2020 Yılında 333 Milyon SSD Satıldı!


-2020 Yılında 333 Milyon SSD Satıldı!

001-hdd-vs-ssd-storage-4777761-6aeb18865730496db61fa3ca2f95f102.png

SSD fiyatları artık eskisine nazaran daha uygun ve hesaplı olduğundan HDD pazarı gerçekten büyük bir tehdit altında. Gigabyte başına maliyet gittikçe azaldığından artık kullanıcılar bir HDD yerine SSD tercih ediyorlar. Trendforce'un haberine göre geçtiğimiz yıl bunun etkisiyle birlikte tam tamına 333 Milyon SSD satıldı Dünya çapında.

Satılan SSD'ler toplamda 207 Exabayt kapasiteye ulaşmışken, daha az satılan HDD'lere göre az bir rakam olmuş. Geçtiğimiz yıl sadece 260 Milyon HDD satılmasına rağmen toplamda HDD'ler 1 Zettabayt'ın birazcık üzerinde bir alana ulaşmış.

SSD'lerin ortalama kapasitesi 0.67 TB iken HDD'lerde bu 4 TB. Tabii bunun sebebi SSD'lerin daha henüz HDD'ler gibi devasa kapasiteler sunmaması. 120 GB SSD'lerin hala üretimde olduğunu ve satın alındığını düşünürsek normal bir şey. Yine de SSD'lerde %50'lik bir hacim artışı yaşanmış. HDD tarafında bu sadece %13 seviyelerinde kalmış.

Ayrıca geçtiğimiz yıl SSD piyasası için %20'lik bir büyüme kaydedilirken HDD pazarında %18'lik bir düşüş kaydedilmiş. Yani HDD'ler yavaş yavaş tarihten silinmeye başlıyorlar.

ssd.jpg

Bu tablodan ise SSD piyasasında ki önemli isimleri ve pazar paylarını görebilirsiniz. Samsung ve WD piyasayı domine ediyorlar resmen. Hemen ardından SK Hynix ve Kingston geliyor. Micron (aynı şekilde Crucial) ise biraz geride kalmış rakiplerine nazaran. HDD tarafında büyük bir firma olan Seagate ise daha henüz yeni yeni SSD piyasasına girdiği için %0.3'de kalmış. Other kısmı anlaşılacağı üzere diğer tüm üreticilerin toplandığı bir kısım. Patriot ve Apacer gibi firmalar Others kısmı içerisinde yani.

Kısaca SSD pazarı gittikçe büyürken HDD pazarı küçülüyor. Umuyoruz ki gelecekte SSD'ler kapasite ve fiyat olarak HDD'lerin tamamen önünü keser ve artık HDD almak durumunda kalmayız. :)

 

Geri
Yukarı