2 ay içinde iPhone Air'de rekor değer kaybı yaşandı

Bu kadar dandik iOS işletim sistemleri piyasaya süren Apple öylesine bir cihazda yazılım optimizasyonunu, soğutmayı ve performansı ne kadar sürdürebilir kılacak çok tartışma konusu. Yani siz de 17 Pro'nun iOS 26.0'daki hâllerini gördünüz. Durum standart 7-8 yıldır düzenli olarak sürdüğü Pro serisinde bile berbatken o cihazda Apple'ın ben adamakıllı bir yazılım optimizasyonu yapabileceğine inanmıyorum, yani bundan 10-12 sene öncenin Apple'ı olsa yapar derdim ama şu an yapamaz benim gözümde. Umarım ben yanılırım.

Şu anda 8 Plus kullanıcısıyım ve hâliyle 16'dan sonrasını deneyimleme şansım olmadı. Yeni çıkan iOS sürümlerinde ilk başta optimizasyon sorunları vs. bilumum hatalar silsilesine maruz kalan kullanıcıların yorumlarına rastlamıştım. Ancak yıl içinde getirdikleri ek güncellemelerle hataları büyük oranda çözmüyorlar mı sizce? Eskiden iOS çok daha popülerdi çünkü sundukları belliydi. Günümüzde Android ile arasındaki fark her ne kadar azalsa da yine de iOS'in, her türlü Android OS'in önünde olduğunu düşünüyorum. Fikriniz nedir?

Son düzenleyen: Moderatör:
İşte burada Apple'ın ellerine kaldık. İş burada katlanabilir iPhone'u ne kadar iyi yapabildikleri aslında. Eğer göklerden gelen bir karar ile bu cihazı çok iyi çıkartırlarsa ben tutacağını düşünüyorum. Bu arada m çipleri hakkındaki yorumunuza katılmıyorum sebebi şöyle: iPad Air M3 ile iPad Mini aynı para ve ben gidip A17 Pro işlemcili iPad Mini aldım ama neden? Benim için boyut ve taşınabilirlik her şey, eğer sırf işlemcisinden ötürü gidip iPad Air alsaydım yanında çanta vb. de taşımam gerekirdi. Ben i Fold'u o yüzden bekliyorum zaten. Beni iPad Mini'den de kurtarırsa ben Apple'ye sol böbreği veririm :D.

Bu arada siz de biliyorsunuz ki günlük kullanımda Apple tarafında işlemcinin yetersiz kaldığını görmek zor. Eğer render almıyorsak veya cihazda Death Stranding oynamıyorsak IPad'ler için m serisi işlemcilerin çok fazla olduğunu düşünüyorum. M4 iPad Pro kullandığım dönemde cihazın işlemcisini hiç zorlayamadım çünkü zorlayacak senaryom yoktu. Gündelik kullanımda iPad Mini iPad Pro'dan boyu itibarıyla çok daha kullanışlı geliyor bana.

Evet hocam katılıyorum size boyut konusu çok göreceli ve örneğin sizin için çok daha ideal olacak cihaz olabilir gibi duruyor gerçekten de. İşlemci konusunda da haklısınız ancak çoğu insan bu kısma tav oluyor maalesef. Bana sorarsanız benim için de M işlemciler ile A serisi işlemciler arasında fark yok benim kullanımımda. Ama çoğu insan böyle bakmıyor. Bir de dediğim gibi en önemli nokta pil performansı. Pil performansı dengeli olmazsa, güzel havalarda 16 serisi ve öncesinde çok olduğu gibi ısınır ve parlaklık kısarsa kullanıcılar haklı olarak isyan eder. Toplayacak olursak siz kendiniz için çok mantıklı cihaz olduğunu belirtiyorsunuz, bence de mantıklı olur sizin için ama ben ise satıp satmama konusuna değiniyorum özünde. Dediğim gibi IPad'i tahtından etmesi zor benim gözümde. Çünkü telefon olarak da örneğin 18 Pro, 18 Pro Max varken onları da tahtından etmesi zor bence.

Evet hocam katılıyorum size boyut konusu çok göreceli ve örneğin sizin için çok daha ideal olacak cihaz olabilir gibi duruyor gerçekten de. İşlemci konusunda da haklısınız ancak çoğu insan bu kısma tav oluyor maalesef. Bana sorarsanız benim için de m işlemciler ile a serisi işlemciler arasında fark yok benim kullanımımda. Ama çoğu insan böyle bakmıyor. Bir de dediğim gibi en önemli nokta pil performansı. Pil performansı dengeli olmazsa, güzel havalarda 16 serisi ve öncesinde çok olduğu gibi ısınır ve parlaklık kısarsa kullanıcılar haklı olarak isyan eder. Toplayacak olursak siz kendiniz için çok mantıklı cihaz olduğunu belirtiyorsunuz, bence de mantıklı olur sizin için ama ben ise satıp satmama konusuna değiniyorum özünde. Dediğim gibi IPad'i tahtından etmesi zor benim gözümde. Çünkü telefon olarak da örneğin 18 Pro, 18 Pro Max varken onları da tahtından etmesi zor bence.

Yaşayıp göreceğiz hocam. Umarım her şey bizim için çok güzel olur. Zaten paranın zor kazanıldığı bir ülkede yaşıyoruz ve olması gerekenden çok daha fazla para veriyoruz. Bari karşılığını alalım. Atıyorum Amerika'da asgari ücret 1500 dolar olsun adamlar 1000 dolara telefon yapıyor. Bizim burada asgari 22000. Apple'a biri dese ki 20000 dolara telefon yap o adamlar 9999Hz koymazsa namerdim :D

Evet hocam katılıyorum size boyut konusu çok göreceli ve örneğin sizin için çok daha ideal olacak cihaz olabilir gibi duruyor gerçekten de. İşlemci konusunda da haklısınız ancak çoğu insan bu kısma tav oluyor maalesef. Bana sorarsanız benim için de m işlemciler ile a serisi işlemciler arasında fark yok benim kullanımımda. Ama çoğu insan böyle bakmıyor. Bir de dediğim gibi en önemli nokta pil performansı. Pil performansı dengeli olmazsa, güzel havalarda 16 serisi ve öncesinde çok olduğu gibi ısınır ve parlaklık kısarsa kullanıcılar haklı olarak isyan eder. Toplayacak olursak siz kendiniz için çok mantıklı cihaz olduğunu belirtiyorsunuz, bence de mantıklı olur sizin için ama ben ise satıp satmama konusuna değiniyorum özünde. Dediğim gibi IPad'i tahtından etmesi zor benim gözümde. Çünkü telefon olarak da örneğin 18 Pro, 18 Pro Max varken onları da tahtından etmesi zor bence.

16 Plus aldım yakın zamanda. Açıkçası Hz olarak pek takmıyorum. PC yetiyor Hz olarak. Telefonda oyun oynayan biri değilim. Açıkçası 17'ye kadar bütçemi zorlasaydım sıkıntıya girecektim. 16 Plus alarak çok mu kötü bir şey yaptım?

Şu anda 8 Plus kullanıcısıyım ve hâliyle 16'dan sonrasını deneyimleme şansım olmadı. Yeni çıkan iOS sürümlerinde ilk başta optimizasyon sorunları vs. bilumum hatalar silsilesine maruz kalan kullanıcıların yorumlarına rastlamıştım. Ancak yıl içinde getirdikleri ek güncellemelerle hataları büyük oranda çözmüyorlar mı sizce? Eskiden iOS çok daha popülerdi çünkü sundukları belliydi. Günümüzde Android ile arasındaki fark her ne kadar azalsa da yine de IOS'in, her türlü Android OS'in önünde olduğunu düşünüyorum. Fikriniz nedir?

Tam tersi öncelikle eskiden iOS daha popüler değil daha az kullanıcının kullandığı bir işletim sistemiydi. Hatta bugün IPhone'a 11 ve sonrası ile girip popüler kültürün laflarını satarak "iPhone çok stabil" diyenlerin hayatlarında döneminin iPhone 4'ünü 5'ini vs. yaşamadıkları için gerçek stabil iOS deneyimi yaşadıklarını söyleyemeyeceğim. Bu arada bu tipler o dönem Android kullanırlardı. Gelip bize Android'in RAM'i şu kadar IPhone'da bu kadar, Android'in kamera MP'si bu kadar IPhone'da bu kadar; Android açık ara daha iyi diye artistlik yaparlardı.
Eskiden büyük sürümler yani eylül ayındaki sürümler o güncellemeyi alan en dip cihazdan en son cihaza hepsine optimize edilerek çıkarılırdı. Ne bug, ne saçma sapan takılmalar yaşanmazdı. Pil sorunu bile çok nadir o sürümü kullanan en dip cihazda olurdu ama o da sonra o cihazda hemen geçerdi. Yani bir iOS 7 çıktığında iPhone 4 kullanıcısı da bug olmadan, pürüzsüz bir deneyim yaşarken son model 5S kullanıcısı da verdiği paranın hakkını alan bir deneyim yaşıyordu. Şimdi böyle değil. iPhone 11-12 gibi cihazlar vasatken 17 Pro'da bile çıkardıkları işletim sistemi anca rayına oturdu. Ben 2 aydır 17 Pro'dan özellikle pil konusunda şikayetçiydim. Bırakın eski cihazı, son nesil cihazda bari stabil olsun diye bekliyorsunuz onda bile stabil değil.
Zaten bir kere iOS sürümleri böyle. 5. 6 hatta. 7'lere kadar uzamıyordu. Yılda şimdi 15-20 tane ara sürüm güncellemesi geliyor. Bakın bu hiç normal değil. Şimdi ben aşağıya misal iOS 7'den bir örnek bırakacağım. iOS 7 yılda sadece toplamda 8 tane ara sürüm güncellemesi almış. Zaten bir kere stabil olmadığı buradan belli şu anki sürümlerin. Her güncellemede kaş yaparken göz çıkarıyorlar özellikle eski cihazlarda.
Kaç tane iOS 18'e ara güncelleme gelmiş kaç tane iOS 7'ye gelmiş buyurun kendiniz görün. iPhone 5 ve iPhone 15'ten size örnek veriyorum.
Sözün kısası iOS 10, son stabil iOS idi. iPhone 7'de özellikle resmen kafa kaldırıyordu telefon. O kadar hızlı ve o kadar sorunsuz son sürümdü, o sürümü alan da son IPhone'du 7 benim için. iOS 11 çıktığı gün, IOS'in bittiği gün. Sizin 8 Plus'ın sürümü iOS 11 bu arada. O dönem bile ne X'te ne 8 Plus'ta berbatken ondan sonra bugün dahil üstte anlattığım gibi hiçbir sürümde dikiş tutmadı iOS. Hep Bug üstüne Bug, hep anlamsız sorunlar.

16 Plus aldım yakın zamanda. Açıkçası Hz olarak pek takmıyorum. PC yetiyor Hz olarak. Telefonda oyun oynayan biri değilim. Açıkçası 17'ye kadar bütçemi zorlasaydım sıkıntıya girecektim. 16 Plus alarak çok mu kötü bir şey yaptım?
tamamıyla neye ihtiyacınız olduğuna ya da ne beklediğinize veya ne hissettiğinize bağlı. bütçe sıkıntınız yoksa zaten pro modelleri tercih edersiniz. 16 Plus'tan memnunsanız ötesini sorgulamaya gerek yok diye düşünüyorum. apple zaten her türlü pahalı, her ürününde kazık marka

Seni açtığın konuda uyardık, buradaki herkes sana alma dedi. Evet paranı hiç ettin, kötü yaptın. Telefon değiştirmen acil değilse bütçeni ilerleyen aylara kadar esnet dedik. Hatta şimdi ben ocak ayına kadar Air'in de 16 Plus parasına kadar düşeceğini yazdım burada. Değil 17, Air bile 16 Plus'tan çok daha mantıklı hareket olacaktı. O cihazı satmaya kalkarken de yine güzel zarar edeceksin. Kimse o 60 Hz telefona sanma ki yüksek miktarlar öder.

Seni açtığın konuda uyardık, buradaki herkes sana alma dedi. Evet paranı hiç ettin, kötü yaptın. Telefon değiştirmen acil değilse bütçeni ilerleyen aylara kadar esnet dedik. Hatta şimdi ben ocak ayına kadar Air'in de 16 Plus parasına kadar düşeceğini yazdım burada. Değil 17, Air bile 16 Plus'tan çok daha mantıklı hareket olacaktı. O cihazı satmaya kalkarken de yine güzel zarar edeceksin. Kimse o 60 Hz telefona sanma ki yüksek miktarlar öder.

Bütçemi arttırmak gibi bir şansım yoktu. Zaten ailem destek olduğu için bu kadar büyük bir telefon aldım. Tek olarak alsam belki daha düşük olarak alacaktım. Tekrar onlara 17 ile şu kadar fark var arasında onu alalım diyemezdim. Uzun yıllar güncelleme alması benim için önemli. Neden bu kadar sinirli bir şekilde belirttiniz ki?

Bütçemi arttırmak gibi bir şansım yoktu. Zaten ailem destek olduğu için bu kadar büyük bir telefon aldım. Tek olarak alsam belki daha düşük olarak alacaktım. Tekrar onlara 17 ile şu kadar fark var arasında onu alalım diyemezdim. Uzun yıllar güncelleme alması benim için önemli. Neden bu kadar sinirli bir şekilde belirttiniz ki?

Keşke tek başınıza 16e alsaydınız. Emin olun bundan çok daha mantıklı hareket olurdu. Son zamanlarda forumda çok fazla 16 Plus vs 17 konusu açılıyor ve ben gördüğüm her konuya girip 16 Plus almamaları için elimden geleni yapıyorum. Gerekirse dil döküyorum gerekirse tek tek açıklıyorum. Mesele burada kesinlikle o cihazın o parayı hak etmediği.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı