350 TL hava soğutma önerisi

@BerkayZ87 Hava soğutmanın beraberinde getirdiği fanların hiçbir önemi yok o halde? ID-Cooling markasını iyi olduğu için forumdaki herkes öneriyor zaten. Ne idüğü belirsiz fanlara sahip bir soğutmaya yanında macun alma gereksinimi de doğduğu için sizin dediğin gibi "194 liralık değil en azından 230-240TL'lik bir ürüne" gidip o parayı vermeye ben acırım açıkçası. Hava soğutma genel olarak kullanılan iletken malzemenin kalitesine, blok hacmine ve fan kalitesine bağlıdır. Harici etken olarak da doğal olarak termal macun etki eder. Sen blok hacmi ve fan olarak sınıfta kalan bir ürüne totalde 230-240TL verip almasını öneriyorsan sende sorun vardır. 300TL'ye fanı, markası ve bloğu belli bir marka almak yerine böyle bir öneri yapılmaz bana göre. ARGB için konuşmadığımı tekrar belirteyim, zira sırf renk için performans olarak Black/White/Red'e göre "bir tık" daha kötü bir soğutucu ben de önermem kolay kolay.

Noctua örneğini iyi vermişsin fakat ben yazımda "her şey fan" tarzında bir şey söylemedim. Soğutucu yukarıda saydıklarımla şekilleniyor. Sen birini es geçer veya yok sayarsan doğal olarak alacağın performans azalır. Noctua hem kullandığı malzeme, hem soğutma bloğu, hem de fanlarıyla bütünlenen iyi bir marka. Sen ne zaman bozulacağından emin olmadığın fanlara 230-240TL bayılmak istiyorsan, buyur bayıl. Soğutma bloğunda kullandıkları malzemenin de iyi olduğunu sanmıyorum. Blok ağırlığı da baktığım kadarıyla benim önerimden daha az. Yani teknik açıdan da yetersiz bir ürün var ortada. Bir ürün 230-240TL diğeri 300TL. Sen 350TL bütçesi olan birine alabileceği en sağlıklı/mantıklı ürün yerine, aklınca en F/P olarak düşündüğün ürünü öneriyorsan o senin problemindir.

Sabaha kadar 230-240TL'ye Snowman T6 yerine 300TL'ye 224-XT Black/White/Red alınmasını savunabilirim. Haklı çıkacağımdan emin olduğum bir konu. Rahatsız olmayacaksan konuşabiliriz, saygı çerçevesinde tabi.
 
@BerkayZ87 hava soğutmanın beraberinde getirdiği fanların hiçbir önemi yok o halde? ID-Cooling markasını iyi olduğu için forumdaki herkes öneriyor zaten. Ne idüğü belirsiz fanlara sahip bir soğutmaya yanında macun alma gereksinimi de doğduğu için sizin dediğin gibi "194 liralık değil en azından 230-240TL'lik bir ürüne" gidip o parayı vermeye ben acırım açıkçası. Hava soğutma genel olarak kullanılan iletken malzemenin kalitesine, blok hacmine ve fan kalitesine bağlıdır. Harici etken olarak da doğal olarak termal macun etki eder. Sen blok hacmi ve fan olarak sınıfta kalan bir ürüne Total'de 230-240TL verip almasını öneriyorsan sen de sorun vardır. 300TL'ye fanı, markası ve bloğu belli bir marka almak yerine böyle bir öneri yapılmaz bana göre. ARGB için konuşmadığımı tekrar belirteyim, zira sırf renk için performans olarak Black/White/Red'e göre bir tık daha kötü bir soğutucu ben de önermem kolay kolay.

Noctua örneğini iyi vermişsin fakat ben yazımda "her şey fan" tarzında bir şey söylemedim. Soğutucu yukarıda saydıklarımla şekilleniyor. Sen birini es geçer veya yok sayarsan doğal olarak alacağın performans azalır. Noctua hem kullandığı malzeme, hem soğutma bloğu, hem de fanlarıyla bütünlenen iyi bir marka. Sen ne zaman bozulacağından emin olmadığın fanlara 230-240TL bayılmak istiyorsan, buyur bayıl. Soğutma bloğunda kullandıkları malzemenin de iyi olduğunu sanmıyorum. Blok ağırlığı da baktığım kadarıyla benim önerimden daha az. Yani teknik açıdan da yetersiz bir ürün var orada. Bir ürün 230-240TL diğeri 300TL. Sen 350TL bütçesi olan birine alabileceği en sağlıklı ürün yerine, aklınca en F/P olarak düşündüğün ürünü öneriyorsan o senin problemindir.

Sabaha kadar 230-240TL'ye Snowman T6 yerine 224-XT Black/White/Red alınmasını savunabilirim. Haklı çıkacağımdan emin olduğum bir konu. Rahatsız olmayacaksan konuşabiliriz, saygı çerçevesinde tabii.

Yok hocam arkadaş sadece bunu yapıyor 😂😂😂
 
@BerkayZ87 Hava soğutmanın beraberinde getirdiği fanların hiçbir önemi yok o halde?
Soğutma bloğunun ısı iletimi daha önemli fandan ziyade. Fan 2. kriter.
ID-Cooling markasını iyi olduğu için forumdaki herkes öneriyor zaten.
Bu markayı foruma en çok lanse eden kişi benim. ID Cooling yazdığında %99 ben çıkarım.
Ne idüğü belirsiz fanlara sahip bir soğutmaya yanında macun alma gereksinimi de doğduğu için sizin dediğin gibi "194 liralık değil en azından 230-240TL'lik bir ürüne" gidip o parayı vermeye ben acırım açıkçası.
İçerisinden 6.7 W/MK'lik idare eden bir macun çıkıyor. Elbette daha iyisi alınabilir ama içindeki da gayet idare ediyor.
Hava soğutma genel olarak kullanılan iletken malzemenin kalitesine, blok hacmine ve fan kalitesine bağlıdır. Harici etken olarak da doğal olarak termal macun etki eder. Sen blok hacmi ve fan olarak sınıfta kalan bir ürüne totalde 230-240TL verip almasını öneriyorsan sen de sorun vardır.
Blok hacmi ve fan olarak sınıfta kaldığına dair bir kanıt atar mısın? 2 ürünü de kullanmış birisinin yorumu da mevcut. İstersen ona da sorabiliriz. @Hikmet Benol

1623398033050.png


300TL'ye fanı, markası ve bloğu belli bir marka almak yerine böyle bir öneri yapılmaz bana göre.
Daha düne kadar siz de o öneriyi yapıyordunuz, ne oldu da ID Cooling fanboyu oldunuz? 😉
 
@curiousoftech eğer fanlara çok takıntılıysan bir tane bundan alabilirsin.


Fan + termal macun ve soğutucu toplamı SE-224XT'ye denk geliyor. T6'da ekstra olarak 2 bakır boru ve o fanlardan 2 adet daha var. Birisini soğutucu egzoz olarak kullanır, diğerini de üstte fanın yoksa yine egzoz olarak kullanabilirsin.

Fanı eklemeyi unutmuşum düzelttim.
 
@BerkayZ87

Soğutma bloğunun ısı iletimi daha önemli fandan ziyade. Fan 2. kriter.

Blok hacmi olarak 224-XT daha iyi bir ürün. Fenden kalmış bir öğrenci olabilirsiniz fakat ısının yayılacağı hacim ne kadar büyük olursa, ısının dağılımı/dışarıya atımı o kadar kolay olur. Noctua gibi kaliteli markalar boşu boşuna blok hacmi büyük soğutucularla gelmiyor karşımıza. Corsair ve Noctua'nın bilindik titan hava soğutmaları +1.2-1.3kg ağırlığında bildiğiniz üzere. Ayrıca fan 2.kriter deyip için içinden sıyrılmanız komik geldi. Zaten ortada temel 3 kriter var. Soğutma bloğunun hacmi, kullanılan iletkenin kalitesi ve fan. Termal macunda harici kriter. Yani 3 kriter olan bir durumda fan 2.kriter deyip devamını getirmemeniz hakkında konuşamayacağınız algısı oluşturdu bende, kusura bakmayın.

Bu markayı foruma en çok lanse eden kişi benim. ID Cooling yazdığında %99 ben çıkarım.

Bu bilgiyle benim ne yapmam gerekiyor peki? Dilerseniz moderatörlerle görüşüp uygun ayarlamaları yapıp madalyanızı takdim edebiliriz.

İçerisinden 6.7 W/MK'lik idare eden bir macun çıkıyor. Elbette daha iyisi alınabilir ama içindeki da gayet idare ediyor.

İçerisinden çıkan macunda idarelik bir macun. Yalnızca W/MK değerini biliyoruz. Viskozite değerini veya içerisinde kullanılan iletken metaryallari bilmiyoruz. Zaten farkındaysanız veya okuduysanız yazımda "200TL" bütçesi olan birine önerilebilecek F/P bir soğutucu dedim. 350TL bütçeye sahip birine değil. Siz üşenip dediğim yazı kısmını bulamazsınız diye alta alıntısını koyuyorum.
Snowman T6 soğutucu yalnızca "200TL" bütçesi olup en iyi soğutma performansını almak isteyen birine önerilecek bir soğutucu.

Devam edelim:

Blok hacmi ve fan olarak sınıfta kaldığına dair bir kanıt atar mısın? 2 ürünü de kullanmış birisinin yorumu da mevcut. İstersen ona da sorabiliriz.

Ben teknik verilere bakarak hareket ederim. Teknik veriler bana 224-XT Black/White/Red soğutmanın blok hacminin ve blok ağırlığının Snowman T6'ya göre daha iyi olduğunu gösteriyor. İki ürün arasında devasa sıcaklık farklıkları var da demedim ben zaten. İşi iki soğutucunun genel performansına döküyorsunuz gibi geldi. Siz de haklısınız, başka türlü haklı çıkamazsınız bu konuda.

Daha düne kadar siz de o öneriyi yapıyordunuz, ne oldu da ID Cooling fanboyu oldunuz?

Daha düne kadar ben ne önerisi yapıyormuşum? Kanıt gösterebilir misiniz? Ben Snowman T6 soğutucusunu forumda taş çatlasa 5-6 kere önermişimdir son 6 ayda. O da zaten 200TL bütçe sınırına dayanmış kişilerdir. Neyin tribini atıyorsunuz siz anlamış değilim. "😉" (Göz kırpayım da havalı kapanış yapayım.)


Başka bir savunucu konuya eklendi, devam:

@erdemst17 Fazladan bulunan 2 tane bakır ısı borusu neye yarıyor bilginiz var mı? Isının hızlı transferi anlamına geliyor. Peki ısı gidecek bir yeri bulamadığında bu transfer hızının ne önemi kalıyor? Blok hacmi ve kullanılan malzeme kalitesi bakımından 224-XT Black/White/Red daha iyiyken, T6'nın blok hacmi ve ağırlığı sınıfta kalıyorken bu ısı iletim hızının fazla olması nasıl bir katkı sağlıyor tam olarak?

Belli ki fen dersini es geçmişiz fakat özetliyorum:

Özünde ısı yayılacak alan arar. Blok hacmin yetersizse ısının aktarım hızının bir önemi kalmaz. Yani darboğaz konularında sık gördüğümüz "darboğaz" kelimesi buraya da uyar. Blok hacmi, aktarım hızına yetmez ve "darboğaz" yaşarsın. Daha farklı anlatamayacağım bu konuyu. Öyle durum oluşur ki ha 4 bakır ısı borun var ha 6 bakır ısı borun var. Bir fark oluşmaz yani. Ağır fen kokar yoksa burası.
 
Son düzenleme:
Herkesin ondan dolayı ID Cooling önerdiği kişinin ID Cooling önermediği için eleştirilmesi kadar komik bir durum olamaz.
224-XT kendim kullanıyorum, çok da memnunum, ama mevcut fiyatında önermem.
Konu sahibinin zaten A320 anakartı ve 3400G'si var, 224-XT'ye o kadar para vermesinin ona ne getirisi olacak? Neredeyse hiç.
T6 konu sahibine dibine kadar yetecektir, mevcut fiyatında 224-XT'ye gerek yok.
Tek istisna ARGB takıntısı varsa 224-XT ARGB V2 alınabilir, çünkü sadece ARGB olmakla kalmıyor, yanında ARGB kontrolcü de geliyor.
 
@curiousoftech
A500 dünya üzerinde yer alan en kötü hava soğutma. Önerdiğin SE-224-XT bile testlerde A500'ü geçiyor. Ne oldu? Demek ki her şey bloktan ve fandan ibaret değilmiş.


Ben önermeye başlamadan önce forumda ID Cooling'in ID'si bile yoktu.

ID Cooling'in o müthiş kalitesi neymiş merak ettim. Size güzelinden bir kullanıcı deneyimi vereyim o halde. Dahili gelen XF-12025-SD-K fanında motor sesi var. Üstelik bu ses 1300 RPM üstünde çıkıyor. İçerisinden çıkan macunun viskozitesi o kadar kötü ki macunu süremediği için harici olarak MX-4 alanlar oldu.

Bu arada önerdiğin zamanlarda SE-224-XT'nin fiyatı 214 liraydı, T6 yine 195 liraydı. 😉
1623399082367.png

1623399094539.png

1623399110160.png

1623399125434.png

1623399135673.png

1623399157169.png
 
Son düzenleme:
@curiousoftech bence bu konuda hem haklısın hem de haksızsın. Evet, 224-XT daha iyi bir soğutucu, her ne kadar senin söylediğin sebeplerden dolayı olmasa da. Hayır, şu an alınmaz ve önerilmez, çünkü karşılaştırdığımız soğutucu 190, o 300 lira. Tamam kalitelidir öyledir böyledir şöyledir, ama sırf onun için 1.5 kat para ödenmez. Bu arada kaliteli dediğimiz marka da 3-4 yıl önce fason Çin'in dik alasıydı :).
Hani bir de bazen önerenlerin kim olduğuna bakmak lazım, konuştuğun kişi 3 farklı forumu ID Cooling fanboylarına çeviren kişi, eğer her konuda ID spamlayacak biri varsa o da odur ve şu anda önermiyor. Nedensiz yere olacağını düşünmüyorum.
Bu arada saf hacim, sayı ve ağırlık hiçbir şey ifade etmez, onu da belirteyim.
Viskozite değerini veya içerisinde kullanılan iletken materyallari bilmiyoruz.
Sırf onun için soğutucu değişecek halin yok :D. Ayrıca basit bir kullanıcı için bunların gram anlamı yoktur ki konu sahibimiz belli ki basit bir kullanıcı.
İçerisinden çıkan macunun viskozitesi o kadar kötü ki macunu süremediği için harici olarak MX-4 alanlar oldu.

Bu arada vizkozite konusunda ID-TG25'ten daha kötü olacak macun yoktur, direkt silikon parçası koy daha akıcıdır.
Yarı kurumuş derz dolgu gibi macun, sürülmesi aşırı zor.
 
Devam:

Burada batırdın. A500 dünya üzerinde yer alan en kötü hava soğutma. Önerdiğin SE-224-XT bile testlerde A500'ü geçiyor. Ne oldu? Demek ki her şey bloktan ve fandan ibaret değilmiş.

"Burada batırdın." cümlesi bana yalnızca "Tamamıyla haklıydın. Batıracağınız bir yer arıyordum, sağ ol." anlamına geldi fakat üzülerek söylüyorum ki batırmadım. Farkındaysan Corsair ve Noctua'nın bilindik titan hava soğutmaları dedim ben. Sense tabi işine gelecek şekilde cümlede ismi bile geçmeyen A500'ü örnek verip savunmana geçtin. Nedense sohbet ettikçe, biraz boşluk görüyorum sende. Umarım bu konuya özeldir sadece. Yine bahsi geçen cümleyi arayıp bulmazsın diye aşağıya alıntılıyorum. Cümlede ismi bile geçmeyen bir soğutmayı alıp kendine savunma aleti haline getirmek çok acınası bu arada. Gül gül öldüm 10 saniye kadar, sağ ol.

Corsair ve Noctua'nın bilindik titan hava soğutmaları +1.2-1.3kg ağırlığında bildiğiniz üzere.

Devam:

Ben önermeye başlamadan önce forumda ID Cooling'in ID'si bile yoktu.

Siz bu konuyu takıntı haline getirmişsiniz. Gerçekten, moderatörlerle konuşup gerekli ayarlamaları yapıp madalya takdim edebiliriz. Bunu ayarlayabiliriz. Çok dilerseniz ve aklınızı başınıza alırsanız. 😉

ID Cooling'in o müthiş kalitesi neymiş merak ettim. Size güzelinden bir kullancıı deneyimi vereyim o halde. Dahili gelen XF-12025-SD-K fanında motor sesi var. Üstelik bu ses 1300 RPM üstünde çıkıyor. İçerisinden çıkan macunun viskozitesi o kadar kötü ki macunu süremediği için harici olarak MX-4 alanlar oldu.

Viskotize değeri belli bir macun yolluyorlar en azından. Sizin yazınızda bahsettiğiniz T6 macunuyla gelen macunun yalnızca 6.7 W/MK değeri bilgisi var elimizde. Üzücü gerçekten. Ben onu anlıyorum okuduklarımdan. Hani imkanınız olsa ID-Cooling markasıyla sorunu olan/sorun yaşamış kim var kim yok konuya yığacaksınız. Yazık gerçekten.

Bu arada önerdiğin zamanlarda SE-224-XT'nin fiyatı 214 liraydı, T6 yine 195 liraydı.

Yakın zamanda Turknet zam yaptı bilirsiniz. Hiç adam akıllı şikayetçi olanı gördünüz mü zamdan dolayı? Çoğu kişi hala "verdiği paraya aldığı performansın iyi-çok iyi" olduğunu söylüyor. Aynı hesap. Gereksiz boş yapıyorsunuz gerçekten. :)
 

Geri
Yukarı