Marka model tavsiyesi veremem şuan ama şu konularda kritik bilgi verebilirim;
Bende 1 sene boyunca laptopta oyun geliştirdim, blender, daz, marvelous gibi uygulamlar kullanırken VRAM ihtiyacım, +12GB oldu. Yetmedi yani.. Ne kadar texture atlas ve çeşitli optimizasyon yapsamda istediğim sonucu projemde göremedim. Yetmeyince Laptopa harici ekran kartı yani eGPU bağlamış oldum. Laptop, artık laptopluktan çıkmıştı.
Şu soruyu sorun kendinize: "Geliştirdiğim Projeler ne kadar VRAM tüketir ve ileride ne kadar lazım olur?" Eğer yapacağın projelerde 'VRAM kullanımı 8-12GB geçmiyor diyorsan' sorun olmaz bir çok çeşit güzel laptop var. Ama en yüksek VRAM için tepe modeller de 100K'dan daha pahalı. Laptoplarda mimari gereği bu sınırlı oluyor, haberin olsun. Ve Performans masaüstüne kıyasla düşük oluyor.
Ram konusunda şimdilik 32GB yeter ama ileride kendin de takviye yapabilirsin.
Ses konusu yeni model laptoplarda ne kadar iyidir bilmiyorum ama, laptop yükte iken genelde sesli çalışır fan açar. Bu hep böyleydi.
Render alırken kasması, teknik ve çok yönlü bir konu.. Render ayarlarına göre iş yapıcaksın zaten. Ve elindeki GPU'da maksimum performansı sunabilmeli. A GPU 2dk tamamlarken, B GPU'su 1 dakikda tamamlar. Yani Alabiliceğin en iyi GPU işini en hızlı görücek GPU olur. Ama bu da para demek
İşlemci konusunda AMD 3D V-Cache sahip laptop modellerine bakmalısın. Neden? Viewport performasını etkiliyor gerçekten yağ gibi kayıyor. Büyük bir konfor ve gereksinim.
Ve GPU ise NVIDIA olsun. Niye? : Çünkü Render ve tasarım uygulamları genelde Nvidia ile daha optimize ve performansı çalışıyor. Hata bazıları sadece Nvidia GPU istiyor.. Yani 16GB VRAM sahip bir GPU yeterli olur. Ama yukarıdaki dediğim gereksinimizi göre seçim yapın. Açıkçası bana 16GB VRAM şuan yetiyor. Ama ilerde 24 veya 32 kesin gerekli olucak.
Dolaylı yoldan masaüstü tavsiye etmiş oldum aslında ama bu işin özü o tür platformlarda.. Ve fiyatı 150K+ yapmanız daha iyi olabilir. Veya masaüstü toplayabilirsiniz.