4 tel ile FTTB bağlantı mümkün mü?

Rediron

Kilopat
Yer
İstanbul /Anadolu
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
Asus VP249QGR 144Hz 1Ms IPS / Corsair Spec Delta Mod Panel 6 Fan RGB / Corsair VS650 Psu / Asus B450M Dragon / Asus Tuf RTX 3060 / AMD Ryzen 5 5600 / Arctic Freezer 34 Duo / GSkill 2x8 16GB 3200mhz / Adata SX8200 Pro 512GB / Seagate Barracuda 2TB / Logitech G29 + Shifter / Logitech G512 / HyperX Pulsefire Haste / SteelSeries Arctis Nova 1/ Windows 11 Pro / Türknet Fiber 1000Mbps / PS2 / PS3 / PS4
Arkadaşlar selam, iyi sosyaller. Bunu deneyen bugüne kadar var mıdır bilmiyorum. Ama aklımda ufak bir proje var. Duvar içinden gelen tek bir CAT6 kablosu var. Ve benim tersi yönde giden bir kabloya daha ihtiyacım var. Ama kanalın genişliğinden, 2. bir kablo çekme şansım yok. Bu yüzden halihazırda çekili 8pin Ethernet kablosunun 4pinini FTTB, 4 pinini de diğer amacım için ayrı bir kablo olarak kullanmak mümkün olur mu? Bildiğim kadarıyla 4 tel kabloyla 1, 2, 3, 6 pinlere çakıldığında 100Mbps'e kadar bağlantı sağlanabiliyor. Yani sonuç olarak FTTB bağlantısının kurulabilmesi için 4pin yeterli midir? Teşekkürler.

4 tel ile 100 Mbps Ethernet elde edilebilir. Zaten Türk Telekom FTTB-ETH altyapı ile en fazla 100 Mbps veriyor diye biliyorum. 4 teli WAN ile yönlendiriciye takarsınız, kalan 4 tel ile de istediğiniz cihaza 100 Mbps bant genişliğine sahip LAN bağlantısı yapabilirsiniz.

En önemli husus o 4 teli RJ45 uca doğru şekilde çakmak. Bunun şablonları internette vardı, müsait vaktimde paylaşmaya çalışacağım.

Arkadaşlar selam, iyi sosyaller. Bunu deneyen bugüne kadar var mıdır bilmiyorum. Ama aklımda ufak bir proje var. Duvar içinden gelen tek bir CAT6 kablosu var. Ve benim tersi yönde giden bir kabloya daha ihtiyacım var. Ama kanalın genişliğinden, 2. bir kablo çekme şansım yok. Bu yüzden halihazırda çekili 8pin Ethernet kablosunun 4pinini FTTB, 4 pinini de diğer amacım için ayrı bir kablo olarak kullanmak mümkün olur mu? Bildiğim kadarıyla 4 tel kabloyla 1, 2, 3, 6 pinlere çakıldığında 100Mbps'e kadar bağlantı sağlanabiliyor. Yani sonuç olarak FTTB bağlantısının kurulabilmesi için 4pin yeterli midir? Teşekkürler.
Hocam ben FTTB sistemde 6 yıldır cat 6 kablonun 4 kablosu bağlı olarak kullanıyordum eve kuruluma gelen kişi daha az yak konnektör kullanmak için yapmış muhtemelen. Bu sene elime geçince ben 8 kabloyuda bağladım ama hiç bir fark olmadı. Dolayısıyla kullanabilirsiniz.

Hocam ben FTTB sistemde 6 yıldır cat 6 kablonun 4 kablosu bağlı olarak kullanıyordum eve kuruluma gelen kişi daha az yak konnektör kullanmak için yapmış muhtemelen. Bu sene elime geçince ben 8 kabloyuda bağladım ama hiç bir fark olmadı. Dolayısıyla kullanabilirsiniz.
4 tel ile 100 Mbps Ethernet elde edilebilir. Zaten Türk Telekom FTTB-ETH altyapı ile en fazla 100 Mbps veriyor diye biliyorum. 4 teli WAN ile yönlendiriciye takarsınız, kalan 4 tel ile de istediğiniz cihaza 100 Mbps bant genişliğine sahip LAN bağlantısı yapabilirsiniz.

En önemli husus o 4 teli RJ45 uca doğru şekilde çakmak. Bunun şablonları internette vardı, müsait vaktimde paylaşmaya çalışacağım.
Teşekkürler hepinize.

Teşekkürler hepinize.
Bağlantıyı yaptınız mı?

Bahsettiğim 4 tel ile bağlantı şablonu aşağıdaki görseldeki şekilde:
1747310403395.png

Geriye kalan 4 tel ile de ekstra bir uç daha elde edebileceksiniz.

Maalesef çok geç paylaşabildim, kusura bakmayın.

Bağlantıyı yaptınız mı?

Bahsettiğim 4 tel ile bağlantı şablonu aşağıdaki görseldeki şekilde:
Eki Görüntüle 2491264
Geriye kalan 4 tel ile de ekstra bir uç daha elde edebileceksiniz.

Maalesef çok geç paylaşabildim, kusura bakmayın.
Teşekkürler hocam, henüz yapmadım. Bir tanıdığıma yapacağımız için, ya jack, pense vs alıp bakacağız, yada bu şekilde elektrikçiye yaptıracak. Aklımda bir soru da, bu 1,2,3,6 numaralı pinlere, keystone jack tarafında nasıl hangisinin kaçıncı pine denk geldiğini tespit edip çakacağız? Aşağıdaki resimdeki jack üzerinde sayılar yazıyor, bunlar karşılık geldikleri pinler diye düşünüyorum, değil mi? Direk 1,2,3,6 olarak çaksam olur mu bu jacktan alıp?

Dosya Ekleri

• Screenshot_20250515_151630_Amazon Shopping.jpg
    Screenshot_20250515_151630_Amazon Shopping.jpg
    58,5 KB · Görüntüleme: 22
Bu yöntemin duvar jak prizlerinde kullanıldığına ben denk gelmedim. Çoğunlukla tek kabloya iki tane RJ45 uç yapmak ve tek kabloyla iki hat verebilmek için kullanıyorlardı.

Jak prizi için şöyle yapabilirsiniz. Prizin üzerinde belirtilen şemaya göre turuncu-beyaz, turuncu, yeşil-beyaz ve yeşil telleri yerlerine çakarsanız ilk priz çözülür. Diğer priz için ise kalan 4 teli prizin şemasında turuncu-beyaz, turuncu, yeşil-beyaz ve yeşil teller için belirtilen yerlere sırasıyla mavi-beyaz, mavi, kahverengi-beyaz ve kahverengi olarak çakarsanız kabloyu bölebilmiş olursunuz diye düşünüyorum.
Yani ikinci priz için şöyle olacak:
Turuncu-beyaz yerine mavi-beyaz tel
Turuncu yerine mavi tel
Yeşil-beyaz yerine kahverengi-beyaz tel
Yeşil yerine kahverengi tel

Kahverengi yerine bazen kırmızı tel kullanılmış olabiliyor. Ek olarak prizin üzerindeki şemayı çözemezseniz RJ45 Ethernet prizinin takılması ile ilgili videolar var, göz atabilirsiniz. Daha önce evimde bu prizlerden kullanmadığım için şeması ve bağlantısı konusunda fazla tecrübem yok.

Bu arada ben tam bunu yazarken Ankara'da sanırım deprem oldu, odamda birazcık sallandım :)

@pedroz_1999
Bu yöntemin duvar jak prizlerinde kullanıldığına ben denk gelmedim. Çoğunlukla tek kabloya iki tane RJ45 uç yapmak ve tek kabloyla iki hat verebilmek için kullanıyorlardı.

Jak prizi için şöyle yapabilirsiniz. Prizin üzerinde belirtilen şemaya göre turuncu-beyaz, turuncu, yeşil-beyaz ve yeşil telleri yerlerine çakarsanız ilk priz çözülür. Diğer priz için ise kalan 4 teli prizin şemasında turuncu-beyaz, turuncu, yeşil-beyaz ve yeşil teller için belirtilen yerlere sırasıyla mavi-beyaz, mavi, kahverengi-beyaz ve kahverengi olarak çakarsanız kabloyu bölebilmiş olursunuz diye düşünüyorum.
Yani ikinci priz için şöyle olacak:
Turuncu-beyaz yerine mavi-beyaz tel
Turuncu yerine mavi tel
Yeşil-beyaz yerine kahverengi-beyaz tel
Yeşil yerine kahverengi tel

Kahverengi yerine bazen kırmızı tel kullanılmış olabiliyor. Ek olarak prizin üzerindeki şemayı çözemezseniz RJ45 Ethernet prizinin takılması ile ilgili videolar var, göz atabilirsiniz. Daha önce evimde bu prizlerden kullanmadığım için şeması ve bağlantısı konusunda fazla tecrübem yok.

Bu arada ben tam bunu yazarken Ankara'da sanırım deprem oldu, odamda birazcık sallandım :)
Öncelikle geçmiş olsun hocam. Siz bu kadar detaya girince bende olayı tam anlatayım dedim. Ona göre boşa yorulmayız.

