6.200 TL Sistem tavsiyesi

Bütçe
6200

ziverekli300

Centipat
Daha fazla  
6200₺ Civarı bir sistem topladım QP'den biraz ileriye dönük topladım. 2060 ve SSD değişikliği düşünüyorum. 7200 RPM HDD var o yüzden seçmedim.
Bunların dışında sistem uyumlu mu? Düşündüğünüz eksik olan veya yanlış olan bir şey var ise önerilere açığım.

Son düzenleyen: Moderatör:
Kişisel görüşüm, yazdığınız sistem ve fiyatları çok çok uyumsuz.

1350TL'e R5 3600 alınabiliyor.

Bütçeyi doğru yönlendimek için B450-A PRO MAX alınabilir. 860TL'e bulabildim. 90TL, 90TL'dir derseniz kaliteli ve yeterli bu anakartı alabilirsiniz.

O ekran kartı Super serisi bile değil ve 1650Super fiyatında. Farklı bir yerde Inno 3D 1650Super alınabilir. Aralarında dağlar kadar fark var.

490TL'e rahatlıkla kaliteli bir 500GB SATA SSD alınabilir. Günlük kullanım ve oyun amaçlı kullanım için NVMe ile SATA SSD arasında oldukça yok sayılabilir bir fark mevcut. Kağıt üzerinde çok hızlı ancak işinize yaramayacak bir NVMe almaktansa iki katı boyut sunan ve aynı fiyata WD Green veya Kingston A400 alınabilir. Tabi bahsettiğim durum kullanım amacı olarak sizi kapsıyor ise.

Kasa tercih meselesi. Üzeceğini sanmıyorum.

PSU güzel.

Bu sistem için RAM'e o kadar vermektense Corsair Vengeance 3000MHz CL16'dan iki tane alıp 572TL'e işi çözebilirsiniz. Kendi kullandığım RAM'ler ayrıca.

Benim önerilerim doğrultusunda;

İşlemciyi farklı yerden 1350TL'e alıp,
Anakartı 850TL'e B450-A PRO MAX alıp,
RAM'leri dediğim yerden 572TL'e alıp,
Ekran kartını 1550TL'e Inno 3D 1650Super alıp,

Kasa ve PSU'nuzu belirttiğiniz şekilde alıp SSD olarak dediğim gibi 500GB SATA SSD alırsanız fiyat 5350TL civarına düşüyor. Bunun güzel yanı; kalan bütçe ile başta seçmeyi düşündüğünüz vasat performanslı 1650 kartı yerine şu an İncehesesap Cuma indirimlerini takip ederek XFX 5600XT ekran kartı bile alabilirsiniz. 6200 - 5350 yaptığımda 850TL bütçe kalıyor. Ekran kartını 1550TL'e 1650S almak yerine şu an 2100-2200 arasına 5600XT alıp RTX2060 gücünü kullanabilirsiniz.

Ekran kartı ile işlemci darboğaz yapacaktır. Ekran kartı çok düşük ya ekran kartını yükseltmenizi ya da işlemciyi daha düşük seviye almanızı tavsiye ederim. Şuan bütçem yok ekran kartını sonra yükselteceğim diyorsanız bile en azından 1660 super altına düşmemenizi öneririm. Aksi halde vermiş olduğunuz 1.600 TL çöp olacaktır.

Ekran kartı ile işlemci darboğaz yapacaktır. Ekran kartı çok düşük ya ekran kartını yükseltmenizi ya da işlemciyi daha düşük seviye almanızı tavsiye ederim. Şuan bütçem yok ekran kartını sonra yükselteceğim diyorsanız bile en azından 1660 super altına düşmemenizi öneririm. Aksi halde vermiş olduğunuz 1.600 TL çöp olacaktır.
Ekran kartı ile işlemci nasıl darboğaz olacak açıklayabilir misiniz? R5 3600 ile GTX1650 ekran kartı çok rahat şekilde çalışır. Hatta ekran kartı güçsüz olduğu için işlemci çok çok rahat şekilde çalışır. Yapmaya çalıştığınız açıklama yanlış. Güçlü işlemci ile güçsüz ekran kartı kullanmakta bir sorun yok. Yalnızca o fiyata dediğiniz gibi 1650 almak parayı çöpe atmak olacaktır.

Ekran kartı piyasasında ASUS ve MSI serileri çok yüksek fiyatlardan satılıyor, XFX kartlar ise çok ucuz onlara nazaran, bu fiyat farkının bi açıklaması var mı? güç, uyumluluk ve verilen destek açısından?

@ze10x Bu bileşenler aslında dayanıklı ve uzun süre kullanılabilen bilgisayar parçaları. Fabrika çıkışı bir hata-eksik olmadıkça sorunsuz çalışan kartlardır. Yakın bir dostuma 1300TL'e XFX 5500XT 4GB aldık ve 1 aydır memnun şekilde kullanıyor. 1600 AF sistem dizdik o arkadaşıma.

