2020 Yılında 333 Milyon SSD Satıldı!


-2020 Yılında 333 Milyon SSD Satıldı!

001-hdd-vs-ssd-storage-4777761-6aeb18865730496db61fa3ca2f95f102.png

SSD fiyatları artık eskisine nazaran daha uygun ve hesaplı olduğundan HDD pazarı gerçekten büyük bir tehdit altında. Gigabyte başına maliyet gittikçe azaldığından artık kullanıcılar bir HDD yerine SSD tercih ediyorlar. Trendforce'un haberine göre geçtiğimiz yıl bunun etkisiyle birlikte tam tamına 333 Milyon SSD satıldı Dünya çapında.

Satılan SSD'ler toplamda 207 Exabayt kapasiteye ulaşmışken, daha az satılan HDD'lere göre az bir rakam olmuş. Geçtiğimiz yıl sadece 260 Milyon HDD satılmasına rağmen toplamda HDD'ler 1 Zettabayt'ın birazcık üzerinde bir alana ulaşmış.

SSD'lerin ortalama kapasitesi 0.67 TB iken HDD'lerde bu 4 TB. Tabii bunun sebebi SSD'lerin daha henüz HDD'ler gibi devasa kapasiteler sunmaması. 120 GB SSD'lerin hala üretimde olduğunu ve satın alındığını düşünürsek normal bir şey. Yine de SSD'lerde %50'lik bir hacim artışı yaşanmış. HDD tarafında bu sadece %13 seviyelerinde kalmış.

Ayrıca geçtiğimiz yıl SSD piyasası için %20'lik bir büyüme kaydedilirken HDD pazarında %18'lik bir düşüş kaydedilmiş. Yani HDD'ler yavaş yavaş tarihten silinmeye başlıyorlar.

ssd.jpg

Bu tablodan ise SSD piyasasında ki önemli isimleri ve pazar paylarını görebilirsiniz. Samsung ve WD piyasayı domine ediyorlar resmen. Hemen ardından SK Hynix ve Kingston geliyor. Micron (aynı şekilde Crucial) ise biraz geride kalmış rakiplerine nazaran. HDD tarafında büyük bir firma olan Seagate ise daha henüz yeni yeni SSD piyasasına girdiği için %0.3'de kalmış. Other kısmı anlaşılacağı üzere diğer tüm üreticilerin toplandığı bir kısım. Patriot ve Apacer gibi firmalar Others kısmı içerisinde yani.

Kısaca SSD pazarı gittikçe büyürken HDD pazarı küçülüyor. Umuyoruz ki gelecekte SSD'ler kapasite ve fiyat olarak HDD'lerin tamamen önünü keser ve artık HDD almak durumunda kalmayız. :)

 
Acaba SanDisk Others'da mı bulunuyor yoksa WD'nin içinde mi?
WD'nin içinde bulunuyor hocam. Western Digital Company olarak geçiyor listede. Zaten WDC'nin %20 olma sebebi SanDisk tamamen.
SSD fiyatları da eskisine nazaran daha uygun bence. Eskiden 600-650 TL civarı idi 500 GB SSD Plus. Şimdi kurlar daha yüksek ama 500 TL civarı.

HDD'lere de sempati duyuyorum ancak SSD daha iyi tabii ki. 🙂
Çok eskiden 64 GB SSD'ye 150 dolar isterlerdi hocam. Şimdi gerçekten çok iyi fiyatlar. Keşke ülkemizde abartılı vergiler olmasa da daha ucuza SSD alabilsek. :) Ben HDD'ye sempati duymuyorum. Tamamen mekanik bir çöplük.
Hocam, Samsung en iyisi. Konuşturmuş yine kendini.
Hocam adamlar %26 pazar payı elde etmişler. Onlar olmayacakta kim olacak en iyisi? :D SSD dünyasının Apple'ı artık Samsung.
 
WD'nin içinde bulunuyor hocam. Western digital Company olarak geçiyor listede. Zaten Wdc'nin %20 olma sebebi SanDisk tamamen.

Aslında yurt dışında SanDisk'in çok payı olduğunu düşünmüyorum. Özellikle SN850 modeli yurt dışında çok popüler. Kendisi en hızlı NVMe M.2 SSD olarak geçiyor. Fakat IOPS değeri olarak 980 Pro'nun gerisinde.
 
Aslında yurt dışında SanDisk'in çok payı olduğunu düşünmüyorum. Özellikle SN850 modeli yurt dışında çok popüler. Kendisi en hızlı NVMe M.2 SSD olarak geçiyor. Fakat IOPS değeri olarak 980 Pro'nun gerisinde.
NVMe kısmında SanDisk çok boy gösteremiyor hocam ama konu SATA SSD'ler olunca SanDisk'te öyle dünya çapında küçük kalan bir firma değil. WD satın almadan önce de büyük bir firmaydı.
Intel, SanDisk ve Samsung vardı piyasa da sadece. Daha sonra WD SanDisk'i satın alıp SSD işine girdi. SanDisk'in tecrübeleri ile yine WD markası adı altında SSD üretmeye de başladı. Ayrıca Amazon'dan baktım SSD Plus'a bir sürü değerlendirme var ve 37. sırada en çok satanlarda.
1613584621894.png

1613584671207.png

Yani kötü bir SSD olmasına rağmen 50.000 değerlendirme ve 37. sıraya sahip. Bu Amazon ABD'ye ait. Diğer ülkeler nasıl bilmiyorum ama SSD Plus yine de satıyor alım gücü yüksek ülkelerde bile.
 
Evet SSD'ler iyi güzel hoş ama HDD'den de uzun bir süre vazgeçeceğimi sanmıyorum.
Belli olmaz orası hocam. PLC NAND geliyor çünkü. PLC NAND ile QLC'ye göre çok çok daha yüksek depolamalara erişebileceğiz. Tek sıkıntı TBW ömrünün gittikçe kısalması. Onu da çözdükleri zaman HDD biter artık. Ki bitsin gitsin. O kafanın çıkardığı sesler, o yavaşlık adamı deli eder. Kaç RPM olursa olsun HDD'ler çok yavaşlar.
 

Geri
Yukarı