3D program için ekran kartı seçimi

Sinan Bilgin

Hectopat
Daha fazla  
Merhaba. Lumion 3D programı kullanarak mimari çizimlere animasyon yapıyorum. Program animasyon sırasında sadece ekran kartı işlemcisini kullanıyor. öyle ki ; render işlemine başlayınca pencerenin minimize edilmemesi gerekiyor. Şu an Quadro K4000 serisi kart kullanıyorum. Kartın üzerinde SLI ibaresi olsa da 2 kartı SLI olarak bağlayıp aynı anda çalıştıramıyorum. K6000 den sonra bu desteği koymuşlar. 2 adet GTX 980 veya 4 adet GTX970 almayı planlıyorum. ( Tabi ki şirket olarak ) Bu programı kullanan var mı? Performans olarak 2 980 mi 4 970 mi seçmeliyim. Ayrıca 2 veya 4 kart seçeneğinde power kaçlık olmalı?
yorum yazan arkadaşlara şimdiden teşekkürler.
Sistemim ;
GIGABYTE GA-X79-UD3 X79 LGA 2011 DDR3-2400MHz
INTEL Core i7-4930K 3.40 GHz LGA2011
KINGSTON HyperX KHX16C9K4/32X 32GB (4x8GB) DDR3-1600MHz CL9
PNY Quadro K4000 3 GB GDDR5 192 Bit Ekran Kartı - VCQK4000-PB
KINGSTON HyperX Fury SHFS37A/240G 2.5" 240 GB SATA Solid State Drive
SEAGATE ST3000VN000 3.5" 3 TB 5900Rpm SATA NAS Hard Disk Drive
THERMALTAKE TOWER KASA
THERMALTAKE Smart Power SP-750PCBEU 750W 80+ Bronze APFC 12 cm Fan Güç Kaynağı

Selam. Lumion programını bende kullandım. GPU tabanlı bir görselleştirme programıdır kendisi. Ne yazık ki Quadro ile çalışılmaz bu programda. Aynı şekilde AMD profesyonel kartları ile de.

Lumion için Vram çok önemlidir. Şehirsel ölçekte animasyon yapacaksanız ya da çok yüksek polygonlu modeller ile animasyon yapacaksanız, en yüksek Vram'e yönelmeniz gerek. Render sırasında ise GPU işlem gücü önemli. Yani tasarım esnasında sahnede size çalışma alanını sağlayan şey vram. Çok fazla obje, model, texture ekleyip gerçek zamanlı görmek istiyorsanız, bir de şehirsel ya da sokak boyutunda devasa bir tasarım yapıyorsanız vram'in çok yüksek olması şart.

Lumion SLI yada CF desteklemez. En güçlü tek GPU'yı almanız gerek. Tabii öncelik hem vram- hem işlem gücü olmalı.

Mesela Titan Black'te benchmark testinden sonra 3 yıldız veriyor. Bu program için tamamen oyun mantığı ile yaklaşmak doğru olmasa da o doğrultuda çalışıyor, sadece Vram ihtiyacı çok fazla hepsi bu.
lumion_benchmark (2).jpg

Oğuzhan Bey açıklayıcı yorum için teşekkürler. Bir şeye takıldım sadece; Lumion SLI desteği vermez demişsiniz. Yani uyumlu iki kart olsada, mesela 2x gtx980 . Bunlardan birinimi kullanacak anlamına geliyor.

Evet ben de çok araştırdım 3Ds Max'in viewport ekranında yaptığı gibi tek bir kartı kullanıyor Lumion da. İki tane GTX 980 taktığınızda tek bir kart çalışır, aynı şekilde çift GPU'lu kart takıncada olmuyor.

İlerleyen zamanlarda destek verir mi bilemiyorum. Ama vermesini bekliyorum.

Lumion' un tutorial sekmesi ve Youtube içindeki videoların çoğunu izledim daha öncesinde. işin kötü yanı programı lisanslı aldığımız distribütör firmanın tanıtım yapan yetkililerine sorduğumuz zaman bu bilgileri vermemeleri. Bu şartlarda fiyat ve performans olarak en uygunu GTX TITAN BLACK gibi görünüyor.

9 Bin liralık bir program olduğunu düşünürsek çok üzücü bir durum. Türkiye şartlarında malesef durum böyle

Ben şahsen 8 GB Vram ile gelecek olan Titan II veya 980Ti adı her ne ise artık onu bekliyorum. Çünkü Titan Blackten %50 daha performanslı olacakmış. Kartın testleri iki hafta önce tamamlanmış, 2 ay içinde piyasada olması bekleniyor.

Kaç dakikalık animasyon alıyorsunuz ? Render süresi sizin için hayati derecede önemliyse vram'den feragat edip 980'e yönelebilirsiniz. %30 civarı bir zaman kazanımı olabilir tahminen.

Şu resimdeki ayarlara göre nasıl render alıyorsunuz onu söyler misiniz. Ona göre 980 mi Titan Black'mi karar verelim. Çünkü biri çalışma ekranında çok iyi, diğeri render süresinde.

render.jpg

GTX TITAN BLACK GDDR5 6GB 384Bit Nvidia GeForce DX11.2 Ekran Kartı
Evga 3.553 Tl
Asus 3.257 Tl
Msi 2.944 Tl
Aralarında ki fark tam olarak nedir. Araştırdığım kadarı ile firmalar Nvidia' nın ürettiği kart üzerine soğutma sistemi geliştiriyorlar. Bu konu da bilgi alabilirmiyim.

Bildiğim kadarı ile Titan Black referans tasarım. Yani firmaların üzerine eklediği bir şey yok soğutucusuna kadar referans dizayn. Geçen hafta vatan bilgisayara gidip ASUS ve MSI Titan Black'i açtırıp baktım, fark göremedim. PCB'nin arkasında yani, sanırım kapasitörlere kadar hepsi referans. Yükte 80 derecelerde çalışıyor ortalama. Lumionda uzun süren render'larda kasa için hava akımına göre de değişmek şartıyla daha fazla olabilir.

Titan Black'te karar kıldıysanız bunu temin etmenizi öneririm ; EVGA - Products - ACX Cooler for GTX TITAN Black - 100-FS-3790-B9

Ek olarak bunu da tabi ; EVGA - Products - EVGA GTX TITAN Black Backplate - 100-BP-3790-B9

Uyarı! Bu konu 10 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı