5000 TL 2 aşamalı sistem toplama

Bütçe
5000

Nitroshock6

Decapat
Daha fazla  
Öncelikle merhaba, bildiğimiz üzere okullar 6 Eylül'de açılıyor ve bende de 7 yıllık bir yadigar var 10.sınıfım bu arada artık bundan kurtulmak istiyorum.

Bu nedenle araştırmaya başladım ve giriş seviyesi olarak Ryzen 5 1600'ü gördüm yanında da B450 alırsam tadından yenmez 2.elde anakart RAM işlemci üçlüsü 1500 TL'ye denk geliyor. Ve bu para benim harçlıklarımla toplanabilir bir miktardı.
Sonra bütcemden neyi çıkarabilirim diye sordum kendime ve sıraladım kasa olmasa da olur satacagım zaman alırım bir RGB kasa yüksek fiyata satarım dedim hard disk olaraksa 250 GB'lık bir hard disk vardı yani ben sistemi kurabilirdim.
Peki ekran kartsız sistem çalışır mıydı çalışmazdı bende bir iş buldum kendime ayda 1400 TL veriyordu ve 3 ay çalışırsam 4200 TL gibi bir paraya sahip olacaktım ve bunada pandemi düzelirse efsane kart alıncagından eminim. bu arada bu işte yaz tatilinde çalışabilirim fiyatı düşük olabilir ama pekte iş yaptığım söylenmez oturup kazanıyorum mantığı
Son olarak bir PSU'ya ihtiyacım vardı ve ben bunun için 400 TL gibi bir bütçe ayırdım.

Ama kafamda hayvan gibi sorular var.

Piyasa düzelir mi fiyatlar aynımı olacak çünkü dolar arttı her yıl 1 TL 2 TL derken dolar 9'a yaklaşıyor.
Bu sistem beni ne kadar ilerletir.
Parçalardan kısmak her zaman mantıklı mı?.

Kanka hikaye anlatır gibi anlatmışsın sistemi anlamadımki.

Yazının ayrıntılarına girdim ama sanada özetliyim.
Mevcut harçlığımla Ryzen 5 1600, B450 ve 8 GB RAM alacağım yazında ekran kartına yüklencem Windows'u eski hard diskime yapacağım SSD olmayacak sorunum bazı şeylerden kısmak ekran kartına yüklenmek performans sorunu yaratır mı? Ve diğer kafamda gezen sorular.

Ama kafamda hayvan gibi sorular var.

Piyasa düzelir mi fiyatlar aynımı olacak çünkü dolar arttı her yıl 1 TL 2 TL derken dolar 9'a yaklaşıyor.
Bu sistem beni ne kadar ilerletir.
Parçalardan kısmak her zaman mantıklı mı?

Pinti değilim sadece yüksek performans istiyorum ileride değiştirmek için gerekli maddi durumum olmayacak ufak yükseltmelere açık olmalı.

Hocam PSU önerisi verir misiniz? Ve Gigabyte'ın ile MSI arasında ne fark var hangisi daha iyi sizce?

PSU için bütçe 400 TL bunları parça parça alacağım bu arada yani yakın zamanda olacak beklemesi bir sorun yaratır mı en çok 7 ay kadar.

Son düzenleme:
Sen cimri değilsin dostum 17 yaşında gezip tozup eğlenmek yerine yazın 3 ay çalışıp bir ekran kartı alma hedefi koydurtanlar utansın bu durumumuza.

Anladığım kadarıyla sen şimdi sistemi toplayacaksın ama ekran kartsız kullanamayacaksın ve 2-3 ay sonra ekran kartı fiyatları düşer mi diye soruyorsun. Buna net cevap vermek imkansız tabi ama beklenti fiyatların düşeceği yönünde. Bu iş biraz çip mevzusu biraz da mining işiyle alakalı. Bu furya elbet bitmeyecek ama bir noktada mining yapmak zorlaşacak ve getirisi düşecek. Bu durumda ikinci elde inanılmaz bir arz/talep dengesizliği oluşarak fiyatlar şaşırtıcı derecede düşecek. Yani zaman veremiyorum ama RTX 3070 ti'lar ikinci elde çok komik rakamlara satılacak. Bu 3-4 ay içinde de olabilir 1-2 sene sonra da olabilir. Uzun bir sürece yayılan kademe kademe bir inişde mümkün tabi.

Sözün özü 3 ay sonra ekran kartı fiyatları iner mi bilinmez, kimse bunu net söyleyemez. Ancak benim beklentim yaklaşık %20-30 civarında bir düşüş olabilir.

Yazının ayrıntılarına girdim ama sanada özetliyim.
Mevcut harçlığımla Ryzen 5 1600, B450 ve 8 GB RAM alacağım yazında ekran kartına yüklencem Windows'u eski hard diskime yapacağım SSD olmayacak sorunum bazı şeylerden kısmak ekran kartına yüklenmek performans sorunu yaratır mı? Ve diğer kafamda gezen sorular.
İşlemciden kısarsanız darboğaz yapar. Psu dan kısarsanız ev patlar. Ram daha azaltılamaz zaten az.

Hepinize teşekkür ederim, aklımdaki soruların neredeyse hepsini giderdiniz.

Sen cimri değilsin dostum 17 yaşında gezip tozup eğlenmek yerine yazın 3 ay çalışıp bir ekran kartı alma hedefi koydurtanlar utansın bu durumumuza.

Kimse beleş bir şey vermiyor hocam bir para içinde eşek gibi çalıştırıyorlar.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı