4+4 CPU soketi 8+4 yapmak

Şem-i Ruhsar

Decapat
Arkadaşlar merhaba.
İşlemci güç girişi 8+4 pin olan B450 anakart satın aldım. Benim PSU maalesef 4+4 pin destekliyor. 8+4 pin destekli PSU satın almaya kalksam en uygunu 900₺.
Benim 4+4 pinlerden 4 pin olana bunu takınca 8pin elde edeceğim yazıyor.
Bu şekilde yapsam sorun yaratır mı?
Kullandığım PSU modeli: High Power 650W 80+ Bronze

Adsız.jpg

Son düzenleyen: Moderatör:
Arkadaşlar merhaba.
İşlemci güç girişi 8+4 pin olan B450 anakart satın aldım. Benim PSU maalesef 4+4 pin destekliyor. 8+4 pin destekli PSU satın almaya kalksam en uygunu 900₺.
Benim 4+4 pinlerden 4 pin olana bunu takınca 8pin elde edeceğim yazıyor.
Bu şekilde yapsam sorun yaratır mı?
Kullandığım PSU modeli: High Power 650W 80+ Bronze

Eki Görüntüle 567223
4 pin CPU güç girişine 6 pin PCI-E ekran kartı kablosunu ters şekilde takabilirsin. 2 pin dışarıda kalır ama sorun değil yinede gerekli gücü alır.

OC yapmayacağınız sürece bir sorun teşkil etmez. Ama bunun yerine kalan 4 pini herhangi bir farklı 12V kanalından (örneğin SATA Power) almanız kabloların daha az ısınmasını ve dolayısıyla daha sağlıklı güç aktarımına sebep olacaktır. Güç kaynağın ise yeteri kadar kaliteli, 12V kanalından 585W besleyebiliyor ki 650W'lık bir güç kaynağı için gayet güzel değerler bunlar. Dediğim gibi yaparsan bir sorun olmaz.

Üst OC yapmayacaksanız 4+4 pin yeterli oluyor. Kullanacağınız işlemci nedir? Bu tür kalitesiz dönüştürücüler yararından çok zararı ile gelebiliyor. PSU değiştirmenize gerek yok.

Hocam Ryzen 5 2600X kullanıyorum. OC kullanacağım bir şey değil. İşlemcim yetersiz kalırsa direkt yükseltirim. Aslında buradan ve yabancı sitelerden araştırdığım kadarıyla 8 pin yeterli olduğunu görmüştüm. Forumdan başka konuma yazan bir arkadaşın dediği beni düşündürdü. O yüzden bu işe kalkışıyorum... Şunu demişti: ''Sadece 8 pinle çalıştığını biliyoruz ancak 4 pini boş bırakıp anlık sistem donmaları yaşayan veya BSoD alan kişileri de görmedim değil forumlarda. Kumar işi biraz. ''

Hani PSU nun soketini çoğaltmamla verebileceği gücü artırabileceğinden de emin dedğilim. Sonuçta o çıkışa belirli bir güç verilmiş olabilir.
4 pin CPU güç girişine 6 pin PCI-E ekran kartı kablosunu ters şekilde takabilirsin. 2 pin dışarıda kalır ama sorun değil yinede gerekli gücü alır.
Bu sıkıntı yaratmaz değil mi ?
OC yapmayacağınız sürece bir sorun teşkil etmez. Ama bunun yerine kalan 4 pini herhangi bir farklı 12V kanalından (örneğin SATA Power) almanız kabloların daha az ısınmasını ve dolayısıyla daha sağlıklı güç aktarımına sebep olacaktır. Güç kaynağın ise yeteri kadar kaliteli, 12V kanalından 585W besleyebiliyor ki 650W'lık bir güç kaynağı için gayet güzel değerler bunlar. Dediğim gibi yaparsan bir sorun olmaz.
Hocam OC ile işim olmaz. İşlemci yetersiz gelirse yükseltirim. Söylediğinizi deneyeyim bir de.
Sata to 4pin bulabilirsem bakayım ona da..
Bir de şöyle bir kablo buldum. Daha kaliteli görünüyor.
PSU mun işlemci için verdiği gücün sınırı var mıdır acaba. 🤔

Adsız.jpg

Son düzenleme:
Bu sıkıntı yaratmaz değil mi ?
Eki Görüntüle 567278
Hayır olmaz 6 pin PCI-E kablosu 4 veya 8 pin CPU güç kablosunun tersi olarak dizayn edilmiştir. Ben de X570 anakartımda öyle kullanıyorum problem yok, dönüştürücüye boşuna para vermeyin. Ayrıca 8+4 pin CPU güç girişi olan B450 anakartlar Ryzen 3000 serisi için dizayn edilmiş olanlar olması lazım, 2600X kullanıyorsan takmana gerek yok.

Vallahi Ryzen 3000 serisi için mi dizayn edilmiş bilmiyorum ama anakart bu:
MSI B450 Gaming PRO CARBON AC

Anakart gelir gelmez önerini düşüneceğim.
Elimdeki psu yu satıp şunu alasım geliyor.

Başka kablolar deneyerek sistemi tehlikeye atar mıyım hiç bir fikrim yok...

Hocam OC ile işim olmaz. İşlemci yetersiz gelirse yükseltirim. Söylediğinizi deneyeyim bir de.
Sata to 4pin bulabilirsem bakayım ona da..
Bir de şöyle bir kablo buldum. Daha kaliteli görünüyor.
PSU mun işlemci için verdiği gücün sınırı var mıdır acaba. 🤔
Bu tip kabloları tavsiye etmiyorum. Ayrıştırılana kadar gelen 8 pin kabloya ayrı ayrı 8+4 geliyor gibi yük bindirdikleri için kablo tam yük altında daha çok ısınıyor ve istenmeyen sonuçlara yol açabiliyorlar. Dediğim gibi SATA gibi boşta duran diğer kablo hatlarını kullanmak çok daha güvenli bir yöntem. Bunun dışında tüm pinler PSU'nun 12V çıkışına paralel bağlı. Paralel bağlı oldukları CPU'ya özel veya GPU'ya özel güç çıkışları yok. Eğer PSU etiketi üzerinde 12V1 - 12V2 diye belirtilmiş ise birden fazla 12V kanalı vardır ama genellikle bu 700 800W güç kaynaklarında cihazı serin tutmak için ayrılmış birimler oluyor. Sizin güç kaynağınızda ise böyle bir ayrım yok. 584W'ı tek kanal üzerinden verdiği için rahatlıkla dediğim şekilde kullanabilirsiniz.

Bahsettiğim kablo şu tip bir kablo.

Bu tip kabloları tavsiye etmiyorum. Ayrıştırılana kadar gelen 8 pin kabloya ayrı ayrı 8+4 geliyor gibi yük bindirdikleri için kablo tam yük altında daha çok ısınıyor ve istenmeyen sonuçlara yol açabiliyorlar. Dediğim gibi SATA gibi boşta duran diğer kablo hatlarını kullanmak çok daha güvenli bir yöntem. Bunun dışında tüm pinler PSU'nun 12V çıkışına paralel bağlı. Paralel bağlı oldukları CPU'ya özel veya GPU'ya özel güç çıkışları yok. Eğer PSU etiketi üzerinde 12V1 - 12V2 diye belirtilmiş ise birden fazla 12V kanalı vardır ama genellikle bu 700 800W güç kaynaklarında cihazı serin tutmak için ayrılmış birimler oluyor. Sizin güç kaynağınızda ise böyle bir ayrım yok. 584W'ı tek kanal üzerinden verdiği için rahatlıkla dediğim şekilde kullanabilirsiniz.

Bahsettiğim kablo şu tip bir kablo.
Haklısınız hocam. Yalnız önerdiğiniz kabloda (6+2 ) Pcı-Ex yazıyor. Bunun atx veya cpu yazanını bulmam gerekiyor galiba ?
Yoksa bunu direk kullanabilir miyim ?

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı