı buldum ama yarısından fazlası askerlik istiyor kalanıda ticari sınıf araç ehliyeti istiyor bir iki mağazada deneyimli satış danışmanı elemanı arıyor ben deneyimsizim. Ne iş yapabilirim başka önerebilir misin lütfen?

Son düzenleme:
Okullar kapandıktan sonra 1 hafta deneme süresi yapmak üzere konuştuk, o beni işte işi yapabiliyor muyum yaparken beğenecek mi, ben işi beğenecek miyim yapabilir miyim düşünmek için 1 hafta deneme olarak konuştuk. O zaman 1 hafta sonunda ayrılıp başka bir iş bulmam daha iyi mi olur üniversiteye para biriktirmek için ve Anadolu lisesindeyim.

Okullar kapandıktan sonra 1 hafta deneme süresi olarak konuştuk işi yapabiliyor muyum yapabilir miyim diye bakacağız o sıralar ücreti daha iyi öğreneceğim ne kadar vereceği konusunda. İzmir'de değilim İstanbul'un kenar kısımlarındayım İstanbul'da sayılmam yani. Biraz zor öyle kolay iş bulmak birkaç iş ilanı buldum ama yarısından fazlası askerlik istiyor kalanıda ticari sınıf araç ehliyeti istiyor bir iki mağazada deneyimli satış danışmanı elemanı arıyor ben deneyimsizim. Ne iş yapabilirim başka önerebilir misin lütfen?
İstanbul'un kenarı dediğin Anadolu ise Tuzla- Gebze'de fabrikalar var. Ben oralarda çalışmadım ama bazı fabrikalar rahattır iş koşulu olarak. Fazla mesai + cumartesi isterler hepsi ama 2 kat ücret alırsın o vakitlerde, bence yaz için makul.
Mağazalarda tezgâhtarlık yapabilirsin, tek zorluğu ayakta durmaktır. DEneyimsiz bulursan olabilir.
Askerlik konusunda sana farz değil zaten, 20 yaşından sonra başlıyor ki orada da 1-2 sene tecil ettirebiliyorsun. Sorarlarsa tecilli dersin.
En son da günlük işler var. Marmaraya yakınsan günlük işlere gidebilirsin İstanbul'un çoğu yerindeki. WP ve Telegram günlük iş gruplarına gir, 1 hafta çalışıp 1 hafta yatabilirsin meselâ öyle durumlarda.

İstanbul'un kenarı dediğin Anadolu ise tuzla- Gebze'de fabrikalar var. Ben oralarda çalışmadım ama bazı fabrikalar rahattır iş koşulu olarak. Fazla mesai + cumartesi isterler hepsi ama 2 kat ücret alırsın o vakitlerde, bence yaz için makul.
Mağazalarda tezgâhtarlık yapabilirsin, tek zorluğu ayakta durmaktır. Deneyimsiz bulursan olabilir.
Askerlik konusunda sana farz değil zaten, 20 yaşından sonra başlıyor ki orada da 1-2 sene tecil ettirebiliyorsun. Sorarlarsa tecilli dersin.
En son da günlük işler var. Marmara'ya yakınsan günlük işlere gidebilirsin İstanbul'un çoğu yerindeki. Wp ve Telegram günlük iş gruplarına gir, 1 hafta çalışıp 1 hafta yatabilirsin meselâ öyle durumlarda.

Anladım söylediğin oldukça iyi Avrupa tarafında kenarda kalıyorum burada daha iyi bir iş bulamazsam senin söylediğin gibi wp ve Telegram da günlük iş gruplarına bakarım teşekkürler.

18 yaşındayım lise sonum. Sanayide çırak olarak çalışacağım, iş sahibi ev sahibinin arkadaşı mı akrabası mı neymiş. Ev sahibinin söylediğine göre sanayide tornacıymış. Sadece yazın değil, 1 sene çalışırsam sigorta yapar mış. Maaş olarak da hiçbir şey bilmiyorken fabrikaya girdiğinde sana direkt asgari ücret vermezler dediler. Sizce ne kadar maaş verirler ve mantıklı mı? Üniversite ve PC için para biriktirmek için girmek istiyorum ama ev sahibi ve ev büyüklerim yani annem ağabeyim ve ablam meslek öğrenirsin ilerleyen yıllarda belgeni alıp kendi dükkanını açarsın diyorlar. Söylemenin iyi olacağını düşündüm üniversitede çizgi film ve animasyon okumak istiyorum. Ablam yz (yapay zeka) var artık iş bulamazsın falan annem ve ağabeyim ise resim çizerek para mara kazanamazsın iş miş bulamazsın diyorlar. Sizce doğru mu söylüyorlar, ne yapmalıyım? Biraz zorda kaldım. 2 senedir bunu okumak istiyorum ama hiç desteklemediler. Emin değilim ne yapmam gerektiğinden. Sizin öneriniz ne?
Çalışacağın yerin nasıl olacağı çok önemli, sana biryandan iş öğretecek ise iyi ama sadece getir götür yapacaksan tamamen vakit kaybı olur senin için. Tabi işi öğrenmek için senin istek ve çabanın da olması lazım.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı