40 bin TL'ye iPhone 13 mü iPhone 16e mi?

16E'nin RAM'i ve islemcisi cok daha iyi. Daha uzun sure destek alacak. Bundan sonra 8 GB RAM hep baz olacak, o yuzden yeni telefonda tercih sebebi olur.

Bu arada gece cekimleri vs. hikaye hocam. Ben fotograficiyim.

EDIT: Sifir fiyatini hak etmiyor. Gerci TR'de hiçbir telefon sifir fiyatini hak etmiyor.

Evet işlemcisi ve RAM'i çok daha iyi ama kullanacağın alan yok. Bu A18 çip ve 8 GB RAM yapay zeka için. Ülkemizde yok zaten mevcut hali de berbat durumda. Bize gelmesi iPhone 18 çıktığında falan olacak gibi gözüküyor çünkü ufukta bile yokuz. Altında Ferrari'n var ama köy yolundasın gibi düşünebilirsin bu durumu. O tarihe kadar 16E'nin zaten pili eskimiş olacak, yeni nesil IPhone'lar 12 GB RAM'e geçmiş olacak ve işlemci hariç bugünkü rezil donanımıyla hepten 2026-27 senelerinde çağ dışı kalacak.

Evet işlemcisi ve RAM'i çok daha iyi ama kullanacağın alan yok. Bu A18 çip ve 8 GB RAM yapay zeka için. Ülkemizde yok zaten mevcut hali de berbat durumda. Bize gelmesi iPhone 18 çıktığında falan olacak gibi gözüküyor çünkü ufukta bile yokuz. Altında Ferrari'n var ama köy yolundasın gibi düşünebilirsin bu durumu. O tarihe kadar 16E'nin zaten pili eskimiş olacak, yeni nesil IPhone'lar 12 GB RAM'e geçmiş olacak ve işlemci hariç bugünkü rezil donanımıyla hepten 2026-27 senelerinde çağ dışı kalacak.
Hocam kusura bakmayın da saçmalıyorsunuz. Nasıl kullanacağın alan yok? En basitinden daha iyi işlemci ve RAM pil ömrüne yansıyor. Aşırı düz bir kullanıcı değilsen yan yana koyduğunda uygulama açılış hızlarından bile daha iyi işlemciyi anlayabilirsin. Telefonun ömrünü uzatıyor. Daha future-proof oluyor. Bu mantıkla bakarsak herkes iPhone 11 kullansın. İşlemcisi şu yılda bile her işi yapıyor ve hızlı.

Hocam kusura bakmayın da saçmalıyorsunuz. Nasıl kullanacağın alan yok? En basitinden daha iyi işlemci ve RAM pil ömrüne yansıyor. Aşırı düz bir kullanıcı değilsen yan yana koyduğunda uygulama açılış hızlarından bile daha iyi işlemciyi anlayabilirsin. Telefonun ömrünü uzatıyor. Daha future-proof oluyor. Bu mantıkla bakarsak herkes iPhone 11 kullansın. İşlemcisi şu yılda bile her işi yapıyor ve hızlı.

Hocam abartmayın öncelikle. İşlemciye önemsiz demedim ancak farkında mısınız bilmiyorum ben 2. el 13 Pro veya 14 Pro önermiştim yani A15 ve A16 işlemcili 6 GB RAM'li cihazları önerdim. Geri kalan her yönden 16E'den çok daha premium ve iyi oldukları için. Kötü muamelesi yaptığınız, sanki Instagram'ı 16e 3 saniyede diğerleri 35Sn'de açarmış gibi de muamele yapıyorsunuz ben anlamadım sizi bu kadar işlemciye tav yapan uzun yıllar destek almasıysa merak etme iPhone 11 destek alsa da berbat halde. 16e, 2 yıl daha uzun güncelleme alacak deseniz anlarım da uygulama açılış hızları falan komik kaçıyor artık diğer cihazlar iPhone 6 değil.

Hocam abartmayın öncelikle. İşlemciye önemsiz demedim ancak farkında mısınız bilmiyorum ben 2. el 13 Pro veya 14 Pro önermiştim yani A15 ve A16 işlemcili 6 GB RAM'li cihazları önerdim. Geri kalan her yönden 16E'den çok daha premium ve iyi oldukları için. Kötü muamelesi yaptığınız, sanki Instagram'ı 16e 3 saniyede diğerleri 35Sn'de açarmış gibi de muamele yapıyorsunuz ben anlamadım sizi bu kadar işlemciye tav yapan uzun yıllar destek almasıysa merak etme iPhone 11 destek alsa da berbat halde. 16e, 2 yıl daha uzun güncelleme alacak deseniz anlarım da uygulama açılış hızları falan komik kaçıyor artık diğer cihazlar iPhone 6 değil.
Ben sizin önerdiğiniz telefonlarla karşılaştırmıyorum, sadece bu argüman saçma. Yukarıda da birisi söylemişti işlemci farkını anlayacak mısın sanki ne gerek var daha ucuzunu al geç gibisinden. 2. Ele gelirsek bana göre de 14 Pro daha iyidir ama burda sıfır fiyatları konuşuyoruz ve asla paranı çöpe at falan denmiyor. 16e sadece işlemci, RAM ve pil ömründen dolayı bile kötü bir telefon değil asla. 14 Pro bu telefondan ne kadar daha iyidir o da tartışılır. Benim bir telefonda en önem verdiğim şey pil ömrü mesela. 14 Pro o konuda 16e ile yarışabilir mi? Ekran 120 Hz anladık, dinamik ada var anladık. Başka kayda değer ne fark var gerçekten?

Ben sizin önerdiğiniz telefonlarla karşılaştırmıyorum, sadece bu argüman saçma. Yukarıda da birisi söylemişti işlemci farkını anlayacak mısın sanki ne gerek var daha ucuzunu al geç gibisinden. 2. Ele gelirsek bana göre de 14 Pro daha iyidir ama burda sıfır fiyatları konuşuyoruz ve asla paranı çöpe at falan denmiyor. 16e sadece işlemci, RAM ve pil ömründen dolayı bile kötü bir telefon değil asla. 14 Pro bu telefondan ne kadar daha iyidir o da tartışılır. Benim bir telefonda en önem verdiğim şey pil ömrü mesela. 14 Pro o konuda 16e ile yarışabilir mi? Ekran 120 Hz anladık, dinamik ada var anladık. Başka kayda değer ne fark var gerçekten?
Kayda değer farkları açıklayalım hemen görün.
14 Pro’da olan 16e’de olmayan özellikler:
-Telefoto kamera
- ProRaw fotoğraf çekebilme
-ProRes video çekebilme
  • Geniş açı kamerası olması
  • Lidar sensörü
-Gece modunda portre çekebilme
  • Sinematik mod
  • Makro mod
  • Hareket modu
  • Güneş ışığı altında çok daha parlak ekran. 16e’nin neredeyse 2 katı parlaklığa çıkıyor.
  • Paslanmaz çelik kasa
  • Magsafe desteği ve daha hızlı kablosuz şarj olabilme
  • Her zaman açık ekran özelliği
  • 120hz ve dinamik adayı da eklediğimizde 16e o paraya rezil bir telefon kalıyor 14 Pro’nun yanında.
Bakın şunu anlamıyorsunuz bir türlü: A16 çip ve 6GB RAM gayet yeterli ve başarılı ve o işlemci farkını bugün eğer render falan almıyorsan anlamayacaksın. Şu yukarıda saydığım özellikler o kadar önemli ki 50k para istenen telefonlar içinde. 16e şayet 30-35k arası bir TR fiyatında olsaydı işte o zaman sıfırı alınabilir olurdu. Herkes demiş ben de diyeyim: 16e bu paraya çok kötü bir telefon.

Yanlis dusunuyorsunuz. Sadece yapay zeka icin degil bu ozellikler. Ayni bilgisayar gibi uzun kullanimda gayet de is gorecek ozellikler.

Bence bu konuda pek bilgili degilsiniz.

-Telefoto kamera
-ProRes video çekebilme
  • Lidar sensörü
  • Sinematik mod
  • Makro mod
  • Hareket modu
  • Güneş ışığı altında çok daha parlak ekran. 16e’nin neredeyse 2 katı parlaklığa çıkıyor.
  • Paslanmaz çelik kasa
  • 120hz ve dinamik adayı da eklediğimizde 16e o paraya rezil bir telefon kalıyor 14 Pro’nun yanında.
Bakın şunu anlamıyorsunuz bir türlü: A16 çip ve 6GB RAM gayet yeterli ve başarılı ve o işlemci farkını bugün eğer render falan almıyorsan anlamayacaksın. Şu yukarıda saydığım özellikler o kadar önemli ki 50k para istenen telefonlar içinde. 16e şayet 30-35k arası bir TR fiyatında olsaydı işte o zaman sıfırı alınabilir olurdu. Herkes demiş ben de diyeyim: 16e bu paraya çok kötü bir telefon.
Guzel kardesim prores vs yazmissin ama ezbere konusuyorsun. Bunlar asil son kullaniciyi hic etkilemeyecek ozellikler.

-Telefoto kamera
-ProRes video çekebilme
  • Lidar sensörü
  • Sinematik mod
  • Makro mod
  • Hareket modu
  • Paslanmaz çelik kasa
Açıkçası bu özellikler benim de çoğu kullanıcının da umurunda değil. Kaldı ki 16e’nin kamerası da gayet iyi 15 ile baya benzer görünüyor. Şunu da anlamıyorum kamera özelliklerini bu kadar detaylı sayıyorsun da telefonun kalbi olan 2 nesil daha yeni bir işlemciyi ve daha fazla RAM’i neden farkı bile anlamazsın diyip görmezden geliyorsun hocam? Her gün şarj ettiğin bir şeyin pil ömrü neden bu kadar umursanmıyor mesela? Kamera sizin için bir telefondaki en önemli şeyse gidip fotoğraf makinesi almanızı öneririm.

Benim bunlar arasında umurumda olacak 3 özellik var onlar da 120 Hz, dinamik ada ve Magsafe. Bunlar benim için olmazsa olmaz diyelim, ne yapacağım 30 bin daha koyup berbat pil ömürlü 15 Pro mu alacağım?

2. El benim için hiçbir zaman seçenek olmadı ve iPhone kullanmak istiyorum diyelim. O zaman ne alayım? 16e’ye çöp ve asla değmez diyenler öyle bir şeyi savunuyor ki insanı çıkmaza sokuyorsunuz. 2. El hariç iPhone alınmaza kadar gider bu. Ne yapalım sıfır almak isteyene bu fiyatlarda başka ne önerelim mesela? Bu telefona tek sunabildiğiniz mantıklı alternatif 2. El onda da zar zor kazanıyor. Ha benim için 16e’nin yanında berbat sayılacak pil ömrüyle o da kazanmıyor orası ayrı. İkisi de sıfır olsa ve aynı fiyat olsa ben gider işlemci ve RAM’den dolayı 16e alırdım. Çünkü çok daha uzun ömürlü olacak.

Ben ciddi ciddi 16e ve 16 Pro Max arasında kalmıştım mesela. 2 katı parayı vermeye değer mi diye çok düşündüm ve gücüm yettiği, pil ömrü daha iyi olduğu ve tasarımını daha çok beğendiğim için Pro Max tercih ettim şu an onu kullanıyorum. M1 Macbook’um var onun ekranı 60 Hz ama 5dk kullandıktan sonra unutuyorum, hiç rahatsız etmiyor mesela.

Adamlar gayet iyi bir alternatif üretmiş ve bana göre bu bütçede SIFIR olarak rakibi yok. İlla Magsafe, çift kamera ve dinamik ada olacak diyene alternatif olarak sadece üzerine biraz daha koyup 15 almasını önerebilirim.

Açıkçası bu özellikler benim de çoğu kullanıcının da umurunda değil. Kaldı ki 16E'nin kamerası da gayet iyi 15 ile bayağı benzer görünüyor. Şunu da anlamıyorum kamera özelliklerini bu kadar detaylı sayıyorsun da telefonun kalbi olan 2 nesil daha yeni bir işlemciyi ve daha fazla RAM'i neden farkı bile anlamazsın deyip görmezden geliyorsun hocam? Her gün şarj ettiğin bir şeyin pil ömrü neden bu kadar umursanmıyor mesela? Kamera sizin için bir telefondaki en önemli şeyse gidip fotoğraf makinesi almanızı öneririm.

Bu özellikler sen gibi azınlık kesimin umurunda değil. Telefoto kamera olmaması, geniş açı kamera olmaması, 60Hz olması, kalın çentikli olması, MagSafe olmaması, çok temel eksiklikler 50k para istenen cihaz için. Sadece işlemciye tav oluyorsunuz. 50K'ye size A18 Lite çipini satıyor ortada telefon yok.

2. El benim için hiçbir zaman seçenek olmadı ve iPhone kullanmak istiyorum diyelim. O zaman ne alayım? 16E'ye çöp ve asla değmez diyenler öyle bir şeyi savunuyor ki insanı çıkmaza sokuyorsunuz. 2. El hariç iPhone alınmaza kadar gider bu. Ne yapalım sıfır almak isteyene bu fiyatlarda başka ne önerelim mesela? Bu telefona tek sunabildiğiniz mantıklı alternatif 2. El onda da zar zor kazanıyor. Ha benim için 16E'nin yanında berbat sayılacak pil ömrüyle o da kazanmıyor orası ayrı. İkisi de sıfır olsa ve aynı fiyat olsa ben gider işlemci ve RAM'den dolayı 16e alırdım. Çünkü çok daha uzun ömürlü olacak.

Sıfır isteyen gider düz 15 alır ya da az daha koyar ithalatçı garantili düz 16 alır. Bunları öneriyoruz kimseyi çıkmaza sokmuyoruz. 16e dışında gözünüzü kör etmek isteyen sizlersiniz.
Ben ciddi ciddi 16e ve 16 Pro Max arasında kalmıştım mesela. 2 katı parayı vermeye değer mi diye çok düşündüm ve gücüm yettiği, pil ömrü daha iyi olduğu ve tasarımını daha çok beğendiğim için Pro Max tercih ettim şu an onu kullanıyorum. M1 Macbook’um var onun ekranı 60 Hz ama 5dk kullandıktan sonra unutuyorum, hiç rahatsız etmiyor mesela.
50k bütçesi olan adam sizin gibi geniş yelpazeden bakamıyor. Çünkü sizin bütçeniz 100k imiş. Ekran tazeleme hızı da birçok kullanıcı için özellikle hali hazırda telefonu 90hz ve 120hz olan tayfa için gayet de önemli. Yine azınlık olan tayfasınız. Gerçekçi olun.
Adamlar gayet iyi bir alternatif üretmiş ve bana göre bu bütçede SIFIR olarak rakibi yok. İlla Magsafe, çift kamera ve dinamik ada olacak diyene alternatif olarak sadece üzerine biraz daha koyup 15 almasını önerebilirim.
Üst mesajımda da gayet iyi anlattığımı düşünüyorum. “Bana göre rakipsiz” gibi yorumlarla insanlara tavsiye vermeniz doğru değil.

Yanlis dusunuyorsunuz. Sadece yapay zeka icin degil bu ozellikler. Ayni bilgisayar gibi uzun kullanimda gayet de is gorecek ozellikler.

Bence bu konuda pek bilgili degilsiniz.
Uzun kullanımda 2 yıl daha uzun güncelleme desteği alacak dedim zaten Türkçe söyledim. Bana şunu söyler misiniz: 2025 Nisan ayı için A18 çipinin Türkiye’deki gündelik kullanıcı olan Ayşe’ye Ahmet’e katkısı ne?
Guzel kardesim prores vs yazmissin ama ezbere konusuyorsun. Bunlar asil son kullaniciyi hic etkilemeyecek ozellikler
Onca mesajımın arasından takıldığın nokta proraw prores olayı mı? Bunları çıkar hepsi gayet temel 2025 yılında olmazsa olmaz özellikler. ProRaw ve proRES’i de ben kullanıyorum ve düz modellerde yok, düz model kullanıp da 3.parti uygulamalar ile düzeni yapmak isteyenleri görüyorum. Öyle uç özellikler değil.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Geri
Yukarı