2 hafta kullanılan ölü pikselli monitörün iadesi kabul olur mu?

Nereden aldığına göre değişir bu durum. Firmaların %90'ı monitör iadesinde zorluk çıkarır.​
Kanunlar ve mevzuatlar kişiden kişiye ve firmaya göre değişmemektedir. Dolayısıyla nereden aldığına göre değişmez. Mevzuat açık şekilde kusurlu ürüne karşı seçimlik haklarını kullanabileceğini belirtiyor. (Detaylı şekilde aşağıda izah ettim)​
Tam 2 hafta olduysa değişim hakkın dolmuştur. Monitörlerdeki ölü pikseller belli bir sayıya kadar alınmıyordu. Kaç ölü pikselde iade-değişim oluyor diye satıcınıza sorun.​
2 haftalık olarak belirttiğiniz süre koşulsuz şartsız değişim hakkıdır ancak buradaki olay koşulsuz şartsız değişim hakkı değil ayıba & kusura bağlı değişim hakkıdır. Dolayısıyla üründeki kusura dayalı olarak seçimlik haklarından birisini (değişim,iade, ücretsiz onarım veya ayıp oranında bedel indirimi) kullanabilir arkadaşımız.

Unutulmamalıdır ki ürünün tüketiciye tesliminden itibaren 6 aylık süreçte ortaya çıkan ayıplar(adedi kaç olursa olsun 1 adet ölü pixel dahi olsa ürün ayıplıdır) teslim tarihinde var olduğu sayılır. Malın ayıplı olmadığının ispatı da satıcıya aittir. Ayıp ortaya çıkar çıkmaz satıcıya bildirim yükümlülüğü tüketiciye aittir. Makul sürede bildirimi yapılmazsa ürün bu haliyle kabul edilmiş sayılır.

Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun - Madde 10 (İspat Yükü)
Teslim tarihinden itibaren altı ay içinde ortaya çıkan ayıpların, teslim tarihinde var olduğu kabul edilir. Bu durumda malın ayıplı olmadığının ispatı satıcıya aittir. Bu karine, malın veya ayıbın niteliği ile bağdaşmıyor ise uygulanmaz.
Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun - Madde 11:
(1) Malın ayıplı olduğunun anlaşılması durumunda tüketici;
a) Satılanı geri vermeye hazır olduğunu bildirerek sözleşmeden dönme,
b) Satılanı alıkoyup ayıp oranında satış bedelinden indirim isteme,
c) Aşırı bir masraf gerektirmediği takdirde, bütün masrafları satıcıya ait olmak üzere satılanın ücretsiz onarılmasını isteme,
ç) İmkân varsa, satılanın ayıpsız bir misli ile değiştirilmesini isteme,
seçimlik haklarından birini kullanabilir. Satıcı, tüketicinin tercih ettiği bu talebi yerine getirmekle yükümlüdür.


Türk Borçlar Kanunu - Madde 223 (Gözden Geçirme ve Satıcıya Bildirme)
Alıcı, devraldığı satılanın durumunu işlerin olağan akışına göre imkân bulunur bulunmaz gözden geçirmek ve satılanda satıcının sorumluluğunu gerektiren bir ayıp görürse, bunu uygun bir süre içinde ona bildirmek zorundadır.

Alıcı gözden geçirmeyi ve bildirimde bulunmayı ihmal ederse, satılanı kabul etmiş sayılır. Ancak, satılanda olağan bir gözden geçirmeyle ortaya çıkarılamayacak bir ayıp bulunması hâlinde, bu hüküm uygulanmaz. Bu tür bir ayıbın bulunduğu sonradan anlaşılırsa, hemen satıcıya bildirilmelidir; bildirilmezse satılan bu ayıpla birlikte kabul edilmiş sayılır.
1 tane bile ölü pixel kusur sayıldığı için, garanti kapsamında değişim/iade hakkınız var. Ama satıcı firmalar o ürünü birdaha satamayacağı için ve kâr imajı düşeceği için sizden iade almamak için baya oyalayacaklar. Tüketici hakem heyetine başvurmak için şimdiden hazırlığınızı yapın. 6 ay civarı bir süre sonra kazandığınızda firma değişim yapmak zorunda kalacak.​
Konu başlığı altındaki en mantıklı ve doğru cevap bu olmuş. Doğru bilgilendirme için tüketiciler adına teşekkür etmek istedim. :)
 
Cayma Hakkı kapsaminda değilsiniz çünkü 14 gün geçmiş ancak 1 adet bile ölü piksel var ise seçimlik haklarınızı kullanabilirsiniz. Bu haklar da 6502 sayılı kanun ile sabittir.
Ölü piksel ile ilgili olarak da, Yargıtay 13. Hukuk Dairesine ait karar vardır. Bu kararı da emsal olarak gösterip söke söke hakkınızı alırsınız.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı