21k sayısal ile diş mi tıp mı?

1- Diş hekimliği eğitimi Tıp'tan daha kolay değil. Hatta zorluk açısından birbirine oldukça yakın eğitimleri var.

2- Dediğin durum çok istisna bir durum. Diş hekimlerinin büyük kısmı için geçerli olmayan bir durum. Genel olarak sağlık bölümlerinde tercih sırasında bir hiyerarşi vardır. Tıp yazamayan Diş, Diş yazamayan Eczacılık yazar. Bu belki 40 yıldır bu şekilde tercih edilir. Tek tük istisna durumlar olabilir ancak ben genellikle yapılan tercih sırasını söylüyorum.

3- Diş hekimi olup iyi para kazananların çoğu yıllar önce mezun olmuş, rekabet yokken marka olmuş diş hekimleri. Yeni mezun diş hekimleri işi dahi zor buluyor. Sadece benim 1 yıl önce mezun olmuş iki tane arkadaşım var ikisi de asgari ücretten hallice paralara çalışıyor. Bana bir tane iş bulamayan veya asgari ücret alan tıp mezunu doktor gösteremezsin ama ben sana yüzlerce diş hekimliği mezunu gösteririm. Ayrıca atanmak için Tıp mezunları rahatlıkla atanabilirken Diş Hekimliği mezunlarının ataması çok az. Arada uçurum var iş imkanı açısından. Boşuna Tıp Fakülteleri çok daha yüksek puanlı değil.

Siz tıp aşıkları her şeyi iyi güzel anlatıyorsunuz ama hiç kimse o kadar okumanın, hayatın en güzel yıllarının Latince ve Yunanca terimleri ezberlemekle geçirmenin ve 6-7 yıl saç beyazlatmanın sonucunun yine dönem şartlarında güzel bir maaş alamamak olduğunu anlatmıyorsunuz. Yok uzmanlık sınavı, yok zorunlu görev, yok o sınavı yok bu sınavı derken hayatın bitiyor. Sonucunda günde 100+ hasta bakıp iflahı biten, Max 100bin maaş alan sosyal hayatı ve enerjisi bitmiş birisi oluyorsun. Hee ama artısı ne ben doktorum, benim oğlum doktor, benim sevgilim doktor gibi sosyal statü de saygınlık kazanıyorsun :D

Siz tıp aşıkları her şeyi iyi güzel anlatıyorsunuz ama hiç kimse o kadar okumanın, hayatın en güzel yıllarının Latince ve Yunanca terimleri ezberlemekle geçirmenin ve 6-7 yıl saç beyazlatmanın sonucunun yine dönem şartlarında güzel bir maaş alamamak olduğunu anlatmıyorsunuz. Yok uzmanlık sınavı, yok zorunlu görev, yok o sınavı yok bu sınavı derken hayatın bitiyor. Sonucunda günde 100+ hasta bakıp iflahı biten, Max 100bin maaş alan sosyal hayatı ve enerjisi bitmiş birisi oluyorsun. Hee ama artısı ne ben doktorum, benim oğlum doktor, benim sevgilim doktor gibi sosyal statü de saygınlık kazanıyorsun :D

Diş hekimleri de aynı Latince ve Yunanca eğitimi alıyor. Ayrıca ben sosyal statüsünden ötürü Tıp önermedim, Diş hekimliğinden daha iyi bir bölüm olduğu için Tıp önerdim. Tüm ülke de aynı şeyi düşünüyor olmalı ki Tıp puanları Diş’ten daha yüksek.

Diş hekimleri de aynı Latince ve Yunanca eğitimi alıyor. Ayrıca ben sosyal statüsünden ötürü Tıp önermedim, Diş hekimliğinden daha iyi bir bölüm olduğu için Tıp önerdim. Tüm ülke de aynı şeyi düşünüyor olmalı ki Tıp puanları Diş'ten daha yüksek.

Hocam bu tıp puanlarının dişten yüksek olması harici argümanınız var mı acaba :D Her yazdığınız satırda savunduğunuz tez bu sanırım.

Diş hekimleri de aynı Latince ve Yunanca eğitimi alıyor. Ayrıca ben sosyal statüsünden ötürü Tıp önermedim, Diş hekimliğinden daha iyi bir bölüm olduğu için Tıp önerdim. Tüm ülke de aynı şeyi düşünüyor olmalı ki Tıp puanları Diş'ten daha yüksek.

Tıp puanlarının dişten yüksek olduğu gerçeğini ben de biliyorum ama bu puanın yüksek olması sizin saydığınız gibi zorluk veya iş bulma kolaylığı ile gram alakası yok.

Hocam bu tıp puanlarının dişten yüksek olması harici argümanınız var mı acaba :D Her yazdığınız satırda savunduğunuz tez bu sanırım.

Yükseköğretim İstihdam Göstergeleri raporuna göre gerek iş istihdamı, gerek ortalama kazanç verilerinde Tıp bölümü Diş Hekimliği bölümünden çok daha iyi sırada.

Yükseköğretim İstihdam Göstergeleri raporuna göre gerek iş istihdamı, gerek ortalama kazanç verilerinde Tıp bölümü Diş Hekimliği bölümünden çok daha iyi sırada.

Sizin savunduğunuz düşünceye göre kuryeler tıpçılardan daha kolay iş buluyor. Ayrıca kuryelerin kazandığı para tıpçılara kıyasla bir hayli fazla. Kuryeliğin puanı daha yüksek olmalı tıptan :D Veyahut biraz daha realistik bir örnek isterseniz özellikle Balkan kısmında inşaat mühendisliği çok ilgi görüyor. Neden inşaat mühendisliği tıptan daha düşük puan?

Yükseköğretim İstihdam Göstergelerini inceledim de Tıp iş bulma kolaylığı kısmında 10 meslekten 9.olmuş :) Ayrıca ortalama kazancın incelendiği verilerde de 34 meslekten 25. Yani lütfen bahsettiğiniz gibi Tıp bölümünü gençlere şöyle her şeyiyle pozitif gibi aktarmayı bırakın.

Sağlık bölümlerinde genel olarak üniversitenin bir etkisi yok. Tıp ister Hacettepe’de oku ister en düşük puanlı üniversitede oku, Tıp’tır. İki üniversite mezunu da hekim olarak aynı yerlerde aynı işi yapabilir, bir fark yok. Sadece okudukları üniversite farklı olur, o kadar.

Klinik açmak çok maaliyetli bir iş, öncelikle 7-8 milyon tl bütçen olması lazım. Diş Hekimliği için kullanılan cihazlar oldukça pahalı cihazlar. Ayrıca klinik için seçtiğin dükkanın konumu da çok önemli. Her klinik açan diş hekimi zengin olmuyor. Ayrıca diş hekimliği biraz marka olma işidir, insanlar ismini bildikleri, güvendikleri bir diş hekimini tercih ederler. Eğer bunları başarabilirsen iyi para kazanabilirsin. Aksi durumda özellikle büyükşehirlerde bu devirde tek bir caddede 4 tane diş kliniği var. Rekabet çok yüksek.

Ayrıca Tıp mezunu olarak da klinik açabilirsin. Estetik Cerrahı olup da klinik açıp çok iyi paralar kazanabilirsin. Emin ol her türlü Tıp yazmak daha mantıklı.
Lakin estetik cerrahı olmak çok zor hayat boyu okuma kavramı beni korkutuyor çok çalışkan bir öğrenci değilim ama tıp istiyordum dişten ziyade şimdi aklım çelindi hem maddi açıdan diş daha rahat gibi geliyor klinik açınca. Tus başarıları farklı her üniversitenin sonuçta iyi hastanede çalışanların büyük kısmı ilk 10 bindeki tıpfaklardan mezun .

Sizin savunduğunuz düşünceye göre kuryeler tıpçılardan daha kolay iş buluyor. Ayrıca kuryelerin kazandığı para tıpçılara kıyasla bir hayli fazla. Kuryeliğin puanı daha yüksek olmalı tıptan :D Veyahut biraz daha realistik bir örnek isterseniz özellikle Balkan kısmında inşaat mühendisliği çok ilgi görüyor. Neden inşaat mühendisliği tıptan daha düşük puan?

Kuryelerin çoğu doktorlardan fazla kazanmıyor. Ayrıca Yükseköğretim İstihdam Göstergeleri raporunda sadece üniversite bölümlerinin istihdam oranı var. Kurye olmak için diplomaya ihtiyacınız yok doğal olarak bu raporda da kuryelik yer almıyor. Fiziksel olarak çalışılan çoğu meslek zaten dünyanın çoğu yerinde yüksek gelirler elde eder. İnşaat Ustaları neden çok iyi para kazanıyor? Çünkü arz talep meselesi. Usta az ve talep çok. Doğal olarak iyi para kazanıyorlar.

İkinci olarak İnşaat Mühendisliği eskiden zaten çok yüksek puanlı bir mühendislikti. Ancak inşaat sektöründe yaşanılan krizler ve inşaat mühendisliği bölümünün diğer mühendislik alanlarına kıyasla inanılmaz fazla mezun vermesi arz-talep dengesini bozdu ve yeni mezun birçok inşaat mühendisi yıllarca işsiz kaldı. Halen daha ülkemizde Mimarlık ve İnşaat Mühendisliği gibi inşaat sektörü üzerine olan bölümlerin iş istihdamı oldukça düşük. O yüzden puanı da diğer mühendisliklere kıyasla çok daha yüksek iken şimdi çok daha düşük puanlar ile alıyor. Balkan ülkelerinde inşaat mühendisliği iyi para kazandırıyor olabilir ancak ülkemizdeki durum belli.

Yükseköğretim İstihdam Göstergelerini inceledim de Tıp iş bulma kolaylığı kısmında 10 meslekten 9.olmuş :) Ayrıca ortalama kazancın incelendiği verilerde de 34 meslekten 25. Yani lütfen bahsettiğiniz gibi Tıp bölümünü gençlere şöyle her şeyiyle pozitif gibi aktarmayı bırakın.

İş bulma kolaylığı diye bir tablo yok. İş istihdamı veya İş bulma süresi var. İki listede de Tıp bölümü en iyi 2. bölüm olarak gözüküyor. Diş Hekimliği ise 23. sırada.

Ortalama kazancın olduğu listenin devamı var 218 bölüm arasından en iyi 25. bölüm olmuş. O 34 bölüm en yüksek kazancın olduğu bölümler listesi, listenin devamına bakmamışsın. Pilotaj ve belli başlı mühendislik bölümlerinin Tıp’dan daha fazla kazandırdığı zaten bilinen bir şey, buradaki kıyas Tıp ile Diş Hekimliği arasındaki kıyas.

Tıp aylık ortalama kazanç listesinde 25. sırada ancak Diş Hekimliği 50. sırada. Kısaca bu listede de yine Tıp daha önde.

Ben Tıp övücülüğü yapmıyorum, Tıp’ın Diş Hekimliği’nden çok daha iyi bir bölüm olduğunu söylüyorum.

Lakin estetik cerrahı olmak çok zor hayat boyu okuma kavramı beni korkutuyor çok çalışkan bir öğrenci değilim ama tıp istiyordum dişten ziyade şimdi aklım çelindi hem maddi açıdan diş daha rahat gibi geliyor klinik açınca. Tus başarıları farklı her üniversitenin sonuçta iyi hastanede çalışanların büyük kısmı ilk 10 bindeki tıpfaklardan mezun .

Maddi açıdan daha iyi bir bölüm değil diş onu anlatmaya çalışıyorum. Tıp okuyup tus kazanmak zorunda da değilsin. 6 yıl okuduktan sonra aile hekimi olarak da çalışabilirsin. Tus başarısı tamamen kişisel bir başarı çoğunluğun ilk 10 bin sıralamadaki üniversitelerden mezun olması diğer üniversite mezunlarının kazanamayacağı anlamına gelmiyor.

Son düzenleme:
Merhaba iyi günler, 21.600 sıralamam var. İdeal bir meslek hayali olan biri değilim fakat sağlık bölümlerine daha yakınım. 30 binlerde beklediğim için özelleri araştırmıştım sadece bezmialem ya da biruni %50 yazmayı düşünüyordum fakat şu anki sıralamamda devletler de geliyor Düzce, Alanya, Afyon vb.

Bugüne kadar hiç diş düşünmezken sıralamamla neredeyse tüm dişlere gidebildiğimi fark ettim örneğin çapa diş. En iyi diş eğitimini almak daha mantıklı olabilir gibi geldi Anadolu'da ortalama bir tıp eğitimi almaktansa. Sırf ismi var diye tıp yazmak istemiyorum ama içimdeki biri doktor diğeri dişçi sesi susmuyor. Sizce ne yapmalıyım ailemin klinik açma durumu var. Bunun yanı sıra özele gönderme durumları da var hangisinin eğitimi daha iyi olur? Aile evinde pek kalmak istemiyorum, ailem şu an beni Bezmialem'e göndermek istiyor. Sizce ne yapmalıyım artı eksileriyle kıyaslayacak bilgi verecek olan olursa sevinirim.

Yerinde olsam tıp yazardım. Zamanında üst katımıza taşınan yeni mezun bir diş hekimi vardı ve aldığı maaştan hiç memnun değildi. Zor geçiniyordu. Eğer tıp yazarsan Tus'a girmesen bile en kötü pratisyen hekim olup 100 bin lira alırsın nöbet vs. gibi gelirlerle.

Kuryelerin çoğu doktorlardan fazla kazanmıyor. Ayrıca Yükseköğretim İstihdam Göstergeleri raporunda sadece üniversite bölümlerinin istihdam oranı var. Kurye olmak için diplomaya ihtiyacınız yok doğal olarak bu raporda da kuryelik yer almıyor. Fiziksel olarak çalışılan çoğu meslek zaten dünyanın çoğu yerinde yüksek gelirler elde eder. İnşaat Ustaları neden çok iyi para kazanıyor? Çünkü arz talep meselesi. Usta az ve talep çok. Doğal olarak iyi para kazanıyorlar.

İkinci olarak İnşaat Mühendisliği eskiden zaten çok yüksek puanlı bir mühendislikti. Ancak inşaat sektöründe yaşanılan krizler ve inşaat mühendisliği bölümünün diğer mühendislik alanlarına kıyasla inanılmaz fazla mezun vermesi arz-talep dengesini bozdu ve yeni mezun birçok inşaat mühendisi yıllarca işsiz kaldı. Halen daha ülkemizde Mimarlık ve İnşaat Mühendisliği gibi inşaat sektörü üzerine olan bölümlerin iş istihdamı oldukça düşük. O yüzden puanı da diğer mühendisliklere kıyasla çok daha yüksek iken şimdi çok daha düşük puanlar ile alıyor. Balkan ülkelerinde inşaat mühendisliği iyi para kazandırıyor olabilir ancak ülkemizdeki durum belli.

İş bulma kolaylığı diye bir tablo yok. İş istihdamı veya İş bulma süresi var. İki listede de Tıp bölümü en iyi 2. bölüm olarak gözüküyor. Diş Hekimliği ise 23. sırada.

Ortalama kazancın olduğu listenin devamı var 218 bölüm arasından en iyi 25. bölüm olmuş. O 34 bölüm en yüksek kazancın olduğu bölümler listesi, listenin devamına bakmamışsın. Pilotaj ve belli başlı mühendislik bölümlerinin Tıp'dan daha fazla kazandırdığı zaten bilinen bir şey, buradaki kıyas Tıp ile Diş Hekimliği arasındaki kıyas.

Tıp aylık ortalama kazanç listesinde 25. sırada ancak Diş Hekimliği 50. sırada. Kısaca bu listede de yine Tıp daha önde.

Ben Tıp övücülüğü yapmıyorum, Tıp'ın Diş Hekimliği'nden çok daha iyi bir bölüm olduğunu söylüyorum.

Maddi açıdan daha iyi bir bölüm değil diş onu anlatmaya çalışıyorum. Tıp okuyup tus kazanmak zorunda da değilsin. 6 yıl okuduktan sonra aile hekimi olarak da çalışabilirsin. Tus başarısı tamamen kişisel bir başarı çoğunluğun ilk 10 bin sıralamadaki üniversitelerden mezun olması diğer üniversite mezunlarının kazanamayacağı anlamına gelmiyor.

Öncelikle benim buradaki size karşı söylemlerim diş ve tıp arasından kesinlikle dişin iyi olduğu kısmı değil siz sanırım yanlış anladınız. Arkadaş az önce yazdığı cevapta "hayat boyu okuma kavramı beni korkutuyor çok çalışkan bir öğrenci değilim" gibi bir cümle kullanmış. Şimdi size sormak isterim bu arkadaş böyle bir durumdayken ( durumunu kesinlikle kötülemiyorum yanlış anlaşılmasın ) nasıl tıp okuyabilir?

Tıp okumanın her zaman olumlu yanlarını söylüyorsunuz. İyi maaş alırsın, sosyal statün çok artar, mesleki saygın yüksek olur vs. Ama iş bu negatifliklere gelince herkes sütten çıkmış ak kaşık gibi her bölümün aynı zorlukları olur gibi kaçamak ve asılsız cevaplar veriyor. Arkadaş daha çalışma sıklığından, beklentilerinden, kendi alışkanlık ve sosyalliğinden bilgiler vermeden hemen seçenekler arasında tıpı görür görmez kardeşim tıp yapıştır gibi bir algı neden oluyor? 21.000 gibi güzel bir sıralama yapmış ve neden bunu diş-tıp özelinde eleştirip tıpı yücelterek diğer seçenekleri hiç olumlu yanlarından bahsetmeyerek iğneliyorsunuz? Eğer iş saygınlıksa bana kalırsa saygınlıkta en az 4-5 meslek daha vardır, eğer iş paraysa parasıyla ona katlayacak çok meslek sayarım. Bunun gibi birkaç konudan geri olması ve okuması inanılmaz zor olmasına rağmen neden hala tıp aşığıyız anlamadım. Burada gelip tıpın olumsuz yanlarını da aynı kelamlarla sayarak cevap verseniz her şey çözülecek. Bu zamana kadar pek görmediğim için şaşırmadım açıkçası

Ortalama kazancın olduğu listenin devamı var 218 bölüm arasından en iyi 25. bölüm olmuş. O 34 bölüm en yüksek kazancın olduğu bölümler listesi, listenin devamına bakmamışsın. Pilotaj ve belli başlı mühendislik bölümlerinin Tıp'dan daha fazla kazandırdığı zaten bilinen bir şey, buradaki kıyas Tıp ile Diş Hekimliği arasındaki kıyas.

Ben Tıp övücülüğü yapmıyorum, Tıp'ın Diş Hekimliği'nden çok daha iyi bir bölüm olduğunu söylüyorum.

Ayrıca bu son dediğiniz kısım için şu çağda tıp tercih edipte aile hekimi olarak çalışanı hiç görmedim göreceğimi de sanmıyorum. Aksine çocuk tıp okuyacaksa ve bunun sonucunda aile hekimi olup çıkacaksa vay onun ben kafasına :D Berbat çalışma şartları, maaş vs cabası yani tıp tercih edecek diye 40 takla attık.

Yerinde olsam tıp yazardım. Zamanında üst katımıza taşınan yeni mezun bir diş hekimi vardı ve aldığı maaştan hiç memnun değildi. Zor geçiniyordu. Eğer tıp yazarsan Tus'a girmesen bile en kötü pratisyen hekim olup 100 bin lira alırsın nöbet vs. gibi gelirlerle.
Aile hekimi olacağıma diş doktoru olup kendi kliniğimi açarım.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı