2K ve 4K arasında çok fark var mı?

Konun VRAM olduğunu anladım, hangi oyunlar 16 GB VRAM istiyor 4K'da, o konu hakkında bir video veya bir konu var mı ? Çünkü benim baktığım testlerde Alan Wake 2 gibi bir oyun 11-12 GB VRAm istiyordu 4K'da, o yüzden merak ediyorum, 5000 serisi de 16 GB VRAM olacak sanırım, yine üstü 90 serisinde olur.
Verdiğim linki okuyun kardeşim. Star Wars Outlaws da benzer miktarda vram harcıyordu. Ayrıca bir kişinin tam tersine benim bildiğim, 4K büyük ekranlarda daha çok kendini gösterir. Nispeten daha küçük ekranlarda 4K farkını o nispette göremezsiniz. Zaten mantıken ekran ne kadar küçülürse görüntü de o kadar iyi bir çözünürlükte görünür gözünüze. Bu bilinen bir şey. Görüntü penceresini küçültün, görüntü netleşir, büyütün netliği düşer. 4K'yı listenizden çıkarın 40" ve üzeri almayacağınız için. Hem zaten madem 90 serisi de almayacaksınız. 4080ti ve kaliteli bir 27-32 4K Oled ekran alın.

Son düzenleme:
Yani 2K OLED ile 4K OLED arasında dağlar kadar fark var mı diyorsunuz? OLED ve diğer panel türlerini yan yana getirmiyorum, diğer panel türleri benim için bitmiştir çoktan, o yüzden sadece çözünürlük muhabbeti kafamda takılı... Bir hikayeli oyun oynarken aradaki farkı anlayacağım kadarsa 4K OLED alacağım ama 2K'da neredeyse 4K performansı veriyor derseniz aradaki parayı cebimde bırakacağım...

Hocam 4K gerçekten başka bir dünya hani ne desem abartmış olurum diye bir şey demek istemiyorum. 2K 360Hz olan 3rd Gen QD-OLED panel gayet iyi onlardan da alabilirsin veya aynı panelin 4K olanını alabilirsin.

Ben OLED geçince sadece renkler doğru veya daha canlı olur vs demiştim ama çözünürlük etkisi bambaşka bir şey yaptı. Benim için çözünürlük ağır basıyor şu an. IPS 4K ASUS'ta kullandım 1 gün kadar o da bayağı etkilemişti. Renk konusundan daha önemli bence.

Verdiğim linki okuyun kardeşim. Star Wars Outlaws da benzer miktarda vram harcıyordu. Ayrıca bir kişinin tam tersine benim bildiğim, 4K büyük ekranlarda daha çok kendini gösterir. Nispeten daha küçük ekranlarda 4K farkını o nispette göremezsiniz. Zaten mantıken ekran ne kadar küçülürse görüntü de o kadar iyi bir çözünürlükte görünür gözünüze. Bu bilinen bir şey. Görüntü penceresini küçültün, görüntü netleşir, büyütün netliği düşer. 4K'yı listenizden çıkarın 40" ve üzeri almayacağınız için. Hem zaten madem 90 serisi de almayacaksınız. 4080ti ve kaliteli bir 27-32 4K Oled ekran alın.
Yanlis yazmisim son satirda 4K alin diye, tabi ki 2K diyecektim.

Olay biraz kullanan insanlardan dinlemek istediğim bir şey ya da bilgisi yüksek olan kişilerin yorumlarını duymak istiyorum.

2K ile 4K arasındaki farkı tamamen anlayabilmiş değilim, bazı insanlar ekranlar büyüdükçe aradaki fark anlaşılıyor diyor, diğerleri her inçte çok fazla fark var anlaşılıyor diyor.
Olayın özeti aklımda bu 2K OLED monitör var.

Hikayeli oyunlar üzerine kullanım olacağı için ekranın kalitesi ve çözünürlüğüne önem veriyorum. Lakin para konusunda eğer 2K ile 4K arasında dağlar kadar fark yoksa 2K tercih etmek istiyorum.

Eğer çok fark olduğunu söylüyorsanız Odyssey OLED G8 32 inç G80SD Oyun Monitörü LS32DG802SUXUF | Samsung Türkiye
Bu parçayı almayı düşünüyorum, teşekkürler şimdiden.

Dell Alienware 25 AW2523HF'den Asus ROG Swift PG27AQN'ye, ondan da Samsung Odyssey Neo G8 32 geçmiş biri olarak şunları söyleyebilirim QHD ile UHD arasındaki fark Full HD ile QHD arasındaki farktan daha belirgin ve daha net, ama performans da aynı orantılı Full HD'den QHD'ye geçtiğim zaman neredeyse hiçbir performans farkı yaşamamışken QHD'den UHD'ye geçince neredeyse 2 katı performans farkı oluştu bu arada ekran kartım RTX 4070 Ti 12 GB, eğer UHD'ye geçeceksen ve her oyunda yüksek ayarlar da yüksek FPS almak istiyorsan en azından RTX 4080'e geçmeni tavsiye ederim ancak RTX 4070 Ti ile de birkaç ayar kısarak da UHD ile gayet kullanılabiliniyor ama tabii birkaç yıl sonrasını bilemem. Bir de değinmek istediğim bir konu varki FPS oyunları için yüksek çözünürlük kullanmayın diyenleri dinlemeyin hepsi boş adam PUBG de " kill " oranım arttı daha önce kör olduğumu fark ettim nasıl 60 Hz'den 144 Hz'ye geçince dünyan değişiyor UHD mevzusuda aynı mevzu bir kere UHD alış daha düşük çözünürlük bir daha kullanamazsın miğden bulanır, ama tavsiyem beklemen 24 inch bana küçük gelirken 32 inch de biraz fazla büyük geldi kendimce 27 Inch'in en iyi oran olduğunu fark ettim neden bekle dediğime gelecek olursak ASUS yakın zaman da aklımdaki " altın oran " olan monitör çeşidini piyasaya sürecek 27 inch 4K 240 Hz OLED hem 32 Inch'e nazaran inch düşüşünden kaynaklı olarak PPI oranı daha yüksek ve daha ideal, kısacası sorduğun soruya cevap vermek gerekirse UHD (4K) kesinlikle fark ettiriyor matematiksel olarak da kanıtlı zaten Full HD ile QHD arasında sadece 1,612.800 piksel fark varken QHD ile UHD arasında 4,608.000 piksel farkı var sen hesap et.​

Dell Alienware 25 AW2523HF'den Asus ROG Swift PG27AQN'ye, ondan da Samsung Odyssey Neo G8 32 geçmiş biri olarak şunları söyleyebilirim QHD ile UHD arasındaki fark Full HD ile QHD arasındaki farktan daha belirgin ve daha net, ama performans da aynı orantılı Full HD'den QHD'ye geçtiğim zaman neredeyse hiçbir performans farkı yaşamamışken QHD'den UHD'ye geçince neredeyse 2 katı performans farkı oluştu bu arada ekran kartım RTX 4070 Ti 12 GB, eğer UHD'ye geçeceksen ve her oyunda yüksek ayarlar da yüksek FPS almak istiyorsan en azından RTX 4080'e geçmeni tavsiye ederim ancak RTX 4070 Ti ile de birkaç ayar kısarak da UHD ile gayet kullanılabiliniyor ama tabii birkaç yıl sonrasını bilemem. Bir de değinmek istediğim bir konu varki FPS oyunları için yüksek çözünürlük kullanmayın diyenleri dinlemeyin hepsi boş adam PUBG de " kill " oranım arttı daha önce kör olduğumu fark ettim nasıl 60 Hz'den 144 Hz'ye geçince dünyan değişiyor UHD mevzusuda aynı mevzu bir kere UHD alış daha düşük çözünürlük bir daha kullanamazsın miğden bulanır, ama tavsiyem beklemen 24 inch bana küçük gelirken 32 inch de biraz fazla büyük geldi kendimce 27 Inch'in en iyi oran olduğunu fark ettim neden bekle dediğime gelecek olursak ASUS yakın zaman da aklımdaki " altın oran " olan monitör çeşidini piyasaya sürecek 27 inch 4K 240 Hz OLED hem 32 Inch'e nazaran inch düşüşünden kaynaklı olarak PPI oranı daha yüksek ve daha ideal, kısacası sorduğun soruya cevap vermek gerekirse UHD (4K) kesinlikle fark ettiriyor matematiksel olarak da kanıtlı zaten Full HD ile QHD arasında sadece 1,612.800 piksel fark varken QHD ile UHD arasında 4,608.000 piksel farkı var sen hesap et.​

Deneyimlerindeki yorumları paylaştığın için teşekkür ederim, benim de sana tavsiyem bir an önce OLED ekrana geçmeni öneririm, 2K OLED 4K IPS'ten benim gözümde daha iyi, tekrar teşekkürler...

4090 aşırı pahalı ve oralarda işimin olduğunu düşünmüyorum oyunlarda 4K DLSS, fg gibi özellikler ile birlikte 90 üstü FPS vermesi benim için yeterli, 4080 Super en üst seviye kartım olur zaten, ortamım maalesef dev gibi bir televizyona setup bağlayıp kullanmak için müsait değil, uzanıp film izleyebilirim sadece, aslında muhabbeti arkadaşlar yukarıda çok iyi açıklamış 4K monitöre daha çok yakınım, dediğim gibi arasındaki farkı oyun oynarken fark edebilir miyim, 34 inc 2K Curved monitörün görünüşü ve Curved olması çok hoşuma gitti, öte yandan 27 inc 1080p monitörlerde olduğu gibi piksel sayma muhabbeti olur mu acaba diye de düşünüyorum, eğer 2K'da tatminsizlik yaşarsam 4K alacağım çünkü, maalesef deneyebileceğim bir yerde yok yaşadığım şehirde, o yüzden burada kullanan insanlardan yorum almak istiyorum.

Ben 1080p veya 1440p monitor alacaktım şu an 4K almaya müsait değilim ama belki 5000 serisi çıktığında sistem toplayıp alabilirim veya 4070 Ti Super bir sistem dizdikten sonra 4K monitor alabilirim, 1440p ve 1080p arasında fark kesinlikle var fakat çok az, dikkatli bakıp piksel hesabı yapman gerek, bir de zaten 1440p ara bir çözünürlük bu yüzden 4K monitor eğer alabiliyorsaniz alın 2K ya düşmeyin memnun kalmazsınız bence 2K monitorler mesela 10.000 ise 4K 16.000 civarı fakat aradaki fiyat farkına değiyor arasında netlik olarak 1080p ve 2K da ki gibi az bir fark yok 4K ya bakıp 2K ya bakınca 2K bulanık geliyor bütçe el veriyorsa kesinlikle 4K alınmalı 2K tercih edilmemeli.

Konun VRAM olduğunu anladım, hangi oyunlar 16 GB VRAM istiyor 4K'da, o konu hakkında bir video veya bir konu var mı? Çünkü benim baktığım testlerde Alan Wake 2 gibi bir oyun 11-12 GB VRAM istiyordu 4K'da, o yüzden merak ediyorum, 5000 serisi de 16 GB VRAM olacak sanırım, yine üstü 90 serisinde olur.

4K monitör kullanıyorum RX 7900 XTX ile Star Wars Jedi Survivor oyununda 4K Epic ayarda 21 GB VRAM tüketti. 24 GB VRAM zar zor yetiyor diyorum artık.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı