5600X boştayken 80 derece oluyor

tuggrul

Kilopat
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Meslek
Grafik Tasarımcı
Merhaba arkadaşlar, Ryzen 5600X işlemcim var, geçen hafta sonu Warzone oynarken (rebirth haritasında 130-150 arası, caldera haritasında 100-120 arası FPS alıyordum) birden oyunda donma, FPS düşüşlerini hissetmeye başladım. En son ayarlara bakarken ekran karardı, meğer bilgisayar kapanmış. Ardından NZXT programından baktığımda açtığım gibi (oyundan dolayı henüz soğumamışken) %80'leri falan gördüm. Araştırdıktan sonra Windows kurulumundan dolayı bir sorun olabileceğini öğrendim. (yakın zamanda format atmıştım) tekrar bir format attım ve direkt sadece NZXT'yi yükleyip baktığımda %60'larda gördüm bu sefer.

Pazartesi günü aldığım yere garanti dahilinde götürdüm kasayı ve işlemci testleri, soğutucu testleri falan yapmışlar (pek inandırıcı tonda konuşmadılar ama neyse) hiçbir sorun görünmemiş. Adama direkt anlattım, Valorant'ta bile denedim; 400 FPS alırken 70-80'leri hatta 50'leri gördüğümü söyledim, anladığını söyleyip geçiştirdi konuyu.

Muhtemelen yarın teslim alacağım kasayı tekrar. Fakat yine aynı problemler olursa ne yapmalı, nasıl bir yol izlemeli arkadaşlar?

Son düzenleyen: Moderatör:
Ya Windows servisleri çok yük bindirdi telemetri vs. Veya bitcoin mining tarzı bir zararlı yazılım bilgisayarınıza girdi.
Ama donanımsal sıkıntıda olabilir olmaz diye bir şey yok. Birde eğer kasayla problem yaşarsanız hangi programlar yüklü? Ve arkada en fazla ne kaynak kullanıyor onun fotoğrafını atabilirseniz ona göre çözüm üretiriz.

İşlemci kullanım verilerini bize atabilirsin. Donanımda sorun varsa da anakart şüpheli olabilir.

İşlemci kullanım verilerini bize atabilirsin. Donanımda sorun varsa da anakart şüpheli olabilir.
Format sonrası yaşanmıştı bu işlem, zararlı yazılım olduğunu sanmıyorum açıkçası. Bilgisayarıma sadece 3. parti olarak Opera GX, Steam, Battlenet, NZXT, Steelseries GG ve Valorant'ı yüklüyorum. (Bir de bunların içlerinden birkaç oyun tabii)

Bilgisayarı sağsalim bi' teslim alayım, tekrar kurulumlarımı yapayım. Aynı sorun yaşanırsa bahsettiğiniz bilgileri atabilirim.

Yani baktığımda 60 derece civarlarındayken; çalışan tek şey Chrome idi. Ve genel yük %7 falandı.

Konuyu erkenden açmış olduk biraz ama dayanamadım açıkçası, tekrar günceller ve sizleri etiketlerim teşekkürler.

O zaman telemetri tarzı bir hizmet ağırlaştırıyor sistemi.

Telemetri ne diye baktım fakat soruna yönelik bir şey anlamlandıramadım. Biraz daha açabilir misiniz acaba konuyu?

Saçma Windows hizmetlerinden birkaçı Google üzerinden sistem stabilleştirme ile ilgili arama yapabilirsiniz. Abuk subuk hizmetler sistem boşta iken bile olsa yük oluşturuyor. 2 çözümü var ya elle kapatacaksın ya da modlu Windows 2.riskli 1.uğraştırıcı kesin çözüm olur mu belki.

Ha anladım. Fakat bunun kasayı aldıktan 7 ay sonra falan olma ihtimali yüzde kaç acaba? Yani hiç böyle bir sorun yaşamadım. Ama baktığım zaman yakın süreçte format atmıştım. Neyse varsayımlarla bir yere varamayacağım şu an, kasayı alır almaz kendi testlerimi yapıp duruma göre tekrar sizlerden yardım isteyeceğim, teşekkürler.

Windows güncellendikçe hizmetler kapalıysa da açılır açıksa da geliştirilir daha fazla yük bindirilir. Sistemi açarsın hiçbir şeyi açmazsın ama hizmetler yazılımlar ve otomatik güncelleştirmeler yük oluşturur sense sadece masaüstünü görüyorum sanırsın.

Hocam Windows Telemetrisi esasında Windows update veya Windows ile ilgili güncellemeler veya farklı özelliklerin yüklenmesi,kullanılmasını harekete geçiren hizmet bu ve bunun gibi ne yazık ki performans sorunlarına yol açabiliyor bu hizmetleri kapatarak bu sorunları aşabilirsiniz başlıca performans sorunu yaratan hizmetler peki neler?

Windows Search
Sysmain(Hızlı getirme)
Windows Defender(Virüsten koruma hizmeti)
Windows Update
Windows Telemetrisi
Vb. Gibi hizmetler bu sorunlara yol açabilirler daha fazla hizmet durdurup performans artırmak için Easy service Optimizer kullanabilirsiniz.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…