Çözüldü 3-6 volt su pompası röleyle çalışmıyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

Mustafa Cihat01

Femtopat
Daha fazla  
Merhaba projem için aldığım 3-6 voltluk su pompasını ESP32'ye bağladığım. 5 voltluk röleye bağladım ve ESP32'den rölelerin 3 saniye arayla sırasıyla çalışması için kod yazdım. Normalde su pompalarının kablosuna powerbanktan güç vermeyince röleler düzgünce sırasıyla çalışıyorlar ama pompalara güç verince röleler sapıtmaya başlıyorlar.

Çözüm
Merhaba. Adaptörle bu karmaşa hiç olmuyor, ama sadece Power bank ile çalışılırken bunun olduğunu söylüyorsunuz yanlış anlamadıysam. Bu çok ilginç, ancak buna çok net bir yorum yapamayacağım şu anda.

Ters paralel diyotların yerini değiştirmenizi, onları 5 voltluk mini röle bobinlerinin DC beslenme bağlantı uçlarına yine ters-paralel olarak bağlamanızı isteyeceğim, çünkü lehimleme yerini söylerken bir karışıklık olmuş. Çünkü röle kontaklarına ters paralel bağlama sadece bu rölenin normalde açık/kapalı kontaklarının çalışma ömrünü uzatmak içindir, evde bu uygulamayı yaptığımdan anlatırken onunla birebir benzetip size anlatırken karıştırıp yanlış ifade etmişim.

Röle bobininin 5 volt DC ile beslenme uçlarına, 5 voltun röle bobinine bağlanarak ondan beslendiği uçlara bu defa ters-paralel diyotları yine paralel olarak lehimleyin. Benim ilk söylediğim ise sadece röle kontak ömrünü uzatabilir, ama rölenin entegreye olan öz-indüksiyonunu (ters gerilimleri) kesinlikle ilk ifademdeki bağlantı şekliyle bloke edemez, bunu düzeltiyorum. Kolay gelsin.

Hocam cevabınız için teşekkür ederim. Sorunu ise ESP32'ye bağlı diğer tüm kompanenleri çıkararak şansa çözdüm. Yardımlarınız için teşekkür ederim iyi günler.
Merhaba. Hocam; buna çare olarak su pompasına bağlı DC motorlarının + ve - DC motor girişi bağlantı terminallerine (DC motor girişi uçlarına) ters paralel 1N4001 silisyum diyotları paralel olarak lehimleyin. Ters voltajları ters paralel bağlı bu diyotlar kendi üzerine alıp bloke edecektir. DC motorun öz-indüksiyonuyla oluşan ters voltajlar ESP 32 mikro-denetleyicisinin sapmasına veya istenmeyen hataları vermesine mutlaka bu durum (DC motor öz-indüksiyonları) neden oluyordur. Kolay gelsin.

Merhaba. Hocam; buna çare olarak su pompasına bağlı DC motorlarının + ve - DC motor girişi bağlantı terminallerine (DC motor girişi uçlarına) ters paralel 1N4001 silisyum diyotları paralel olarak lehimleyin. Ters voltajları ters paralel bağlı bu diyotlar kendi üzerine alıp bloke edecektir. DC motorun öz-indüksiyonuyla oluşan ters voltajlar ESP 32 mikro-denetleyicisinin sapmasına veya istenmeyen hataları vermesine mutlaka bu durum (DC motor öz-indüksiyonları) neden oluyordur. Kolay gelsin.
Cevabın için teşekkür ederim hocam yarın diyotları alıp deniyeceğim

Hocam 1N4001 yerine 1N4007 bulabildim internette sorun olmayacağıda yazıyordu ama sana da danışmak istedim.

Son düzenleme:
Evet hocam, o da olur, hiç farketmez. Yalnız onun üst delinme (ters voltaja dayanım) sınırı sanırım 900 -1000 volt arasındadır,, datasheetine bakmak lazım, 1N4007'nin ters gerilimde bozulma voltajı çok daha yüksektir, hatta daha da güvenli kullanımı olur ters voltajlara dayanımı açısından. 1N4001 için ise 50-100 volt üst delinme ters voltaj sınırı mevcut, Bu sınır çok aşırı ters voltlarla geçilince diyotlar ters yönde delinip kolayca bozuluyor. 1N4007 'de ayni işinizi daha güvenle görecektir, tereddütsüz olarak kullanabilirsiniz. Kolay gelsin.

Hocam dediğiniz gibi yaptım ama değişen bir şey olmadı alttaki fotoğraftaki gibi bağladım her şeyi(bu bir tane röle projede 2 tane 2 kanallı röle var diğerini de aynı bu şekilde bağladım) ama yine kararsız çalışıyor

Dosya Ekleri

• IMG_20250721_213438.jpg
    IMG_20250721_213438.jpg
    138 KB · Görüntüleme: 21
Hocam, kaç volt DC ile besliyorsunuz DC motorlu su pompasını, 6 volttan çok fazla DC voltajları (10-12 volt DC gibi) uygulamıyorsunuz sanırım. Diyotlar röle kontaklarına ters paralel bağlılar değil mi, resimden çok net anlayamadım bunu. Bir de kullandığınız AC/DC adaptör mutlaka içten voltaj regüleli olmalı, voltaj çıkışı mutlaka hem boşta (yük bağlı olmadan) hem de yükte iken değişmemeli. sabit kalabilmelidir. Bu da çok önemlidir çünkü.

Bir de bu devre çalışırken ayni uzatmalı priz üzerinde parazit olasılığını çıkarabilecek başka yükler ayni uzatmalı prizde kesinlikle bağlı olmasın, sadece onu çoklu uzatmalı prize bağlayın, her ihtimali düşünerek. Kolay gelsin.

Son düzenleme:
Hocam, kaç volt DC ile besliyorsunuz DC motorlu su pompasını, 6 volttan çok fazla DC voltajları (10-12 volt DC gibi) uygulamıyorsunuz sanırım. Diyotlar röle kontaklarına ters paralel bağlılar değil mi, resimden çok net anlayamadım bunu. Bir de kullandığınız AC/DC adaptör mutlaka içten voltaj regüleli olmalı, voltaj çıkışı mutlaka hem boşta (yük bağlı olmadan) hem de yükte iken değişmemeli. Sabit kalabilmelidir. Bu da çok önemlidir çünkü.

Bir de bu devre çalışırken ayni uzatmalı priz üzerinde parazit olasılığını çıkarabilecek başka yükler ayni uzatmalı prizde kesinlikle bağlı olmasın, sadece onu çoklu uzatmalı prize bağlayın, her ihtimali düşünerek. Kolay gelsin.

Hocam ilk olarak sizi yorduğum için özür dilerim cevabın için teşekkür ederim ve kararsızlığı yüksek oranda düzelttim ilk olarak ben bu devreyi powerbank üzerinden güç veriyordum ve pompaya ve ESP32'ye atnı powerbanktan güç veriyordum ESP32'nin gücünü powerbanktan değil de 5 volt verebilen sağlam bir adaptöre takınca düzeldi ikinci olarak ise: Söylediğim gibi 2 tane röle var ve 1. rölenin 2 kanalı da istediğim gibi belirlediğim sürede çalışıyor ama sıra 2. röleye gelince 1. kanalda beklenen sürenin biraz altında açık kalıp yine bala sarıyor ilk röleye dönüyor bazen ise gerekli sürede açıp kalıp 2. kanala geçip oradaki motoru çalıştırıyor ama bu da kısa sürede hemen başa sarıyor bunun sebebi ne olabilir hocam. Motorları powerbank yerine adaptöre bağlasam düzelir mi?

Hocam, kaç volt DC ile besliyorsunuz DC motorlu su pompasını, 6 volttan çok fazla DC voltajları (10-12 volt DC gibi) uygulamıyorsunuz sanırım. Diyotlar röle kontaklarına ters paralel bağlılar değil mi, resimden çok net anlayamadım bunu. Bir de kullandığınız AC/DC adaptör mutlaka içten voltaj regüleli olmalı, voltaj çıkışı mutlaka hem boşta (yük bağlı olmadan) hem de yükte iken değişmemeli. Sabit kalabilmelidir. Bu da çok önemlidir çünkü.

Motorlara powerbank ile 5 volt veriyorum.

Merhaba. Adaptörle bu karmaşa hiç olmuyor, ama sadece power bank ile çalışılırken bunun olduğunu söylüyorsunuz yanlış anlamadıysam. Bu çok ilginç, ancak buna çok net bir yorum yapamayacağım şu anda.

Ters paralel diyotların yerini değiştirmenizi, onları 5 voltluk mini röle bobinlerinin DC beslenme bağlantı uçlarına yine ters-paralel olarak bağlamanızı isteyeceğim, çünkü lehimleme yerini söylerken bir karışıklık olmuş. Çünkü röle kontaklarına ters paralel bağlama sadece bu rölenin normalde açık/kapalı kontaklarının çalışma ömrünü uzatmak içindir, evde bu uygulamayı yaptığımdan anlatırken onunla birebir benzetip size anlatırken karıştırıp yanlış ifade etmişim.

Röle bobininin 5 volt DC ile beslenme uçlarına, 5 voltun röle bobinine bağlanarak ondan beslendiği uçlara bu defa ters-paralel diyotları yine paralel olarak lehimleyin. Benim ilk söylediğim ise sadece röle kontak ömrünü uzatabilir, ama rölenin entegreye olan öz-indüksiyonunu (ters gerilimleri) kesinlikle ilk ifademdeki bağlantı şekliyle bloke edemez, bunu düzeltiyorum. Kolay gelsin.

Merhaba. Adaptörle bu karmaşa hiç olmuyor, ama sadece Power bank ile çalışılırken bunun olduğunu söylüyorsunuz yanlış anlamadıysam. Bu çok ilginç, ancak buna çok net bir yorum yapamayacağım şu anda.

Hocam cevabınız için teşekkür ederim. Sorunu ise ESP32'ye bağlı diğer tüm kompanenleri çıkararak şansa çözdüm. Yardımlarınız için teşekkür ederim iyi günler.

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm

Technopat Haberler

Geri
Yukarı