2 Aylık Linux Mint tecrübelerim

wellington1

Hectopat
Katılım
16 Ağustos 2016
Mesajlar
143
Herkese selamlar, Hometech'in sistem özellikleri pek iyi olmayan bir bilgisayarına sahibim. 2 ay kadar önce bilgisayarımın yavaşlaması sebebiyle Windows 10 yüklü bilgisayarıma Linux Mint kurdum. Kurulum aşamalarını yine Technopat Sosyal'den öğrendim, biraz Windows deneyimi olan herkes sıkıntısız şekilde USB kurulum belleğini hazırlayabilir ve Boot edebilir. Linux Mint zaten ücretsiz bir dağıtım ve orijinal sitesinden indirdiğiniz takdirde ücret ödemeden kurulum gerçekleştirebilirsiniz.

Bilgisayarınızı internet için kullanıyorsanız, daha doğrusu oyun ve yüksek grafikli işler için kullanmıyorsanız kesinlikle öneririm.

S: Sürücü sıkıntısı oluyor mu?
C: Bilgisayara Linux Mint'i kurduktan sonra herhangi bir sürücü kurmadım. Kablosuz internet, touchpad, ses kartı dahil her şey sıkıntısız çalışıyor. Tek sorun kameraya ait olan lambanın yanmaması ancak kamera da sıkıntısız şekilde çalışıyor.

S: Tarayıcı desteği ne durumda?
C: Halihazırda gelen Mozilla Firefox'u kullanmaktayım. Eşitleme seçeneğini aktifleştirirseniz bilgisayarınızla senkron şekilde eklentiler vb. kurulacaktır.

S: Oyun performansı nasıl?
C: Bilgisayarda Windows kuruluyken de oyun açamıyordum, şu anda da açamıyorum. HD videolarda da sorun yaşamıyorum. İyi bir donanımınız veya oyun bilgisayarınız varsa Linux iyi bir tercih olmayabilir.

S: Sık sık güncelleme geliyor mu?
C: Açıkçası sık sık güncelleme geldiğini söyleyebilirim. Güncelleme yöneticisi kısmında sistem güncellemeleri dışında bilgisayarınızda bulunan programların güncellemeleri de geliyor.

S: Kodlama bilmeyen biri de Linux Mint kullanabilir mi?
C: Bazı programlar uçbirim denilen "komut istemi (CMD)" benzeri kısımdan yükleniyor, onları da kolayca yazabiliyorsunuz. Kodlama bilmeden de Linux Mint kullanmak mümkün.

S: Güvenli mi?
C: Linux Mint'in kendi internet sitesinden indirmeniz durumunda güvenli olmayacak bir durum yok. Antivirüs yazılımı varsa da ben kullanmıyorum. İhtiyaç duyarsanız elbette güvenlik çözümleri vardır.

S: Diğer Linux dağıtımlarını tercih etmeli miyiz?
C: Elbette neye ihtiyaç duyuyorsanız o Linux dağıtımını kurmalısınız. Ben Linux Mint'in stabil olduğunu düşünüyorum. Lubuntu, Ubuntu, Pardus gibi çok çeşitli Linux dağıtımları bulunmakta. Bu konu hakkında fazlaca kaynak var, ihtiyacınıza uygun olan işletim sistemini kurabilirsiniz.

Fazla teknik detay içermeyen sorularınızı da yanıtlamaya çalışırım.
Teşekkürler.
 
Hele bir stabil olmayan sürekli çöken deb programlarını kurmak için program bile bulunmayan dağıtımları dene. Tecrübe budur diyeceksin.
Hocam ben Raspberry Pi OS (Debian) kullanıyorum. Dediğiniz şeyleri kısmen yaşadım. İşlemci mimarisi ARM. Diğer dağıtımlardaki programların bile bir kısmı destekleniyor.
 
Hocam ben Raspberry Pi OS (Debian) kullanıyorum. Dediğiniz şeyleri kısmen yaşadım. İşlemci mimarisi ARM. Diğer dağıtımlardaki programların bile bir kısmı destekleniyor.
Ben de en büyük tecrubelerimi unstable (kararsız) dağıtımlarda elde etmiştim. Bir yandan iyi bir yandan kötü.
 
Ben de en büyük tecrubelerimi unstable (kararsız) dağıtımlarda elde etmiştim. Bir yandan iyi bir yandan kötü.
Hocam sonuç olarak öğreniyoruz. Bir sorunu çözdükten sonra bana sanki hiç uğraşmamışım, hiç yorulmamışım gibi mutlu oluyorum.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı