Watt ile pek ilgisi yok, derecelere bakar daha çok. Dediğiniz gibi olsa düşük güç tüketen laptop işlemcilerine diş macunu sürer geçerdik nasılsa macun macundur diye. Kastettiğiniz macunların da diş macununudan farkı yok zaten. Isı iletimi ile Watt arasında nasıl bir ilişki kurdunuz anlamadım.
Evet derecelere bakar doğru diyorsunuz, ben yakın zamanda bu işlemciden sattım. Çok kötü bir işlemci olduğu için normalde satmıyorduk, bir adet kobay olarak almıştık, bir ara test ederiz diye. Yakın bir tanıdığımız web/excel için bilgisayar isteyince bunu kullanmak istedik.
Ben de hazır toplamışken testlerimi yapmak istedim. Normalde sistemlerimizde mx-4 macun kullanıyoruz ama kutusundan soğutucu fabrikada macun uygulanmış çıkarsa, zayıf işlemcilerde bu macuna dokunmuyoruz ama ilk kez kullandığımız bir işlemci olduğu için ben merakıma yenik düşüp bir de mx-4 ile denemiştim. 1kg mx-4 olunca insan biraz savuruyor
Test olarak 11 oyunun kendi benchmarkının, yazdığım script tarafından otomatik yapılması kullanıldı ve belirttiğim değerler bu testden sonra alınmıştır, yani arada işlemci hiç nefes almıyor denebilir.
Testime başlamadan önce, cinebench single run'da arctic mx-4 ile 79 dereceyi, stok macun ile 85 dereceyi gördüm. Ancak bilgisayarlarımızı cinebenchde single run test çalıştırmak için kullanmıyoruz değil mi, yeri geliyor saatlerce oyun oynuyoruz.
Stok fan ve macun ile yaklaşık 40 dakika süren yukarıda belirttiğim benchmarkı çalıştırdıktan sonra hwinfo64 loguna göre ulaştığı max sıcaklık 76 derece ve ulaştığı max hız 4.25GHz.
Aynı kasada, stok fan ile arctic mx-4 kullanarak elde ettiğim sonuç, yine benchmarklar sonrası ulaştığı max derece 75 ve max hız 4.25GHz.
AMD 5000 serisi işlemcilerin çalışma prensibinden çok
basit bir şekilde bahsetmek istiyorum.
İşlemci 90 derecemi? Hayır mı, hızlandır işlemciyi.
İşlemci 90 derece mi oldu? Hemen yavaşlat işlemciyi.
İki koşuldada işlemcinin max gördüğü sıcaklık 76 derece. Buda amd'ye göre demek oluyor ki PBO veya Manual Overclocku dışlayarak söylüyorum işlemci ulaşabileceği max hıza ulaşmış ve daha fazla hızlanamaz.
Yani bu işlemci 40 derecede bile çalışsa yine 4.25GHz'de çalışacak ve aldığınız performans tam olarak aynı olacak malesef.