200 FPS ile bilgisayarınızın giriş gecikmesi düşük olsa bile monitörünüzün giriş gecikmesi ve tepkime süresi yüksek ise bir anlamı kalmaz. Mesela benim kullandığım 280Hz monitörün 1.7ms giriş gecikmesi varken ortalama bir 60Hz monitörde bu rakam 10ms üzerinde olabilir. Burada bahsedilen giriş gecikmesi, tepkime süresinden farklıdır. Tepkime süresi piksellerin renk değiştirme hızını ifade ederken giriş gecikmesi doğrudan akıcılığı ifade eder.
Atıyorum 200 FPS oyun oynarken benim monitör hariç sistem gecikmem 20 ms olsun, kullandığım VG259QM monitör ile bu rakam 21.7 ms olacak, fakat gidip 10ms gecikmeli 60Hz monitörü kullanırsam bu sefer bu rakam 30ms olacak.
Yenileme hızının düşüklüğünden kaynaklı akıcılık kaybından bahsetmiyorum bile. Bu sadece saf fare girdisinde oluşacak gecikmenin hesabı.
Burada FreeSync kullanmak yine monitör kaynaklı giriş ve tepkime sürelerini artıracak bir özelliktir. akıcılık için freesync/g-sync ve V-Sync kapatmayı öneririm.
Son olarak giriş gecikmesinin farklı kaynakları vardır. Mesela ekran kartı %100'e yakın kullanılıyor ise yine giriş gecikmesi yapar, akıcılığı azaltır. Bunu azaltmak için NVIDIA Low latency mode ve NVIDIA Reflex kullanabilirsiniz, ya da FPS değerinizi alabildiğiniz Max FPS değerinin altına ayarlayabilir veya ayarları/çözünürlüğü düşürerek darboğazı ekran kartından işlemciye kaydırarak GPU frametime hızlandırıp GPU giriş gecikmesini hızlandırabilirsiniz.