2023'te yazılım öğrenmek mantıklı mı?

Derleyici sizin yazdığınız kodu bilgisayarın anlayacağı dile çeviren bir çevirmen iken yapay zeka sizin yerinize kodu yazan, çözüm bulan, sanal bir yazılımcıdır; derleyiciler ile aynı klasmanda değiller.

Yapay zekadan korkmak son derece mantıklı. Bugün yapay zekaya önden iki satır bilgi verip hadi bana şöyle bir method yaz, hadi bana şunu çeken bir db sorgusu oluştur, şöyle bir yapı düşünüyorum bana bir structure öner, şu kodda bir yer patlıyor hadi onu bul vb. diye kullanabiliyoruz. Ben vakit kaybetmemiş oluyorum, döndüğü cevabı kontrol edip, biraz test edip ekleyebiliyorum kendi yazılımıma. Chatgpt yerine junior yazılımcı olsa yanımda, diyelim ki bütün programlama dillerini öğrenmiş olsa, paradigmalara hakim olsa vs. bile benim sorumu okumasından daha önce ben cevap almış oluyorum chatgptden, junior arkadaş daha okuduğunu anlayacak da cevap düşünecek de vs. Hem işi öğrensin diye hem de bizim iş yükümüzü azaltsın diye juniorlara itelenen pek çok işi yapabilir durumda şu anda yapay zeka, bir gün bizim yaptığımız her şeyi yapabilecek duruma gelecek.
Dediğim gibi, iş tanımları değişecek. Sizin yaptığınız AI'a komut verme işleminin de uzmanları çıkacak vesaire... Fakat bu en azından şu an için yapay zekadan korkmak anlamına gelmiyor bence. Aksine, yapay zeka bir şeylerin gelişimini hızlandıracak. Dünya, şu ana kadar yaşadığı teknolojik devrimleri daha da hızlı yaşayacak. Bugün nasıl şu anki küresel hıza ayak uyduran kazanıyorsa, yarın da yarınki daha hızlı dünyaya ayak uyduran kazanacak.

Endişelenmemiz gereken kısım, yapay zeka kendi kendine düşünüp bir şeyleri yönetebilir hale geldiği zaman başlayacak bence. NationStates oynayanlar bilir, kurduğumuz hayali devletlerde yapay zekalara vatandaşlık verebiliyoruz. İşte o tarz noktada işlerin biraz sıkıntılı olabileceğini düşünüyorum. O zamana kadar biraz daha süremiz varken bence AI'ın bazı yerlerde regüle edilmesi üzerinde çalışmalıyız.

Daha az önce babamla karşımıza çıkan bir dolandırıcı reklam bile DeepFake ile oluşturulmuş video üzerine minör hatalar ile ses eklemişti. Bu teknolojinin direkt olarak birilerinin elinde bulunması, şantaj ve dolandırıcılığın önünü illaki açacaktır. Ki bu en basit örneği; dediğim gibi, önümüzdeki yıllarda bizi şu ankinden bile hızlı bir dünya bekliyor olacak.

"Hobi olarak yazılımla uğraşayım mı" diye soruyor olsaydı bu arkadaş; bu kadar kararsızlık yaşamaz, mantık aramazdı, yani yazılımı genel kültür maksatlı öğrenme hevesinde değil. Eğer daha temel eksiklikler varsa, mesela hiç matematik bilmiyorsa, yabancı dil yoksa, tiyatroya gitmez edebiyatla ilgilenmez, kültürü zayıf bir bireyse vb. durumlarda yazılım yerine önce bunlara vakit harcamak daha mantıklı.
İngilizcem fena sayılmaz ve geliştiriyorumda, matematik ile ilgili herhangi bir sorunum yok.

Okul olarak size şöyle diyebilirim, bu sene lgs ile taban yüzdelik olarak %3.5 ile almış olmalı ama tam takip etmedim. Derslerimde iyi.

Yapay zeka işimizi falan bitirmeyecek dostum, şu an ChatGPT'nin verdiği cevapları zaten internette yıllardır bulabiliyosun GitHub'ta milyon proje var öyle olsaydı yıllar önce bitmiş olması lazımdı bu mesleğin. Ama tabii ki intern ya da yeni başlayan kişilerin iş bulmaını zorlaştıracaktır ama eğer bu kişiler iş bulamazsa sektörde tecrübeli kimse kalmaz yani sonuç olarak çok bir şey değişeceğini sanmıyorum. Önemli olan mimariyi bilmek, kod yazmak bir maharet değil zaten insanlar yanlış algılıyor mesela ben bugün oturup 1 ayda Trendyol benzeri bir web sitesi yapabilirim ama 100 kişi girse sistem yanıt vermez buradaki olay günde 10 milyon girdiyi kaldıracak sistemleri ayakta tutan insanlar.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı