4. kez mezuna kalmak mantıklı mı?

3 senede yapmışsınız hocam o sıralamayı. 1 sene daha mezuna kalmak hiç mantıklı değil.

Hocam bu sene ve ilk seneyi sayma sınava adamakıllı sadece iki kez girdim. İlk girdiğim yıl hiçbir şey bilmiyordum. Sonraki yıl yani YKS2023 deprem + tanıdığım birisini vefatını yaşadım, YKS2025 yani bu senede üniversiteden dolayı çalışamadım derse. Adamakıllı tek çalıştığım sınav YKS2024. bence bu sıralamalarda da gözüküyor. Farklı bakış açısı kattığın için teşekkürler.

Yapılamaz bir sıralama değil senin mentalin önemli gördüğüm kadarıyla her sene kayda değer bir fark olmamış muhtemelen mental olarak zayıflamış ve stres olmaya başlamışsın bu da sınava yansıyor gibi geldi. Hayalindeki mesleği yapmak için kalmaya değer mi bilmiyorum ama ne olursa olsun deyip gideceksen ataması yüksek bölümlere git. Tarih falan gitme birinci seneden yine bırakır başa dönersin. 2 yıllık bölüme gitsen şu an mezundun ve ön lisanstan 75 80 puan ile atanabilirdin böyle düşüneceksin. Türkiye'de şartlar her gün daha da zorlaşıyor. Ben sevdiğim bölümden mezunum ama bölümüm dışından KPSS falan deniyorum çünkü özel sektör leş, devlete geçmek istiyorum maaş lazım. Bunları göz önüne alıp düşün; hayata atılınca sevdiğin iş sevmediğin insanlarla dolu oluyor. Özel sektör zor gerçekten.

Ek olarak sevmediğiniz bölümden girse bile unvan değişikliği sınavları oluyor kurumların bitirip başka birimlere de geçilebiliyor hatta torpil bulursan başka kurumlara geçme bile var devlette.

Arkadaşlar, YKS 2022'de 800k TYT, 700k AYT yaptım. YKS 2023'te 450k AYT, 700k TYT yaptım. YKS 2024'te TYT 56,5 net, AYT 21,5 net yaptım ve sıralamam TYT'de 380k, AYT'de 267k oldu. Ailem zorladı, "mezuna kalma, git" dedi. Neyse, sonra dedim ki aile şehrinde iki yıllık atanması kolay bir bölüm yazayım, bir yandan da YKS'ye çalışayım. Tabii ki bu da ters tepti ve hiç göründüğü kadar kolay bir iş değil. Şu an TYT netlerim 55-60 bandında, AYT netlerim de 15-20 bandında. Yani adamakıllı hiç yükseltemedim. Şu son 40 gün sınırımı zorlayıp TYT'de 70, AYT'de 40 bandına çıkarmaya çalışacağım. Eğer çıkartırsam, gerekirse ailemi karşıma alıp hayalimdeki meslek uğruna bir adım atacağım. Ve son olarak, bugün itibarıyla bizimkiler boşanma kararı aldılar. Ne yapmalıyım? Ne önerirsiniz?

Şahsen iş hayatına gir derdim.

Hocam teşekkürler yazdıklarınız için ama bazı kısımlarına katılmıyorum öncelikle tabii ki üniversite yurt dışı için kesin bir yol değil fakat benim mesela yapmayı sevdiğim meselak mimarlık 3D modelleme vs. ben bunu diplomasız Türkiye'de bile zor şartlarda yapıyorsam inanın yurt dışına gidip yapmam imkansız diploma alınca yurt dışına rahat gidiliyor demiyorum zaten. İkinci olarak üniversiteye bence de her insanın o yaşlarda tatması gereken bir yer çünkü üniversiteden sonra hayatta bir daha bulamayacağın şeyler var arkadaş ortamları, sosyallik vs... Ve en önemlisi zaman ve enerji iş hayatına atılınca ikisi de olmuyor yeni hobiler edinip gezip tatiller yapıp hayalinde ki hayatı yaşamıyorsun kesinlikle çoğu zaman hayatın iş ev uyku ara sıra dışarı çıkmakla geçiyor. Ama katılmadığım şey şu üniversite, bilgi, cahillik vs. şeyler eskiden öyleydi fakat şu an internet çağında yaşıyoruz istediğin bilgiye saniyeler içerisinde ulaşabiliyorsun biraz merak ve kendini geliştirme isteği ile her şeyi öğrenebilirsin üniversite ile çok fazla alakalı olduğun düşünmüyorum çünkü ülkede çok fazla üniversite mezunu var ama ülke kesinlikle o seviyede kültürlü ve o seviyede gelişimiş değil şahsi fikrim Türkiye'de gerçekten iyi bir üniversite ve iyi bir bölümde okumadıkca üniversite liseden bile beter benim lisede 1 derste öğrendiğim basit konuları bile üniversite de ki berbat hocalarım düzgün anlatamıyordu ve sınıf hiçbir şekilde anlamıyordu.

Dediğiniz konularda haklılık payınız var ama kaçırdığınız nokta şu bazı hocalar gerçekten çok bilgili ve nitelikli ancak bu bilgiye herkes erişemiyor çünkü kişi bilgiyi kendisi herkese açmıyor örnek vermek gerekirse benim otomasyon dersime giren hoca sınava çalışabilmemiz için YT'ye video yüklüyor ama ana derslerimi veren hocanın anlattığı bilgiyi bırakın interneti diğer hocaların kaynaklarında bile bulamıyorum dediğiniz gibi belli başlı üniversitelerden mezun olmadıktan sonra üniversitenin anlamı yok benim kesinlikle katılmadığım nokta internet çağında bilgiye erişilme kolaylığı sözüdür internet tamamen bir bilgi çöplüğü şu an insanlar sırf para kazanmak için elinden geleni yapıyor ve boş bilgilerle etrafı dolduruyor ben bir veya iki hafta önce bisiklet hız göstergesi projesini pıc programlayıcı kartım olmadığı ve bütçemi aştığı için internetten araştırıp Arduino ile yapabileceğimi gördüm ama gel gör ki bırak o projeyi Arduino ile ekrana normal yazı bile yazdırılamıyor internetteki veri ile ve o kadar çabalayıp uğraşıp bir şeyler elde etmiş insanlar yaptıkları şeyleri olduğu gibi paylaşmıyor örneğin japonyaydı sanırım kaldırımdan elektrik üretiyor bunun mimimal halini yapan kişi nasıl yapıldığını YT de kısaca anlatıyor ama izleyip de aynısını yapamıyorsun ve yolun sonunda projeyi/uygulamayı veya kaynağı satın almak zorundasın bu arada mimarlık konusuna gelirsek isterseniz yurt dışında eğitim alabilirsiniz bazı ülkelerde üniversite değil ama yine eğitimini aldığınızı kanıtlayan belge veren kurslar oluyor ve geçerliliği de var.

Hocam bu sene ve ilk seneyi sayma sınava adamakıllı sadece iki kez girdim. İlk girdiğim yıl hiçbir şey bilmiyordum. Sonraki yıl yani YKS2023 deprem + tanıdığım birisini vefatını yaşadım, YKS2025 yani bu senede üniversiteden dolayı çalışamadım derse. Adamakıllı tek çalıştığım sınav YKS2024. bence bu sıralamalarda da gözüküyor. Farklı bakış açısı kattığın için teşekkürler.

Hocam belki bakış açısı katar ama 2022 de mezun olup 1.5 sene sanayide çalıştım 2023 sinavina falan da girdim 1.5 mn yaptım 1 sene mezuna ayrıldım 400k ya çektim TYT sıralamamı 2 senelik sağlık bölümü okuyorum. Ailem 2. ye mezuna kalmama izin vermezdi o yüzdem tercih yapıp yerleştim eğer 4. ye mezuna izin verecekse aileniz 1 sene gidin sanayide çalışın burnunuzu sürttürün size motivasyon olsun. Elinizde mesleğiniz olsun o şekilde tekrar hazırlanın sınava.

İlk 50K gibi hedeflerin yoksa zaten 3 şansında da adam akıllı çalışmamışsın emin ol 4. de de çalışmazsın. Bu sene artık bir yere girmeye çalış bence. Bu yorumun senin potansiyelinden bağımsız bir yorum bu arada. Hatta gerçekten tam anlamıyla çalışırsan ilk 100K bile yapabilirsin ortalama bir zekaya sahipsen. Ancak bu adam akıllı çalışma günde 10 saat çalışmaktır. Ben 2 kere mezuna bıraktım. İlk sınavımda 55K, ikincide 34K üçüncüde 2065. oldum. Tahmin edebileceğin üzere ilk iki girişimde adam akıllı bir çalışma sergilemedim. Tabi çoğu kişi ilk iki girişimdeki derecelerinde çok iyi olduğunu söyleyecektir ama benim istediğim bölüm için yetersiz sıralamalardı aynı zamanda ilk iki sene düzgün bir çalışmadan kastım günde 10 saat çalışma yapmadım. En azından günlük 4-5 saat çalışıyordum. Gerekirse 3. mezuna da bırakırdım ama 4. ye bırakmak özellikle senin durumunda biri için aşırı mantıksız belli ki çalışmayı sevmiyorsun.

Hocam hayat sizin hayatınız bence şuan 1 haftadır ful burada insanlarla konuşuyorsunuz bunun yerine şimdiden başlayın bence elinizden gelen en iyisini yapın sınavda sonuç güzel gelmez ise cidden 1 sene düzgün şekilde çalışırsanız iyi sıralama gelir ama siz konuyu açtığınızdan beridir 1 hafta buraya bakıyorsunuz ve gereksiz yere süreniz gidiyor o yüzden bence şuandan itibaren çalışmaya başlayın ve kim ne derse desin bir sene düzgün planlı çalışırsanız kazanırsınız güvenin kendinize. Geçmiş geçmişte kaldı müdahale edemeyiz ama geleceğe müdahale edebilirz yani hatanın neresinden dönersen dön kârdasındır , şuradana bir örnek vereyim arkadaşımın yurt arkadaşı 23 yaşında üniversite 1 e gidiyor 2020 mezunu ve 4 sene işte çalışıp geçen sene yks ye tekrar girmiş yani sizde başarabilirsiniz.

Hocam ben de veteriner yardımcılığı okuyorum, Ankara Üniversitesinde. Altyapın var ise güzel. Yoksa zorluyor biraz. Ben 2 yıllık tercih ettim ve geldi, DGS ile hekimliğe geçmek mantıklı geldi. DGS ye hazırlanıyorum. Global olarak düşününce güzel paralar kazanabilirsin. Mesela İngilizcen iyiyse Amerikada yapmanı tavsiye ederim. Ama akredite olan bir okula yazıl. Benim gibi çift vatandaş isen daha rahatsın.

hocam ben de o bölümü okuyorum ama derslerde bocaladım baya. çalışma konusunda tavsiyeniz var mı? ve klinikte çalışmayı düşünüyor musunuz? nereye başvursam geri dönüş yapılmadı, ne öğrendiğimi aktarabiliyorum ne de deneyim kazanabiliyorum.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı