@237683 televizyon programlarında aşı olmazsanız şöyle kısıtlarız sizi böyle kısıtlarız demelerine rağmen aşı olmuyor kimse. Sebebini söyleyeyim mi? O güya Türk çiftin geliştirdiği ne olduğu belirsiz aşı yüzünden. Babaannemleri aşı yapmaya götürüyoruz randevu aldık. Adam dedeme ve babaanneme kağıt imzalatıyor. Ne yazıyor peki bu kağıtta?
"Aşı sebebiyle herhangi bir sağlık sorunuyla karşı karşıya kalırsam Pfizer-BioNTech ve Türkiye Cumhuriyeti Devleti sorumlu değildir."
Ne demek bu? Bir doktor olarak bana açıklar mısınız? Aşı olmamakta haklı değil miyim? Hem aşı olmadan dışarı çıkamazsın diyorsun hem de aşı olursan ben sorumlu değilim diyorsun bu nasıl bir mantık? Normalde realist ve rasyonel düşünmeye çalışırım ama bence bu aktif aşılarda bir sıkıntı var. İnaktif aşılar gelinceye kadar olmayacağım.

Aşı olmamak konusunda haklı değilsin. Çünkü "Aşı" COVID19'dan kurtulmamızın tek çaresi. Sana şöyle diyeyim yakalandığında %2.5 ihtimalle öleceğin bir hastalık var ve %10 ihtimalle de hastaneye yatıp tedavi olman gerekiyor. Şimdi böyle bir durumdan kurtulmanın da tek çaresi "AŞI".

Bunun dışında topluma, bana herkese karşı da sorumluluğun var. Sen aşı olmadığın için COVID19'a semptomatik ya da asemptomatik yakalanırsan ve bana, ailemden birine bu virüsü bulaştırırsan ne olacak? Senden bulaşan virüs yüzünden biri ölürse, annen, baban ölürse ne olacak?

Ben sizin yerinizde olsam önüme ne sunuluyorsa saldırırcasına yaptırırdım. Çünkü başka şansınız yok, uzun dönemde aşı haricinde başka şansınız olmayacak.

BioNTech çok yaygın olarak kullanılan ve etkisi kanıtlanmış bir aşı. Yan etkileri var mı? Evet var ama çok sınırlı.

Bir konuda fikir üretirken lütfen etraflıca düşünün. Farkında olmak böyle bir şeydir. Senin mantığınla, "Amerika bize aşı ile Chip" takıyor kafası arasında çok da fark yok. Ne olursa olsun, aşı olmamak ya da olmak senin elinde. Ama bana yetki verseler, kanun koyucu olsam; İngiltere'nin yaptığı gibi aşı olmayanlara kısıtlamaları devam ettiririm, aşı olanlara da gevşetirim. Tabi bunu yapabilmem için devletin halkı için gerekli miktarda aşı sağlaması gerekir ki bu Türkiye için en azından şimdilik söz konusu değil.

Son düzenleyen: Moderatör:
Rakamların doğruluğu tartışılır tabii ama bir tıp doktoru olarak hastaneye COVID19 nedenli gelişlerin ve hastane yatışlarının dramatik olarak düştüğünü bizzat tecrübe ediyorum.

Ama bunun devamlı olabilmesi için tek koşul aşılanma hızının yükseltilmesi. Bu zamana kadar en azından Türkiye'nin %50-60'nın aşılanması gerekitdi. Ama daha %15 aşılayamadık. Aşılama oranları bu şekilde giderse temmuz sonu ağustos ortası yeniden kapanırız.

Evet babam ve abimde aynısını söyledi. Bayram öncesi yatak yokken şimdi COVID yatak sayısını yarıya indirmişler.

Aşı olmamak konusunda haklı değilsin. Çünkü "Aşı" COVID19'dan kurtulmamızın tek çaresi. Sana şöyle diyeyim yakalandığında %2.5 ihtimalle öleceğin bir hastalık var ve %10 ihtimalle de hastaneye yatıp tedavi olman gerekiyor. Şimdi böyle bir durumdan kurtulmanın da tek çaresi "AŞI".

Bunun dışında topluma, bana herkese karşı da sorumluluğun var. Sen aşı olmadığın için COVID19'a semptomatik ya da asemptomatik yakalanırsan ve bana, ailemden birine bu virüsü bulaştırırsan ne olacak? Senden bulaşan virüs yüzünden biri ölürse, annen, baban ölürse ne olacak?

Ben sizin yerinizde olsam önüme ne sunuluyorsa saldırırcasına yaptırırdım. Çünkü başka şansınız yok, uzun dönemde aşı haricinde başka şansınız olmayacak.

BioNTech çok yaygın olarak kullanılan ve etkisi kanıtlanmış bir aşı. Yan etkileri var mı? Evet var ama çok sınırlı.

Bir konuda fikir üretirken lütfen etraflıca düşünün. Farkında olmak böyle bir şeydir. Senin mantığınla, "Amerika bize aşı ile Chip" takıyor kafası arasında çok da fark yok. Ne olursa olsun, aşı olmamak ya da olmak senin elinde. Ama bana yetki verseler, kanun koyucu olsam; İngiltere'nin yaptığı gibi aşı olmayanlara kısıtlamaları devam ettiririm, aşı olanlara da gevşetirim. Tabi bunu yapabilmem için devletin halkı için gerekli miktarda aşı sağlaması gerekir ki bu Türkiye için en azından şimdilik söz konusu değil.
Hocam ben sizin dediklerinizi inkar etmiyorum bana neden kağıt imzalatıyor ben zaten sizin anlattığınız sebepler ile kanun önünde de sorumluyum. Neden saçmalıyorsunuz? Sinovac olurken kağıt imzalatılmıyor. Sputnik olurken de imzalatılmayacak. Pfizer-Biontech'de neden imzalatılıyor bana bunu açıklayın. Ben doktorlara güveniyorum sadece açıklama istiyorum sizden. Bana vicdan yapıp eşin dostun hasta olacak demeyin bunu açıklayın lafı gevelemeyin. Ben hepsinin farkındayım. Maaşımın azalmasını göze alarak evden çalışıyorum boş boş vicdan sorumluluk demeyin hepsinin farkındayım ben merak etmeyin.

Hocam ben sizin dediklerinizi inkar etmiyorum bana neden kağıt imzalatıyor ben zaten sizin anlattığınız sebepler ile kanun önünde de sorumluyum. Neden saçmalıyorsunuz? Sinovac olurken kağıt imzalatılmıyor. Sputnik olurken de imzalatılmayacak. Pfizer-Biontech'de neden imzalatılıyor bana bunu açıklayın. Ben doktorlara güveniyorum sadece açıklama istiyorum sizden. Bana vicdan yapıp eşin dostun hasta olacak demeyin bunu açıklayın lafı gevelemeyin. Ben hepsinin farkındayım. Maaşımın azalmasını göze alarak evden çalışıyorum boş boş vicdan sorumluluk demeyin hepsinin farkındayım ben merak etmeyin.
O kağıdı ameliyata girerken, sana bir girişim yapılırken dünyanın heryerinde imzalatırlar. Sana yapılaca işlem ile ilgili bilgi vermezse sağlıkçının ileride Hukuki sorumluluğu olur. Ben hastama aspirin reçetelerken bile imza alıyorum ne diyorsun sen?

Kağıda takma. Elinde aşı haricinde seçenek yok, o nedenle ne imzalatırlarsa aşı olman lazım.Olay budur.

O kağıdı ameliyata girerken, sana bir girişim yapılırken dünyanın heryerinde imzalatırlar. Sana yapılaca işlem ile ilgili bilgi vermezse sağlıkçının ileride Hukuki sorumluluğu olur. Ben hastama aspirin reçetelerken bile imza alıyorum ne diyorsun sen?

Kağıda takma. Elinde aşı haricinde seçenek yok, o nedenle ne imzalatırlarsa aşı olman lazım.Olay budur.
Siz doktor olduğunuzdan emin misiniz? Şunu bir hastaya deseniz en az 5 yıldan başlar. Niye imzalayacakmışım? Sen de gel boş senet imzala bana? Sputnik aşısında imzalatmıyor. Sinovac aşısında imzalatmıyor. Biontech niye imzalatıyor? Hala soruma cevap vermediniz cidden doktor olmadığınızı düşünmeye başladım.

Siz doktor olduğunuzdan emin misiniz? Şunu bir hastaya deseniz en az 5 yıldan başlar. Niye imzalayacakmışım? Sen de gel boş senet imzala bana? Sputnik aşısında imzalatmıyor. Sinovac aşısında imzalatmıyor. Biontech niye imzalatıyor? Hala soruma cevap vermediniz cidden doktor olmadığınızı düşünmeye başladım.
Aferin sana.

Neyse sana harcayabilceğim maksimum vakti harcadım. Kusura bakma.

**Bu arada o imzalanan bilgilendirme metinleri, Tüm Dünyada standarttır. Hastaya o metni imzaltmazsan sigorta ödemesi bile alamazsın Avrupada. Türkiyede de şuanda çoğunlukla invaziv girişimlerde imzalatılmakta. Esas o metni imzalatmazsam bir hukuki süreç başladığında sorumlu olurum. Hastalar kendilerine yapılan hertürlü sağlık işlemi ile ilgili "yararları ve zararları ile ilgili" bilgilendirme metni imzalatılmalıdır. Bunu yapmayan hekimleri ciddi sorumluluk alır. Ben o sorumluluğu almıyorum, hasta da imzalamak istemzse tedaviyi reddetme hakkına sahiptir.

Aferin sana.

Neyse sana harcayabilceğim maksimum vakti harcadım. Kusura bakma.

**Bu arada o imzalanan bilgilendirme metinleri, Tüm Dünyada standarttır. Hastaya o metni imzaltmazsan sigorta ödemesi bile alamazsın Avrupada. Türkiyede de şuanda çoğunlukla invaziv girişimlerde imzalatılmakta. Esas o metni imzalatmazsam bir hukuki süreç başladığında sorumlu olurum. Hastalar kendilerine yapılan hertürlü sağlık işlemi ile ilgili "yararları ve zararları ile ilgili" bilgilendirme metni imzalatılmalıdır. Bunu yapmayan hekimleri ciddi sorumluluk alır. Ben o sorumluluğu almıyorum, hasta da imzalamak istemzse tedaviyi reddetme hakkına sahiptir.
Tamam hocam siz sorumluluk almamaya devam edin. Belli ki yaptığınız her aşıdan para alıyorsunuz ki rıza metninin saçmalığını açıklamaya gözünüz yemiyor. Hani hekimsiniz ya ben de hasta adayıyım bunu soruyorum bu Hipokrat yeminine aykırı, hastanın bilgi alma hakkına aykırı kanuna dünya standartlarına aykırı ama ben soru soruyorum cevaplamayıp kaçamak cevap veriyorsunuz benimle vaktinizi boşa harcamış oluyorsunuz. Belli ki pratisyensiniz. Çünkü iyi veya kötü sorduğum bütün hekimler bir cevap veriyor. Siz de burada hekimcilik oynuyorsunuz. Ne diyeyim benimle vaktinizi boşa harcamayın gidin aldığınız paraları sayın.

Tamam hocam siz sorumluluk almamaya devam edin. Belli ki yaptığınız her aşıdan para alıyorsunuz ki rıza metninin saçmalığını açıklamaya gözünüz yemiyor. Hani hekimsiniz ya ben de hasta adayıyım bunu soruyorum bu hipokrat yeminine aykırı, hastanın bilgi alma hakkına aykırı kanuna dünya standartlarına aykırı ama ben soru soruyorum cevaplamayıp kaçamak cevap veriyorsunuz benimle vaktinizi boşa harcamış oluyorsunuz. Belli ki pratisyensiniz. Çünkü iyi veya kötü sorduğum bütün hekimler bir cevap veriyor. Siz de burada hekimcilik oynuyorsunuz. Ne diyeyim benimle vaktinizi boşa harcamayın gidin aldığınız paraları sayın.

Amerika'da hekim hastanın sorumluğunu alır hatta hastane girişlerinde avukatlar olur ama Amerika sigorta sistemi olmadığı için doktorlar ciddi paralar kazanır. Türkiye de belki o paranın 10'da 1'ini bile kazanmıyor ve Amerika'daki doktor günde 5-10 hasta bakarken devletlerde 180 kotası var. Bu kadar çalışma farkı varken bir de her şeyin sorumluğunu alacaksa bırakır galerici olur. Gidin 1500TL'ye muayne olun eğer hata varsa davacı olabilirsiniz ama fark ödemeden muayne oldum doktor suçlu diye bir şey yok adama muayneden 3TL kalıyor 3TL.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı