Çözüm 5600X ısınıyor

Bu konu bir çözümü açıklamaktadır. Herhangi bir çözüm açıklanmadığını düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

EmirHan İspir

Kilopat
Daha fazla  
RAM
Apacer Panther Black-Gold 8GB 3200MHz CL16 DDR4 x2
SSD veya HDD modeli
Samsung 970 Evo Plus 1TB 3500MB/3300MB/s NVMe M2
Ekran kartı
Asus TUF Gaming GeForce RTX 3060 Ti V2 OC
Anakart
Asus TUF GAMING B450M-PRO II
İşlemci
AMD Ryzen 5 5600X 3.7GHz-4.6GHz
Merhabalar, sıvı soğutmaya sahip olmadığım için Ryzen 5 5600x işlemcimin ısınma sorunu, 1 haftadır canımı sıkan bir olaydı. Araştırmalarım sonucunda "Undervolt" terimi ile karşılaşmıştım. BIOS'dan voltajı değiştirerek en uygun ayarı buldum ve bu sorunu yaşayan arkadaşlara çözüm olarak bu konuyu açmak istedim, umarım işinize yarar. Öncelikle varsayılan ayar olarak Ryzen5 5600x işlemcim 1.35v değeri ile gelmişti ve bu değer ile optimizasyonu kötü, ağır oyunlarda 95°'lere kadar çıkıyordu. Aynı zamanda ısıya bağlı olarak işlemci saat hızım en düşük 3700Mhz, en yüksek 4200Mhz'ye genelde ise 3900Mhz'de çalışıyordu. Benim bulduğum ayarlar şu şekilde;

CPU Core Ratio = Auto

VDDCR CPU Voltage = 1.25v

Bu ayarları yaptıktan sonra işlemcimin derecesinin yükseldiği oyunlarda tekrar bir deneme yaptım ve sonuçlar şöyleydi;

1080p Ultra ayarlar

Bannerlord;
İşlemci Derecesi:
En düşük: 87°C
En yüksek: 94°C
Genellikle: 92°C'lerde seyrediyordu.

İşlemci Saat Hızı:
En düşük:3700Mhz
En yüksek:4200Mhz
Genellikle: 3750Mhz'lerde seyrediyordu.

Pes 2021;
İşlemci Derecesi:
En düşük: 88°C
En yüksek: 93°C
Genellikle: 91°C'lerde seyrediyordu.

İşlemci Saat Hızı:
En düşük:3750Mhz
En yüksek:4325Mhz
Genellikle: 3800Mhz'lerde seyrediyordu.

Ayarları yaptıktan sonra;

Bannerlord;
İşlemci Derecesi:
En düşük: 82°C
En yüksek: 86°C
Genellikle: 84°C'lerde seyrediyor.

İşlemci Saat Hızı:
En düşük:4350Mhz
En yüksek:4475Mhz
Genellikle: 4425Mhz'lerde seyrediyor.

Pes 2021;
İşlemci Derecesi:
En düşük: 80°C
En yüksek: 87°C
Genellikle: 84°C'lerde seyrediyor.

İşlemci Saat Hızı:
En düşük:4350Mhz
En yüksek:4475Mhz
Genellikle: 4425Mhz'lerde seyrediyor.

Yazdığım gibi ısı düştüğü için işlemcim daha yüksek Mhz'lere çıkabiliyor, daha yüksek fpsler almamı sağlıyor. Umarım işinize yaramıştır. Sıvı soğutma alana kadar bu şekilde devam edelim.

Eklemek istediğim notlar: Her işlemci için bu değer değişiyor, ben uygun ayarı bulurken bazen bilgisayarım kapandı voltaj yetmediği için, size önerim voltajı çok vermediğiniz sürece hiç korkmanıza gerek yok.Bende 1.35v varsayılan ayar olarak geldi, varsayılan ayarınızı aşmadan küçük oynamalarla işlemci saatinizin stabil şekilde çalıştığını gördüğünüz zaman uygun ayarı bulmuşsunuz demektir.

Hevesinizi kırmak istemem ama, işlemciniz hala biraz sıcak çalışıyor. Yine de kayda değer düşmüş.

Stok soğutucu ile kullanmaktansa uygun bir kule tipi alsanız zaten ısınma falan kalmaz.

Airbender Wraith Stealth'ten bile kötü, Wraith Stealth en azından 80 derecede falan tutabiliyor.

CPB falan kapatsanız serin olur da, ne kadar yanaşırsınız bilmem. Yeni bir soğutucu ile sorununuz kalmaz.
CBP kapatınca çok ciddi bir sıcaklık düşüşü oluyor ancak performans çok etkileniyor. Bunun için voltaj düşürmeyi tercih ettim 3.7Ghz sabit kalmaktansa biraz daha sıcaklıkla 4.4Ghz'lere kadar çıkabiliyorum. Şu anda sistemim 1.25v değerle çıkabildiği en yüksek İşlemci saati hızına ulaşıyor.

Cbp kapatınca çok ciddi bir sıcaklık düşüşü oluyor ancak performans çok etkileniyor. Bunun için voltaj düşürmeyi tercih ettim 3.7GHz sabit kalmaktansa biraz daha sıcaklıkla 4.4GHz'lere kadar çıkabiliyorum.

Şöyle bir sıkıntı var, UV yapsanız bile CPB açıkken voltaj çıkabiliyor yukarı. O yüzden UV işlemi yaparken CPB'yi kapattırıp GHz'i manuel ayarlatırım genelde.

İşlemciye Overclock yapılmasına sıcak değilim.Birisinin sizi sürekli koşarak çalıştırdığını düşünün hiç dinlenme şansınız yok ? Keşke bu kadar OC yapıncaya kadar kule tipi ucuzda olsa bir soğutucu alsaydınız.Bende Ryzen 5 3600 var stok fan ile sıcaklık değerleri benimde yüksekti arkadaşta fazladan varmış sağolsun AMD Wraith Prism gönderdi bana o göndermesede kendimde alacaktım zaten fiyatı gayet uygun hiç ısınma nedir bilmiyorum şuan.363 TL'lik bir kule tipi soğutucu bile iş görüyor.İşlemci bazlı valorant oynuyorum 5-6 saat aralıksız 70 derece görmüyor işlemci 69 derecede takılıyor.Birde kasa yok uzay sistemi açık olduğu halde.

Şöyle bir sıkıntı var, UV yapsanız bile CPB açıkken voltaj çıkabiliyor yukarı. O yüzden UV işlemi yaparken CPB'yi kapattırıp GHz'i manuel ayarlatırım genelde.
Evet onun için Asus'un BIOS ekranından izledim voltajı 1.26'dan yukarı çıkmıyor.
İşlemciye Overclock yapılmasına sıcak değilim.Birisinin sizi sürekli koşarak çalıştırdığını düşünün hiç dinlenme şansınız yok ? Keşke bu kadar OC yapıncaya kadar kule tipi ucuzda olsa bir soğutucu alsaydınız.Bende Ryzen 5 3600 var stok fan ile sıcaklık değerleri benimde yüksekti arkadaşta fazladan varmış sağolsun AMD Wraith Prism gönderdi bana o göndermesede kendimde alacaktım zaten fiyatı gayet uygun hiç ısınma nedir bilmiyorum şuan.363 TL'lik bir kule tipi soğutucu bile iş görüyor.

Burada hız aşırtma değil, voltajı düşüyoruz. Tam tersi daha az voltajda verebileceği en iyi performansı veriyor.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı