2K ve 4K arasında çok fark var mı?

QHD ile FHD arasında çok fark olmasa da QHD ve UHD arasında çok fark olabilir. GPU, UHD için uygunsa UHD monitörle beraber oyunların birçoğu çok iyi gözükebilir.

2K ile 4K arasındaki farkı tamamen anlayabilmiş değilim, bazı insanlar ekranlar büyüdükçe aradaki fark anlaşılıyor diyor, diğerleri her inçte çok fazla fark var anlaşılıyor diyor.
Olay tamamen piksel yoğunluğundan ibaret. Mesela 360p 5 inç bir ekran aynı mesafeden bakıldığında 4k 32inç bir ekrana göre çok daha keskin görünür. Yani çözünürlük yerine piksel yoğunluğuna bakabilirsiniz.

Kesinlikle fark var. Sisteminiz üst seviye ise faydasını görürsünüz. Tabii şöyle bir mevzu da var mesela bende RX 6700 var. Ben bu ekran kartıyla bile çoğu oyunu 4K60FPS oynuyorum. Tabii yeni oyunlarda çok zor ama mesela Days Gone, Spiderman, FG moduyla Witcher 3 mesela. Böyle say say bitmez. Yeni nesil oyun hastası değilseniz zaten benim kartım gibi gücü olan veya 1-2 model üstüyle bile 4K60FPS oynarsınız bir nesil oyunu.

Yani demem o ki kesinlikle 4K alın. Hatta bence 4K TV almak daha mantıklı. Yatağınızın önüne koyup tertemiz oynarsınız.

(Ben PC kullanıcısıyım. Yatağımın önünde 50inç 4K TV var. 5M HDMI kablo ile saklayarak PC'ye taktım. Konsol gibi kullanıyorum.)

Gercekten gozlerim doldu. Cok degil gecen sene bu forumda cogu kisi 27 inc 1080p yeterli 1440p fazla bile diyenler cogunluktaydi😂

Eger amac sadece oyunsa 27 1440p is gorebilir. Ama azicik bir dokuman yazma okuma, film izleme, fotograf duzenleme gibi kullanimlariniz varsa 4k bambaska bir keskinlik sunuyor.

144hz 165hz gercekten cok guzel bir deneyim sunuyor. Gonul ister ki herkes 4k 165hz monitor alsin. Ama yaptiginiz ise gore monitor secmek mantiklisi.

Bir de turkiyede cok yok ama 24 inch 1440p 165/240hz monitorler en ideali bana gore.

Bence boş iş bunlar. Hatta para tuzağı :)
800x600 CRT monitorde Vice City oynarken aldığım keyfi 4K monitorde GTA 5 oynarken alamıyorum. İnsanın kendisiyle alakalı yani.

GTA 5 eski bir oyun. 16k bile yapsan dokulardan ve teknolojiden kaynaklı iyi gözükmez. Örneğin GTA San Andreas ile 4K mı daha iyi gözükür yoksa 1080p Cyberpunk mı? 4K yeni nesil oyunlarda işe yarıyor. Dokuların kalitesi artıyor ve oyundaki kusurlar azalıyor. Black Myth: Wukong, RDR2, Cyberpunk, The Last of Us Part 1 ve Ghost of Tsushima gibi oyunlarda deneyin. O zaman aradaki fark uçurum olacaktır.

4K 27'' mönitörle gözlüksüz bile görebiliyorum bence bu kadarını söylemem yeterli. :D

Ben aslında 1080P taraftarıyım uzun yıllardır fakat OLED ile 4K monitörlerin artık çok hızlı olduğunu düşünürsek şöyle güzel bir 4K monitör almamak için cüzdanımın ağlaması dışında tek bir sebep göremiyorum.

Bu arada DLSS/FSR benzeri teknolojiler için yine 4K çok daha iyi çünkü upscale yapılan ana çözünürlük daha yüksek oluyor. 1440P panelde DLSS açınca 720P'den falan çekiyorsunuz görüntüyü, 1080P'den yaparsanız zaten görüntü çamur oluyor.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı