6000 TL'ye dizüstü bilgisayar önerisi

gkhan__1

Hectopat
6.000 ve altı fiyat aralığında hem Adobe programlarını sorunsuz bir şekilde kullanabileceğim hem de oyun oynayabileceğim dizüstü bilgisayar linkleri atabilir misiniz acaba?

@OmerOski Bu işlemci oyunlarda en fazla 3500 MHz'de çalışıyor çünkü benim PC 'im kaynaklı bir sorun olduğunu söyledim başka iki örneği de gönderdim, bakmak istersen daha da örnekleri var.
Bu işlemcinin zaten rahat 1060'ı beslediğini söylüyorum 3.8 GHz'e çıkmasına gerek yok, ama Benchmark testlerinde 3.7 GHz'e kadar çıkıyor. Sen daha hızlı bir işlemci olduğunu ispatlamaya çalışıyorsun ama ben zaten bunu söylüyorum ama bu ekran kartları için o kadar hızın gereksiz olduğunu söylüyorum bu da ekstra ısınma demek. Senin PC'in ısınmıyormuş güzel belki üreticin fabrikasyon bir ayar yapmıştır ben bunu bilemem, Monster da gördüğün üzere 2.8 üzerine çıkmıyor diğerlerinin aksine. Youtube'da var birçok videosu ısındığıyla alakalı. Soğutma bloğun geniştir, Asus'un Rog modellerinde gördüm ben tek soğutma ama yine de güçlü soğutma sağlıyor. Tek bir örnek bana bu işlemcinin ısınmadığını göstermez. Zaten 7700 ile 9300 aynı litografiyi kullanıyor, doğal olarak aynı frekansta yaklaşık aynı sıcaklıkları vermesi gerek, ben de diyorum ki genel olarak senin PC 'in haricinde sıcaklığı düşürmek için ek işlemler gerekiyor, ek işlem 7700'e de yaparsan onun da sıcaklığını daha aşağıya çekersin. Zaten piyasada 7700 yok adam akıllı, 2.el de uygun fiyatlı bulabilirse alınabilir yani bunu niye bu kadar tartıştınız ben anlamadım. Sizin kullandığınız PC'ye laf geldi diye mi bütün bu tantana😀
@Silinen üye belki benim babamın başka çocuğu vardır o ihtimale karşı o şekilde hitap etmişimdir.

Son düzenleme:
Mesajları tekrar tekrar okuyup, bir cevap üretme çabasındasın. Gerçekten komik. Neymiş işlemci ekran kartını besliyorsa yetermiş. Milletin tek amacı oyun oynamak zaten :D Hocam o kadar hız gereksiz diye bir şey yok render performansı, uzun ömürlülük, işlemciye yüklenen oyunlarda oyun performansı gibi bir sürü etkenler var. Anlamadığınız nokta bu.

Bu konunun bu kadar uzamasının sebebi sizin eski bir işlemciyi yeni nesillerle kıyaslamanız ve bizim de konu sahibi arkadaşa yanlış örnek olmamanız için size doğrusunu izah etmeye çalışmamız. Kullandığım bilgisayara istediğin kadar laf et. Ancak burada yardım bekleyen bir insanı yanlış yönlendirmene tahammülüm yok.
Masaüstü olsa anlayacağım dediklerini. Ancak bu laptop ve bir kere alınıyor, parça değişimi yapılmıyor. Almışken iyisini ve yenisini almak en doğru tercih.

Son düzenleyen: Moderatör:
Öncelikle, laptop işlemcileri teknik limitlerden dolayı daha fazla ısınıyor. O kadar soğutma rahatlıkla yapılamıyor. Burada 7. nesil veya 10. nesil olmasının bir önemi yok. Sorun genellikle teknik limitten kaynaklanıyor. İşlemcilerin mimari sorunu olabilir mi? Tabii ki de olabilir ama dediğiniz gibi 7. nesil sonrasına özel bir sorun yok. O kadar sorunlu bir şey olsa da üreticiler yerine başka işlemciler tercih ederdi. İşlemci frekansının hangi ekran kartını besleyeceğine de çok etkisi yok. 2800 MHz olması 1070 destekleyecek demek olamaz. 10 senelik olan ve 2800 MHz olanlar da var. Onlar darboğaz yapacaktır çünkü çekirdek ve mimari gibi faktörler de işin içerisine giriyor. Daha güçlü ve daha çok enerji tüketen işlemcilerin daha çok ısınması doğaldır. Dizayn sırasında buna karşı önlemler alınıyor. TDP değerini mimaride düşürüyorlar, fan ekliyorlar, vs. Daha kötü cihazlarda bu önlemler daha zayıf kalabiliyor yine de. Bu tüm nesli kötü yapmaz. Mümkün olduğunca en güncelini alınız. Intel de boşuna yeni nesilleri yayınlamazdı herhalde daha kötü olsalardı? En basitinden güvenlik yamaları bile almaya bir sebep.

Konuyu daha fazla başka yere çekmeyin lütfen. Arkadaşa laptopını önerin. Aksi takdirde gereksiz mesajları silmek zorunda kalacağız.

@GökBöri konu sahibine yanlış yönlendirmede bulunduğunuz düşündüğüm için konuyu izah etmeye çalışıyorum.

Çevremde farklı nesillerde işlemcili farklı marka ve modellerde bilgisayarları olan birçok arkadaşım var.
Teknik konularda yardıma ihtiyaçları olduğunda yardımcı olmaya çalışırım.Farklı marka, model, tasarımda aynı işlemciyi kullanan çeşit çeşit bilgisayar gördüm ve deneyimledim. Ve ne olursa olsun savunduğum şeyleri destekleyen sonuçlar elde ettim.

Bariz bir şekilde belli sonuçları görmek istemediğinizi düşünüyorum. Veya bir bilgisayarın performansına karar verirken baktığımız detaylar farklı öncelikte. Siz farklı detaylar yönünden inceliyorsunuz. Bu yüzden bir karara varamadık.

@Silinen üye arkadaşımızın 2. Mesajda önerdiği bilgisayarın güzel bir model olduğunu düşünüyorum ve ben de öneriyorum. Son karar konu sahibinindir.

@Silinen üye gecenin bir yarısı görmediğim hakaretlere bakmaya hakkım var, lafı tekrar afiyetle yiyince bulduğun cevap bu mu? İkiydi laf yetiştirdiğim üç oldu, bazı mesajlara cevap verememem normal senin benim mesajlarıma yarım saatlik araştırmalardan sonra mesaj vermene ne diyeceğiz😂 Adam adobe programları demiş ve sorunsuz kullanabileceğim demiş sen de adam iş için alıyor sadece oyun değil diyorsun, Cinebench dememiş bak Adobe demiş😀
@Tim Arkadaşa ben direk laptop önerisinde bulunmadım dolaylı yönden önerdim, güvenlik açıklarından bahsedersek adama Intel'in lafını dahi etmememiz gerektiğini düşünüyorum, 2.8 GHz 1070 'e yeter demedim ama bu işlemcide bu ekran kartının dahi kullanıldığını söyledim demek ki besleyebiliyor. 2.8 GHz ile 3.5 GHz aralığının 1650-1060-1070 ekran kartlarına yeteceğini söyledim, doğrudan değil dolaylı söyledim. 7.nesil sonrasına özel bir durum yok demişsiniz ama 7.nesilden sonra 4 GHz üzerine çıkmaya başlamış Intel bu da ısı artışlarına sebep olmamış mı yani? Özel önlemler olabilir elbette, zaten 9900K dahi kullanılıyor laptoplarda, özel önlem olmasa kullanılabilir mi? 7.neslin daha performanslı olduğu iddiasında değilim, benim burda derdim sıcaklık ve ekran kartına işlemcinin yetecek olması, adam da tercihini işlemciye değil ekran kartı+RAM+HDD' ye yapabilir. Sadece bir parçayı okuyup ahkam kesiyorsunuz, ne yapıyorsanız yapın, engelleyin, sonuçta iktidar sizsiniz değil mi? 😂

Son düzenleme:
İsterse 5 GHz olsun, GHz arttı diyerek ısı sorunu var demeniz hatalı. Daha çok enerji tüketirse ve çalışırsa tabii ki daha çok ısınır. Ona göre de önlem alırlar. Tamamen yakın değerlerde biri 70 dereceyken diğeri 95 dereceyse, orada bir sorun vardır. Mesela oyun oynarken A işlemcisi 100 FPS alırken ve 72 dereceyken, B işlemcisi 90 FPS alırsa ve 70 dereceyse bir önemi yok. Hatta daha iyi bir işlemci olduğu için çoğu gücünü tamamen kullanmaya bile gerek duymayacağından daha az ısınır. %40 kullanılan bir 10. nesil, genellikle %100 kullanılan daha eski bir işlemciden daha az ısınır. Kimse de 10. nesil çok ısınıyor diyerek işlemcilerinin frekansını düşürerek 7. nesilden daha kötü bir hale getirmiyor. Ancak yetersiz soğutması olan bir cihazda kullanıcılar ek önlemler alabiliyorlar. Hatalı yeriniz burası. Demek istediğim Intel’in daha güvenli olduğu falan da değildi. 7. nesil işlemcide olmayan ve 10. nesilde olan yamalar var. Eskisini alırsa Intel kullanırken bu yamalara erişemez. Ayrıca MHz hakkında verdiğiniz bilgi karışıklığa neden olabilir diye açıkladım. Oradan 2800 MHz her zaman 1070 kaldırır gibi bir anlam da çıkartılabiliyor. A işlemcisine downclock yapınca 2800 MHz’de bile hala 1070 kaldırmaya devam eder demenizde bir sorun yok. Kimseye de haklı iken ceza vermiyoruz, sadece hatalı iseniz. @GökBöri

@Tim yani GHz arttığı için ısı artışı olmaması ya litografinin değişmesinden olur ya da soğutma konusunda daha ileri seviye çözümler kullanılmasından olur. Şimdi ben bu adama I7 7700HQ+Gtx 1060+16 GB DDR4 Ram 256 GB SSD+ 1 TB HDD'li sistemi 6000 TL'ye bulsam siz yine de 6000 TL'ye
I5 9300H+GTX 1650+8 GB DDR4 Ram+ 256 GB SSD 'li sistem mi önereceksiniz? Eğer önerecekseniz neden? Sadece işlemciye bakıyorsunız bir şey demiyorum.

@Tim yani GHz arttığı için ısı artışı olmaması ya litografinin değişmesinden olur ya da soğutma konusunda daha ileri seviye çözümler kullanılmasından olur. Şimdi ben bu adama i7 7700HQ+GTX 1060+16 GB DDR4 RAM 256 GB SSD+ 1 TB HDD'li sistemi 6000 TL'ye bulsam siz yine de 6000 TL'ye
i5 9300H+GTX 1650+8 GB DDR4 RAM+ 256 GB SSD'li sistem mi önereceksiniz? Eğer önerecekseniz neden? Sadece işlemciye bakıyorsunız bir şey demiyorum.

Konu sahibi Adobe programlarını kullanacağını söylüyor. Yani işlemci gücüne ihtiyacı var. Değiştirilemeyen donanım olan işlemciden kısıp kolaylıkla değiştirilip güncellenebilen RAM ve depolamaya yönelmesini söylüyorsunuz. İşlemci litografisi önemli ama mimari farkını göz ardı etmeyin.
Aynı litografiye ve TDP değerine sahipken daha iyi performans veren bir işlemciden bahsediyoruz.

i7 7700HQ modeli maksimum 2400 MHz değerinde RAM destekleyen, 6 MB L3 önbelleğine sahip bir işlemci. i5 9300H modeli ise 2666 MHz RAM desteğine ve 8 MB L3 önbelleğine sahip. Ayrıca %10 kadar daha performanslı bir entegre GPU içeriyor. Önbelleğin işlemci performansına etkisi de göz ardı edilmemeli bence.

@Silinen üye'nin önerdiği ürün de yeterli soğutma sistemine sahip gibi görünüyor. Ve 512 GB kapasiteye sahip PCI-e bağlantısını kullanan yüksek hızlı bir M.2 SSD'ye de sahip.

7. nesil işlemcili, garantisi kalmamış, ömrünün belli bir miktarını tüketmiş, performansı belli bir seviyede yeterli olsa bile güncelliğini kaybetmiş olduğu için bir zaman sonra yetersiz kalabilme ihtimaline sahip bir ürünü sırf performansı için almak ne kadar mantıklı?

@OmerOski RAM'ler AMD'de daha belirgin performans artışı sağlıyor, zaten OC rehberlerine bakarsan da anakartın otomatik verdiği XMP ve DOCP profillerinin dışına çıkmayı tavsiye etmiyor kimse, demem o ki RAM'lerde 100-200 MHz'in çok etkisi olmadığını çoğu kişi bilir. Bunu geçiyorum, garantisiz malı kimseye alamaya teşvik etmem ben, alırsan da ona göre fiyatı uygun olur, 2.elde de pekala garantili ürünler var, burda RAM+HDD takviyesinden ziyade ekran kartı takviyesi daha belirgin, ekran kartı değişebilir gibi konuşmuşsun, lakin çift kanal RAM'in tek kanal RAM'e göre performansa etkisi %10-15 civarında olabiliyor. Ekran kartını da eklersek %20-30 civarı bir performans farkı olur bu sadece oyunlarda. İşlem gücüne gelirsek tek kanal RAM'e sahip bir i5 9300H ile çift kanallı i 7700 HQ ' yu karşılaştırırsak ve aralarında genel olarak bir %10'luk fark olduğunu düşünürsek bu farkın RAM performansıyla daha da azalacağı ve arkadşın kullandığı programlarda kendisini fazla hissettirmeyeceği sonucu çıkar ki arkadaş ADOBE programları derken, sadece şunu belirtmiş "Sorunsuz kullanabileceğim" burdan yüksek performans ihtiyacı olduğu sonucunu çıkaramadım ben. İşlemci ağırlıklı ya da salt oyun performansı ağırlıklı PC alan insanlar genelde masaüstü tercih eder ama ikisinin ortası bir durum görüyorum. İşlemciyi ekran kartından uzaklaştırmak yerine ekran kartını işlemciye yaklaştırarak daha tutarlı bir sistem tavsiye ediyorum. Yeni bir bilgisayar almak ta tercih olabilir, şu an 10.nesil çıktı, Ryzen'ların 4.nesil dizüstüleri de daha Türkiye'ye gelmedi, o zaman ben de derim ki arkadaşa biraz daha bekle bunları al ya da bunlar piyasaya çıksın hem de 9.nesiller ucuzlar onları al derim. En yenisini tavsiye ediyorsanız illa ki güncel sistem tavsiye ediyorsanız bu şekilde güncel tavsiyesinde bulunun o zaman.
2.elin bir avantajından daha bahsetmek istiyorum : tüketim çılgınlığını azaltmak, döviz kaybını minimuma indirmek , hem dünyaya hem de Türkiye'ye katkı sağlamış olursunuz.

Son düzenleme:
@GökBöri ekran kartının da değişmeyeceğini biliyorum. Ve evet RAM frekanslarındaki bu ufak farklılıklar hissedilmeyebilir.

Zaten güncel tavsiyesinde bulunuyoruz.
10. nesil işlemcili modellerin sayısı daha artmadı. Olan modellerin de fiyatları çok yüksek olduğu arkadaşımızın bütçesi yetmiyor zaten. Bütçesinin yetmeyeceği ürünü neden öneriyim? O yüzden 9. nesil ürünleri önerdim.

İşlemciyi ekran kartından uzaklaştırmak derken ne kastediyorsun? Güncel ve performanslı bir işlemci önerirken ekran kartını da yerin dibine sokmadık. Önerilmiş olan ASUS marka üründe GTX 1650 ekran kartı var.

Sadece işlemciler arasındaki performans farkını kapatmak için RAM'lere yoğunlaşmak yerine direkt olarak tek kanal RAM ile bile daha güçlü olan bir işlemciye yönelmek ve ileride RAM takviyesi ile performansı arttırmak daha mantıklı olmaz mı?

Garanti konusunda ise 3 yıllık 7. nesil işlemcili olup da garantili bir ürünü 2. elde kolaylıkla bulabileceğini gerçekten düşünüyor musun? Bulunur ama ne gerek var?

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı