2024'te deneyimlediklerim katman listesi

2024 uzun ve zahmetli bir seneydi dostlar. Fakat ben çeşitli sebeplerden bu sene pek de fazla oyun, anime, kitap vs. deneyim edemedim. Sebebi özel meseleler. Yoksa bu sene kayda değer şeyler vardı. Oyun konusunda insanların geneli bu sene boş dese de aslında Asya tarafı oldukça doluydu ve sektörü uzun bir süredir Asyalıların taşıdığının kanıtı niteliğindeydi adeta. Fakat bırakın uzun JRPGlere zaman ayırmayı ufak şeylere bile zaman ayıramadım bu sene. Bundan dolayı bu konuda pek de fazla bir şey göremeyeceksiniz. Sanırım en fazla 15-20 tane olur diye düşünüyorum. (Beklediğimden fazla oldu.)

Öncelikle dediğim gibi bu konuda 2024'te deneyimlediğim film/anime/dizi, oyun, müzik, kitap gibi şeylere değineceğim. Bunları bir katman listesine koyacağım. S, A, B, C, D şeklinde iyiden kötüye doğru gidecek. Bunları zaten birçoğunuz biliyorsunuzdur. Fakat eklemek istediğim bir not var ki o da bir katmanda daha önde gelenin arkadakinden daha üstün olduğu anlamına gelmediği. Bunları konuda bahsettiğim şekilde sıraya koyacağım. Yani atıyorum konuda X ve Z ürünü olsun, ikisi de S katmanında olsun fakat X ürünü Z ürününden daha önde olsun. Bu X ürününün daha iyi olduğunu düşündüğüm anlamına gelmiyor. Konuda X'ten daha önce bahsettiğimden böyledir. Belirtmek istedim.

Ayrıca konudaki her şey 2024 çıkışlı değil. 2024 çıkışlı oyunların kayda değer olanları çoğu uzun JRPGler olduğundan ve vakit bulamadığımdan zaten oyun konusunda 2024 çıkışlı çok bir şey beklemeyin. Planımda oynamak vardı da ne yapayım yetişmiyor yapacak bir şey yok.

Bu notları düştüğüme göre konuya geçelim. (Oyunlara Backloggd puanımı da eklemeyi düşünüyordum ama 50 dosya yükleme sınırından yapamıyorum maalesef.)

Elden Ring

Şimdi diyeceksiniz zaten oynamadın mı diye. Evet, ilk çıktığı hata oynadım. Fakat tekrar 2 defa deneyim ettiğim için listeye alıyorum. Aslında almamın bir sebebi de 2022'de RDR2, GoW dışında oyun bilmeyen ben ile şu anki benin bu oyun hakkında görüşlerinin oldukça değişmesi. Öncelikle bu oyun hakkında yapılan en çok eleştiriden başlamak istiyorum, oyunun tekrar ettiği. Elden Ring sevenlerin de cevabı genelde herhangi bir open worlde göre oldukça az tekrar ettiği oluyordu buna karşılık olarak ki doğru. Fakat bence eleştiriyi yapanları biraz yanlış anlamışız. Ben de bunu cevap olarak derdim ama oyunu bu yönden eleştirenlerin demek istediği şey aslında önceki soulsların her yerinde farklı içerik olup bunda olmaması ve bunun oyunu daha az etkileyici yapması. Ki doğru bir durum. Evet, karşılaştırmak adil değil ama şöyle bakacak olursak eski soulslar bu noktada çok daha etkileyici Elden Ring'ten.

Bir başka mesele de zamanında oynarken fark etmediğim fakat şimdi fark ettiğim bir konu. Oyunun Altus Plateu ve sonrasında düşmesi. Yani oyunun open worldünün bu noktada aynı içeriği ısıtıp ısıtıp sunması. Bu benim için gerçekten sıkıntılı bir durumdu. Caelid, Limgrave ve Liurnia bölgelerinde içerik oldukça özgünken oyun 2. yarısında o içeriği tekrar sunuyor size. Oyunun 2. yarısı ilk yarısının ısıtılıp tekrar tekrar sunulması aslında.

Yine de Elden Ring oldukça iyi bir oyun. Büyük bir oyun olduğundan sorunları da büyük. Fakat temel oynanışı çok keyifli. Build yapması aşırı keyifli. Silahları çok keyifli vs. işte. Ana bossları oldukça iyi olsa da yan bossları eksik. Fakat bu konudaki yazılar inceleme niteliğinde olmayacak. Ufak ufak bahsedip geçeceğim. Uzatmadan Backloggd puanını ve katman listesindeki yerini veriyorum Elden Ring'e.
Eki Görüntüle 2401379
1737275754523.png

Biraz olumsuz gidince bunu beklemiyor olabilirdiniz. 😀

Persona 3 Reload

Persona 3, JRPG dünyası için çok özel bir oyun. Persona savaş sisteminin temeli, hatta direkt Persona gibi JRPG dünyası için çok önemli bir serinin temeli bu oyunda atılıyor. Zamanı için çok rahat 4/5 verebileceğim bir oyun. Remake duyurulduğunda beklentim ATLUS'un oyunun grafiklerini yenileyip aynı oyunu sunacağı şeklindeydi. Sonuç olarak rahatlıkla söyleyebilirim ki beklentilerim oldukça doğruymuş.

Bilmeyen varsa P3 FES'in kaynak kodları kayıptı. Ondan dolayı P3P gelmişti diğer platformlara. Tabii ATLUS ve insanlar bundan memnun olmamış olacak ki P3R duyuruldu. İlginç bir şekilde P3 FES değil P3 Remake'i dendi fakat Aigis SL gibi FES'te olan şeyler de vardı. Tabii tahmin ettiğimiz gibi ATLUS bunu sonradan DLC satmak için yapmıştı. Çıkış sürecini bir kenara bırakırsak ilk saatlerinde teürjiler, yeni hikaye parçaları vs. derken acaba beklentimden farklı bir şey mi yaptılar demiştim. Gerçekten iyi bir remake görüyor gibiydim. Fakat ATLUS yine ATLUS oldu ve tam olarak beklediğimi verdi bana. Hatta yeni sistemler oyunu bozuyor bile denebilir. Son savaş da hayal kırıklığıydı.

Yeni hikaye parçaları oldukça iyi. Yazım çok gelişmiş. Fakat ana oyundaki basit yazım ile bu çakışınca komik oluyor biraz. Yine de Ken gibi nefret ettiğim bir karakteri bile sevdirmeyi başardı. Karakterler yine oldukça başarılı. Hikaye de iyi. Aslında P3 neyi başarılı yapıyorsa bu da onu yapıyor. Hatta aynı oyun direkt. P3'ü Persona 5 Royal seviyesinde bir oynanışa getirselermiş şimdi tadından yenmezmiş. Çok ciddi bir potansiyel kaçırılmış. Fakat muhtemelen Metaphor için bütçe toplamaları gerekti ve bu da onun içindi. Yani o yüzden biraz da anlayabiliyorum bu remakein ucuz bir remake olmasını. Fakat yine de ellerinde bir potansiyel varmış ve o potansiyeli yok etmişler. Maalesef pek de yüksek veremeyeceğim bu Remake'e.

Eki Görüntüle 2401383
1737276234324.png

Chainsaw Man (Anime)

Bu yazıyı yazdığım tarihte sadece ilk sezonu vardı, bunu belirtmek isterim öncelikle.

Sıfır beklentiyle girdiğim bu anime genel olarak bana oldukça keyif vermeyi başardı. Fakat devamı hakkında ciddi endişelerim var. İlk yarısı ile ikinci yarısı arasında kalite farkı çok. İlk yarısı çok daha keyifliyken 2. yarısı fazla acele ve herhangi bir shounenden pek de farklı olmayan ortalama bir animeye dönüştü. Fakat genel olarak karakter yazımları iyi, diyaloglar iyi. Görsel dizaynını biraz garipsesem de fena değil ve seyir zevki keyifli. Bu sene tükettiğim tek anime olabilir. İleride aklıma gelirse eklerim fakat ben bu anime dünyasından bayağı uzaklaştım diyebilirim.
1737276439484.png

Shin Megami Tensei V: Vengeance

Orijinal SMTV çok ciddi sorunları olan bir oyun. Temeli oldukça iyi fakat üzerine koyamayan bir oyun. Hikayesi ruhsuz ve eksik, dünyası ruhsuz, grindı ve dengelemesi aşırı saçma bir oyun. Şahsen bitirmedim ve pek de haz etmem. Fakat ilginç bir şekilde bu sürümden beklentim vardı. Sonuç olarak da beklentimin bile üzerine çıktığını söyleyebilirim. Hikayesi ve karakterleri çok iyi. Dengelemeler düzelmiş ve oynanışı çok keyifli. Dünya hala bir tık ruhsuz olsa da eskisine göre çok daha iyi. Bu sene çıkışlı oynadığım en iyi 2. oyun kendisi. Gerçi 2021 oyununun genişletilmiş bir versiyonu ama neyse. Fakat umarım ATLUS ileride bu versiyonları yeni bir oyun olarak değil de bir upgrade vs. olarak sunar. Yeni oyun diye full fiyattan satılması beni rahatsız ediyor.

Normal şartlarda A katmanına koyacağım bir oyun fakat bu senenin ortalamasının çok üstünde olduğu için S'ye koyuyorum. (Aynısı Elden Ring için de geçerli.)
Eki Görüntüle 2401389
1737276732603.png

Black Myth: Wukong

Başlarında oldukça iyi ilerleyen, çok rahat 4'ü verebileceğim bir oyun gibiyken daha sonradan ruhsuz dünyasını sürekli dayatması ve herhangi bir 2A souls-like gibi hissettirmesi ile moralimi oldukça bozmuş bir oyun. Boss rush bir oyun olsaydı çok daha memnun olabilirdim. Oynanışında da çeşitlilik namına hiçbir şey yok neredeyse. Üzücü bir durum. Yine de iyi bir oyun ve ilk proje için fena değil. Umarım 2. projelerinde daha iyi bir iş ortaya koyarlar. Abartılan bir oyun olduğunu düşünüyorum ve bence çok prototip kalan bir oyun.
Eki Görüntüle 2401391
1737276974124.png

Ghost Reveries (Albüm)

Opeth sürekli duyduğum bir gruptu. Ben de bu sene boyunca iyice Opeth dinledim. Öncelikle bu albümü oldukça beğendiğimi belirtmem lazım. Ghost of Perdition, Reverie / Harlequin Forest gibi çok sevdiğim şarkılara sahip bu albüm. Genel olarak şarkılar çok iyi. Fakat albümün akışında bir sorun var gibi hissettim. Ben sıklıkla albüm dinleyen biriyim. Albümü açarım ve bitene kadar ilerler o. Bu akışı benim için en iyi yapan, hatta direkt favori albümüm Megadeth'in Rust In Peace albümü. Bir albüm akıp gidince çok seviyorum. Fakat bunda onu hissedemedim maalesef. S katmanına koymak isterdim fakat daha sonra bahsedeceğim Opeth'in başka bir albümü onu hak ettiğinden ve bu bahsettiğim sorunlardan dolayı koyamıyorum.
1737277198880.png

Persona 3 Reload: Epsiode Aigis

Persona 3'ten sosyal yaşam kısımlarını çıkarıp daha kötü bir hikaye ve yapay bir zorluk ile hep grind yaparak bir oyun oynadığınızı düşünün. Bu tam da o işte. Oynadığım en kötü JRPG kendisi. Çok bahsetmeye gerek yok. Hikaye ve diyaloglar kötü, oynanış kötü vs. işte. Sıkıcı.

1737277329659.png

Silent Hill 2 (2001)

2024 çıkışlı Remake'ini oynamadım. Onu 2025'te oynamayı düşünüyorum. Listeme aldım. OG Silent Hill 2'den de bahsedecek olursam Silent Hill 2 işte. Hepimizin bildiği o oyun. Hikayesi ve karakterleri güzel, atmosferi güzel, combatı kötü olsa da bulmacaları keyifli. Zamanına göre de combat kabul edilebilir gerçi biraz. Benim için bir masterpiece seviyesinde değil. Zamanında oynasaydım eminim öyle olurdu ama 2024 için bir masterpiece değildi bana göre. Fakat yine de oldukça sevdim diyebilirim. Bir klasiktir Silent Hill 2.
Eki Görüntüle 2401402
1737277609411.png

(S'e koyduğum diğer şeyler kadar sevmiyorum bunu.)

God of War III
PlayStation 3 emülatöründe oyun "oynanabilir" seviyeye gelince ve bir gamepad edinince deneyim edebildim. Kardeşimle oynadım hatta. Güzel bir oyun. Fakat bir başyapıt değil. Yine de epik, kısa, keyifli ve hack and slash standartlarına göre fena olmayan bir hikayeye sahip. Günümüzde de rahatlıkla oynanabilecek bir oyun. Eskimemiş. Hatta PS3 sürümünü oynadım ben, o bile oldukça iyi görünüyordu. PS3'ün sınırları zorlanmış yapılırken orası belli. Ortada ciddi bir emek var fakat DMC gibi hack and slashlerin yanında oynanışı çok basit kalıyor. Dodge sistemi de her GoW'da olduğu gibi pek iyi değil. Hack and slashlerde "havalı kombolar" yapmayı seven birisi olarak bunda onu yapamamak üzdü.
Eki Görüntüle 2401405
1737277850167.png

72 Seasons (Albüm)

Metallica severim. Favorilerim tabii ki ilk 4 albüm olsa da (En sevdiğim ...And Justice For All) Black Album ve Loadları da severim denebilir. Bu albüme daha önce bakmamıştım ve Metallica'nın thrash ruhuna geri döndüğünü duyunca beklentim oluşmuştu fakat sonuç olarak beğenmedim. Adamlar Megadeth ve kendi eski şarkılarının daha kötü versiyonlarını yapıp sunmuşlar. Screaming Suicide dışında pek iyi bir parça yok ki o da ortalama. Kirk'ün leadleri de aşırı zayıf. Kim Kirk'e doğaçlama yap sen soloları dedi bilmiyorum ama berbat bir fikirmiş. İlk 4 albümdeki soloları düşünüyorum da yani onların yanında çok kötü bunlar. Ki Black Album, Load ve Reload'da da Kirk'ün leadleri daha iyi. Bu albüm çok kötü o konuda. Ritim, vokal ve davul da eh işte. Yani beğenmedim kısaca.
1737278393848.png

Final Fantasy XVI
Oldukça iyi başlayan fakat giderek ortalamaya düşen bir oyun. Hikaye iyi başlıyor, sonra çok kötü oluyor. Oynanış çok iyi başlıyor, sonra kötü oluyor. Görevler çok iyi başlıyor, sonra kötü oluyor falan işte. Oyunun JRPG ruhu da tamamen ölmüş. Demek istediğim şey JRPG iyimserliği olmaması değil, direkt RPG olmaması. Üzücü bir durum. FF17'de daha iyi bir iş yaparlar umarım. DLCleri oynamadım.
Eki Görüntüle 2401414

1737278572855.png

Balatro

Oldukça beğendiğim bir oyun. Yenilikçi oynanışı ve eğlenceli gameplay loopu ile iyi bir rogue-lite kart oyunu. Bilmeyen kalmadı zaten. Bir kart oyununda ve rogue-lite oyunda olması gereken her şey var denebilir. Mizahı da oldukça keyifli. Mobil versiyonu da olduğundan elde oynamanın da ayrı bir keyfi oluyor.
Eki Görüntüle 2401419
1737278758551.png

Fareler ve İnsanlar (Kitap)

Çok kitap okuyan birisi değilim. Arada okurum işte klasik popüler olanlardan. Buna da sıfır beklentiyle girdim ve oldukça keyif aldım diyebilirim. Toplumdaki insan tiplemelerini kitaptaki karakterler üzerinden açıklama işini güzel yapıyor. Olaylar da sıkmıyor. Kısa bir kitap zaten. Klasiktir zaten ama okumayan varsa okuyabilir.
1737279062760.png

Kyougen (Albüm)

Ado'nun Japon pop dünyasındaki başarısı yatsınamaz bir gerçek. Kendine has tarzı ile ciddi bir yükselişe geçti ki hoşuma gidiyor bu durum. Başarılı ve güzel şarkılarının olduğunu düşünüyorum. Fakat bence bu albüm akmıyor. Yani Usseewa gibi bir şarkıdan sonra dünyanın en sakin şarkısı gelince bir tuhaf geliyor. Albüm dağınık bir albüm. Bu yüzden genel anlamda iyi şarkılara sahip olsa da bu durum maalesef A katmanına koymama engel oluyor. A'ya yakın fakat B'ye koyuyorum kendisini.
1737279281902.png

Ultrakill

Bu sene oynadığımda bu oyun hakkında şunu fark ettim, ben bu oyunu yanlış oynuyormuşum. 2023'te oynayıp pek de beğenmedikten sonra bu sene tekrar girdim ve bayıldım. Favorilerime koyacak kadar bayıldım hatta. Müthiş bir oyun olmuş. Bölüm tasarımı, bosslar, düşmanlar, oynanış mekanikleri müthiş. Eskiden oynadığımın aksine kombo yapa yapa oynadığımda adamlar hack and slash ile boomer shooter'ı ne kadar güzel birleştirmişler dedirtti. Tek kelimeyle zirve.
Eki Görüntüle 2401424
1737279575779.png

İnsan Neyle Yaşar? (Kitap)

Dediğim gibi pek de kitap okuyan biri değilim. Daha önceden de okumuştum fakat bu sene de okudum bu kitabı. Oldukça güzel kısa hikayelere sahip akıcı bir kitap. Bilmeyen yoktur zaten. Güzel bir kitap. Pek de kitap okuyan biri olmadığımdan uzun bir değerlendirme yapamıyorum.
1737279770723.png

Bir İdam Mahkumunun Son Günü (Kitap)

Listedeki kitaplar arasından favori kitabım. İnsana gerçekten karamsarlığın içinde umudu yaşatabilen bir kitap. Anlatılan hikaye hoş ve acı verici. İdam cezasının ne kadar rezalet bir ceza olduğunu insanın yüzüne vuruyor adeta. Kitap zamanında Fransa'da olan idam cezasına tepki olarak yazılmıştır ayrıca. Atmosferi de çok iyi veriyor kitap. Bayağı beğendim ben bunu.
1737280068181.png

S.T.A.L.K.E.R. G.A.M.M.A. ve Anomaly

Normalde hayatta kalma oyunlarını pek de sevmem. Fakat bu oyun atmosferi, zorlu oynanışı ve dünyası ile bana kendini oldukça fazla sevdirebildi. Anomaly'nin üzerine hayatta kalma elementleri, dengelemeler, yeni içerikler vs. ekleyen bir mod bu. Anomaly'den de daha sonra bahsedeceğim fakat bundan kısaca bahsetmek gerekirse hardcore oyun yapısını buram buram hissettiren oynanışı ve postakoliptik Ukrayna temasını çok iyi işlemesi ile bayıldığım bir oyun oldu kendisi.

Anomaly de pek farklı değil. O da oldukça iyi. İkisine de puanım aynı.

1737297349712.png

Elden Ring: Shadow of the Erdtree

Teşekkür ediyorum bu DLC'ye. Beni sevdiğim şeyleri isimden dolayı beğenmem gerekmediğini öğrettiği için. Fanboyluk kokan rezalet bir incelemeden sonra oyunu tekrar 3 defa falan oynadım. Sonuç olarak kendimi bu oyunu beğenmeye ne kadar zorladığımı fark ettim. Oyunu oynarken içimdeki eksiklik hissini başka bir his olarak geçiştirdiğimi fark ettim. Evet, bu DLC kötü. Beklentilerimi hiç karşılamadığı da bir gerçek. Açık dünyası boş ve sıkıcı, scadutree sistemi berbat, bossları kötü ve oyun ödüllendirici değil. Elden Ring'in üzerine koymaktansa fazlasıyla geriye gitmişler. Öveceğim 2 kısmı var. Birisi bölüm tasarımı ve diğeri de yeni eklenen silahlar. Yeni silahların mekanikleri gerçekten çok hoş. Oynaması ve build dizmesi aşırı keyifli. Bu yüzden 3 defa oynadım zaten DLC'yi. (Hile ile oynadım tekrar oynadığımda. Scadutree toplamak çekilmiyor çok kötü bir sistem.) Bölümlerin içi boş olsa da tasarımlar güzel. Elden Ring'in dümdüz haritası değil katman katman bir harita tercih edilmiş ve iyi bir tercih. Fakat içi boş olunca pek de bir anlamı kalmıyor. Umarım bir daha bir şeyi beğenmek için kendimi bu kadar zorlamam. Bu rezalet DLC için zamanında fanboyluk yaptığımı kabul ediyorum ve bu hatam için özür diliyorum diyip bitiriyorum.
Eki Görüntüle 2401438
1737280915617.png

Ghost of Tsushima

AC'den kötü olmasını beklemiyordum. Benim için başlarda oldukça iyi başlayıp daha sonradan bomboş open worldü ve 5. saati ile 60. saati aynı olan savaş mekanikleri yüzünden kendisinden fazlasıyla soğuttu. Daha kötü bir AC oldu sadece. AC'nin 3-4 tane iyi oyunu varsa o 3-4 tanesi dışındaki ACler niteliğinde bir oyun Ghost of Tsushima. Hikayesi kötü, hatta bazı ara sahneler çok komik. Oynanışı başta iyi olsa da sonradan çok sıkıcı bir hal alıyor ve dodge sistemi biraz sıkıntılı. Dünyası bomboş ve anlamsız. Combata girmenizi gerektiren aktiviteler 2 tane falan açık dünyada. Temayı oldukça seven biri için bile beni fazlasıyla sıktı. Olumlu diyebileceğim tek yönü atmosfer ve görsellik. Adamlar Ubisoft gibi oyuna gir ss al çık oyunu yapmışlar. Sırf o yüzden Steam'den almış birkaç arkadaşım var hatta. Oyun fotoğrafçıları için oyun yapmış adamlar başka iyi bir yönü yok. Beğenmedim. TLoU 2 nefretinden kazanmamış olsa muhtemelen Days Gone ile aynı kaderi paylaşırdı.
Eki Görüntüle 2401444
1737281535540.png

Metaphor: ReFantazio

Zaten kendisi hakkında uzun bir inceleme yazım var. Onu okuyabilirsiniz. Daha çok o yazıda bahsetmeyi unuttuğum ya da değiştirmek istediğim şeylere değineceğim bu başlıkta.

Öncelikle düşman çeşitliliği oyunun son 2 dungeonunda olan bir durum. Genelinde düşman çeşitliliği gayet yeterli seviyede. İncelemede genelinde var gibi yazmışım. Bunu düzeltmek istiyorum.

Bir de oyunda Masked Dancer ve Summoner olarak 2 sınıf bulunmakta. Bunlar oyun dünyasından bulduğunuz maske ve özler ile çeşitli skiller kazanıyor. Çok keyifli bir eklenti diyebilirim.

Oyunu ne kadar sevdiğimi de bilen biliyor zaten. Puanını ve katmanını verip geçiyorum. 2024 yılın oyunu.
Eki Görüntüle 2401458
Eki Görüntüle 2401460
1737297870267.png

Still Life (Albüm)

Konuda bahsettiğim "diğer Opeth albümü" buydu. Bayıldım. Albüm akıp gidiyor. Gitar, vokal, davul vs. harika. Müthiş albüm yapmışlar. Opeth'in en iyi albümü olduğunu düşünüyorum.
Eki Görüntüle 2401470
1737297998378.png

Storm Of The Light's Bane (Albüm)

Bu sene tükettiğim en iyi müzik içeriği. Harika bir albüm. 2 tane parçanın diğerlerine göre zayıf kalması dışında bir sorunu yok. Where Dead Angels Lie ve Thorns Of Crimson Death harika parçalar. Metal sevenlerin kesinlikle bakması gereken bir albüm. Tek kelimeyle mükemmel. Bunu yazarken arkada dinliyorum hatta.
1737298034016.png

The Last Will And Testament (Albüm)

Opeth'in yeni albümü. Bence senenin de en iyi albümü. Bu albümün konusunu, vokalini, gitarını vs. oldukça beğendim. Opeth yine oldukça iyi bir iş yapmış. Şarkıların da birbirinin devamı niteliğinde olması hoş bir olay. Albüm yine akıp gidiyor.
Eki Görüntüle 2401473
1737298061702.png

Deadlock

Valve'ın yeni MOBA TPS'i. Bu türe pek yakın değilim ama maalesef bu Deadlock'ta bir MOBA'da keyifli olan şeyleri göremedim. Oyunun balancementı da oldukça kötü. Valve'dan daha iyi bir iş beklerdim. Henüz tam sürüme çıkmadı ve bu beta farkındayım ama beğenmedim işte. Umarım ileride düzelir. (Backloggd üzerinden puan veremiyorum tam sürümü çıkmadığından.)
1737283031875.png

Relentless Mutation (Albüm)

Bir arkadaşın önerisi üzerine başladım ve başta garipsesem de sonuç olarak oldukça sevdim. Aşırı hızlı tempolu şarkılara sahip olan bu albümde yine şarkılar akıp gidiyor. Şarkıları da beğendim diyebilirim. Vokal de ilginç ama güzel. 7-8 telli gitarı düzgün kullanan gruplar listemde yerini aldı kendisi. Beğendim. Ayrıca enstrüman kullanımı albümde insanüstü bir şekilde ama ne ilginçtir ki bilgisayar kullanımı genele hakim değil. Bazı yerlerde davulların twin pedala sahip olması davulcu elemanın yetersiz olmadığını da göstermiyor. Aksine çok başarılı. Çok ilginç bir albüm ve kendisini ilgi çekici yapan da bu bence. Albümü dinlerken denizde tayfanız ile balina avına çıkmışsınız gibi hissettiriyor bazen. 😀
Eki Görüntüle 2401483
1737298099967.png

Bloodborne

Bildiği oyun sayısı 2 iken beni oldukça memnun eden, defalarca videolarını izlediğim fakat kültürüm biraz daha gelişince sevdiğim şey bu muymuş dedirten oyundur kendisi. İnternet kafede saatliğine ciddi bir para vere vere oynadım öyle diyeyim. Emülatöre çıktı tabii daha sonradan. Keşke onu bekleseymişim. Ama sonuç olarak elimdeki işe bakacak olursam boss sayısı oldukça az, silah çeşitliliği yetersiz, kısaca Dark Souls III ve sonraki soulsların prototipi niteliğinde bir iş var elimizde. Bölüm tasarımı ve atmosferi çok güzel. Fakat düşman çeşitliliği ve bosslar da yetersiz. Dediğim gibi bayağı prototip kalıyor oyun şöyle bakacak olursak. Şimdi bahsedeceğim ve oldukça beğendiğim DLC'sini oynadıktan sonra da bunu hissettiriyor.
Eki Görüntüle 2401488

1737293756040.png

Bloodborne: The Old Hunters

Ana oyunun en büyük sorunu olan bosslar ve düşmanları düzeltmiş, silah çeşitliliği oynanış süresine göre fena olmayan ve bölüm dizaynı konusunda da oldukça iyi olan bir DLC. Bossları hatta bence bayağı iyi. Soulslarda büyük bossları pek sevmem ama bu oyun o konuda da oldukça başarılı. Ana oyun bir tık prototip kalıyor bu DLC ve Dark Souls III'ün yanında.
1737294793112.png

Guilty Gear: Strive

Temeli oldukça iyi olan fakat üzeri rezalet olan bir oyun. Bir kere oyunun dengelemesi rezalet. Evet, oyun çok hızlı savaşlardan oluşuyor fakat bunun için bile rezalet bir dengelemesi var. DLC karakterleri de fazla güçlü. Meta karakterlerin hep DLC'de olması durumu beni rahatsız etti. Temeli oldukça iyiyken rezalet dengeleme sorunları yüzünden çöp edilmiş bir dövüş oyunu. Dövüş oyunlarıyla pek de aram yoktur ama, belirtmek isterim. Bir de bu oyun woke ve DEI işini bir tık abartmış. Ki normalde pek takmam bunları ama burada gerçekten bir tık fazla abartılmış. Ayrıca duyduğuma göre önceki Guilty Gear oyunlarının loreuna da zarar veriyormuş bu woke ve DEI olayı. Kız olan karakter trans olmuş vs. işte. Lorea bayağı zarar veriyor diyen var ama ben o konuyu pek bilmiyorum maalesef. Yine de arkadaşla 1v1 atarken keyif aldığım bir oyun oldu. Bana biraz keyifli anlar yaşatabildiği, müzikleri, görselliği ve temeli iyi olduğu için o kadar da az vermeyeceğim.
1737294195371.png

Mortal Kombat 11

Strive için dediğim her şey bunun için de geçerli. Temel oldukça iyi ama dengeleme rezalet. Bu da oyundan ciddi puan kırmak için yeterli bir sebep gözümde. Strive'ın aksine çok iyi bir görselliği ve soundtracki de yok. Hikaye modundan bahsetmesem daha iyi zaten. Buna da pek iyi bir puan veremeyeceğim.
1737294420218.png

Mortal Kombat 1

Mortal Kombat 11'in daha da kötü hali diyip pek de uzatmadan yerini verip geçiyorum kendisini.
1737294751623.png

Diablo 4

Oynanış mekanikleri, bossları, dünyası kötü, sıkıcı ve tekrar eden bir oyun. Bu tarz oyunların en önemli kısmı da endgamedir. O da bayağı kötü. Beklentimin olduğu fakat hiç sevemediğim bir oyun oldu kendisi.
1737294900773.png

Street Fighter 6

Bir dövüş oyunu daha. Fakat bu noktada oldukça olumlu olacağım. Street Fighter'ı Capcom, birçok markasına yaptığı gibi oldukça başarılı bir şekilde günümüze uyarlamış. Dengelemeler güzel, görsellik aşırı stilize ve hoş, oyunun sürekli content alması (MK1 için content desteği kesilecek deniyor siz düşünün.) gibi durumlar benim için oyunu hoş bir deneyim yapıyor gözümde. Oynaması da keyifli. Temel mekanikler oldukça sağlam zaten. Hikaye modunda da farklı bir şeyler denenmiş pek de iyi olmasa da. Fakat hikayeyi pek umursamıyorum bu dövüş oyunlarında. Genel olarak oldukça beğendim. Güzel oyun. Çok dövüş oyunu oynamayan biriyim ve B katmanına koyardım fakat kendi türü içinde ortada daha fazlasını hak eden bir iş olduğundan daha yükseğe koyacağım.
1737295105584.png

Hades 2

İlk Hades oyununu herkes kadar sevmem. Hayır, marjinal değilim. Fakat bir rogue-liteın en önemli kısmı olan oynadıkça devam etme isteği Hades'te hiç yok. Her öldüğümde oflayarak yeniden oynuyordum. Oyun yeteri kadar build ve silah çeşitliliği sunamıyor bu konuda. Bölüm tasarımları da aynı kalınca ve pek de iyi olmayınca insanın pek de oynayası gelmiyor. Hades 2 ise "Hades tarzı oyun önerin." gibi oyun olmuş. Tamamen aynı hisleri yaşattı bana. Yani daha iyi veya daha kötü yaptığı bir şey yok denebilir.
1737295309310.png

Anomaly Agent

Eniz Kirazoğlu ve stüdyosu tarafından yapılmış yerli ve milli oyunumuz. Ortalamaya yakın bir pixel art lineer aksiyon oyunu kendisi. Bir temel olarak fena bir iş değil fakat aşırı ham kalan bir iş. Ortalamanın üzerine çıkaran çok az yönü var. Pek de bayılmadım kendisine. Yine de sonraki oyunları olan "Anomaly President" oyunlarından umutluyum ve fena bir temel olduğunu düşünmüyorum bu oyunun. Yolları açık olsun.
1737295473249.png

Etipath ve Onset of Putrefaction (Albüm)

Necrophagist'i bu sene dinlemeye başladım. Bu iki albüme bayıldığımı belirtmek isterim. İkisi de müthiş. Riffler, sololar, vokal, davullar yani kısaca her şeyi harika. Muhammed Suiçmez harika bir müzisyenmiş. 2 albümü de çok rahat S katmanına koyabilirim.
1737295833687.png

Granblue Fantasy: Relink

40 dolar verdiğim, başlarında oldukça keyif aldığım fakat sonradan hiçbir MH klonunun MH'nin çeyreği kadar olamayacağı gerçeğini yüzüme adeta tokat gibi vuran oyun. Combatı başta keyifli olsa da sonradan tekrar eden, boss savaşları başta iyi olsa da sonra etkileyiciliğini oldukça kaybeden, hikayesi kötü bir oyun. MH gibi devamlılık da sağlayamadı oyun. Başta tuttu gibi görünse de sonradan pek tutmadı bu oyun.

Yine de bana yer yer keyif verdiği yerler oldu. Hatta başlarında çok keyif almıştım ne yalan söyleyeyim. O yüzden fazla düşük vermeyeceğim kendisine.
1737296094826.png

Sefiller (Kitap)

Victor Hugo tarafından yazılmış ve oldukça keyif aldığım bir kitap daha. Bir İdam Mahkumunun Son Günü kitabı kadar sevmedim. Yine de oldukça keyif alarak okudum. Kitaplar arasındaki en az sevdiğim bu sanırım ama bunun sebebi keyif almadığımdan ya da sevmediğimden değil. Sadece diğerlerini daha fazla seviyorum.
1737296308565.png

Monster Hunter World: Iceborne

En sevdiğimi en sona saklayayım dedim. Metaphor: ReFantazio bu sene oynadığım en iyi oyun olmaya oldukça yakınken Iceborne son anda onun yerini aldı. Sene sonunda başladığım ve bayıla bayıla oynadığım bir oyun oldu. Oyun aşırı dolu ve çeşitli. 2022'de oynadığım temel World'ün neredeyse tüm sorunlarını çözerek çok daha keyifli bir oyun haline getiriyor oyunu. Bırakın bir expansion olmayı, bir oyun olarak bile aşırı dolu ve çeşitli. 100 saate yakın bir ana içerikten sonra oyun en az 50 saatlik içerik daha veriyor öyle diyeyim. Bu çeşitlilik ve doluluk boş da değil. Canavarlar temel World'ün gerçekçi ve sıkıcı dizaynlarının aksine oldukça yaratıcı ve güzel dizayn edilmişler. Savaşların kendisi de oldukça keyifli. bayıldım bu oyuna. Hayatımda "Ayrı oyun olarak çıkarsalar sırıtmaz." diyebileceğim tek expansion budur. Hatta o kadar sevdim ki favori oyunum olabilir kendisi şu anda. Silahlara yeni eklenen hareketler de müthiş olmuş. MHW'ye girecekseniz Iceborne olmadan girmeyin. Iceborne ana oyundan çok daha iyi. Bir de Iceborne'ün final bossu oyun dünyasında gördüğüm en iyi final bosslarından. Dizaynı ve savaşın kendisi müthiş. Ana oyundaki canavarların Master Rank ve mutasyon geçirmiş versiyonlarını da oldukça beğendim.

Clutch claw mekaniğini genel olarak sevmiş olsam da farklı bir şekilde kullanılabilirmiş diyorum. Evet, fazla tekdüze bir kullanımı var. Ben sevdim ama sevmeyenleri de anlayabiliyorum bu yüzden. Aynısı tenderize mekaniği için de geçerli. Genel anlamda bu oyuna bayıldım. Hayatımda bu kadar dolu, çeşitlilik ve kalite oranını bu kadar iyi yapan başka bir oyun oynadım mı bilmiyorum. Müthiş bir iş çıkarmış Capcom. Monster Hunter Wilds'ta da umarım müthiş bir iş çıkarırlar. Senenin en çok beklediğim oyunu oldu kendisi. Ön sipariş bile verdim. Iceborne kadar çeşitli olması imkansız gibi bir şey ama olan içeriğin daha kaliteli olması imkansız bir şey değil. Betası çok iyiydi. Gösterilen videoları da çok hoş duruyordu. Bekliyoruz artık çıkınca ondan da bahsederiz.
1737296886641.png

Sonuç:

Genel olarak çok bir şey tüketemedim özel sebeplerden. Fakat tükettiğim şeylerin genelde beni kalite açısından memnun etmesi ile iyi bir sene geçirdim diyebilirim. Bu sene çıkanlar da, daha önce çıkanlar da memnun etti beni genel olarak. Infinitie Wealth, Unicorn Overlord, DQ3 Remake, 13 Sentinels: Aegis Rim, TEKKEN 8 gibi oynamak istediğim oyun çoktu ama zamanım olmadığından 50-60 saatlik JRPGleri oynamadım. S.T.A.L.K.E.R. 2 hakkında muhtemelen 2025'te konuşurum konuşacak olursam çünkü oyun ben baktığımda biraz bozuktu. (Hayal kırıklığı oldu biraz.) Düzelsin belki bakarız artık. Gerçi 2025 listem çok dolu ve ekleme yapabilir miyim bilmiyorum. Katman listesinin son halini bırakıp 2024 defterini de kapatıyorum o zaman. 2025'te kendinize iyi bakın. 😀
1737297123022.png

1737297220788.png

Dosya Ekleri

• 1737280440871.png
    1737280440871.png
    116,8 KB · Görüntüleme: 45
  • 1737294355728.png
    1737294355728.png
    114 KB · Görüntüleme: 37
  • 1737297401538.png
    1737297401538.png
    173,3 KB · Görüntüleme: 31
  • 1737297418877.png
    1737297418877.png
    222,3 KB · Görüntüleme: 27
  • 1737297445669.png
    1737297445669.png
    222,4 KB · Görüntüleme: 28
  • 1737297457796.png
    1737297457796.png
    199,2 KB · Görüntüleme: 25
  • 1737297475338.png
    1737297475338.png
    235,9 KB · Görüntüleme: 23
  • 1737297571349.png
    1737297571349.png
    263,1 KB · Görüntüleme: 28
Son düzenleme:
Elinize sağlık.
Şu an GoW Ragnarok oynuyorum bitince Ghost of Tshusima oynayacağım ama incelemeyi görünce şüpheye düştüm. Sizce oynasam üzer mi? Genel olarak beğenmediğim Sony yapımı oyun yok diyebilir ama bu biraz tartışmalıydı bende şüpheye düştüm.

Elinize sağlık.
Şu an GoW Ragnarok oynuyorum bitince Ghost of Tshusima oynayacağım ama incelemeyi görünce şüpheye düştüm. Sizce oynasam üzer mi? Genel olarak beğenmediğim Sony yapımı oyun yok diyebilir ama bu biraz tartışmalıydı bende şüpheye düştüm.
Benim için AC ama daha kalitesizi. Yani animasyonlar ve görsellik daha iyi sadece. 3-4 tane iyi AC oyunu dışındaki AClerin niteliği ile aynı seviyede Ghost of Tsushima.

2024 uzun ve zahmetli bir seneydi dostlar. Fakat ben çeşitli sebeplerden bu sene pek de fazla oyun, anime, kitap vs. deneyim edemedim. Sebebi özel meseleler. Yoksa bu sene kayda değer şeyler vardı. Oyun konusunda insanların geneli bu sene boş dese de aslında Asya tarafı oldukça doluydu ve sektörü uzun bir süredir asyalıların taşıdığının kanıtı niteliğindeydi adeta. Fakat bırakın uzun J-RPG'lere zaman ayırmayı ufak şeylere bile zaman ayıramadım bu sene. Bundan dolayı bu konuda pek de fazla bir şey göremeyeceksiniz. Sanırım en fazla 15-20 tane olur diye düşünüyorum. (beklediğimden fazla oldu.)

Öncelikle dediğim gibi bu konuda 2024'te deneyimlediğim film/anime/dizi, oyun, müzik, kitap gibi şeylere değineceğim. Bunları bir katman listesine koyacağım. S, A, B, C, D şeklinde iyiden kötüye doğru gidecek. Bunları zaten birçoğunuz biliyorsunuzdur. Fakat eklemek istediğim bir not var ki o da bir katmanda daha önde gelenin arkadakinden daha üstün olduğu anlamına gelmediği. Bunları konuda bahsettiğim şekilde sıraya koyacağım. Yani atıyorum konuda X ve Z ürünü olsun, ikisi de s katmanında olsun fakat X ürünü Z ürününden daha önde olsun. Bu X ürününün daha iyi olduğunu düşündüğüm anlamına gelmiyor. Konuda X'ten daha önce bahsettiğimden böyledir. Belirtmek istedim.

Ayrıca konudaki her şey 2024 çıkışlı değil. 2024 çıkışlı oyunların kayda değer olanları çoğu uzun J-RPG'ler olduğundan ve vakit bulamadığımdan zaten oyun konusunda 2024 çıkışlı çok bir şey beklemeyin. Planımda oynamak vardı da ne yapayım yetişmiyor yapacak bir şey yok.

Bu notları düştüğüme göre konuya geçelim. (oyunlara backloggd puanımı da eklemeyi düşünüyordum ama 50 dosya yükleme sınırından yapamıyorum maalesef.)

Elden Ring

Şimdi diyeceksiniz zaten oynamadın mı diye. Evet, ilk çıktığı hata oynadım. Fakat tekrar 2 defa deneyim ettiğim için listeye alıyorum. Aslında almamın bir sebebi de 2022'de RDR2, GoW dışında oyun bilmeyen ben ile şu anki Benin bu oyun hakkında görüşlerinin oldukça değişmesi. Öncelikle bu oyun hakkında yapılan en çok eleştiriden başlamak istiyorum, oyunun tekrar ettiği. Elden Ring sevenlerin de cevabı genelde herhangi bir open worlde göre oldukça az tekrar ettiği oluyordu buna karşılık olarak ki doğru. Fakat bence eleştiriyi yapanları biraz yanlış anlamışız. Ben de bunu cevap olarak derdim ama oyunu bu yönden eleştirenlerin demek istediği şey aslında önceki soulsların her yerinde farklı içerik olup bunda olmaması ve bunun oyunu daha az etkileyici yapması. Ki doğru bir durum. Evet, karşılaştırmak adil değil ama şöyle bakacak olursak eski soulslar bu noktada çok daha etkileyici Elden Ring'ten.

Bir başka mesele de zamanında oynarken fark etmediğim fakat şimdi fark ettiğim bir konu. Oyunun altus plateu ve sonrasında düşmesi. Yani oyunun open worldünün bu noktada aynı içeriği ısıtıp ısıtıp sunması. Bu benim için gerçekten sıkıntılı bir durumdu. Caelid, limgrave ve liurnia bölgelerinde içerik oldukça özgünken oyun 2. yarısında o içeriği tekrar sunuyor size. Oyunun 2. yarısı ilk yarısının ısıtılıp tekrar tekrar sunulması aslında.

Yine de Elden Ring oldukça iyi bir oyun. Büyük bir oyun olduğundan sorunları da büyük. Fakat temel oynanışı çok keyifli. Build yapması aşırı keyifli. Silahları çok keyifli vs. işte. Ana bossları oldukça iyi olsa da yan bossları eksik. Fakat bu konudaki yazılar inceleme niteliğinde olmayacak. Ufak ufak bahsedip geçeceğim. Uzatmadan backloggd puanını ve katman listesindeki yerini veriyorum Elden Ring'e.
Eki Görüntüle 2401379
Eki Görüntüle 2401380
Biraz olumsuz gidince bunu beklemiyor olabilirdiniz. 😀

Persona 3 Reload

Persona 3, J-RPG dünyası için çok özel bir oyun. Persona savaş sisteminin temeli, hatta direkt Persona gibi J-RPG dünyası için çok önemli bir serinin temeli bu oyunda atılıyor. Zamanı için çok rahat 4/5 verebileceğim bir oyun. Remake duyurulduğunda beklentim Atlus'un oyunun grafiklerini yenileyip aynı oyunu sunacağı şeklindeydi. Sonuç olarak rahatlıkla söyleyebilirim ki beklentilerim oldukça doğruymuş.

Bilmeyen varsa P3 Fes'in kaynak kodları kayıptı. Ondan dolayı p3p gelmişti diğer platformlara. Tabii atlus ve insanlar bundan memnun olmamış olacak ki P3R duyuruldu. İlginç bir şekilde P3 fes değil P3 Remake'i dendi fakat aigis SL gibi Fes'te olan şeyler de vardı. Tabii tahmin ettiğimiz gibi atlus bunu sonradan DLC satmak için yapmıştı. Çıkış sürecini bir kenara bırakırsak ilk saatlerinde teürjiler, yeni hikaye parçaları vs. derken acaba beklentimden farklı bir şey mi yaptılar demiştim. Gerçekten iyi bir remake görüyor gibiydim. Fakat atlus yine atlus oldu ve tam olarak beklediğimi verdi bana. Hatta yeni sistemler oyunu bozuyor bile denebilir. Son savaş da hayal kırıklığıydı.

Yeni hikaye parçaları oldukça iyi. Yazım çok gelişmiş. Fakat ana oyundaki basit yazım ile bu çakışınca komik oluyor biraz. Yine deken gibi nefret ettiğim bir karakteri bile sevdirmeyi başardı. Karakterler yine oldukça başarılı. Hikaye de iyi. Aslında P3 neyi başarılı yapıyorsa bu da onu yapıyor. Hatta aynı oyun direkt. P3'ü Persona 5 Royal seviyesinde bir oynanışa getirselermiş şimdi tadından yenmezmiş. Çok ciddi bir potansiyel kaçırılmış. Fakat muhtemelen metaphor için bütçe toplamaları gerekti ve bu da onun içindi. Yani o yüzden biraz da anlayabiliyorum bu remakein ucuz bir remake olmasını. Fakat yine de ellerinde bir potansiyel varmış ve o potansiyeli yok etmişler. Maalesef pek de yüksek veremeyeceğim bu Remake'e.

Eki Görüntüle 2401383
Eki Görüntüle 2401384

Chainsaw Man (anime)

bu yazıyı yazdığım tarihte sadece ilk sezonu vardı, bunu belirtmek isterim öncelikle.

Sıfır beklentiyle girdiğim bu anime genel olarak bana oldukça keyif vermeyi başardı. Fakat devamı hakkında ciddi endişelerim var. İlk yarısı ile ikinci yarısı arasında kalite farkı çok. İlk yarısı çok daha keyifliyken 2. yarısı fazla acele ve herhangi bir shounenden pek de farklı olmayan ortalama bir animeye dönüştü. Fakat genel olarak karakter yazımları iyi, diyaloglar iyi. Görsel dizaynını biraz garipsesem de fena değil ve seyir zevki keyifli. Bu sene tükettiğim tek anime olabilir. İleride aklıma gelirse eklerim fakat ben bu anime dünyasından bayağı uzaklaştım diyebilirim.
Eki Görüntüle 2401385

shin megami tensei v: Vengeance

orijinal smtv çok ciddi sorunları olan bir oyun. Temeli oldukça iyi fakat üzerine koyamayan bir oyun. Hikayesi ruhsuz ve eksik, dünyası ruhsuz, grindı ve dengelemesi aşırı saçma bir oyun. Şahsen bitirmedim ve pek de haz etmem. Fakat ilginç bir şekilde bu sürümden beklentim vardı. Sonuç olarak da beklentimin bile üzerine çıktığını söyleyebilirim. Hikayesi ve karakterleri çok iyi. Dengelemeler düzelmiş ve oynanışı çok keyifli. Dünya hala bir tık ruhsuz olsa da eskisine göre çok daha iyi. Bu sene çıkışlı oynadığım en iyi 2. oyun kendisi. Gerçi 2021 oyununun genişletilmiş bir versiyonu ama neyse. Fakat umarım atlus ileride bu versiyonları yeni bir oyun olarak değil de bir upgrade vs. olarak sunar. Yeni oyun diye full fiyattan satılması beni rahatsız ediyor.

Normal şartlarda a katmanına koyacağım bir oyun fakat bu senenin ortalamasının çok üstünde olduğu için S'ye koyuyorum. (aynısı Elden Ring için de geçerli.)
Eki Görüntüle 2401389
Eki Görüntüle 2401390

Black Myth: Wukong

başlarında oldukça iyi ilerleyen, çok rahat 4'ü verebileceğim bir oyun gibiyken daha sonradan ruhsuz dünyasını sürekli dayatması ve herhangi bir 2A souls-like gibi hissettirmesi ile moralimi oldukça bozmuş bir oyun. Boss rush bir oyun olsaydı çok daha memnun olabilirdim. Oynanışında da çeşitlilik namına hiçbir şey yok neredeyse. Üzücü bir durum. Yine de iyi bir oyun ve ilk proje için fena değil. Umarım 2. projelerinde daha iyi bir iş ortaya koyarlar. Abartılan bir oyun olduğunu düşünüyorum ve bence çok prototip kalan bir oyun.
Eki Görüntüle 2401391
Eki Görüntüle 2401392

ghost reveries (albüm)

opeth sürekli duyduğum bir gruptu. Ben de bu sene boyunca iyice opeth dinledim. Öncelikle bu albümü oldukça beğendiğimi belirtmem lazım. Ghost of perdition, reverie / harlequin Forest gibi çok sevdiğim şarkılara sahip bu albüm. Genel olarak şarkılar çok iyi. Fakat albümün akışında bir sorun var gibi hissettim. Ben sıklıkla albüm dinleyen biriyim. Albümü açarım ve bitene kadar ilerler o. Bu akışı benim için en iyi yapan, hatta direkt favori albümüm Megadeth'in Rust'ın peace albümü. Bir albüm akıp gidince çok seviyorum. Fakat bunda onu hissedemedim maalesef. S katmanına koymak isterdim fakat daha sonra bahsedeceğim Opeth'in başka bir albümü onu hak ettiğinden ve bu bahsettiğim sorunlardan dolayı koyamıyorum.
Eki Görüntüle 2401397

Persona 3 Reload: Epsiode aigis

Persona 3'ten sosyal yaşam kısımlarını çıkarıp daha kötü bir hikaye ve yapay bir zorluk ile hep grind yaparak bir oyun oynadığınızı düşünün. Bu tam da o işte. Oynadığım en kötü J-RPG kendisi. Çok bahsetmeye gerek yok. Hikaye ve diyaloglar kötü, oynanış kötü vs. işte. Sıkıcı.

Eki Görüntüle 2401399

Silent Hill 2 (2001)

2024 çıkışlı Remake'ini oynamadım. Onu 2025'te oynamayı düşünüyorum. Listeme aldım. Og Silent Hill 2'den de bahsedecek olursam Silent Hill 2 işte. Hepimizin bildiği o oyun. Hikayesi ve karakterleri güzel, atmosferi güzel, combatı kötü olsa da bulmacaları keyifli. Zamanına göre de combat kabul edilebilir gerçi biraz. Benim için bir masterpiece seviyesinde değil. Zamanında oynasaydım eminim öyle olurdu ama 2024 için bir masterpiece değildi bana göre. Fakat yine de oldukça sevdim diyebilirim. Bir klasiktir Silent Hill 2.
Eki Görüntüle 2401402
Eki Görüntüle 2401403
(S'e koyduğum diğer şeyler kadar sevmiyorum bunu.)

God of War III
PlayStation 3 emülatöründe oyun "oynanabilir" seviyeye gelince ve bir gamepad edinince deneyim edebildim. Kardeşimle oynadım hatta. Güzel bir oyun. Fakat bir başyapıt değil. Yine de epik, kısa, keyifli ve hack and slash standartlarına göre fena olmayan bir hikayeye sahip. Günümüzde de rahatlıkla oynanabilecek bir oyun. Eskimemiş. Hatta PS3 sürümünü oynadım ben, o bile oldukça iyi görünüyordu. PS3'ün sınırları zorlanmış yapılırken orası belli. Ortada ciddi bir emek var fakat DMC gibi hack and slashlerin yanında oynanışı çok basit kalıyor. Dodge sistemi de her GoW'da olduğu gibi pek iyi değil. Hack and slashlerde "havalı kombolar" yapmayı seven birisi olarak bunda onu yapamamak üzdü.
Eki Görüntüle 2401405
Eki Görüntüle 2401407

72 seasons (albüm)

Metallica severim. Favorilerim tabii ki ilk 4 albüm olsa da (en sevdiğim...and justice for all) Black album ve loadları da severim denebilir. Bu albüme daha önce bakmamıştım ve Metallica'nın thrash ruhuna geri döndüğünü duyunca beklentim oluşmuştu fakat sonuç olarak beğenmedim. Adamlar Megadeth ve kendi eski şarkılarının daha kötü versiyonlarını yapıp sunmuşlar. Screaming suicide dışında pek iyi bir parça yok ki o da ortalama. Kirk'ün leadleri de aşırı zayıf. Kim Kirk'e doğaçlama yap sen soloları dedi bilmiyorum ama berbat bir fikirmiş. İlk 4 albümdeki soloları düşünüyorum da yani onların yanında çok kötü bunlar. Ki Black album, load ve Reload'da da Kirk'ün leadleri daha iyi. Bu albüm çok kötü o konuda. Ritim, vokal ve davul da eh işte. Yani beğenmedim kısaca.
Eki Görüntüle 2401411

Final Fantasy XVI
oldukça iyi başlayan fakat giderek ortalamaya düşen bir oyun. Hikaye iyi başlıyor, sonra çok kötü oluyor. Oynanış çok iyi başlıyor, sonra kötü oluyor. Görevler çok iyi başlıyor, sonra kötü oluyor falan işte. Oyunun J-RPG ruhu da tamamen ölmüş. Demek istediğim şey J-RPG iyimserliği olmaması değil, direkt RPG olmaması. Üzücü bir durum. FF17'de daha iyi bir iş yaparlar umarım. DLC'leri oynamadım.
Eki Görüntüle 2401414

Eki Görüntüle 2401417

balatro

oldukça beğendiğim bir oyun. Yenilikçi oynanışı ve eğlenceli gameplay loopu ile iyi bir Rogue-Lite kart oyunu. Bilmeyen kalmadı zaten. Bir kart oyununda ve Rogue-Lite oyunda olması gereken her şey var denebilir. Mizahı da oldukça keyifli. Mobil versiyonu da olduğundan elde oynamanın da ayrı bir keyfi oluyor.
Eki Görüntüle 2401419
Eki Görüntüle 2401420

fareler ve insanlar (kitap)

çok kitap okuyan birisi değilim. Arada okurum işte klasik popüler olanlardan. Buna da sıfır beklentiyle girdim ve oldukça keyif aldım diyebilirim. Toplumdaki insan tiplemelerini kitaptaki karakterler üzerinden açıklama işini güzel yapıyor. Olaylar da sıkmıyor. Kısa bir kitap zaten. Klasiktir zaten ama okumayan varsa okuyabilir.
Eki Görüntüle 2401421

kyougen (albüm)

ado'nun Japon pop dünyasındaki başarısı yatsınamaz bir gerçek. Kendine has tarzı ile ciddi bir yükselişe geçti ki hoşuma gidiyor bu durum. Başarılı ve güzel şarkılarının olduğunu düşünüyorum. Fakat bence bu albüm akmıyor. Yani usseewa gibi bir şarkıdan sonra dünyanın en sakin şarkısı gelince bir tuhaf geliyor. Albüm dağınık bir albüm. Bu yüzden genel anlamda iyi şarkılara sahip olsa da bu durum maalesef a katmanına koymama engel oluyor. A'ya yakın fakat B'ye koyuyorum kendisini.
Eki Görüntüle 2401422

ultrakill

bu sene oynadığımda bu oyun hakkında şunu fark ettim, ben bu oyunu yanlış oynuyormuşum. 2023'te oynayıp pek de beğenmedikten sonra bu sene tekrar girdim ve bayıldım. Favorilerime koyacak kadar bayıldım hatta. müthiş bir oyun olmuş. Bölüm tasarımı, bosslar, düşmanlar, oynanış mekanikleri müthiş. Eskiden oynadığımın aksine kombo yapa yapa oynadığımda adamlar hack and slash ile boomer Shooter'ı ne kadar güzel birleştirmişler dedirtti. Tek kelimeyle zirve.
Eki Görüntüle 2401424
Eki Görüntüle 2401426

insan neyle yaşar? (kitap)

dediğim gibi pek de kitap okuyan biri değilim. Daha önceden de okumuştum fakat bu sene de okudum bu kitabı. Oldukça güzel kısa hikayelere sahip akıcı bir kitap. Bilmeyen yoktur zaten. Güzel bir kitap. Pek de kitap okuyan biri olmadığımdan uzun bir değerlendirme yapamıyorum.
Eki Görüntüle 2401427

bir idam mahkumunun son günü (kitap)

listedeki kitaplar arasından favori kitabım. İnsana gerçekten karamsarlığın içinde umudu yaşatabilen bir kitap. Anlatılan hikaye hoş ve acı verici. İdam cezasının ne kadar rezalet bir ceza olduğunu insanın yüzüne vuruyor adeta. Kitap zamanında Fransa'da olan idam cezasına tepki olarak yazılmıştır ayrıca. Atmosferi de çok iyi veriyor kitap. Bayağı beğendim ben bunu.
Eki Görüntüle 2401430

S.T.A.L.K.E.R.. G. A. M. M. A. Ve anomaly

normalde hayatta kalma oyunlarını pek de sevmem. Fakat bu oyun atmosferi, zorlu oynanışı ve dünyası ile bana kendini oldukça fazla sevdirebildi. Anomaly'nin üzerine hayatta kalma elementleri, dengelemeler, yeni içerikler vs. ekleyen bir mod bu. Anomaly'den de daha sonra bahsedeceğim fakat bundan kısaca bahsetmek gerekirse hardcore oyun yapısını buram buram hissettiren oynanışı ve postakoliptik Ukrayna temasını çok iyi işlemesi ile bayıldığım bir oyun oldu kendisi.

Anomaly de pek farklı değil. O da oldukça iyi. İkisine de puanım aynı.

Eki Görüntüle 2401737

Elden Ring: Shadow of the erdtree

teşekkür ediyorum bu DLC'ye. Beni sevdiğim şeyleri isimden dolayı beğenmem gerekmediğini öğrettiği için. Fanboyluk kokan rezalet bir incelemeden sonra oyunu tekrar 3 defa falan oynadım. Sonuç olarak kendimi bu oyunu beğenmeye ne kadar zorladığımı fark ettim. Oyunu oynarken içimdeki eksiklik hissini başka bir his olarak geçiştirdiğimi fark ettim. Evet, bu DLC kötü. Beklentilerimi hiç karşılamadığı da bir gerçek. Açık dünyası boş ve sıkıcı, scadutree sistemi berbat, bossları kötü ve oyun ödüllendirici değil. Elden Ring'in üzerine koymaktansa fazlasıyla geriye gitmişler. Öveceğim 2 kısmı var. Birisi bölüm tasarımı ve diğeri de yeni eklenen silahlar. Yeni silahların mekanikleri gerçekten çok hoş. Oynaması ve Build dizmesi aşırı keyifli. Bu yüzden 3 defa oynadım zaten DLC'yi. (hile ile oynadım tekrar oynadığımda. Scadutree toplamak çekilmiyor çok kötü bir sistem.) Bölümlerin içi boş olsa da tasarımlar güzel. Elden Ring'in dümdüz haritası değil katman katman bir harita tercih edilmiş ve iyi bir tercih. Fakat içi boş olunca pek de bir anlamı kalmıyor. Umarım bir daha bir şeyi beğenmek için kendimi bu kadar zorlamam. Bu rezalet DLC için zamanında fanboyluk yaptığımı kabul ediyorum ve bu hatam için özür diliyorum deyip bitiriyorum.
Eki Görüntüle 2401438
Eki Görüntüle 2401439

Ghost of Tsushima

AC'den kötü olmasını beklemiyordum. Benim için başlarda oldukça iyi başlayıp daha sonradan bomboş open worldü ve 5. saati ile 60. saati aynı olan savaş mekanikleri yüzünden kendisinden fazlasıyla soğuttu. Daha kötü bir AC oldu sadece. AC'nin 3-4 tane iyi oyunu varsa o 3-4 tanesi dışındaki acler niteliğinde bir oyun Ghost of Tsushima. Hikayesi kötü, hatta bazı ara sahneler çok komik. Oynanışı başta iyi olsa da sonradan çok sıkıcı bir hal alıyor ve dodge sistemi biraz sıkıntılı. Dünyası bomboş ve anlamsız.combata girmenizi gerektiren aktiviteler 2 tane falan açık dünyada. Temayı oldukça seven biri için bile beni fazlasıyla sıktı. Olumlu diyebileceğim tek yönü atmosfer ve görsellik. Adamlar Ubisoft gibi oyuna gir SS al çık oyunu yapmışlar. Sırf o yüzden Steam'den almış birkaç arkadaşım var hatta. Oyun fotoğrafçıları için oyun yapmış adamlar başka iyi bir yönü yok. Beğenmedim. TLOU 2 nefretinden kazanmamış olsa muhtemelen Days Gone ile aynı kaderi paylaşırdı.
Eki Görüntüle 2401444
Eki Görüntüle 2401445

metaphor: Refantazio

zaten kendisi hakkında uzun bir inceleme yazım var. Onu okuyabilirsiniz. Daha çok o yazıda bahsetmeyi unuttuğum ya da değiştirmek istediğim şeylere değineceğim bu başlıkta.

Öncelikle düşman çeşitliliği oyunun son 2 dungeonunda olan bir durum. Genelinde düşman çeşitliliği gayet yeterli seviyede. İncelemede genelinde var gibi yazmışım. Bunu düzeltmek istiyorum.

Bir de oyunda masked dancer ve Summoner olarak 2 sınıf bulunmakta. Bunlar oyun dünyasından bulduğunuz maske ve özler ile çeşitli skiller kazanıyor. Çok keyifli bir eklenti diyebilirim.

Oyunu ne kadar sevdiğimi de bilen biliyor zaten. Puanını ve katmanını verip geçiyorum. 2024 yılın oyunu.
Eki Görüntüle 2401458
Eki Görüntüle 2401460
Eki Görüntüle 2401747

still Life (albüm)

konuda bahsettiğim "diğer opeth albümü" buydu. Bayıldım. Albüm akıp gidiyor. Gitar, vokal, davul vs. harika. Müthiş albüm yapmışlar. Opeth'in en iyi albümü olduğunu düşünüyorum.
Eki Görüntüle 2401470
Eki Görüntüle 2401750

storm of the light's bane (albüm)

bu sene tükettiğim en iyi müzik içeriği. Harika bir albüm. 2 tane parçanın diğerlerine göre zayıf kalması dışında bir sorunu yok. Where Dead angels lie ve thorns of Crimson death harika parçalar. Metal sevenlerin kesinlikle bakması gereken bir albüm. Tek kelimeyle mükemmel. Bunu yazarken arkada dinliyorum hatta.
Eki Görüntüle 2401751

the last will and testament (albüm)

opeth'in yeni albümü. Bence senenin de en iyi albümü. Bu albümün konusunu, vokalini, gitarını vs. oldukça beğendim. Opeth yine oldukça iyi bir iş yapmış. Şarkıların da birbirinin devamı niteliğinde olması hoş bir olay. Albüm yine akıp gidiyor.
Eki Görüntüle 2401473
Eki Görüntüle 2401752

Deadlock

Valve'ın yeni MOBA TPS'i. Bu türe pek yakın değilim ama maalesef bu Deadlock'ta bir MOBA'da keyifli olan şeyleri göremedim. Oyunun balancementı da oldukça kötü. Valve'dan daha iyi bir iş beklerdim. Henüz tam sürüme çıkmadı ve bu beta farkındayım ama beğenmedim işte. Umarım ileride düzelir. (backloggd üzerinden puan veremiyorum tam sürümü çıkmadığından.)
Eki Görüntüle 2401475

relentless mutation (albüm)

bir arkadaşın önerisi üzerine başladım ve başta garipsesem de sonuç olarak oldukça sevdim. Aşırı hızlı tempolu şarkılara sahip olan bu albümde yine şarkılar akıp gidiyor. Şarkıları da beğendim diyebilirim. Vokal de ilginç ama güzel. 7-8 telli gitarı düzgün kullanan gruplar listemde yerini aldı kendisi. Beğendim. Ayrıca enstrüman kullanımı albümde insanüstü bir şekilde ama ne ilginçtir ki bilgisayar kullanımı genele hakim değil. Bazı yerlerde davulların Twin pedala sahip olması davulcu elemanın yetersiz olmadığını da göstermiyor. Aksine çok başarılı. Çok ilginç bir albüm ve kendisini ilgi çekici yapan da bu bence. Albümü dinlerken denizde tayfanız ile balina avına çıkmışsınız gibi hissettiriyor bazen. 😀
Eki Görüntüle 2401483
Eki Görüntüle 2401753

Bloodborne

bildiği oyun sayısı 2 iken beni oldukça memnun eden, defalarca videolarını izlediğim fakat kültürüm biraz daha gelişince sevdiğim şey bu muymuş dedirten oyundur kendisi. İnternet kafede saatliğine ciddi bir para vere vere oynadım öyle diyeyim. Emülatöre çıktı tabii daha sonradan. Keşke onu bekleseymişim. Ama sonuç olarak elimdeki işe bakacak olursam boss sayısı oldukça az, silah çeşitliliği yetersiz, kısaca Dark Souls III ve sonraki soulsların prototipi niteliğinde bir iş var elimizde. Bölüm tasarımı ve atmosferi çok güzel. Fakat düşman çeşitliliği ve bosslar da yetersiz. Dediğim gibi bayağı prototip kalıyor oyun şöyle bakacak olursak. Şimdi bahsedeceğim ve oldukça beğendiğim DLC'sini oynadıktan sonra da bunu hissettiriyor.
Eki Görüntüle 2401488

Eki Görüntüle 2401651

Bloodborne: The old hunters

ana oyunun en büyük sorunu olan bosslar ve düşmanları düzeltmiş, silah çeşitliliği oynanış süresine göre fena olmayan ve bölüm dizaynı konusunda da oldukça iyi olan bir DLC. Bossları hatta bence bayağı iyi. Soulslarda büyük bossları pek sevmem ama bu oyun o konuda da oldukça başarılı. Ana oyun bir tık prototip kalıyor bu DLC ve Dark Souls III'ün yanında.
Eki Görüntüle 2401682
guilty Gear: Strive

temeli oldukça iyi olan fakat üzeri rezalet olan bir oyun. Bir kere oyunun dengelemesi rezalet. Evet, oyun çok hızlı savaşlardan oluşuyor fakat bunun için bile rezalet bir dengelemesi var. DLC karakterleri de fazla güçlü. Meta karakterlerin hep DLC'de olması durumu beni rahatsız etti. Temeli oldukça iyiyken rezalet dengeleme sorunları yüzünden çöp edilmiş bir dövüş oyunu. Dövüş oyunlarıyla pek de aram yoktur ama, belirtmek isterim. Bir de bu oyun woke ve deı işini bir tık abartmış. Ki normalde pek takmam bunları ama burada gerçekten bir tık fazla abartılmış. Ayrıca duyduğuma göre önceki guilty Gear oyunlarının loreuna da zarar veriyormuş bu woke ve deı olayı. Kız olan karakter trans olmuş vs. işte. Lorea bayağı zarar veriyor diyen var ama ben o konuyu pek bilmiyorum maalesef. Yine de arkadaşla 1V1 atarken keyif aldığım bir oyun oldu. Bana biraz keyifli anlar yaşatabildiği, müzikleri, görselliği ve temeli iyi olduğu için o kadar da az vermeyeceğim.
Eki Görüntüle 2401660

Mortal Kombat 11

strive için dediğim her şey bunun için de geçerli. Temel oldukça iyi ama dengeleme rezalet. Bu da oyundan ciddi puan kırmak için yeterli bir sebep gözümde. Strive'ın aksine çok iyi bir görselliği ve soundtracki de yok. Hikaye modundan bahsetmesem daha iyi zaten. Buna da pek iyi bir puan veremeyeceğim.
Eki Görüntüle 2401672

Mortal Kombat 1

Mortal Kombat 11'in daha da kötü hali deyip pek de uzatmadan yerini verip geçiyorum kendisini.
Eki Görüntüle 2401681

Diablo 4

oynanış mekanikleri, bossları, dünyası kötü, sıkıcı ve tekrar eden bir oyun. Bu tarz oyunların en önemli kısmı da Endgame'dir. O da bayağı kötü. Beklentimin olduğu fakat hiç sevemediğim bir oyun oldu kendisi.
Eki Görüntüle 2401683

Street Fighter 6

bir dövüş oyunu daha. Fakat bu noktada oldukça olumlu olacağım. Street Fighter'ı Capcom, birçok markasına yaptığı gibi oldukça başarılı bir şekilde günümüze uyarlamış. Dengelemeler güzel, görsellik aşırı stilize ve hoş, oyunun sürekli content alması (MK1 için content desteği kesilecek deniyor siz düşünün.) Gibi durumlar benim için oyunu hoş bir deneyim yapıyor gözümde. Oynaması da keyifli. Temel mekanikler oldukça sağlam zaten. Hikaye modunda da farklı bir şeyler denenmiş pek de iyi olmasa da. Fakat hikayeyi pek umursamıyorum bu dövüş oyunlarında. Genel olarak oldukça beğendim. Güzel oyun. Çok dövüş oyunu oynamayan biriyim ve b katmanına koyardım fakat kendi türü içinde ortada daha fazlasını hak eden bir iş olduğundan daha yükseğe koyacağım.
Eki Görüntüle 2401686

Hades 2

ilk Hades oyununu herkes kadar sevmem. Hayır, marjinal değilim. Fakat bir Rogue-Lite'ın en önemli kısmı olan oynadıkça devam etme isteği Hades'te hiç yok. Her öldüğümde oflayarak yeniden oynuyordum. Oyun yeteri kadar Build ve silah çeşitliliği sunamıyor bu konuda. Bölüm tasarımları da aynı kalınca ve pek de iyi olmayınca insanın pek de oynayası gelmiyor. Hades 2 ise "Hades tarzı oyun önerin." gibi oyun olmuş. Tamamen aynı hisleri yaşattı bana. Yani daha iyi veya daha kötü yaptığı bir şey yok denebilir.
Eki Görüntüle 2401693

Anomaly Agent

eniz kirazoğlu ve stüdyosu tarafından yapılmış yerli ve milli oyunumuz. Ortalamaya yakın bir pixel art lineer aksiyon oyunu kendisi. Bir temel olarak fena bir iş değil fakat aşırı ham kalan bir iş. Ortalamanın üzerine çıkaran çok az yönü var. Pek de bayılmadım kendisine. Yine de sonraki oyunları olan "anomaly president" oyunlarından umutluyum ve fena bir temel olduğunu düşünmüyorum bu oyunun. Yolları açık olsun.
Eki Görüntüle 2401697

etipath ve onset of putrefaction (albüm)

necrophagist'i bu sene dinlemeye başladım. Bu iki albüme bayıldığımı belirtmek isterim. İkisi de müthiş. Riffler, sololar, vokal, davullar yani kısaca her şeyi harika. Muhammed suiçmez harika bir müzisyenmiş. 2 albümü de çok rahat s katmanına koyabilirim.
Eki Görüntüle 2401700

granblue fantasy: Relink

40 dolar verdiğim, başlarında oldukça keyif aldığım fakat sonradan hiçbir mh klonunun Mh'nin çeyreği kadar olamayacağı gerçeğini yüzüme adeta tokat gibi vuran oyun.combatı başta keyifli olsa da sonradan tekrar eden, boss savaşları başta iyi olsa da sonra etkileyiciliğini oldukça kaybeden, hikayesi kötü bir oyun. Mh gibi devamlılık da sağlayamadı oyun. Başta tuttu gibi görünse de sonradan pek tutmadı bu oyun.

Yine de bana yer yer keyif verdiği yerler oldu. Hatta başlarında çok keyif almıştım ne yalan söyleyeyim. O yüzden fazla düşük vermeyeceğim kendisine.
Eki Görüntüle 2401709

sefiller (kitap)

victor hugo tarafından yazılmış ve oldukça keyif aldığım bir kitap daha. Bir idam mahkumunun son günü kitabı kadar sevmedim. Yine de oldukça keyif alarak okudum. Kitaplar arasındaki en az sevdiğim bu sanırım ama bunun sebebi keyif almadığımdan ya da sevmediğimden değil. Sadece diğerlerini daha fazla seviyorum.
Eki Görüntüle 2401716

Monster Hunter: World: Iceborne

en sevdiğimi en sona saklayayım dedim. Metaphor: Refantazio bu sene oynadığım en iyi oyun olmaya oldukça yakınken ıceborne son anda onun yerini aldı. Sene sonunda başladığım ve bayıla bayıla oynadığım bir oyun oldu. Oyun aşırı dolu ve çeşitli. 2022'de oynadığım temel World'ün neredeyse tüm sorunlarını çözerek çok daha keyifli bir oyun haline getiriyor oyunu. Bırakın bir expansion olmayı, bir oyun olarak bile aşırı dolu ve çeşitli. 100 saate yakın bir ana içerikten sonra oyun en az 50 saatlik içerik daha veriyor öyle diyeyim. Bu çeşitlilik ve doluluk boş da değil. Canavarlar temel World'ün gerçekçi ve sıkıcı dizaynlarının aksine oldukça yaratıcı ve güzel dizayn edilmişler. Savaşların kendisi de oldukça keyifli. Bayıldım bu oyuna. Hayatımda "ayrı oyun olarak çıkarsalar sırıtmaz." diyebileceğim tek expansion budur. Hatta o kadar sevdim ki favori oyunum olabilir kendisi şu anda. Silahlara yeni eklenen hareketler de müthiş olmuş. Mhw'ye girecekseniz ıceborne olmadan girmeyin. Iceborne ana oyundan çok daha iyi. Bir de ıceborne'ün final bossu oyun dünyasında gördüğüm en iyi final bosslarından. Dizaynı ve savaşın kendisi müthiş. Ana oyundaki canavarların Master rank ve mutasyon geçirmiş versiyonlarını da oldukça beğendim.

Clutch claw mekaniğini genel olarak sevmiş olsam da farklı bir şekilde kullanılabilirmiş diyorum. Evet, fazla tekdüze bir kullanımı var. Ben sevdim ama sevmeyenleri de anlayabiliyorum bu yüzden. Aynısı tenderize mekaniği için de geçerli. Genel anlamda bu oyuna bayıldım. Hayatımda bu kadar dolu, çeşitlilik ve kalite oranını bu kadar iyi yapan başka bir oyun oynadım mı bilmiyorum. Müthiş bir iş çıkarmış Capcom. Monster Hunter Wilds'ta da umarım müthiş bir iş çıkarırlar. Senenin en çok beklediğim oyunu oldu kendisi. Ön sipariş bile verdim. Iceborne kadar çeşitli olması imkansız gibi bir şey ama olan içeriğin daha kaliteli olması imkansız bir şey değil. Betası çok iyiydi. Gösterilen videoları da çok hoş duruyordu. Bekliyoruz artık çıkınca ondan da bahsederiz.
Eki Görüntüle 2401725

sonuç:

genel olarak çok bir şey tüketemedim özel sebeplerden. Fakat tükettiğim şeylerin genelde beni kalite açısından memnun etmesi ile iyi bir sene geçirdim diyebilirim. Bu sene çıkanlar da, daha önce çıkanlar da memnun etti beni genel olarak. Infinitie wealth, unicorn overlord, DQ3 remake, 13 sentinels: Aegis rim, Tekken 8 gibi oynamak istediğim oyun çoktu ama zamanım olmadığından 50-60 saatlik J-RPG'leri oynamadım. S.T.A.L.K.E.R.. 2 hakkında muhtemelen 2025'te konuşurum konuşacak olursam çünkü oyun ben baktığımda biraz bozuktu. (hayal kırıklığı oldu biraz.) Düzelsin belki bakarız artık. Gerçi 2025 listem çok dolu ve ekleme yapabilir miyim bilmiyorum. Katman listesinin son halini bırakıp 2024 defterini de kapatıyorum o zaman. 2025'te kendinize iyi bakın. 😀
Eki Görüntüle 2401730

Eki Görüntüle 2401733

Sadece tabloya baktım ama bu kadar yazıya saygı duydum. Elinize sağlık.

Emeğe saygı, uzun uzun yazmışsınız hepsini. Tamamını okumadım ama elinize sağlık.

Kitap konusunda Sefiller'i ben S kategorisine koyardım sadece :). Çok etkilemişti beni lisede ilk okuduğumda.
Güzel ama diğerleri kadar sevmedim.
Sadece tabloya baktım ama bu kadar yazıya saygı duydum. Elinize sağlık.
Teşekkür ederim.

Bloodborne

Bildiği oyun sayısı 2 iken beni oldukça memnun eden, defalarca videolarını izlediğim fakat kültürüm biraz daha gelişince sevdiğim şey bu muymuş dedirten oyundur kendisi. İnternet kafede saatliğine ciddi bir para vere vere oynadım öyle diyeyim. Emülatöre çıktı tabii daha sonradan. Keşke onu bekleseymişim. Ama sonuç olarak elimdeki işe bakacak olursam boss sayısı oldukça az, silah çeşitliliği yetersiz, kısaca Dark Souls III ve sonraki soulsların prototipi niteliğinde bir iş var elimizde. Bölüm tasarımı ve atmosferi çok güzel. Fakat düşman çeşitliliği ve bosslar da yetersiz. Dediğim gibi bayağı prototip kalıyor oyun şöyle bakacak olursak. Şimdi bahsedeceğim ve oldukça beğendiğim DLC'sini oynadıktan sonra da bunu hissettiriyor.
Eki Görüntüle 2401488

Eki Görüntüle 2401651

Bloodborne: The Old Hunters

Ana oyunun en büyük sorunu olan bosslar ve düşmanları düzeltmiş, silah çeşitliliği oynanış süresine göre fena olmayan ve bölüm dizaynı konusunda da oldukça iyi olan bir DLC. Bossları hatta bence bayağı iyi. Soulslarda büyük bossları pek sevmem ama bu oyun o konuda da oldukça başarılı. Ana oyun bir tık prototip kalıyor bu DLC ve Dark Souls III'ün yanında.
Eki Görüntüle 2401682
Bence bu olay beklenti ile alakalı hocam, oyun 2015’te çıktı 7 milyon civarı kopya sattı yani oynayan herkes zaten oynadı ve herkes normal bir Souls oyunu gözüyle baktığından oyuna “çok iyi denen notları” verdi genel olarak baktığımızda.

Ben bu oyun için (sadece bu oyun için değil ama önemli bir ana etmendi) konsol aldım, ona rağmen bu oyun beni fazlasıyla memnun etmişti ve hatta favori oyunlarım listemde hala ilk 5’e sokarım muhtemelen.

Bloodborne’nun kısa bir oyun olduğuna katılıyorum özellikle de yan ekip tarafından geliştirilen Dark Souls 2’ye baktığımda evet Bloodborne epey kısa bir oyun ancak şöyle de düşünmek lazım bir Souls oyununu nereye kadar zorlayabilirsin ki?

Elden Ring’i ben en az 10-15 kere oynamaya çalışmışımdır muhtemelen ve her seferinde oyunda ilerleyip ilerleyip bıraktım en son bıraktığımda sanırım Mohg’a gelmiştim ya da gelmek üzereydim çünkü oyun bana göre bir Souls oyunu için fazla uzundu.

Bloodborne’nun bence o konudaki eksisi evet oyuna 3-5 saatlik içerik daha eklenebilirmiş ancak şu anki haliyle de hiç şikayet etmem zira DLC’siz 10-15 saat süren bir oyun da olsa içerisindeki içerik kesinlikle epey kaliteli özellikle yine aynı dönem geliştirilen Dark Souls 2’yle kıyaslandığında.

Bloodborne’un DLC’si zaten ayrı bir olay ancak orada da bence şöyle bir eksi var DLC fazla kısa hani cidden kısa, zorlasanız 4-5 saatte bitirebilirsiniz bence bu DLC’yi zaten 5 boss var ikisi arka arkaya ve biri Living Failures ve bu boss yenmesi 5-10 dakikanızı bile almayacak bir boss. Bu noktada bu DLC’yi bence Ludwig, Laurance ve Orphan of Kos kurtarıyor ha bir de Lady Maria. DLC kısa ama 5 bossun 4 tanesi de epey iyi bence.

Sonuç olarak Bloodborne’a hak ettiği yeri vermişsiniz hocam, ama bence “böyle bir oyun olmasını beklemiyordum beklentilerimin altında kaldı” bu oyuna yakışmayacak bir ifade ama tabi beklenti sizin deneyim sizin o nedenle bir şey diyemem ben de kendi deneyimlerimden yola çıkıyorum.

@Smuya 4-5 saat bir DLC için oldukça yeterli bir süre. Kaldı ki içerik de oldukça kaliteli olunca sorun olmuyor. Benim Bloodborne ile sorunum aşırı prototip kalması. Bu her yönünden belli yani. "Böyle bir oyun olmasını beklemiyordum." kısmı oyunun bana eskiden ve şimdi yaşattıkları hisler ile alakalı.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı