2K monitöre geçmeye değer mi?

RTX 2080 ile 2K deneyimi olmaz diyenler ne içti acaba? Artık her yeni çıkan oyunda DLSS-FSR-XeSS var. 2K'da quality DLSS native 1080P'den çok daha iyi gözüküyor. Kaldı ki hani PC oyuncusuyuz, ayar kısabilme gibi imkanımız var falan ne demek RTX 2080 ile 2K oyunculuk olmaz?

Kesinlikle geçmeye değer, grafiklerde Ultra ve RT delisi değilseniz 1440p bir monitör çok daha iyi bir deneyim sunar %78 daha fazla pixele karşılık sadece %25-35 civarı performans kaybettiriyor. Kesinlikle aksini söyleyeni düşünmeyin, bir tek oyunlarda VRAM kullanımına dikkat edin. Gerisi ise monitöre ayırabileceğiniz bütçeye kalmış.

Hayır panel değerleri çok iyi.
Xioami konusunda ben de kararsız kalmıştım fakat xiaomi'de 16.7 milyon renk var msi'de ise 1.07 milyar renk var ayrıca msi 10 (8 bit+FRC) bit kullanırken xiaomi'de 8 bit mevcut. msi'de sRGB oranı da yüksek. Ayrıca xioami olan 4 ms tipik yani gtg süresi mevcut karar sizin. Gözünüz bu ayarları çok farketmeyecek olsa da ben detaylarla ilgilenmeyi seviyorum tüm bunlardan ziyade gözünüze güzel gelecek olanı tercih etmeniz daha doğru olur özelliklere ve detaylara arada çok fark olmadıkça dikkat etmeyin.

2K monitöre geçmeye gerek var mı bu teknoloji varken?
NVIDIA GPU sahiplerinn çözünürlükten çok panel kalitetsine bakması gerekiyor, en azından oyun için çünkü PPI değerinin artısını en çok metin yada grafik odaklı monitörün içine girdiğiniz zaman farkedersiniz. 32 inç 1080p monitör kullananları geçtim, 50 inç 1080p TV var. İnsanlar bence bu çözünürlük olayını yanlış anlıyor. Çözünürlük, panel kalitesini arttırmaz.
2K monitöre geçip, 2K ile aynı FPS'i alırken 4K görüntü alabilir miyim?
Evet ama değecek mi? Eğer paneli kaliteli olan VG27AQ, G274QPF gibi 1440p modeller alırsan değer.
Xioami konusunda ben de kararsız kalmıştım fakat xiaomi'de 16.7 milyon renk var msi'de ise 1.07 milyar renk var ayrıca msi 10 (8 bit+FRC) bit kullanırken xiaomi'de 8 bit mevcut.
Aralarında 3 bin lira fark var. Ayrıca renk sayısı ve renk derinliği, dinamik kontrast kadar önemsiz bir şey! Özellikle Edge-lit LED monitörlerde çünkü bu tarz monitörlerde HDR açamazsınız, rezalet performansları var.

NVIDIA GPU sahiplerinn çözünürlükten çok panel kalitetsine bakması gerekiyor, en azından oyun için çünkü PPI değerinin artısını en çok metin yada grafik odaklı monitörün içine girdiğiniz zaman farkedersiniz. 32 inç 1080p monitör kullananları geçtim, 50 inç 1080p TV var. İnsanlar bence bu çözünürlük olayını yanlış anlıyor. Çözünürlük, panel kalitesini arttırmaz.

Evet ama değecek mi? Eğer paneli kaliteli olan VG27AQ, G274QPF gibi 1440p modeller alırsan değer.

Aralarında 3 bin lira fark var. Ayrıca renk sayısı ve renk derinliği, dinamik kontrast kadar önemsiz bir şey! Özellikle Edge-lit LED monitörlerde çünkü bu tarz monitörlerde HDR açamazsınız, rezalet performansları var.
MSI g274qpf monitörün hdr özelliği hakkında ne düşünüyorsunuz?

MSI g274qpf monitörün hdr özelliği hakkında ne düşünüyorsunuz?
O da bir edge-lit LED panel ve LED konumlandırması aşağıda. Bu yüzden kurtarmaz. Aşağıya değil de yukarıya konumlandırılsaydı idare eder bir HDR performansı görebilirdik ama yine de tatmin etmezdi. Ayrıca LED konumlandırması yukarı taraf olan panellerde ışık sızması daha sık görülüyor. @Ella Freya'nın kullandığı şimdiki monitörün paneli öyle mesela.

7
O da bir edge-lit LED panel ve LED konumlandırması aşağıda. Bu yüzden kurtarmaz. Aşağıya değil de yukarıya konumlandırılsaydı idare eder bir HDR performansı görebilirdik ama yine de tatmin etmezdi. Ayrıca LED konumlandırması yukarı taraf olan panellerde ışık sızması daha sık görülüyor. @Ella Freya'nın kullandığı şimdiki monitörün paneli öyle mesela.
Çoğu monitör vesa sertifikalı yazıyor ama aldığın zaman bulunamadı yazıyor.Monitor sektörü teknoloji konusunda çok geriden geliyor.

Son düzenleme:
Hangi monitörün back lit hangi monitörün edge lit olduğunu nereden bileceğiz hocam.

Çoğu monitör vesa sertifikalı yazıyor ama aldığın zaman bulunamadı yazıyor.Monitor sektörü teknoloji konusunda çok geriden geliyor.
Bu monitörün hatası değil ve ayrıca paneller, gerek telefon gerek televizyonlar sayesinde teknoloji dünyasında en fazla yatırım alan şeylerden biri.
Hangi monitörün back lit hangi monitörün edge lit olduğunu nereden bileceğiz hocam.
Displayspecifications sitesindeki "Backlight" kısmında yazar. Bir örnek atayım:
Sony INZONE M9 bir IPS monitör ancak Direct-LED arka aydınlatmaya sahip. Bu yüzden HDR performansı da iyi.

Bu monitörün hatası değil ve ayrıca paneller, gerek telefon gerek televizyonlar sayesinde teknoloji dünyasında en fazla yatırım alan şeylerden biri.

Displayspecifications sitesindeki "backlight" kısmında yazar. Bir örnek atayım:
Sony ınzone M9 bir IPS monitör ancak Direct-LED arka aydınlatmaya sahip. Bu yüzden HDR performansı da iyi.

Dostum ben yeni MSI 4K 32 inch aldım. HDR 600.YouTube'da 1080p izlerken görüntü çok kötü gözüküyor. He tamam 4K film oyun güzel ama demek istediğim HDR 1000 artık normal olması gerekiyor günümüz teknolojisinde. Ama satılmıyor bile. HDR 600 doyurmuyor 4K'yi. 1080p alırken HDR400 alıyoruz 4K alırken de HDR400 alıyoruz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı