2.5" SSD Önerisi

majestic777

Hectopat
Katılım
5 Temmuz 2020
Mesajlar
183
Yer
İzmir
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Aşçı
Selam arkadaşlar,

Şu anki kasamda 512 GB XPG SX6000 model M.2 SSD ve 1 TB Seagate HDD var. Anakartımda 2. M.2 yuvası olmadığı için mecburen 2.5" SSD'lerden alacağım. 1 TB'lık bir kapasite benim işimi görür. Önerebileceğiniz marka ve model var mıdır? Malum SSD piyasası sorunlu ürünlerden geçilmiyor. :)
 
Samsung Evo serisi SSD'ler 3 katmanlıdır. Yani her bir hücresi 3 Bit'e kadar bilgi tutar. QVO serisi ise 4 katmanlıdır. Her bir hücresi 4 Bit bilgi tutar.

SSD'lerin, bildiğiniz gibi yazma ömürleri vardır. Bir hücreye bir kaç bin defa yazıldıktan sonra hücre kullanılamaz hale gelir. Bir hücrede tek bir bitin değişmesi için bile tüm hücrenin yeniden yazılması gerekli. Bu yüzden 4 katmanlı bir hücrede bulunan 4 Bit'ten birinin mutlaka değiştirilmesi ihtimali, 3 katmanlı bir hücredeki 3 Bit'ten birinin mutlaka değiştirilme ihtimaline kıyasla %33 daha fazladır.

Kısaca; 4 katmanlı bir SSD'nin hücreleri ortalama 3000 yazıma dayanıyorsa 3 katmanlınınki 4000 yazıma kadar dayanacaktır.

Yine aynı sebepten dolayı, 3 katmanlı bir SSD'de yazma hızı 4 katmanlıdan daha yüksektir. Bir kısmı dolu bir hücre hayal edin. İçindeki boş yere veri yazmak için hücredeki dolu kısmı bir yere not ediyorsunuz, tüm hücreyi siliyorsunuz, sonra yeni yazılacak veriyi de ilave edip o hücreye yazıyorsunuz. Bir defada yazılıp silinecek verinin miktarı 3 Bit'ten 4'e çıkıyor, bu da bir miktar yavaşlama demek.

4 katmanlı SSD'ler için "HDD yerine" tabiri kullanılır. Yani HDD'den hallice bir hız vad ederler. Ucuza büyük miktarda veri depolamak ve HDD'lerin birden fazla iş yaparkenki boğulmalarından kurtulmak için tercih sebebi olabilirler.

Çok daha yüksek performans için ise düşük katmanlı hücreli SSD'ler tercih edilir. Sata SSD'ler için en iyisi 3 katmanlıdır. Samsung Evo ve Western Digital markaları bu konuda iyidir ve daha yeni bir teknoloji olan 3D NAND ile 3 katmanlı hücreli SSD'leri kullanırlar.
 
Bütçeniz ve istediğiniz kapasite nedir acaba? Ya da ne amaçla kullanacaksınız? Bunları vermezseniz ne tavsiye edebiliriz ki?
 

Yeni konular

Geri
Yukarı