Aşağıdaki resimde her şeyi çizdim. 3 bölge var. Salon, oda ve ortak buat. Modem salonda. Bilgisayar odada. Bütün odalardan gelen telefon prizlerinin kabloları ortak buata geliyor. Ayrıca dışardan gelen fttb kablosuda ortak buata gelip, salonun kanalına dönüp gidiyor. Salon kanalının orjinal kablosu sökülmüş, direkt oraya fttbnin kablosu gidiyor dışardan gelen. Salonda çekilmiş olan fttb kablosunu uzun bırakmışlar, direk kablonun ucuna rj45 jack çakılmış, direk modeme giriyor. Oda tarafında ise duvardaki kullanılmayan telefon prizine kablo çakılı halde duruyor. Ortak buat içinde odalardan gelen kablolar boşta duruyor ev telefonu kullanılmadığından. Şimdi üç bölgenin şuanki durumunu anlattım. Şimdi yapılacaklara geçiyorum.

Salonda; modeme takılı uzun bırakılmış fttb kablosunu soyup, 4tel-4tel ayırıp 2 ayrı rj45 uç çakılacak. Tabiki halihazırdaki kabloyu kesip yapmadan önce şu halindeki 1,2,3,6. pinlerinin renklerini tespit edip, bir 4tel rj45i ona göre çakacağız. Öteki 4tel rj45 de kalan renklerle olacak.

Ortak buatta; Dışardan gelip salona dönen fttb kablosu kesilecek. Yine fttb bağlantısını sağlayan 4 tel salona devam edecek aynı renklerinde, salonda da ayırdığımız kalan renkler odanın ethernet kablosundaki kendi renklerine bağlanacak.

Son olarak odada da; kablonun belirli 4 renk teli, yeni alacağım rj45 prize çakacağım. Yani odadaki rj11 telefon prizlerini, rh45 ethernete çevireceğim. Bunu yaparken yine kablonun takıldığı haline göre priz içindeki 1,2,3,6 pinlere denk gelen yuvalara çakmam lazım 4 teli. Bir önceki mesajda attığım rj45 prizin üzerindeki sayıların, kaçıncı pine bağlı olduklarını belirtiğini varsayarak; 1,2,3 ve 6. pinlere denk gelecek şekilde 1,2,3 ve 6 yazan yuvalara bağlantısını yapmayı planladım.

Yani sonuç olarak odada ethernet prizi, salonda 2 rj45 jacklı tek bir kablo olacak. Biraz destan yazdım ama umarım okursunuz, daha ne kadar net yazabilirdim bilmiyorum.

Dosya Ekleri

• 20250515_170100.jpg
    20250515_170100.jpg
    225,8 KB · Görüntüleme: 19
  • Screenshot_20250515_151630_Amazon Shopping.jpg
    Screenshot_20250515_151630_Amazon Shopping.jpg
    58,5 KB · Görüntüleme: 18
@pedroz_1999

Öncelikle geçmiş olsun hocam. Siz bu kadar detaya girince bende olayı tam anlatayım dedim. Ona göre boşa yorulmayız.

Aşağıdaki resimde her şeyi çizdim. 3 bölge var. Salon, oda ve ortak buat. Modem salonda. Bilgisayar odada. Bütün odalardan gelen telefon prizlerinin kabloları ortak buata geliyor. Ayrıca dışardan gelen fttb kablosuda ortak buata gelip, salonun kanalına dönüp gidiyor. Salon kanalının orjinal kablosu sökülmüş, direkt oraya fttbnin kablosu gidiyor dışardan gelen. Salonda çekilmiş olan fttb kablosunu uzun bırakmışlar, direk kablonun ucuna rj45 jack çakılmış, direk modeme giriyor. Oda tarafında ise duvardaki kullanılmayan telefon prizine kablo çakılı halde duruyor. Ortak buat içinde odalardan gelen kablolar boşta duruyor ev telefonu kullanılmadığından. Şimdi üç bölgenin şuanki durumunu anlattım. Şimdi yapılacaklara geçiyorum.

Salonda; modeme takılı uzun bırakılmış fttb kablosunu soyup, 4tel-4tel ayırıp 2 ayrı rj45 uç çakılacak. Tabiki halihazırdaki kabloyu kesip yapmadan önce şu halindeki 1,2,3,6. pinlerinin renklerini tespit edip, bir 4tel rj45i ona göre çakacağız. Öteki 4tel rj45 de kalan renklerle olacak.

Ortak buatta; Dışardan gelip salona dönen fttb kablosu kesilecek. Yine fttb bağlantısını sağlayan 4 tel salona devam edecek aynı renklerinde, salonda da ayırdığımız kalan renkler odanın ethernet kablosundaki kendi renklerine bağlanacak.

Son olarak odada da; kablonun belirli 4 renk teli, yeni alacağım rj45 prize çakacağım. Yani odadaki rj11 telefon prizlerini, rh45 ethernete çevireceğim. Bunu yaparken yine kablonun takıldığı haline göre priz içindeki 1,2,3,6 pinlere denk gelen yuvalara çakmam lazım 4 teli. Bir önceki mesajda attığım rj45 prizin üzerindeki sayıların, kaçıncı pine bağlı olduklarını belirtiğini varsayarak; 1,2,3 ve 6. pinlere denk gelecek şekilde 1,2,3 ve 6 yazan yuvalara bağlantısını yapmayı planladım.

Yani sonuç olarak odada ethernet prizi, salonda 2 rj45 jacklı tek bir kablo olacak. Biraz destan yazdım ama umarım okursunuz, daha ne kadar net yazabilirdim bilmiyorum.
Hocam eğer jack ile uğraşmak istemezseniz ve jack pensesine para vermek istemezseniz bir alternatif sunayım. Bir tane 1-2 metrelik hazır uçları fabrikasyon çakılı cat6 kablo alın, ortadan ikiye kesin kestiğiniz uçlardan istediğiniz 4 rengi kullanarak bu konnektör ile sizin evinizdeki kabloyu ek yapın (hız konusunda veya stabilite konusunda sorun yaşamazsınız bu konnektör işini mükemmel yapıyor). Kablonun diğer kısmını da diğer 4 renkte kullanın. Jack pensesiyle uğraşmadan istediğiniz gibi yaparsınız. Prize keystone aşamasına gelince bunların standartı var hatta elimde var benim resmini ekledim. B standartına göre siz hangi renkleri kullanacaksanız gerekli yerlere kabloyu takın. Numeris priz vardır diye tahmin ediyorum hem böyle yaparsanız bu ek kısımları prizin içinde saklarsınız çok daha güzel bir görüntü olur.

Aklıma bir fikir daha geldi hocam 2 tane keystone alın. Priziniz bu şekildeyse FTTB nin kablosunu kesin prizin içinde 2 tane keystone a bağlantı yapın. Birini FTTB için kullanın birinide ethernet için. 2 tane de ayrı cat6 kablo alın uzunluğu modeme yetecek kadar hem modüler olmuş olur hem de bu durumda konnektör de satın almanıza gerek kalmaz.

Dosya Ekleri

• 749f6794-6ebd-487d-86bd-738ff7f77350.JPG
    749f6794-6ebd-487d-86bd-738ff7f77350.JPG
    105,7 KB · Görüntüleme: 18
  • 8e60f81c-101d-4ba7-8d3e-9e634841d672.JPG
    8e60f81c-101d-4ba7-8d3e-9e634841d672.JPG
    131 KB · Görüntüleme: 17
  • 883591fc-842a-473b-b687-14f69b3aba0f.jpg
    883591fc-842a-473b-b687-14f69b3aba0f.jpg
    136,8 KB · Görüntüleme: 18
Son düzenleme:
Modemin orada ikiye böleceğiniz kablonun turuncu-beyaz, turuncu, yeşil-beyaz ve yeşil tellerini modemin WAN portuna takılacak RJ45'e çakın. Geriye kalan mavi-beyaz, mavi, kahverengi-beyaz ve kahverengi telleri ise LAN portuna takılacak RJ45'e yine WAN'a takılacak kabloya yaptığınız sırada çakın.

Ortak buatta dediğiniz gibi kabloyu ortadan soyarsınız. Ardından mavi-beyaz, mavi, kahverengi-beyaz ve kahverengi telleri kablodan kesin ve odaya giden kablonun da ucunu soyup, mavi-beyaz, mavi, kahverengi-beyaz ve kahverengi tellerini modeme giden kablodan kestiğiniz aynı renkteki teller ile bağlarsınız, bağlama için Yak-1 konnektör kullanabilirsiniz.

En son ise odadaki Ethernet jakına turuncu-beyaz, turuncu, yeşil-beyaz ve yeşil renkli teller için belirtilen yerlere sırasıyla mavi-beyaz, mavi, kahverengi-beyaz ve kahverengi telleri çakarsınız.

Bu kadar fazla modifikasyonu aslında pek önermiyorum. Kabloların göz önünde olması istenmiyorsa mümkünse Ugreen'in USB kablo inceliğindeki Ethernet kablolarından alıp buattan götürmek bence daha sağlıklı olur. Çünkü bu bina yakında FTTH internete geçtiğinde 100 Mbps bant genişliği yüzünden pişman olunabilir.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı