4060 Ti 8 GB ile 4060 Ti 16 GB arasında çok fark var mı?

Ben isterim gelsin, çok da güzel olur ama maalesef bu bana imkansız geliyor. 2023'ün ilk yarısında çıkacak denilen ve nispeten basit bir teknoloji olan Hyper RX bile daha gelmemişken. Göreceğiz bakalım tanıtım günü gelsin de.

Konu biraz eskidş fajat RX 6000 serisi ve üstü, RTX 3000 ve üstü frame generation kullanabilecekmiş. Kısaca konunun optik hızlandıtıcı gibi şeylerle alakalı olduğunu düşünmüyorum.

Screenshot_20230827_191742.jpg


AMD'nin bu kadar eski kartlara FSR 3 getirmesi, inanılmaz bir olay. NVIDIA bundan ders çıkartmalı.

GTX benzeri kartlarda DLSS dahi yok iken AMD atağa geçerek FSR 3 getirdi. Bu kadar eski kartlar için bile bu kadar uğraş verdiler. RX 6000 serisi altında frame gen çok verimli çalışmayacak fakat RTX 2000 ve RX 5000 serisinde frame gen kullanılması bile çok güsel bir şey. NVIDIA 3000 serisine frame gen getirmez iken, AMD 3000 ve 2000 serisine dahi getirdi. Kısacası AMD gibi bir devi küçümsememek lazım. Geçmiş geride kaldı.

Konunun optik hızlandrıcı ile alakası var. Bunu buluyorum. FSR 3 yazılımcsla olduğu için bu kadar ekran kartı destekliyor. Ama dikkat ederseniz frame Gen'in zaten içerisinde optik hızlandrıcı bulunan kartlarda desteklediğini görebilirsiniz. AMD optik hızlandrıcıları 5700 ekran kartına, NVIDIA ise 2000 serisinin ilk kartına koydu.

Yanlış anlaşılmasın diye yazdım. Frame gen teknolojisinde optik hızlandrıcılar büyük rol oynuyorlar. Üsteki mesajlara bakarsanız bu olayı çok çok önceden tahmin ettiğimi görebilirsiniz. NVIDIA'nın frame gen getirmeme sebebi kısa ve öz bir şekilde söylüyorum ki pazarlama tekniğiydi. AMD'nin yaptığı şeyi NVIDIA neden yapamasın zaten?

NVIDIA'da frame gen dediğimiz şey AMD'de HYRP-RX olacak.

Kaynaklar:



 
Son düzenleme:
@NoxeGod optik hızlandırıcıların gücü önemli. NVIDIA hali hazırda görüntünün eski nesillerde çok daha laglı, düşük kaliteli ve kazanımın düşük olduğunu söyledi, çalışmıyor demedi. FSR 3.0'ın çıkışı da NVIDIA'yı doğrulayacak aslında, çünkü kağıt üzerindeki verilerde 7900 XTX gibi high-end ve AMD yapay zeka çekirdeklerini içeren kartlar referans alınıyor.

NVIDIA'nın yapmama sebebi ise basit. Belli bir kaliteyi, performansı korumak ve boşuna eski nesillerle vakit kaybetmemek için pas geçmek. RTX 2060'da FG açsan ne olur açmasan ne olur kart yerinde sayacak. Ek olarak da AMD hali hazırda DirectML destekli konsol pazarını elinde tutarken mecburen yapacaktı yazılımsal işler.
 
@NoxeGod optik hızlandırıcıların gücü önemli. NVIDIA halihazırda görüntünün eski nesillerde çok daha laglı, düşük kaliteli ve kazanımın düşük olduğunu söyledi, çalışmıyor demedi. FSR 3.0'ın çıkışı da NVIDIA'yı doğrulayacak aslında, çünkü kağıt üzerindeki verilerde 7900 XTX gibi high-end ve AMD yapay zeka çekirdeklerini içeren kartlar referans alınıyor.

NVIDIA'nın yapmama sebebi ise basit. Belli bir kaliteyi, performansı korumak ve boşuna eski nesillerle vakit kaybetmemek için pas geçmek. RTX 2060'da fg açsan ne olur açmasan ne olur kart yerinde sayacak. Ek olarak da AMD halihazırda directml destekli konsol pazarını elinde tutarken mecburen yapacaktı yazılımsal işler.

Haklısınız. Fakat siz direkt gelmeyecek dediniz. Ben bunun üzerindne başlattım konuşmayı. Yapayzeka çekirdekleri muhabbeti de doğru. En iyi performansı 7000 serisinde verecek fakat en stabil performansı 6000 serisi ve 3000 serisinde elde edeceğiz.
 
Haklısınız. Fakat siz direkt gelmeyecek dediniz. Ben bunun üzerindne başlattım konuşmayı. Yapayzeka çekirdekleri muhabbeti de doğru. En iyi performansı 7000 serisinde verecek fakat en stabil performansı 6000 serisi ve 3000 serisinde elde edeceğiz.

Elimizde çok fazla detay yok, AMD bir şeyler söylüyor ama elimizdeki "gerçek" verileri koca bir sıfır. Bir tane 7900 XTX ekran görüntüsüne bakıyoruz. Kafalarda "aha FG geliyor bedava iki kat FPS" bu destekleneceği söylenen kartların 3-5 tanesi dışında mümkün olmayacak, hepsinin optik akış gücü birbirinden farklı.

Keza şu anda en güçlü optik akışı elinde bulunduran RTX 4000 serisinde bile düşük kare sayılarında gecikme yükseliyor, anti-lag oraya fayda etmiyor kare sayılarından ötürü. Bu durumda da örneğin 50 FPS alan birisi FG ile 60 FPS alayım dese belki 50 karede aldığı akıcılıktan bile kötüsünü görebilecek. Ortada çok fazla soru işareti var ve AMD kanadında RX 7000 serisi üzerinden konuşmak ve tanıtım yapmak kolay.
 
Elimizde çok fazla detay yok, AMD bir şeyler söylüyor ama elimizdeki "gerçek" verileri koca bir sıfır. Bir tane 7900 XTX ekran görüntüsüne bakıyoruz. Kafalarda "aha fg geliyor bedava iki kat FPS" bu destekleneceği söylenen kartların 3-5 tanesi dışında mümkün olmayacak, hepsinin optik akış gücü birbirinden farklı.

Keza şu anda en güçlü optik akışı elinde bulunduran RTX 4000 serisinde bile düşük kare sayılarında gecikme yükseliyor, anti-lag oraya fayda etmiyor kare sayılarından ötürü. Bu durumda da örneğin 50 FPS alan birisi fg ile 60 FPS alayım dese belki 50 karede aldığı akıcılıktan bile kötüsünü görebilecek. Ortada çok fazla soru işareti var ve AMD kanadında RX 7000 serisi üzerinden konuşmak ve tanıtım yapmak kolay.

Bunu örtmesi için hypr-X geliyor. Kısaca 6000 serisinde 2 kat FPS dedikleri teknolojinin en iyi şekilde çalışıcağını söylemiş. Tek tuşla FPS uçurup input lagi azaltabiliceğiz. 3 5 tanesinde mümkün olmayacak demek yanlış olur. RX 6000 serisi ve üstünde tamamen tstabil çalışacak denmiş. Buna RTX 3000 ve üstü de dahil. AMD 7000 serisinde AI çekirdekleir bulunduğundan elbetteki 6000 serisi ve 3000 serisine göre daha fazla performans alınıcaktır. Fakat stabil performans alacağımız kesin. Yukarıda attığım kaynaklarda kendi sitesinde belirtliyorlar. Kısaca söylemek gerekirse 7000 serisinin 6000 serisine oranla frame Generation'da çok farklı sonuçlsr görmeyebiliriz.
 
@NoxeGod firmaların ağzından her çıkana inanmamak gerekiyor biliyorsun, şimdi o stabilite için gider size "performance" modunu açan derler çamur gibi grafik görürsünüz. Hayır daha önce de FSR 2.0 DLSS'den bile iyi olacak diyorlardı afiyetle yemiştik.

5600 XT'de stabil çalışmayacak şey RX 6400'de mi stabil çalışacak? Öylesine söylüyorlar işte. AMD daha FG'yi bitiremedi bile tamamen veriler üzerinden konuşuyorlar 2024'ün ilk çeyreğinin sonunda çıkacak sen onu ikinci çeyrek say. Nereden baksan 1 seneye yakın süre var.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı