2K VA vs 2K IPS monitör

Bütçe
12K-16K

3g3_Kon

Centipat
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
HP Victus 15-FA1019NT
RTX 4050 70W
Intel i7-13700H
HK 2x8 GB RAM DDR4 CL22
HK 1TB SSD
Meslek
Bilişim Öğrencisi
Monitör
Samsung Odyssey G65B S27BG652EU | ASUS TUF Gaming VG27AQML1A
Uzun araştırmalarımdan sonra bu iki monitör arasında kaldım. Normalde AOC'un F/P HDR monitörünü alacaktım fakat Türkiye'de kalmamış. Önerilerinize açığım fakat portların güncel olması, 2K, 27 inç ve 240Hz olması şart. Eğer VA panel ise kontrast oranına, eğer ki IPS ise renk oranlarına dikkat ederek önermeyi unutmayın.
2K VA: Samsung Odyssey G6 27" LS27BG652EUXUF Monitör
2K IPS: Asus TUF Gaming VG27AQML1A Monitör
Epey üzerinden karşılaştırmaları: Asus TUF Gaming VG27AQML1A - Samsung Odyssey G6 27" LS27BG652EUXUF Karşılaştırması - Epey

2K IPS için sebep var mı? Yani neden VA değil de IPS?

IPS monitörler yaklaşık olarak 178 derece açıdan nereden bakarsanız bakın aynı renkleri gösterir VA panelde üstten yandan alttan veya herhangi bir yerinden bakmaya bakarsanız monitörün renkleri değişmeye başlar ve fotoğraf düzenleme tarzı bir şey yapacaksanız VA paneller renkleri çok da doğru göstermediğinden renkleri yanlış ayarlayabilirsiniz.

IPS monitörler yaklaşık olarak 178 derece açıdan nereden bakarsanız bakın aynı renkleri gösterir VA panelde üstten yandan alttan veya herhangi bir yerinden bakmaya bakarsanız monitörün renkleri değişmeye başlar ve fotoğraf düzenleme tarzı bir şey yapacaksanız VA paneller renkleri çok da doğru göstermediğinden renkleri yanlış ayarlayabilirsiniz.

180 derece görüş açısı bile yeterli IPS alman için. Yarın bir gün eş dostla FIFA oynarken birbirinizle dip dibe oynamak istemiyorsanız VA panel almayın.

Anladım açı konusunu diyorsunuz ama ben neredeyse tek kişi kullanacağım yani sırf bu açı konusundan sıkıntı olmaz bana.

Hocam bence çok fazla bütçenizi aşmayacaksa IPS almanızı bir daha öneriyorum çünkü geri dönüşü yok IPS ile VA panel arasındaki farkları inceleyin neden IPS dediğimizi anliyacaksınız.

Örnek olarak ben VA 60Hz'den 165Hz IPS'e geçtim hem akıcılık hem de renkler 20kat arttı bana göre.

Hocam bence çok fazla bütçenizi aşmayacaksa IPS almanızı bir daha öneriyorum çünkü geri dönüşü yok IPS ile VA panel arasındaki farkları inceleyin neden IPS dediğimizi anliyacaksınız.

Örnek olarak ben VA 60Hz'den 165Hz IPS'e geçtim hem akıcılık hem de renkler 20kat arttı bana göre.
Araştırmam var deneyimim yok sadece, laptop ekranım VA fakat rezalet olduğundan eminim. Renk konusuna gelirsek evet telefonum IPS laptopum VA arasındaki renk farkı bile göze batıyor yan yana tutsam bile. Ayrıca evet açıları da biliyorum ama VA paneli adam akıllı denemedim ve IPS'ler HDR konusunda çok kötü. Ama bu Asus'u seçmemin bir sebebi var o da fiyatına göre dolu dolu özellikli.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
şöyle bir video buldum açı olayından anlarsınız bayağı rahatsız ediyor farklı bir açıdan baktığınızdada

Araştırmam var deneyimim yok sadece, laptop ekranım VA fakat rezalet olduğundan eminim. Renk konusuna gelirsek evet telefonum IPS laptopum VA arasındaki renk farkı bile göze batıyor yan yana tutsam bile. Ayrıca evet açıları da biliyorum ama VA paneli adamakıllı denemedim ve IPS'ler HDR konusunda çok kötü. Ama bu ASUS'u seçmemin bir sebebi var o da fiyatına göre dolu dolu özellikli.

Hocam böyle bir monitörün panelinde HDR çok da kötü olmaz gene iyidir.

Technopat Haberler

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı