21.000TL sistem önerisi

Ağzına sağlık kardeşim
Benim mevzuya gelirsek sanırım 4060 Ti yok 21kya.

Acil bilgisayar lazım, ödevim var, işim var, okulum var diyorsan eğer maalesef yok.
En uygun 22K'ya var şu an.
Ama vaktin varsa indirimlerden yakalayabiliriz. Ben de görürsem atarım.

Bakınıyorum bulursam atacağım. Linkini attığım 23.5K'lık sistem bence gayet iyi, ekran kartı da ASUS. Ama daha uygun fiyatlı bütçene uygun bir şey arıyorum. 21K bütçe varsa bence ekran kartı 4060 Ti olmalı. Zira 4060'lı güzel sistemleri 17-19K arasına çok denk geldim.

Ryzen 5600 veya 5500 ile i3 12100F kapışsa hangisi daha iyi olur bilmiyorum ama bu da var;

Eki Görüntüle 1977047

Ağzına sağlık kardeşim
Benim mevzuya gelirsek sanırım 4060 Ti yok 21kya.

Birkaç incelemeye baktım, i3 12100F oyunlarda Ryzen 5600 ile aynı hatta yer yer daha iyi performans gösteriyor. Isınma konunun da adı bile geçmez. (Bilgisi olan varsa burayı aydınlatabilirse çok güzel olur. İncelemelere göre yorum yaptım)

Bütçeni 1000 lira arttırabilirsen bu sistemi tavsiye ederim.
Ekran kartı, anakart ASUS, sorun yaşayacağını sanmam.
RAM 3200MHz ama Intel'in yüksek MHz ile pek işi yok. Bu da tamam.
SSD ise ADATA, forumda milletin kötülediği MLD'de değil. Gerçi ben iş yerine bir ton MLD aldım hiç bi sıkıntı yaşamadım 1-2 senedir.
Kasa da XPG, PSU da XPG 80+ White diye belirtmiş. Sorun yaşamayacağın bir sistem.

Son düzenleme:
Acil bilgisayar lazım, ödevim var, işim var, okulum var diyorsan eğer maalesef yok.

Birkaç incelemeye baktım, i3 12100F oyunlarda Ryzen 5600 ile aynı hatta yer yer daha iyi performans gösteriyor. Isınma konunun da adı bile geçmez. (Bilgisi olan varsa burayı aydınlatabilirse çok güzel olur. İncelemelere göre yorum yaptım)

Kasa da XPG, PSU da XPG 80+ White diye belirtmiş. Sorun yaşamayacağın bir sistem.

İki işlemci de bazı oyunlar da farklı performans veriyor. Mesela 12400F tokat yiyordu 5600 ve 5600X'ten R6'da. Araların da 100-120 FPS fark vardı. Ama bazı oyunlar da 12400F geçiyor du. Oyundan oyuna değişiyor işlemcilerin performansı. Eğer bütçe çok yükseltemezse üstte attığıma baksın.

Konuda yazan herkese bir şeyi söylemek istiyorum. Eğer abartı pahalı ekstrem sistem değilse artık şu olmalı, şu kasa iyi değil, şu SSD almalısın gibi önerilerden ziyade tamamen F/P odaklanmanız gerekli bence.
21K'ya 4060 Ti sistem alabilecekken sırf 1-2 parçası daha iyi marka olsun diye 4060 sistem almanın anlamı yok. Burada milletin kötü kötü dediği çoğu parçayı ben iş yerindeki teknisyenlerin bilgisayarlarını toplarken aldım hiçbiri de sıkıntı çıkartmadı. Şunu unutmayın ki forumlarda yazılan yorumlar genelde kağıt üzerindeki farklara bakılarak yazılır. Gerçekten kullanıp yorup yapan kişi sayısı bir elin parmaklarını geçmez.

Benim takıldığım nokta bu işte. "önerilmiyor" neden? Soğutması ASUS ROG STRIX'ten iyi değil. Arasındaki fiyat farkına işlemci alınıyor ya. Vallahi yazık. Sitemim kesinlikle size değil yanlış anlamayın.
50-60bin lira ve üzeri sistem almıyorsanız markalara çok takılmayın. İşlemciler 90 dereceye kadar sağlıklı bir şekilde çalışacak şekilde tasarlanıyor kaldı ki limitleri 100 derece. Ekran kartlarında da en dandiğini bile alsanız 70-80 dereceleri geçmiyor. Ama sırf 4-5 derece daha soğuk olsun diye 1 model düşük ekran kartı tercih ederseniz oyunda 150 FPS yerine 120 FPS alırsınız...

Biraz bilgili olsaydınız RTX 4060 Ti'la RTX 4060 arasında yüzde 10'dan fazla fark olmayacağını bilirdiniz.

Birkaç incelemeye baktım, i3 12100F oyunlarda Ryzen 5600 ile aynı hatta yer yer daha iyi performans gösteriyor. Isınma konunun da adı bile geçmez. (bilgisi olan varsa burayı aydınlatabilirse çok güzel olur. İncelemelere göre yorum yaptım)

SSD ise Adata, forumda milletin kötülediği MLD'de değil. Gerçi ben iş yerine bir ton MLD aldım hiçbir sıkıntı yaşamadım 1-2 senedir?
Kasa da XPG, PSU da XPG 80+ white diye belirtmiş. Sorun yaşamayacağın bir sistem.

12100F'le 5600'ü aynı kefeyemi koydunuz gerçekten.

Biraz bilgili olsaydınız RTX 4060 Ti'la RTX 4060 arasında yüzde 10'dan fazla fark olmayacağını bilirdiniz.

Bunu YouTube'da sisteme sahip olmadan grafik atarak test sonucu paylaşan kişilere yazabilirsin ama bana değil. Kendime ait sadece ve sadece 1 adet bilgisayarım olsa da iş yerine onlarca sistem aldım. İş bilgisayarı diye bir şey kalmadığı için, 20 bin lira civarına da genelde oyuncu bilgisayarı olduğundan hep oyuncu bilgisayarı aldım. Kiminde 4060 var kiminde 4060 Ti var. Emin ol fark %10 değil :)

(neden tek tek toplamadın diyecek varsa şöyle söyliyim, ekran kartsız sistem toplamaya kalktığınızda grafik birimli işlemciler çok pahalıya kaçıyor. Örnek vermek gerekirse ekran kartsız ofis bilgisayarını 14500'e toplayacakken 17-19K arasına canavar gibi ekran kartlı sistemler aldım. Hem de boş yere işlemciye yük bindirmemiş oluyorlar)

Güle güle.

Bunu YouTube'da sisteme sahip olmadan grafik atarak test sonucu paylaşan kişilere yazabilirsin ama bana değil. Kendime ait sadece ve sadece 1 adet bilgisayarım olsa da iş yerine onlarca sistem aldım. İş bilgisayarı diye bir şey kalmadığı için, 20 bin lira civarına da genelde oyuncu bilgisayarı olduğundan hep oyuncu bilgisayarı aldım. Kiminde 4060 var kiminde 4060 Ti var. Emin ol fark %10 değil :)

Güle güle.

Siz herhalde bu iki kartı çok güçlü zannediyorsunuz saf kas gücü olarak aralarında en fazla yüzde 20 fark var oda 15 FPS anca eder 4060 Ti dediğiniz kart 3070 Ti'ın yanına bile yaklaşamıyor.

Siz herhalde bu iki kartı çok güçlü zannediyorsunuz saf kas gücü olarak aralarında inanın en fazla yüzde 20 fark var oda 15 FPS anca eder 4060 Ti dediğiniz kart 3070 Ti'ın yanına bile yaklaşamıyor.

Biz burada kart kapıştırmıyoruz dostum. Kendim 3080 Ti kullandığım halde şu an sistem alan herhangi birine 3000 serisi önermem, öneremem. DLSS 3 varken ne diye eski seri kart önereyim?
%20 dediğin fark 144Hz monitörde 150 FPS alabilecekken 130 FPS alıp monitör yenileme hızının altına düştüğün anlamına geliyor. Güzel tavsiye 👍

RTX 4060 Ti fiyat/performans açısından 10 numara bir kart. DLSS 3 ile de hiçbir sorunu kalmaz.
Kaldı ki artık 3000 serisi sistemler çok fazla yok ya da uygun değiller.

Ekleme: Nereden geldiğini de buldum. O toplulukta takılıp millete çöp sistem tavsiye edebilirsin :)
1697299121066.png

Biz burada kart kapıştırmıyoruz dostum. Kendim 3080 Ti kullandığım halde şu an sistem alan herhangi birine 3000 serisi önermem, öneremem. DLSS 3 varken ne diye eski seri kart önereyim?
%20 dediğin fark 144Hz monitörde 150 FPS alabilecekken 130 FPS alıp monitör yenileme hızının altına düştüğün anlamına geliyor. Güzel tavsiye 👍

RTX 4060 Ti fiyat/performans açısından 10 numara bir kart. DLSS 3 ile de hiçbir sorunu kalmaz.

Aralarındaki farkı anlayabilesin diye 3070 Ti'ı örnek verdim. 23K'ya 4060 Ti DDR4 bir sistem alacağına 4060 DDR5 bir sistem alması çok daha iyi olur işlemcinin önemi son yıllarda büyük oranda arttı.

Ekleme: Nereden geldiğini de buldum. O toplulukta takılıp millete çöp sistem tavsiye edebilirsin :)
Eki Görüntüle 1977107

Ben zaten RTX 40 serisi alması taraftarıyım konuyu başka yerlere çekiyorsun ağzımdan 30 serisi almalı diye bir şey çıkmadı kendi kendinize bir şeyler uyduruyorsunuz.

Aralarındaki farkı anlayabilesin diye 3070 Ti'ı örnek verdim. 23K'ya 4060 Ti DDR4 bir sistem alacağına 4060 DDR5 bir sistem alması çok daha iyi olur işlemcinin önemi son yıllarda büyük oranda arttı.

İşlemci ne olursa olsun ekran kartının %100 kullanımının ötesine geçemez.
Eski ekran kartım GTX1080'i sistemi değiştirmeden önce son bir kez oyunlarda test edip kenara not aldım. İşlemcim de bayağı bir eski Intel işlemciydi.
Sonrasında 13700KF'ye geçtiğimde ekran kartını takıp tekrar test ettiğimde bire bir aynı FPS aldığını fark ettim. Yani eski işlemcimde darboğaz olmadığından zaten ekran kartından tam performans alabiliyormuş.
Buradan ne sonuç çıkıyor? Darboğaz yaşama durumu varsa eğer, evet işlemci yükseltilmeli ancak böyle bir şey söz konusu değilse boş bir düşünce.
Kaldı ki 12100F alıp sonrasında bütçe olursa 12. ya da 13. nesil istediği işlemciye yükseltebilir.
İşlemciyi 1 tık yükseltmek %10 FPS kazandırabilir ama ekran kartı %20'den fazla.

Siz herhalde bu iki kartı çok güçlü zannediyorsunuz saf kas gücü olarak aralarında en fazla yüzde 20 fark var oda 15 FPS anca eder 4060 Ti dediğiniz kart 3070 Ti'ın yanına bile yaklaşamıyor.

Kas gücü olaylarına giren sendin, ben değilim :) Bir şey deyip sonra işin içinden çıkıyorsun.

Ya arkadaşım bunu yazan sensin.

Eki Görüntüle 1977107

Ya arkadaşım bunu yazan sensin.

Hocam vallahi beni yoruyorsun, konuyu da mahvediyoruz. 4060, 4060 Ti arasında seçim yapmaya çalışıyoruz sen gelip sanki bunlar çok mu iyi, 3070 Ti daha iyi deyip sıyrılıveriyorsun.

İşlemci konusunda zaten 5600 alsın diye 2 saattir araştırma yapıyorum ama 23500 TL altına hem 5600 hem de RTX 4060 Ti sistem yok şu an. Ben yardımcı olmaya çalışıyorum sen ise farklı bir şey, anlayamadım derdin ne? Önersin varsa at buraya link. Fikir edinmiş olur.

Şahsi fikrim;

Ryzen 5600 + 4060 almaktansa X işlemci + 4060 Ti alması çok daha iyidir diyorum. Gözümle de gördüm sonucu. Net.
Tabii ki gönül ister 12400F alsın, 13400F alsın ya da 5600/5600X ama bu bütçede yok. Bu bütçede ekran kartını 4060 Ti almak daha avantajlı. En azından bir süre sonra işlemciyi kolayca değişebilir. 12100F satıp 12400F almakta hiçbir zorluk yok.

Gelelim DDR5 mevzusuna. Ben o kadar para verip her parçasını kendim seçtiğim sistemde bile, bilerek DDR5 almadım. Çünkü fiyatına değecek bir fark yok. Ayrıca nasıl ki DDR4 ilk çıktığında anakartta desteklese, hızlı da RAM alsan o hızlara çıkamıyordun, hata veriyordu. Şu an bu sorunların tamamı yaşanıyor DDR5'te. 7200MHz DDR5 alan arkadaşım Anakartı da çok iyi olmasına rağmen 6600MHz'i geçemiyor mesela. Nerede ne sıkıntı var bulamıyoruz.

Ama ben gittim her sorunu çözülmüş DDR4 sistem aldım. 4400-4800 MHz'leri görüyorum hem de düşük gecikmede. DDR5 mevzusu öyle takılmaya değecek bir olay değil. Aradaki FPS farkı maksimum %1-%2 olur.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Geri
Yukarı