Başka bir arkadaşıma 3-4 gündür sistem diziyoruz ve 2900TL'e XFX 5700XT RAW ii Ultra aldık. R5 3600 üzerine şekillenen bir sistem diziyoruz o arkadaşıma da. Bence fiyat/performansın dibini yaşatıyorum arkadaşlarıma :)

Kartların testleri ortada. 3-4 inceleme izledim ve alınmasında bir engel görmediğim modeller. Tüm izlediğim Youtube videolarındaki editörler yalancı ise tabi ki bilemem. Eldeki verilere göre aklımda fikirler belirleniyor. Bence alınmasında bir sorun yok. Ben de fiyatı uçmazsa en kısa zamanda 2100TL civarına XFX 5600XT'e yükseltmeyi düşünüyorum sistemimi. İşlemci olarak da 980TL'e tekrar stoğa girerse 3300X almayı planlıyorum.

Son düzenleme:
Ben de birkaç gündür hazır sistemlere bakıyorum da, neredeyse çoğu ucuz diye XFX kartlarla dizilmiş sistemler. O yüzden insan bir kıllanmıyor değil, ucuz PSU ve ucuz kasa koymalarına alıştık da, ucuz ekran kartı görünce insan bi kıllanıyor işte :D

Ekran kartı ile işlemci nasıl darboğaz olacak açıklayabilir misiniz? R5 3600 ile GTX1650 ekran kartı çok rahat şekilde çalışır. Hatta ekran kartı güçsüz olduğu için işlemci çok çok rahat şekilde çalışır. Yapmaya çalıştığınız açıklama yanlış. Güçlü işlemci ile güçsüz ekran kartı kullanmakta bir sorun yok. Yalnızca o fiyata dediğiniz gibi 1650 almak parayı çöpe atmak olacaktır.

İşlemci dar boğazı ekran kartının performansını kısıtlıyorsa, ekran kartı dar boğazı da aynı şekilde işlemcinin performansını kısıtlamaktadır. dar boğaz tam performansta çalışamamak anlamına gelir. Cpu dar boğazında GPU'dan gelen veriye CPU yeterli cevabı verememekte, GPU dar boğazında ise CPU'dan gelen veriye GPU yeterli cevabı verememektedir.

Örnek olarak aşağıdaki resimlerden daha iyi anlaşılabilir.
cpu_bn.png
gpu.png

@erdemguzel Şaka falan mı yapıyorsunuz? 1500X işlemcisine 2080 takarsak evet, işlemci ekran kartına darboğaz yapar ve ekran kartı tam verimde çalışmaz. Bu zaten tartışılmaz bir gerçek. İşlemci güçlü ve ekran kartı güçsüz olunca darboğaz nasıl oluyor? Yani R5 3600 ile GTX1650 arasında birbirlerini kısıtlamayı / darboğaz açıklayabilir misiniz? Öyle bir şey yok ben şimdiden söyleyeyim. Açıklayamazsınız yani.

Bu arada cümlenizi yeni çözdüm. Çok yanlış biliyorsunuz. 9900K ile 2080Ti bir sistemde 2K oyun oynarken işlemci %50 civarında belki çalışır belki çalışmaz ancak 2080Ti ekran kartı %95+ yükte tam verimde çalışır. Bu durumda 'darboğaz' gibi bir şey yok. İşlemci %100 çalışmayınca darboğaz olmuyor. Aksine işlemci %100 çalışırsa ekran kartını geçtim; oyuna bile gücünün yetemediği anlaşılıyor. Kısaca; ekran kartı %100 yükte tam güçte çalışırken 3950X gibi bir canavar %20-30'larda çalışıyorsa ortada darboğaz anlamında bir durum söz konusu değil. Öyle bir şey yok. Tam performansta çalışmayan işlemciyi biraz yanlış anlamışsınız.

Son düzenleme:
İşlemci dar boğazı ekran kartının performansını kısıtlıyorsa, ekran kartı dar boğazı da aynı şekilde işlemcinin performansını kısıtlamaktadır. dar boğaz tam performansta çalışamamak anlamına gelir. Cpu dar boğazında GPU'dan gelen veriye CPU yeterli cevabı verememekte, GPU dar boğazında ise CPU'dan gelen veriye GPU yeterli cevabı verememektedir.

Örnek olarak aşağıdaki resimlerden daha iyi anlaşılabilir.
Eki Görüntüle 593803Eki Görüntüle 593804
GTX 1650 ve R5 3600 için böyle bir şey mümkün değil. Sizin hesaba göre i7 10750H ve GTX 1650 kombinasyonuyla donatılmış Notebook'ların tamamı çöp olmuş oluyor. Bu bileşen kombinasyonuyla piyasada bilindik bütün markaların ürünleri mevcut.

Bahsettiğiniz darboğaz durumu i9 9900K gibi bir işlemcinin yanına 2000'li yıllardan kalma bir ekran kartı takarsanız oluşur. Güncel bileşenlerle böyle bir darboğaz yaşamanın imkanı yok.

Sistem için önerim M.2 SSD yerine aynı fiyata en fazla depolama alanı sunan sata SSD'yi almak daha mantıklı. Kendi tecrübelerime göre oyun depolama amaçlı M.2 almak mantıklı değil(miş). Bunu 1 TB Adata SX8200 Pro aldıktan sonra anlayabildim.

İleriye dönüklük önemliyse 800₺ civarına B550 anakart almak en doğrusu olur. Getirdiği yeni teknolojiler ve doğrudan Ryzen 4000 serisi desteği ileriye dönüklük açısından artısı.

3600 Yerine 3300X almak mantıklı olabilir. Oyun performansları birbirleriyle eşdeğer. Artan bütçe ile ekran kartını yükseltebilirsiniz.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı