4 senelik bilgisayar için Linux dağıtımı önerisi

Timuçin1

Centipat
Daha fazla  
NVIDIA GT 1030, Intel Core i3-10105F CPU 3.70 GHz, 8 GB RAM.
Windows'taki gibi bir mağazası olsun, olmasa da olur ama tercihimdir.
Performanslı olsun, sistem kaynaklarını çok kullanmasın, kompleks olmasın, Arch Linux gibi.
Manjaro önermeyin, o distroda mağazadan paket indirmiyordu.
Önereceğiniz distro varsa yanına sıkıntı çektiğiniz durumları da yazarsanız beni birçok uğraştan kurtarır.
Minimum problemli olsun yazılımsal açıdan.

Son düzenleyen: Moderatör:
Performanslı olsun, sistem kaynaklarını çok kullanmasın, kompleks olmasın, Arch Linux gibi.
Önereceğiniz distro varsa yanına sıkıntı çektiğiniz durumları da yazarsanız beni birçok uğraştan kurtarır.

Ubuntu ağır bir sistem mi?

MX Linux ve Linux Mint'ta sıkça NVIDIA driver sorunu yaşamıştım. Debian 13 var yan bilgisayarımda şu an açıkçası memnunum.

Ubuntu ağır bir sistem mi?
Ubuntunun bluru fazla diye hatırlıyorum ve biraz ağır kaçmıştı drop oluyodu masaüstünde.

MX Linux ve Linux Mint'ta sıkça NVIDIA driver sorunu yaşamıştım. Debian 13 var yan bilgisayarımda şu an açıkçası memnunum.
Debian kuramıyorum çünkü ethernet ile kurulum istiyor bende sadece wifi adaptörü var.

Pop!OS kullan Nvidia Sürücüleri bulunur.
Mağazası iyidir.
Sistem kaynaklarını ortalama kullanır Gnome bazlı olduğu için.
Ama Optimize kernel kullanır oyun ve iş için.

Eğer daha hafif istersen Linux Mint XFCE.
Daha az kullanır iyidir.

Ubuntu veya Kubuntu kullanıcı deneyimi olarak en rahatı olacaktır. Sadece Flatpak ile Flathub mağazasını ekleyerek daha fazla ve kolay uygulama edinebilirsin.

Farklı bir dağıtım olarak OpenSUSE Tumbleweed veya Leap olabilir.
Tumbleweed sürekli güncelleme alır ve yuvarlanan yapısı nedeniyle bir kez kurduktan sonra bir daha sürüm yükseltmesi gibi bir şey ile uğraşmazsın.
Leap ise tam tersi bir yöntem izler, sadece güvenlik güncellemeleri alır ve yeni bir sürümü çıktığı zaman yükseltirsin.

Açıkçası OpenSUSE veya Ubuntu olmayan dağıtımı kullanmanı önermem. Ubuntu "tabanlı" olsa bile.
Genel olarak temalayıp yeniden servis etmek veya özellik çıkartmaktan başka bir şey yapmazlar.
Örneğin Mint kurarsan feature-less, Zorin kurarsan temalanmış, Pop_OS! kurar isen bozuk depolara sahip bir dağıtım ile karşılaşman çok yüksek ihtimal.

Debian gibi sunucu işletim sistemlerine karşı da iki kez araştırmanı öneririm, bazı yanları dikkat çekici olsa da kullanıcı odaklı değiller.

Baktığım kadarı ile son yayınlanan NVIDIA sürücüsünü de kurabilirsin:
1753383752724.png

Özet olarak son derece basit tutmak istiyorum dersen Ubuntu öneririm.

Pop!OS kullan Nvidia Sürücüleri bulunur.
Mağazası iyidir.
Sistem kaynaklarını ortalama kullanır Gnome bazlı olduğu için.
Ama Optimize kernel kullanır oyun ve iş için.

Eğer daha hafif istersen Linux Mint XFCE.
Daha az kullanır iyidir.
Sanırım Pop!OS yerine başka bir dağıtıma geçeceğim çünkü uygulama mağazasında birşey aratırken çok kasıyor ve pencere ayarlarını beğenemedim. Ayrıca Hz yükseltince de ekran pırpır ediyor o yüzden OpenSUSE deneyeceğim şimdi

Sanırım Pop!OS yerine başka bir dağıtıma geçeceğim çünkü uygulama mağazasında birşey aratırken çok kasıyor ve pencere ayarlarını beğenemedim. Ayrıca Hz yükseltince de ekran pırpır ediyor o yüzden OpenSUSE deneyeceğim şimdi
Kuracaksanız Tumbleweed Bleeding Edge sürümdür + XFCE yada daha uygun bulduğunuz bir DE ile kullanırsanız iyi bir kombo olur.

Yast Software ile istediğinizi kurarsınız.
Kuramadıklarınızı flatpak'te bulursunuz.

Leap sürümüne de isterseniz göz atabilirsiniz Debian'dan sonra en stabil dağıtım diyebilirim.

Kompleks olmasın demişsin. Hocam ama Arch'ın bir kompleksliği yok. Kurulumu zor gelebilir. O zaman EndeavourOS kur. AUR da kursan tadından yenmez.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı