3 Tane aynı marka RAM takılırsa bir sıkıntı olur mu?

Utku Taha Özkan

Hectopat
Benim şu an bir tane daha 8 GB RAM alma durumum var. 2. yi almam herhalde, hemen 3 RAM takarsam seri numarasına kadar aynı RAM'ler sıkıntı olur mu? 24 GB edecek toplam 32 yapmak istiyorum ama bu seferde işlemci soğutucuya bayağı bitişik duruyor. RAM 1. slota takarsam RAM ısınmasından PC kapanabilir diye korkuyorum. İşlemci soğutucumda MA610P yani sıvı soğutma falan almak zorunda kalırım diye almak istemiyorum. Şu an 4. RAM'i sizce 4. RAM ısınır mı bitişik durduğu için ya da 3 RAM beni götürür mü?

Son düzenleyen: Moderatör:
Ya şimdi şöyle bir durum var ben RAM'i 32 yapmak istemiyorum şu an yani 32 yapmayı düşünmemim sebebi iki RAM'inde garantiye gidecek olması RAM kalmayacağı için RAM almam lazım o yüzden yani yoksa şu an 16 GB RAM'da yetiyor.

Anladım sorununu lakin şimdi 8 GB RAM alıp kullanabilirsin. RAM'lerin garantiden geldiğinde alacağın RAM'i çıkart ve eskisi gibi Dual Channel kullan sistemini. Dual Channel olarak çalışan RAM'lerin yanına üçüncü bir RAM gelirse Dual Channel çalışmaz.

Anladım sorununu lakin şimdi 8 GB RAM alıp kullanabilirsin. RAM'lerin garantiden geldiğinde alacağın RAM'i çıkart ve eskisi gibi Dual Channel kullan sistemini. Dual Channel olarak çalışan RAM'lerin yanına üçüncü bir RAM gelirse Dual Channel çalışmaz.

Yani benim şu an 4x8 32 GB RAM yapmam gereksiz ve performansı düşük olur mu diyosunuz ucuz yoldan 32'ye çıkarmak mantıklı gelmişti aslında.

Dostum, 32 yapmak istiyorum demişsin. Şimdi de istemiyorum diyorsun. Garantiye gönder, 8 GB al yeni bir tane daha, onunla idare et. Geldiğinde hepsini sat, 16+16 yap. Ne yapmak istediğini açık bir dil ile anlatmıyorsun.

Evet öyle demiştim fakat arkadaşın dediği şeyi bilmiyordum Quad Channel'ın sıkıntı çıkaracağını bilmiyordum ve hani 3 slota takacağıma 4 slota takarım daha mantıklı olur diye düşünüp böyle yazmıştım.

Son düzenleme:
Yani benim şu an 4x8 32 GB RAM yapmam gereksiz ve performansı düşük olur mu diyosunuz ucuz yoldan 32'ye çıkarmak mantıklı gelmişti aslında.

Evet öyle demiştim fakat arkadaşın dediği şeyi bilmiyordum Quad Channel'ın sıkıntı çıkaracağını bilmiyordum ve hani 3 slota takacağıma 4 slota takarım daha mantıklı olur diye düşünüp böyle yazmıştım.
Hocam işlemciniz destekliyorsa elbette Quad Channel,Dual Channel'dan açık ara daha perfonmanslı olur. Fakat işlemcinizin desteklemesi lazım ve Quad Channel destekleyen belli başlı işlemciler var Xeon,Threadripper,Opteron gibi işlemciler. Core i serisinde de var fakat hepsi ya eski ya da artık stokta olmayan işlemciler. İşlemci modelinizi söylerseniz Quad Channel elbette ki daha perfonmanslı olur. Ryzen işlemciler ve Core i serisi işlemcilerin geneli Quad Channel desteklemiyor. Siz anakart slotuna zaten hali hazırda Dual Channel çalışan ramlerin yanına bir adet ram daha takarsanız Dual Channel çalışmaz perfonmansta artış yerine düşüş yaşarsınız. Şimdilik bir 8 GB ram ile kullanın bilgisayarı ilerde garantiden ramleriniz gelirse yeniden 2x8 şeklinde Dual Channel kullanın. Yeni aldığınız ram boşa gitmesin diye ilerde üçünü de satıp üstüne biraz ekleyerek 16x2 32 GB ram satın alabilirsiniz yine Dual Channel olarak kullanabilirsiniz.

Hocam işlemciniz destekliyorsa elbette Quad Channel, Dual Channel'dan açık ara daha performanslı olur. Fakat işlemcinizin desteklemesi lazım ve Quad Channel destekleyen belli başlı işlemciler var Xeon, Threadripper, Opteron gibi işlemciler. Core'i serisinde de var fakat hepsi ya eski ya da artık stokta olmayan işlemciler. İşlemci modelinizi söylerseniz Quad Channel elbette ki daha performanslı olur. Ryzen işlemciler ve Core'i serisi işlemcilerin geneli Quad Channel desteklemiyor. Siz anakart slotuna zaten halihazırda Dual Channel çalışan RAM'lerin yanına bir adet RAM daha takarsanız Dual Channel çalışmaz performansta artış yerine düşüş yaşarsınız. Şimdilik bir 8 GB RAM ile kullanın bilgisayarı ileride garantiden RAM'leriniz gelirse yeniden 2x8 şeklinde Dual Channel kullanın. Yeni aldığınız RAM boşa gitmesin diye ileride üçünü de satıp üstüne biraz ekleyerek 16x2 32 GB RAM satın alabilirsiniz yine Dual Channel olarak kullanabilirsiniz.

Dediğiniz mantıklı geldi işlemcim Ryzen 5 3600X YouTube'da Quad Channel ve Dual Channel karşılaştırmalarında bazı videolarda benim işlemciden var 4 5 tane falan izledim bazılarında performans daha azdı bazılarında performans daha fazlaydı 3600X'in olduğunda Quad Channel daha iyiydi performansı ama bilemiyorum ne kadar doğrudur yabancı birinin videosuydu.

Dediğiniz mantıklı geldi işlemcim Ryzen 5 3600X YouTube'da Quad Channel ve Dual Channel karşılaştırmalarında bazı videolarda benim işlemciden var 4 5 tane falan izledim bazılarında performans daha azdı bazılarında performans daha fazlaydı 3600X'in olduğunda Quad Channel daha iyiydi performansı ama bilemiyorum ne kadar doğrudur yabancı birinin videosuydu.
4 ram takılabilir lakin Quad Channel olarak çalışmaz. Quad Channel sadece sunucu işlemcilerinde desteklenen bir olay.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı