4x24 GB 8000MHz vs 4x32 GB 6000MHz

0rkun

Centipat
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
Tulpar T7 V21.8 17,3"
Anakart
ASUS PROART X870E-Creator WiFi Anakart Soket AM5
İşlemci
AMD Ryzen 9 9950X3D
4x32 GB RAM almak istedim. Fakat anakartın maksimum desteklediği MHz değerine ulaşan ve 32 GB olan hiçbir RAM bulamadım. Amacım oyun, yazılım ve AI geliştirmek.
Bulduğum seçenekler şunlar:
4x24 GB 8000MHz.
4x32 GB 6000MHz.

Sizce hangisini almak daha doğru olur? Performansı en iyi etkileyen hangisi? Farklı önerileriniz varsa açığım.

Son düzenleyen: Moderatör:
Yanlışsam düzeltin, AI için ekran kartı (yada kartlarına) yatırım yapmanız gerkiyor.

RAM olarak ise 4 stick ram yerine 2 stick ram kullanmanız daha mantıklı ve stabil olur. 4 tane ram olması daha iyi performans vermez hatta stabilite sorunlarına yol açabilir.

Ne derecede bir LLM kullanımından bahsediyoruz hocam? Örneğin 4x3090/4090 gibi bir RIG'den mi bahsediyoruz? Uzmanı değilim ama o zaman bile 96GB RAM fazlasıyla yeter gibime geliyor. Zaten asıl işlemin çok büyük çoğunluğu VRAM'lerde halledilecek. Oyun ve yazılım geliştiriciliği için ise zaten overkill bile denilebilir.

Ayrıca DDR5'lerde 4 tane RAM takmak sorun yaratabiliyordu. 2x48GB, 4x24GB'den daha iyi olur gibi.

Yanlışsam düzeltin, AI için ekran kartı (ya da kartlarına) yatırım yapmanız gerkiyor.

RAM olarak ise 4 stick RAM yerine 2 stick RAM kullanmanız daha mantıklı ve stabil olur. 4 tane RAM olması daha iyi performans vermez hatta stabilite sorunlarına yol açabilir.

Bu iki RAM arasından 128 GB olanı mı tercih etmek daha verimli yoksa 96 GB olanı mı? Ayrıca verdiğiniz bilgiler içinde teşekkür ederim beni 20.000₺ kurtardı.

R RAM takarsanız EXPO açıklamıyor onun yerine 2 slot kullanmak daha mantıklı.

Söylemesen harbi sorun yaşayacaktım. Teşekkürler.

Ne derecede bir llm kullanımından bahsediyoruz hocam? Örneğin 4x3090/4090 gibi bir rıg'den mi bahsediyoruz? Uzmanı değilim ama o zaman bile 96 GB RAM fazlasıyla yeter gibime geliyor. Zaten asıl işlemin çok büyük çoğunluğu VRAM'lerde halledilecek. Oyun ve yazılım geliştiriciliği için ise zaten overkill bile denilebilir.

Ayrıca DDR5'lerde 4 tane RAM takmak sorun yaratabiliyordu. 2x48 GB, 4x24 GB'den daha iyi olur gibi.

Sistemde 1 tane 5090 var. Orta boyutlu bir LLM düşünüyorum. Dediğiniz gibi 4x24 yerine 2x48 veya 2x64 alacağım.

Son düzenleme:
4x32 GB RAM almak istedim. Fakat anakartın maksimum desteklediği MHz değerine ulaşan ve 32 GB olan hiçbir RAM bulamadım. Amacım oyun, yazılım ve AI geliştirmek.
Bulduğum seçenekler şunlar:
4x24 GB 8000MHz.
4x32 GB 6000MHz.

Sizce hangisini almak daha doğru olur? Performansı en iyi etkileyen hangisi? Farklı önerileriniz varsa açığım.
AI için ekran kartı önemli öncelikle. Sonra ana RAM'in.

4x24 için : CORSAIR CMP96GX5M4B6000C30 (Ver 5.53.13) Alabilirsin. Stabilite konusunda yanlış ifade edilmiş, mesele stabilite değil - mesele 2 veya 4 adet RAM'in destekleneceği maksimum hız. Anakartına göre buradan bakarsın. EXPO açarsın veya açmazsın yani. Atla deve değil 5 gün simülasyon yapmıyorsan.

4x24 kullanıyoruz aynı işlemci ile, 10Gb'lik dosyalar açıyor hatun, problem yok 6 aydır.

Ne derecede bir LLM kullanımından bahsediyoruz hocam? Örneğin 4x3090/4090 gibi bir RIG'den mi bahsediyoruz? Uzmanı değilim ama o zaman bile 96GB RAM fazlasıyla yeter gibime geliyor. Zaten asıl işlemin çok büyük çoğunluğu VRAM'lerde halledilecek. Oyun ve yazılım geliştiriciliği için ise zaten overkill bile denilebilir.

Ayrıca DDR5'lerde 4 tane RAM takmak sorun yaratabiliyordu. 2x48GB, 4x24GB'den daha iyi olur gibi.

3090 24Gb
4090 24Gb
5090 32Gb

... 30xx sonrasında ciddi performans var, yanında da çok fena kablo bağlantı problemleri malesef.

AI için ekran kartı önemli öncelikle. Sonra ana RAM'in.

4x24 için: Corsair CMP96GX5M4B6000C30 (Ver 5.53.13) Alabilirsin. Stabilite konusunda yanlış ifade edilmiş, mesele stabilite değil - mesele 2 veya 4 adet RAM'in destekleneceği maksimum hız. Anakartına göre buradan bakarsın. EXPO açarsın veya açmazsın yani. Atla deve değil 5 gün simülasyon yapmıyorsan.

4x24 kullanıyoruz aynı işlemci ile, 10GB'lik dosyalar açıyor hatun, problem yok 6 aydır.

3090 24 GB
4090 24 GB
5090 32 GB

30xx sonrasında ciddi performans var, yanında da çok fena kablo bağlantı problemleri maalesef.

Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Ona göre RAM seçimi yapacağım.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı