21. Yüzyılda Teizm

Dinde evrimle ilgili kesin bir kanıt veya reddiye yoktur. O yüzden insanlar bu konuda ikiye ayrılmış. Din evrimi doğrular diyen de var, reddeder diyen de...
Ayrıca geçmişte yaşanmış ama günümüzde yaşandığını kesin olarak göremediğimiz (yani en azından yaşayan insanların göremediği) bir konu bu tartışmaya açık bir konu o yüzden reddedene gerici dememek lazım bence.

Ya uzamasın dedim kendim uzattım. Kusura bakmayın. İyi günler
Ne kusuru, iyi tartistik. Kendinize iyi bakin :)
 
Kanitlanmis bir sey evrim, dinleri kanitlamak imkansiz maalesef, dunyadaki detaylar dine yorulmakta ve bir kitapta ornekler verilmekte. Evrim ise makalelerle ve SOMUT kanitlarla kanitlandi. Din geregi kabul etmemek sacma olur.
Hangi nedenlerden ötürü evrimi reddettiği önemli değil veya evrimin gerçek olduğu konusu da önemli değil. Mesele, birinin dünya üzerindeki herhangi bir gerçekliği "kendi içerisinde" kabul etmemesi onu gerici yapmaz, reddettiği konuda cahil biri denebilir mi? Evet denebilir, okumamıştır, eksik araştırmıştır. Gerici demek için o kişinin kendi fikirlerini karşısındakine empoze etmesi gerekir yahut etrafındakilere olumsuz bir etki bırakması gerekir.
 
Yine geldiler. Yazmama rağmen hem de. Adam gelmiş dinler bilimi engellemiyor diyor. Bilime alternatif zaten. Biz kütleçekim diyoruz, sen Allah tutuyor diyorsun. Hatta demiyorsun bile, dinin tek bir şeyi reddetmemeni söylemesine rağmen. Nasıl bir kafa yapınız var anlamıyorum. Şimdi de dinimi senden öğrenecek değilim der. Aga neye inandığını bilmiyorsun bir de. Sandığımdan da manyak insanlar var. Sizce evrendeki cisimleri Allah mı tutuyor? Ben bundan bahsediyorum işte.

Güzel soru ama bir Müslüman birisi bunu kolayca savuşturabilir. Bunun cevabı basit İslam dininde evrenin bütün düzenini yaratan Allah'tır. Yani kütle çekim kuvvetini yaratan gene Allah oluyor. hiçbir Müslüman bunu öylesine olduğunu söylemez. Bunun kütle çekimi nedeniyle olduğunu, kütle çekimi de Allah'ın yarattığını söyler.
Dinler var olan fizik yasalarını yaratan kişinin Allah olduğundan bahseder. Bugün bilimin açıklayamadığı şeydir, yoktan var etmek. Bir şeyin yoktan nasıl var edildiği söylenirse dinler yıkılacaktır. Bunun cevabı olmadığı için dinler hala ayakta kalacak gibi duruyor.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Kardashev ölçeğine atıfta bulunman hoşuma gitti. Bakış açın güzel. Gerçekten de geriye götüren saplantılı düşüncelerde takılıp kalmış insan varlığı. Ancak bu bazı ülkeler çapında geçerli. İnsan medeniyetini genel olarak düşünürsek pek de geriye gittiği söylenemez. Bazı kilit icatlar sayesinde son 1000 yılı ve son 100 yılı karşılaştırırsak gittikçe yükselen bir pik var. Hatta işin içine son 10 yılı bile katsak bu pik gayet hızlı yükseliyor.

Yükseliş hızı hakkında bir konu açmıştım. Okumanı tavsiye ederim.

 
Teizmin konuda bahsedildiği gibi “çok ciddi manada” rağbet gördüğü fikrine katılmıyorum. Ayrıca ele alınması gereken asıl konu teizm değil, bazı dinler ve bütün doğmalar. Sorunların hepsi buralardan kaynaklanıyor. Örneğin Kuzey Kore´de sözde din yok ama insan Tanrı´lar var. Dede ve baba Tanrı´lar ölmüş, oğul Tanrı yaşıyor ve bütün halk bunlara tapınmak zorunda. Karşı çıkanı hemen vururlar ya da işkence ederek öldürürler büyük ihtimalle. Dediğim gibi; teizm diyerek geçiştirmek kısır bir bakış açısı kazandırmaktan başka bir fayda sağlamıyor. Her din teist değil ve din olmayan doğmalar da var.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı