3 pinli kasa fanları nasıl kontrol edilir?

Makaleler
6
Daha fazla  
Öncelikle kasam Silverstone RL06. Anakartım ise ASRock Fatal1ty B360 Gaming K4 Socket 1151.
Kasada dahili olarak 3 fan mevcut ve bunlar dönüştürücü ile güç kaynağına bağlı. Sanırım son hız dönüyor. Bu kasa dışında ben harici olarak 2 fan daha almış Arctic fan biri 3 pinli kontrol edilemez diğeri ise 4 pinli kontrol edilebilir. Ben 3 pinli fanı 4 pin ile birleştirip eşit hızda dönmesini sağladım. Ancak bu 3 kasa fanını birleştiremiyorum fazladan 4 pin girişli fanım olmadığından. Bu tarz durumlarda ne yapılabilir? Tüm kasa fanlarının hızını kontrol edilebileceğimiz bir adaptör var mı? Bazı kasalarda kumanda ile kontrol edilebiliyor o tarz bir şeyler yapabilir miyiz, ışıkları kapat, fanı kapat aç gibi.

Aliexpress'te varsa bu tarz ürün sipariş verip gelmesini beklerim acelem yok çünkü. Teşekkürler şimdiden.

@Oreki, @Mevlüt Çetinkaya @Recep Baltaş

Son düzenleyen: Moderatör:
Çözüm
En ucuzu aşağıdaki, aliexprese de baktım, TL olarak hemen hemen aynı fiyata geliyor.
3 tane alsan bundan 3 port lazım olur. Ama yukarıda attığım 3 fana çıkaran kablo 12 TL, o daha avantajlı olur, 2 porttan kontrol edersin. DC mode'da. Kaç 4 pinli fan, kaç 3 pinli var sende?

Dur bu daha avantajlı hem 4 pin, hem 3 pin kullanabilirsin, al bundan 2 tane, bir gruba 4 pinlileri, diğer gruba 3 pinlileri bağla. 4 pinlilerin olduğu portu PWM yap diğerini, DC mode yap. Bitti gitti.
Tahmini Teslimat Zamanı
3 Pinli bir veya birden fazla fanı birleştir bir porta tak. 3 pinlilerin takıldığı portu DC mode yap, 4 pinlileri topla bir diğer porta tak, o PWM de kalsın.
Kasanın diğer yan kapağında bu var fanlar buna bağlı. Ben bunu 4 pinliye nasıl dönüştüreceğim öyle bir kablo yok sanırım öyle kablo almam gerekiyor değil mi?

Dosya Ekleri

• rl06-15.jpg
    rl06-15.jpg
    33,1 KB · Görüntüleme: 209
Takılı kabloları çıkar. Soketli değil mi?
3 pinli fanlar fazla mı?
Fazla ise bunda takılı kalsın, tek kabloyu götür, Chassise tak, DC mode yap.

4 Pinli kaç tane tek ise onu ayrıca CPU_FAN 2 e takabilirsin. Fazla ise PWM fan çoklayıcı alıp teke düşürüp, takabilirsin. Yani 3 pinli çoklayıcı var zaten, 3 pinliler ile 4 pinlileri ayırıp, modeları ona göre ayarlayacaksın.
Fan Çoklayıcı Y Pwm Kablosu 5025p Splitter 4 Pin Switch 3 Pin 2 P - n11.com

Takılı kabloları çıkar. Soketli değil mi?
3 pinli fanlar fazla mı?
Fazla ise bunda takılı kalsın, tek kabloyu götür, Chassise tak, DC mode yap.

4 Pinli kaç tane tek ise onu ayrıca CPU_FAN 2 e takabilirsin. Fazla ise PWM fan çoklayıcı alıp teke düşürüp, takabilirsin. Yani 3 pinli çoklayıcı var zaten, 3 pinliler ile 4 pinlileri ayırıp, modeları ona göre ayarlayacaksın.
Biraz geç oldu ama fotoğraflarını atacağım. Maalesef kabloları çıkaramıyorum çünkü kablolama düzgün olsun diye sürekli plastik kelepçe ile kilitlemişler. Bu tüm fanların kablo girişleri buraya toplanmış buradan da güç kaynağına giden bir kablo ile birleştirilmiş.
IMG_20181108_134700-min.jpg IMG_20181108_134846_HHT-min.jpg IMG_20181108_134730-min.jpg
Bu adaptörün kablosu üçüncü fotoğrafta gördüğünüz gibi güç kabloyla birleştirilmiş ben bu güç kabloyu 3 pinli 4 pinli dönüştürücü alsam ve 4 pinli bir yere taksam anakartın tüm fanları çalıştırır mı güç verecek şekilde çünkü 2 fan daha var o da egzos ve işlemci fanı. Ayarlamalara geldim BİOS ekranında ancak hız düşürmüyor anlamadım foto atayım bir bakın isterseniz. Nasıl ayar yapayım sizce?
Fotoğrafları kötü çektiğim doğrudur :D.

Dosya Ekleri

• IMG_20181108_135642-min.jpg
    IMG_20181108_135642-min.jpg
    698,6 KB · Görüntüleme: 177
  • IMG_20181108_135647-min.jpg
    IMG_20181108_135647-min.jpg
    703,9 KB · Görüntüleme: 164
  • IMG_20181108_135920-min.jpg
    IMG_20181108_135920-min.jpg
    724,3 KB · Görüntüleme: 119
  • IMG_20181108_135928-min.jpg
    IMG_20181108_135928-min.jpg
    899,9 KB · Görüntüleme: 112
  • IMG_20181108_140221-min.jpg
    IMG_20181108_140221-min.jpg
    700,1 KB · Görüntüleme: 114
  • IMG_20181108_140227-min.jpg
    IMG_20181108_140227-min.jpg
    642,1 KB · Görüntüleme: 123
Gücü molexten aldığı için kontrol etmez, doğrudur. Gücü de porttan almalı. Yani o çoklayıcıyı iptal edip, kaç fan varsa 3 er 3 er bağlayabilirsin. Çoklayıcı alman lazım. Yani bir fanı sök kelepçeleri sök, dene DC mode olan bir porta tak hız kesiyor mu? Sonra dediğim gibi çoklayıcı lazım iki tane falan, onları direk porta takman lazım.

Bundan iki tane alıp, iki parçaya böl fanları. Direk tak. O çoklayıcı ile olmaz.
Ama yine de tek bitane fanı sök, dene DC mode işe yarıyor mu? Boşa harcama para, yaramıyorsa.
Fan Çoklayıcı Y Pwm Kablosu 4303a 4 Pin Switch 3 Pin 3 Port Split - n11.com

Gücü molexten aldığı için kontrol etmez, doğrudur. Gücü de porttan almalı. Yani o çoklayıcıyı iptal edip, kaç fan varsa 3 er 3 er bağlayabilirsin. Çoklayıcı alman lazım. Yani bir fanı sök kelepçeleri sök, dene DC mode olan bir porta tak hız kesiyor mu? Sonra dediğim gibi çoklayıcı lazım iki tane falan, onları direk porta takman lazım.

Bundan iki tane alıp, iki parçaya böl fanları. Direk tak. O çoklayıcı ile olmaz.
Ama yine de tek bitane fanı sök, dene DC mode işe yarıyor mu? Boşa harcama para, yaramıyorsa.
Kelepçe çok sıkı şekilde bağlanmış kesecek gibi görünmüyor çok sıkı ve zorlarsam yanlışlıkla kabloyu keserim gibi görüyorum. Bunu açmanın yolu var mı?

Evet hocam pini çıkarıp anakarttaki 4 pine takınca hız düştü daha yavaş dönüyor. Dediğiniz doğru çıktı tavsiyeniz nedir ne alayım ayrıca burada pahalı ucuz kablolar filan Aliexpress' te varsa ordan alabilirim beklemem de sıkıntı yok şuanlık kontrol edilebilen var mı acaba o tarz sadece kontrolcü şeklinde fakat ucuz molex değilde 4 pin olsa?

En ucuzu aşağıdaki, aliexprese de baktım, TL olarak hemen hemen aynı fiyata geliyor.
3 tane alsan bundan 3 port lazım olur. Ama yukarıda attığım 3 fana çıkaran kablo 12 TL, o daha avantajlı olur, 2 porttan kontrol edersin. DC mode'da. Kaç 4 pinli fan, kaç 3 pinli var sende?

Dur bu daha avantajlı hem 4 pin, hem 3 pin kullanabilirsin, al bundan 2 tane, bir gruba 4 pinlileri, diğer gruba 3 pinlileri bağla. 4 pinlilerin olduğu portu PWM yap diğerini, DC mode yap. Bitti gitti.
Tahmini Teslimat Zamanı

Son düzenleme:
Çözüm

Tahmini Teslimat Zamanı
Kasa fanları 3 pinli ve 3 tane. Kasanın üstünde iki fan var ancak biri 4 pin diğeri 3 pin. 4 pinli fandaki ek 4 pin yuvasına 3 pinli fanı bağladım yani ikisi bir 4 pinli anakart yuvasına bağladım yavaş hızda dönüyorlar onlar problem yok. Kasa ve egzos fanı da bağlanmış zaten kendi hızlarında yani ben sadece bu 3 tane olan 3 pinli kasa fanlarını anakarta bağlamak istiyorum eşit hızda dönecek şekilde.
Ek olarak merak ettiğim bir şey var geceleri bilgisayar indirmek için açık bırakacağım fanlar sabaha kadar dönse de zararlı olur mu?
Üstte link attınız bu dediklerime göre hangisini alayım sizce?

Ek olarak merak ettiğim bir şey var geceleri bilgisayar indirmek için açık bırakacağım fanlar sabaha kadar dönse de zararlı olur mu?
Bir şey olmaz.
Üstte link attınız bu dediklerime göre hangisini alayım sizce?
Aliexpressten alabilirsin, bir tane işini göür, 10 TL gibi bir rakama geliyor gayet ucuz. 4 fan takabilirsin. 3 tane 3 pinli fanı takacaksın, tek ucunu alıp DC mode olan bir porta takacaksın. Olacak.

Uyarı! Bu konu 8 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı