RAM frekansı anakarta bağlı bir durumdur. Anakartınız destekliyor ise sorun yoktur. İlk mesajımı sayın moderatör ekibi "yanlış bilgi" olarak değerlendirdi ve beni cezalandırdı. Söyleyeceğim şey yine aynı olacak. Çünkü verdiğim bilgi her ne kadar moderatör ekibi benimle aynı fikirde olmasa da doğru. Anakartınız desteklediği sürece RAM'lerinizi desteklenen hızda kullanabilirsiniz. Tıpkı 2 mesaj önce "kino" adlı kullanıcının verdiği bilgi gibi. Eğer yanlış ise tıpkı benim gibi cezalandırılması gerekir.
Konu sahibi, mesajında da belirttiği üzere "RAM'ler kaç MHz de çalışır?" sorusunu yöneltmiş ve ben de kendisine "3600 MHz destekleyen bir anakartta 3200 MHz RAM'lerin" kendi hızında çalışabileceğini söyledim. Bunun için de gerektiği durumlarda X.M.P. ayarı yapılması bilgisini verdim.
Not: Kino adlı kullanıcı ile şahsi bir sorunum yoktur lütfen şahsi algılanmasın. Meramımı anlatmak için örnek verdim.
Not2: Sayın moderatör ekibine de naçizane bir bilgi vermek isterim. İntel'in 12900k işlemcisi için kendi sitesi üzerinde DDR5'te 4800 üst sınır ibaresi yer alırken, geçtiğimiz günlerde DDR5 8300 Mhz bellekler ile bir hız rekoru kırıldığı iddiası var. Öyleyse gereksiz yere (!) neden 8300 kullanmışlar ki? (!) Veya madem işlemci yüzünden RAM'ler desteklenen hızlarda kullanılamayacak, koskoca firmalar neden boşu boşuna yüksek hızda RAM üretiyorlar? Ve yine koskoca firmalar neden işlemcinin desteklemediği RAM overclock destekleyen anakartlar çıkartıyorlar?