Çözüldü 3050 Ti laptopta Forza Horizon 5 oynarken GPU kullanımı %30'a düşüyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

zecibaskan

Zeptopat
Daha fazla  
Öncelikle selamlar HP Victus laptop kullanıcısıyım çözümünü bulamadığım bir sorun ile karşı karşıyayım.
Öncelikle sistem özelliklerim.
3050 Ti laptop GPU 4 GB.
Ryzen7 6800H 3.20GHz
8x2 4800MHz RAM.
512 GB Samsung SSD.
144Hz ekran.
Problemim sadece Forza Horizon 5 oyununda ilk 15 20 dakika GPU %100 %95 gibi normal değerlerde seyrediyor ama 15 20 dakika geçince GPU bir anda %25 %30 gibi değerlere düşüyor 50 60 derecelere düşüyor 75 80'lerden, işlemci sabit sıcaklık ve sabit kullanımda kalıyor %30 %40 kullanım 75 85 derece arası sıcaklıkda sabit son 1 haftada olmaya başladı bir oyuna bakmak için Forza Horizon 4 indirmiştim sonra tekrar sildim zaten ama ondan dolayı olduğunu düşünüyorum oyun içi grafiklerim yüksek-orta arası çok fazla yol denedim hiçbiri olmadı, yardımcı olursanız sevinirim.
Ek olarak bazen CS2 açıldığınca kendini yeniden başlatıyor bilgisayar sanırım GPU veya işlemci ye bir şey olmuş.

Çözüm
Hocam ıddle yazıyor ama FH5 de değilim hemen deniyorum.

Evet PWR yazıyor.
Hocam,GPU-Z’de Pwr yazıyor. Bu demek oluyor ki ekran kartında arıza yok, sıcaklıklar da normal ama HP cihazın güç sınırını kısıtlıyor. Yani kart aslında 60W’a kadar çıkıyor, bir süre sonra güvenlik için kendini 30W civarına çekiyor.

Bu tamamen cihazın tasarımından kaynaklı.Yapabileceklerik şunlar hocam:

Omen Gaming Hub’da Performance Mode açık olsun.

MSI Afterburner ile undervolt yaparak aynı performansı daha düşük watt ile alabilirsin.

İstersen FPS limiti koyup kartı sürekli %100 yükte tutmayabilirsin.

Kısacası donanımda sorun yok, olay güç limiti
Selam, anlattığın olay büyük ihtimalle sürücü ya da güç ayarlarıyla alakalı. GPU'nun 15-20 dk sonra %30'lara düşmesi normal değil, throttling ya da Power limit devreye giriyor olabilir. Ben olsam önce DDU ile ekran kartı ve chipset sürücülerini komple kaldırıp yeniden kurardım. Windows güç planını yüksek performans yap, HP'nin yazılımından da performance modunu seç. Forza'da shader cache bazen bozuluyor, oyunu kaldırıp kurmak ya da cache temizlemek de işe yarayabiliyor. CS2'de reset atması da yine sürücü/güç kaynaklı gibi, donanım bozulsa her oyunda yapardı. Kısaca önce temiz driver + güç ayarlarını dene, düzelmezse servise göstermek en garantisi olur.

Son düzenleyen: Moderatör:

PC Max performansda Forza'yı kaldırdım yeniden yüklüyorum powet limin nasıl kaldıracağım acaba?

PC Max performansda Forza'yı kaldırdım yeniden yüklüyorum powet limin nasıl kaldıracağım acaba?
Laptoplarda power limit tamamen kaldırılamıyor çünkü donanımsal olarak kısıtlı, ama birkaç şey yapabilirsin hocam Nvidia Denetim Masası’ndan güç yönetimini “Maksimum performansı tercih et” yap, adaptörün orijinal ve yeterli watt gücünde olsun. MSI Afterburner gibi yazılımlarla TDP limiti açılabiliyorsa biraz esnetebilirsin ama çoğu modelde kapalı geliyor. Yani tamamen kaldırmak mümkün değil, sadece optimize edebilirsiz

Adaptör orijinal zaten GPU Max performansda birazdan deneyeceğim oyun yüklenince bakacağım haber ederim reis.

O zaman güç limiti ihtimali düşüyor. Yine de MSI Afterburner ya da GPU-Z’den watt değerlerini bir takip et derim, kullanım düşerken çektiği güç de düşüyorsa throttling olabilir. Bir de oyuna özel sorun da olabilir, FH5’te bazen güncellemelerden sonra böyle problemler yaşayan çok oldu. DDU ile sürücüyü temizleyip yeniden kurmayı da dene istersen.

DDU ile kaldırdım oyunu indiriyor şu an yükledikten sonra yeniden başlatıp driver kurup watt değerlerine bakacağım ilgi ve alakanız için teşekkür ederim.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…