47UF 450V kondansatör nasıl deşarj edilir?

Amogaçi

Hectopat
Katılım
5 Temmuz 2019
Mesajlar
2.806
Çözümler
24
Elimde bir besleme kartı var. Üzerinde 3 farklı 47UF 450V kondansatör mevcut. Kart üzerinde işlem yapmadan önce bu kondansatörleri deşarj etmem gerekiyor. Daha önce düşük kapasitedeki kondansatörlerle çalıştığım için bu tarz bir kondansatörü deşarj etme şansım olmadı. Yükle kısa devre değil de doğrudan iletken ile kısa devre yapmam ne kadar sakıncalı, bu kondansatörleri deşarj etmem için ne önerebilirsiniz?

Bu konuda bilgi sahibi olan ve tecrübe edinmiş elektrik elektronikçi arkadaşlarım yanıtlarsa daha iyi olur.

Aşağıdaki videoda arkadaş doğrudan tornavida ucuyla kısa devre yapıyor.

Bu arada, bu tarz konuları araştırıp yıllar sonra okumaya gelen kişiler oluyor. Elektrik elektronik alanında yetkinliğiniz, bilgi ve tecrübeniz yoksa bu tarz gönderilerdeki tavsiyeleri tek başınıza uygulamayın. Kapasitörler çok masum görünse de bir o kadar da tehlikeli olabiliyorlar. İşin özü buradan okuyup da "dur ben de yapayım" diyerek yüksek kapasitedeki kondansatörleri veya diğer devre elemanlarını kurcalamayın. ⚡


Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Hocam 47 uf bence iletken ile kısa devrede sıkıntı yaratmaz. Ama yine de en son seçenek bu olsun.
 
Merhaba. Hayır, bir tornavida ucuyla kesin olarak deşarj edilemez hocam, çünkü mevcut şebeke akımını 220-311 volt DC 'ler arasında DC volt değerleri olarak halen taşıyabileceği için kısa süreli deşarjını kolaylaştıracak ama mutlaka 220 V etiketli omik yüklerle, örneğin 220 volt etiketli rezistanslarla veya elektronikte kullanılan, omaj/watt değeri uygun direnç öğeleri direk kutuplarına bağlanıp belirli bir sürede deşarj edilebilmelidir. Bu konularda Elektrik Müh. liğinde yüklü durumdaki kondansatörler için tavsiye edileni; çok uygun dirençler üzerinden boşaltılıp raflarda o şekilde saklanması veya üzerinde çalışılırken de mutlaka mevcut yükünden dirençlerle boşaltılmış durumda çalışılabilmiş olabilmesidir.

Oto elektrikte kullanılan far ampulü veya diğer benzeri araç aksesuarlarıyla deşarjı pek uygun değildir, çünkü bunların çalışma voltajı seviyesi 12-14 voltlarda olup, 220'ye göre oldukça düşük olduğundan ayni tornavidayla direk kısa devre şeklinin bir benzeri (aşırı sesle patlamalı sesli ve etrafa fazla kıvılcım sıçramalı) muhtemel kısa devre tepkisi yine oluşabilir. Çünkü voltaj halen direk 220-311 volt DC' lerde olabileceğinden şebeke akımındaki voltajlarda çalışan örneğin watt değeri 100 watt, 220 -230 volt akkor (flamanlı) ampuller deşarj işlemine veya duya bağlanıp duyun kablolarını kondansatör kutuplarına değdirerek tam boşaltılması daha uygun olur. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı