Çözüm 5600X ısınıyor

Bu konu bir çözümü açıklamaktadır. Herhangi bir çözüm açıklanmadığını düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

EmirHan İspir

Kilopat
Daha fazla  
RAM
Apacer Panther Black-Gold 8GB 3200MHz CL16 DDR4 x2
SSD veya HDD modeli
Samsung 970 Evo Plus 1TB 3500MB/3300MB/s NVMe M2
Ekran kartı
Asus TUF Gaming GeForce RTX 3060 Ti V2 OC
Anakart
Asus TUF GAMING B450M-PRO II
İşlemci
AMD Ryzen 5 5600X 3.7GHz-4.6GHz
Merhabalar, sıvı soğutmaya sahip olmadığım için Ryzen 5 5600x işlemcimin ısınma sorunu, 1 haftadır canımı sıkan bir olaydı. Araştırmalarım sonucunda "Undervolt" terimi ile karşılaşmıştım. BIOS'dan voltajı değiştirerek en uygun ayarı buldum ve bu sorunu yaşayan arkadaşlara çözüm olarak bu konuyu açmak istedim, umarım işinize yarar. Öncelikle varsayılan ayar olarak Ryzen5 5600x işlemcim 1.35v değeri ile gelmişti ve bu değer ile optimizasyonu kötü, ağır oyunlarda 95°'lere kadar çıkıyordu. Aynı zamanda ısıya bağlı olarak işlemci saat hızım en düşük 3700Mhz, en yüksek 4200Mhz'ye genelde ise 3900Mhz'de çalışıyordu. Benim bulduğum ayarlar şu şekilde;

CPU Core Ratio = Auto

VDDCR CPU Voltage = 1.25v

Bu ayarları yaptıktan sonra işlemcimin derecesinin yükseldiği oyunlarda tekrar bir deneme yaptım ve sonuçlar şöyleydi;

1080p Ultra ayarlar

Bannerlord;
İşlemci Derecesi:
En düşük: 87°C
En yüksek: 94°C
Genellikle: 92°C'lerde seyrediyordu.

İşlemci Saat Hızı:
En düşük:3700Mhz
En yüksek:4200Mhz
Genellikle: 3750Mhz'lerde seyrediyordu.

Pes 2021;
İşlemci Derecesi:
En düşük: 88°C
En yüksek: 93°C
Genellikle: 91°C'lerde seyrediyordu.

İşlemci Saat Hızı:
En düşük:3750Mhz
En yüksek:4325Mhz
Genellikle: 3800Mhz'lerde seyrediyordu.

Ayarları yaptıktan sonra;

Bannerlord;
İşlemci Derecesi:
En düşük: 82°C
En yüksek: 86°C
Genellikle: 84°C'lerde seyrediyor.

İşlemci Saat Hızı:
En düşük:4350Mhz
En yüksek:4475Mhz
Genellikle: 4425Mhz'lerde seyrediyor.

Pes 2021;
İşlemci Derecesi:
En düşük: 80°C
En yüksek: 87°C
Genellikle: 84°C'lerde seyrediyor.

İşlemci Saat Hızı:
En düşük:4350Mhz
En yüksek:4475Mhz
Genellikle: 4425Mhz'lerde seyrediyor.

Yazdığım gibi ısı düştüğü için işlemcim daha yüksek Mhz'lere çıkabiliyor, daha yüksek fpsler almamı sağlıyor. Umarım işinize yaramıştır. Sıvı soğutma alana kadar bu şekilde devam edelim.

Eklemek istediğim notlar: Her işlemci için bu değer değişiyor, ben uygun ayarı bulurken bazen bilgisayarım kapandı voltaj yetmediği için, size önerim voltajı çok vermediğiniz sürece hiç korkmanıza gerek yok.Bende 1.35v varsayılan ayar olarak geldi, varsayılan ayarınızı aşmadan küçük oynamalarla işlemci saatinizin stabil şekilde çalıştığını gördüğünüz zaman uygun ayarı bulmuşsunuz demektir.

voltaj düşürüp hız arttırımı yapmıyormusunuz ?
Şöyle anlatayım önceki varsayılan ayarlarımda 1.35v ile çalışınca işlemci sıcaklığı yüksek olduğu için işlemci saat hızım genelde 3.7Ghz ile çalışıyodu, çünkü hız yükseldiği zaman ısı artıyordu. Ben voltajı 1.25v'ya sabitleyip CPU Core Ratio değerimi varsayılan olarak Auto'da bıraktım. Bu sayede işlemcimin ısısı düştüğü için işlemcim kolaylıkla 4.4Ghz'lere çıkabildi hemde daha düşük ısı değerlerinde.

Şöyle anlatayım önceki varsayılan ayarlarımda 1.35v ile çalışınca işlemci sıcaklığı yüksek olduğu için işlemci saat hızım genelde 3.7Ghz ile çalışıyodu, çünkü hız yükseldiği zaman ısı artıyordu. Ben voltajı 1.25v'ya sabitleyip CPU Core Ratio değerimi varsayılan olarak Auto'da bıraktım. Bu sayede işlemcimin ısısı düştüğü için işlemcim kolaylıkla 4.4Ghz'lere çıkabildi hemde daha düşük ısı değerlerinde.
İşlemci hızı sabit 3.7ghz ile çalışmaz.Bilgisayarın ne kadar işleme ihtiyaç duyarsa CPU hız arttırımını kendisi arttırır zaten.Şöyle atayım bende mevcut bir hız arttırımı mevcut değil.
Adsız.jpg

Voltaj düşümü yapmışsın ama hızı ellememişsin bunun olumsuz sonuçları mutlaka olacaktır.İşlemci kendisi hızı arttırken voltajı farklı ayarlıyor düşürürken farklı voltaj değeri giriyor.Voltajı düşürdüysen hızıda sabitlemen gerekiyordu.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Ama dediğim gibi ben OC olayına karşıyım bütün bunları yapıncaya kadar kule tipi bir soğutucu almış olsaydın bunlara hiç gerek kalmazdı...

İşlemci hızı sabit 3.7ghz ile çalışmaz.Bilgisayarın ne kadar işleme ihtiyaç duyarsa CPU hız arttırımını kendisi arttırır zaten.Şöyle atayım bende mevcut bir hız arttırımı mevcut değil.Eki Görüntüle 1345326

Voltaj düşümü yapmışsın ama hızı ellememişsin bunun olumsuz sonuçları mutlaka olacaktır.İşlemci kendisi hızı arttırken voltajı farklı ayarlıyor düşürürken farklı voltaj değeri giriyor.Voltajı düşürdüysen hızıda sabitlemen gerekiyordu.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Ama dediğim gibi ben OC olayına karşıyım bütün bunları yapıncaya kadar kule tipi bir soğutucu almış olsaydın bunlara hiç gerek kalmazdı...

Yazdıklarınız için teşekkür ederim. İşlemci hızım sabit 3.7ghz değil ortalama 3.7Ghz ile çalışıyordu. Siz bunları yazdıktan sonra Red Dead Redemption 2 oyunu ile test ettim. 4.6Ghz'de sabit şu an CPU-Z den kontrollerimi sağlarken 1.25v'u aşmıyor. Isı değerlerim 68Derece ve fpsim 91. Performansda hiç bir sıkıntı yok. Eski değerlerim 78 derece ortalama 3.9Ghz ile çalışıyordu ve fpsim 75 79 civarlarındaydı.Aynı zamanda fps drop veya 4.6Ghz ye çıkarken bilgisayarımın kapanması gibi sorunlarla karşılaşmadım. Darboğaz yok.
Sizinde bakmanız için görselleri bırakıyorum. Bir sorun olduğunu düşünüyorsanız yazarsanız sevinirim.

Dosya Ekleri

• Untitled.png
    Untitled.png
    3,4 MB · Görüntüleme: 151
  • Capture.PNG
    Capture.PNG
    30,5 KB · Görüntüleme: 147
Son düzenleme:
Ben RDR2 de 2K ultrada oynuyorum ekran kartım 7700 XT FPS 100 civarı ama ekran kartı 80 işlemci 86 falan oluyor OC yaptım işlemci voltajı 1.2 4.2 GHz'de çalıştırıyorum kule tipi soğutucumda var anlayamadım bu sıcaklık değerlerini.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı