2. el SATA SSD alırken nelere dikkat edilmeli?

Kokoreç232

Hectopat
Katılım
30 Haziran 2020
Mesajlar
207
Makaleler
1
Çözümler
2
Merhaba arkadaşlar 2. el SATA SSD alırken nelere dikkat etmeliyim, nelere bakmalıyım?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Kronik sorunlu olmamasına dikkat et. SSD'ler kolay zarar görmez. Çok büyük sıkıntı yaşamazsın. Bir de HDD Sentinel ile test sonucunu görmek iste.

 
İkinci el aldığınız depolama birimleri her yönden başınıza bela olabilir. Şahsen arkadaşımın bilgisayarı bir olay için incelemeye alındığında depolama biriminde ne var ne yok geri getirmişler. İkinci el aldığı için önce ki sahibi yasal olmayan içerikler depolamış, bayaa uğraşmıştı kanıtlamak için.
 
Öncelikle kronik sorunlu olanları almayın! (BX 500, Su650 vs) Alırken faturasının garantisinin olmasına özen gösterin. Sağlık değerlerine bakın. Ancak 2.el SSD satanların %90 bölümü sorun yaşadığı için satıyor. Kapalı kutu hiç açılmamış almış ama kullanmamış olan ilanları bulabilirsen onları tercih et.
 
Hangi marka SSD olduğunu önem arz ediyor. Hem kronik sorunlu bir marka hem de sağlığını öğrenebilmemiz açısından önemli. Her SSD'nin kendi yazılımı olur. (Toshiba'nın SSD Utility, Samsung Magician, Crucial Storage Executive, Adata'nın Toolbox v.b..)
SSD'nin sağlık durumunu yani tahmini yaşam süresini, üretici kaç TB yazma garantisi sunduysa ne kadarı kullanıldığını, Critcal Warning'leri, Spare Block(yedek blok) yüzdesi gibi bilgilere bakarak sağlıktan emin olunmalı. Crystal Disk Info programı ile de "ek olarak" bakılabilir, asıl kıstas SSD'nin kendi yazılımıdır.
Hız testinde ise Crystal Disk Mark kullanıp vaat ettiği değerlerin ne kadarını alıyor bakılmalıdır.
Fiziksel olarak ciddi hasar veya sıcaklıktaki anormal yükseklik gibi durumlarda kontrol etmeye gerek kalmadan alınmama kararı verilebilir.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı