2. Abdulhamid ve Atatürk zamanını nasıl ogrenebilirim?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

tunahan4321

Decapat
17 yaşındayım. 12 13 yaşımdan beri bu zamanları merak ediyorum. Abdülhamid tahtan cikması ve Atatürk zamanları, Atatürk'ün hangi savaşların başında olduğu, İngilizlerle ile Atatürk'ün baglantisi ve batıya ozentilik neden oldu, şapka kanunu vb? Bunları öğrenmek istiyorum. Nereden öğrenebilirim? İnternette tam kaynak bulamadim.

Öncelikle şunu bil, Batı'ya özentilik Atatürk ile başlamadı. Atatürk'ün yaptığı hiçbir inkılap orijinal değildir, daha önce gündeme getirilmiştir, hatta Atatürk doğmadan önce bile.

Mesela şapka tartışmaları. Osmanlı'da vardı. Harf devrimi, Osmanlı'da tartışılıyordu. Hatta bazı gazeteler Latin alfabesi ile çıkıyordu. Hatta Türkçe ezan bile Osmanlı'da vardı. İstanbul'da bazı cami minarelerinden Türkçe ezan okunuyordu. İslamcılık akımından sonra Türkçülük akımı başladığından bu pek normal.

Keza Laiklik tartışmaları da öyle. Yani Atatürk olmasaydı ve Osmanlı devam etseydi muhtemelen Laik bir uygulamaya yine geçecekti. Birçok Osmanlı aydını bunu savunuyordu. Hatta muhafazakâr bir insan olan Ahmed Cevdet Paşa bile tamamen şeriat diyememiş onun yerine Avrupa kanunları ile İslam kanunlarını karma yapıp yeni bir kanun tasarısı sunmuştu.

Kısacası Atatürk'ün gerçekleştirdiği inkılaplar zaten çok daha öncesinde gündemdeydi. Murat Bardakçı'nın kitaplarıyla başlayabilirsin. Enver ve İttihadçının Sandığı iyidir. Atatürk için Şevket Süreyya Aydemir ve Andrew Mango başlangıç için iyi olur.

Konuları daha iyi idrak etmek ve hakim olmak adına bahsettiğiniz dönemlerde yaşayan kişilerin hatıraları ya da bugün o hatıralara yer veren kitapları tercih edebilirsiniz.

Atatürk ve kendisinin içinde bulunduğu yakın geçmişi anlayabilmek adına -her Türk gencinin yapmadı gerektiği gibi- başlangıcı kesinlikle Nutuk ile yapın, sonrasında yine eksik ve isteğinize göre kitap ve kaynak önerisi yaparım.

Konuları daha iyi idrak etmek ve hakim olmak adına bahsettiğiniz dönemlerde yaşayan kişilerin hatıraları ya da bugün o hatıralara yer veren kitapları tercih edebilirsiniz.

Atatürk ve kendisinin içinde bulunduğu yakın geçmişi anlayabilmek adına -her Türk gencinin yapmadı gerektiği gibi- başlangıcı kesinlikle Nutuk ile yapın, sonrasında yine eksik ve isteğinize göre kitap ve kaynak önerisi yaparım.
Ben Nutuk'u başlangıç olarak tavsiye etmiyorum. O dönemi hiç bilmeyenler açısından zor olabilir. Nutuk'u okumaya geçmeden önce en azından Millî Mücadele dönemini bilmek gerekir.

Ben Nutuk'u başlangıç olarak tavsiye etmiyorum. O dönemi hiç bilmeyenler açısından zor olabilir. Nutuk'u okumaya geçmeden önce en azından Millî Mücadele dönemini bilmek gerekir.
Kardeşimiz 17 yaşında olduğunu beyan etmiş. İlkokul, ortaokul ve lise eğitimlerinde aldığı tarih bilgisi Nutuk okumaya fazlasıyla yeteceği kanaatindeyim.

Ayrıca anlamadığı ya da idrak edemediği noktalarda araştırma yapması kendisini daha çok o dönemin içine sokacak, daha fazla araştırma yapacak ve daha doğruyu öğrenecek.

Kardeşimiz 17 yaşında olduğunu beyan etmiş. İlkokul, ortaokul ve lise eğitimlerinde aldığı tarih bilgisi Nutuk okumaya fazlasıyla yeteceği kanaatindeyim.

Ayrıca anlamadığı ya da idrak edemediği noktalarda araştırma yapması kendisini daha çok o dönemin içine sokacak, daha fazla araştırma yapacak ve daha doğruyu öğrenecek.
Bizde genelde araştırma kültürü olmadığı için, bunu yapabilirse eğer daha faydalı olur tabii.

Bizde genelde araştırma kültürü olmadığı için, bunu yapabilirse eğer daha faydalı olur tabii.
Ben mevcut tarih bilgimi bolca merak edip, fazlaca araştırıp, okuyarak elde ettiğim ve bundan kendi adıma memnun olduğum için kardeşimize de bu şekilde önerdim.

Genelleme yapmak doğru olmasa da; bizim milletimiz çok meraklı olmasına rağmen senin söylediğin gibi araştırma yetisinden çok uzak. Ve bu açıdan bakarsak kesinlikle sana hak veriyorum.

Murat bardakçı ve erol şadi erdinç'in kitapları Osmanlı'nın son dönemlerini çok güzel açıklıyor.

Son düzenleyen: Moderatör:
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı