2700X Sıcaklık Dalgalanması

Reno

Kilopat
Daha fazla  
Ryzen işemciler ile gelen Precision Boost ve XFR teknolojileri malumunuz. İşlemci ile gelen stok soğutucu benim kasamda ne yapıp ne ettiysem ya gerektiği verimi sağlayamıyor ya da soğutucunun verimliliği bu kadar. Sıcaklık değeri sistem boşta iken 50 ve 60 derece arasında anlık oynamalar ile seyrediyor. Kasa Aerocool Quartz ve 3 çeken 3 tahliye olmak üzere 6 fanı bulunmakta. macun değişi mi, kasa içi temizliği BIOS ayarları ile oynamalar ve voltaj düşürme denemeleri yaptım fakat nafile. Windows 1803 sürümünde güç profili dengede iken ara ara voltaj 0.782 ve frekans 2222MHZ dolaylarına iniyordu fakat 1903 güncellemesini yaptıktan sonra gene aynı profilde bu değerleri alamıyorum. Voltaj 1.328 değerlerinde ve frekans 3999MHz'de sürekli seyretmekte. Battlefield V oyununda gene aynı frekans değerinde sıcaklık 75 ile 77 derece arasında değişiyor. Aynı oyunda el ile 4200MHZ ve 1.375 voltaj verdiğimde ise sıcaklık 80 derecede kalıyor. Fakat bu hız aşırtma işlemini yaptıktan sonra oyunlarda yaşanmasa da çeşitli istikrar testlerinde sıcaklık 90 ve üstüne vuruyor sistem restart atıyor. Ryzen işlemcilerde sıcaklığa göre otomatik frekans yükseltme durumunda 4.2MHz değerine ulaşması gereken işlemcim 3.9MHz değerinde sabitliyor kendisini, anladığım kadarıyla sıcaklığın 60-77 dereceler arasında dolaşmasından dolayı böyle bir durum meydana geliyor.

Sorularıma gelecek olursak;

1- Frekans değerlerinin eskisi gibi günlük kullanımda ara ara 2222MHZ ve 0.782v değerlerine düşmesini nasıl sağlayabilirim. (Core Performans Boost ayarını kapatmadan) (Güç profillerinde oynamalar denedim gene olmadı)

2- CPU-Z programında gösterilen sabit voltaj değeri (1.352) işlemcinin sürekli maruz kaldığı değer midir? Yoksa orada bu değer sabit bir şekilde gösterilse bile işlemci gerekmediği zaman o voltajı yemiyor mu? Eskiden 0.782v değerini gösterdiği ile bu durumun arasında bir fark yok mudur?

3- Ryzen işlemcilerin boşta 55-60 yükte 77-80 dereceleri ile çalışması giderilmesi gereken bir sorun mudur?

4- Cooler Master Mastergel Maker Nano Elmas Partiküllü Termal Fiyatı bu ürünü edinmeyi planlıyorum, ürün gerçekten de denildiği gibi kaliteli midir?

5- Sıcaklık değerlerini düşürmek ve işlemcinin 4.2MHz turbo boost değerini stabil bir şekilde almak için neler yapmamı önerirsiniz?

Teşekkürler dilerim.

Son düzenleyen: Moderatör:
Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı