6000 TL'ye dizüstü bilgisayar önerisi

gkhan__1

Hectopat
6.000 ve altı fiyat aralığında hem Adobe programlarını sorunsuz bir şekilde kullanabileceğim hem de oyun oynayabileceğim dizüstü bilgisayar linkleri atabilir misiniz acaba?

Sende bilgi de yok fikir de yok. Bu sistemin ne olduğu belli mi :D İçini açınca örümcek ağlarının karşılamayacağını kim söylüyor? :D
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Al bak kendi bilgisayarım (sattım gerçi) kendi testim
İşlemci kullanımına bak %90 üzeri ama sıcaklığı görüyorsun.
Arkadaşımda da 1060'lı modeli var, ekran kartı sıcaklığı yüksek ama işlemci sıcaklığı aynı onu da belirteyim.

+4 GHz denilen işlemciyi stabil 4 GHz değerinde kullanamadığınızı söylüyorsunuz ve 7. nesil işlemciyi savunuyorsunuz ama videodaki işlemci de sıcaklık 80 dereceyi bile geçmemişken 2 GHz değerinde çalışıyor.

Sıcaklığın yüksek olmamasını işlemci hızının düşük olmasına bağlayamaz mıyız? Hız da düşük olduğu için işlemci darboğaz yaşıyor ve ekran kartını destekleyemiyor. Böyle bir sistemi mi öneriyorsunuz?

Kullandığım i5 9300H model işlemci oyun içinde 4000 MHz hızında iken 73 derece sıcaklıkta çalışıyor. Çalışma frekansı da 80 derece üzerine çıkana kadar da 4000 MHz değerinde stabil kalıyor.

@Silinen üye Kardeşim saat olmuş gecenin bilmem kaçı gelmişin laf yetiştiriyorsun bana, söyleyecek söz bulamayınca da yok cümleler büyük harfle başlar bilmem ne! Yemin et! Gerçekten öyle mi? Yani sen kendi üslubuna bakmıyorsun, "bilgi yok fikir çok" = "bilgi de yok fikir de yok". Ben sadece adama işlemcinin ısındığını ve işlemci yerine ekran kartına yatırım yapabileceğini söylüyorum, insan gibi cevap vermek yerine dalga geçer gibi konuşuyorsun? 2.el bir bilgisayar alırsa RAM ve HDD yönünden avantaj sağlar, ekran kartından da sağladığı avantajla zaten PC'den daha fazla performans alır, çözüm üretmek yerine kalıp fikirlerle geliyorsun. Ben bilmiyor muyum 8 ve 9.nesilin daha performanslı olduğunu? Ama ısınıyor işte, gelmişin burda basit çözümleri var diyorsun, ne çözümleri? Bir de etiketlemeden konuşuyorsun lafımı söyler kaçarım gibisinden :D
@OmerOski Öncelikle 2 GHz değil 2.8 GHz onu belirteyim. Daha fazla çıkmasına gerek yok çünkü burda bir darboğaz yok, oyun kaynaklı bir durum, BF1 yüksek işlemci kullanan bir oyun, bu işlemciye 1070 ekran kartı da kullanılıyordu eğer öyle bir darboğaz olsa kullanılmazdı, bu ekran kartı 1050TI darboğaz olması imkansız. Şimdi bilgili biri olduğunu farz ederek şunları söylüyorum ; işlemciye OC yaparsan ve frekansı artırmana rağmen FPS'te gözle görülür bir artış olmadığını görürsen bil ki ekran kartın işlemciye doymuştur, i5 9300H zaten çok daha üst ekran kartlarını besler ama burda 1650 kullanılmış. Aynı ekran kartını i7 7700HQ'da da kullansan FPS'inde fark edilir bir değişiklik göremezsin.
Şimdi senin Laptop' un işlemci kullanımı kaçtayken bu sıcaklığa ulaşıyor? Yüksek işlemci gücü harcayan bir oyunda denediğinde bu sıcaklıkta mı çalışıyor? Kullandığın Laptop ne? Ekstra soğutucu kullanıyor musun? Oda sıcaklığın ne? Bir şeyi karşılaştırırken bir tek parametreye bakılmaz, ben genel kullanıcı yorumlarından yola çıkarak öneride bulundum. Tercih alıcıya ait sadece fikir verdim.
@OmerOski
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.

Bak burda 3600 MHz'e çıkıyor ama 64 derece , neden? Çünkü FPS'i kilitlemişim :) bak bu da bir parametre, FPS'i göstermesem, GPU kullanımını göstermesem nerden bileceksin ? Bize sistemini anlat, çalıştırdığın oyunları söyle, Benchmark testi yap ve sıcaklığı söyle.

Al bak, bu da normal bir oyun, sıcaklığa bak. İşlemci ihtiyaç duyarsa 3500-3600'e çıkıyor ama ekran kartına göre çıkmasına gerek yok.

Son düzenleme:
@GökBöri Babamın başka çocuğu var mı bilmiyorum ancak benim başka kardeşim olmadığına eminim.

Öneri isteyen arkadaş sadece oyun oynayacağım dememiş ki sadece ekran kartına bakalım. Bilgisayarı oluşturan tek parça ekran kartı değil. Parçaların belli bir ömrü var ve yavaş yavaş eskimeye başlamış bir işlemciden bahsediyorsunuz, üstelik ikinci el.

Basit çözümler sormuşsunuz;

-Soğutucu Kullanmak.
-Kaliteli bir termal macun sürmek.
-Bakımlarını düzenli yapmak.
-Undervolt işlemi uygulamak.

Henüz bu çözümleri uygulayıp sorunu çözülmeyen birisiyle karşılaşmadım.

@OmerOski 'nin dediği gibi, 7700HQ, 9300H'a göre daha az ısınıyorsa bunun birinci sebebi daha düşük frekans değeridir.

Her şeyi oyun üzerinden örneklendiriyorsunuz. Ağır render işlemleri ve stress testleriyle test ettim. Kullandığım notebook MSI GF65 THIN 9SEXR-232XTR. Extra soğutucu kullanmıyorum, termal macun değişimi ya da undervolt işlemi uygulamadım. Oda sıcaklığım 24 derece. İşlemci kullanımım %100 değerindeyken frekans düşüşü yaşamıyorum. Bu da demek oluyor ki sıcaklık değerim stabil seviyelerde. Daha fazla detay ister misiniz?

@Silinen üye

Cevap yazmıyayım diyorum da kendimi de tutamıyorum al bu da GTX 1060+I7 7700 HQ testi yani hiçbir şey olmamış gibi devam edebilirsin.
Undervolt dedi ya la :D Hani performansı kısmadan da çözüm yolları vardı? Diğerlerine çözüm mü diyorsun sen şimdi :DDDD Hemen ordan bir sazan atlayışı seziyorum, undervolt performansı etkilemez! N.. etkilemez! İşlemci OC'li bir işlemci değil sen Undervolt yaptığında Turbo frekanslara çıkamayacak, oyunda fark etmez ama hani sen adam sadece oyun için almıyor dedin ya hah orda fark edecek:D
Yine benim lafıma geldik, sen işlemcinin voltajını düşürürsen frekansı aşağı çeker, oyunda bunu fark etmezsin çünkü başta dediğim gibi 1650,1060,1660 ekran kartları 2.8-3.5 GHz aralığında beslenebilir. İşlemcilerin ömürleri hakkında daha fazla bilgi edinmeni rica edeceğim bu arada :) Tabi güzel güzel işlemcini 90 derecelerde kullanırsan birkaç sene daha erken emekli edebilirsin :) 10 yıldan fazla bu arada :D
"Tipik bir işlemciyi 40 yıla kadar kullanılabileceğini belirten platformlar bulunuyor" alıntı yaptım

Son düzenleme:
@GökBöri
Oyun testinden ziyade yaptığım stres testini anlatacağım.

Bilgisayarımda bir adet soğutucu fan bulunuyor ve ekstradan bir soğutucu kullanmıyorum.

AIDA64 programı ile yaptığım stres testinde işlemci %100 kullanımda 15 dakika sonunda maksimum 85 dereceye ulaştı ve bu sonucu alırken fan hızım maksimum değerin yarısında idi yani 3000-3500 RPM arasında idi.
Fan hızını maksimum değer olan 6000 RPM değerine aldığımda ise işlemcim maksimum yükte 75 derceye ulaştı

Oda sıcaklığım 25 derece.

Maksimum yükte işlemcim stabil 4 GHz değerini sağlıyor.

Ultra ayarlarda Apex Legends oynuyorum ve 60-80 FPS arası değerler alıyorum. Bu sırada işlemci kullanımım %20-%30 arasında ve frekansım 4 GHz.

Ultra grafik ayarlarında CoD Warzone oyununda ortalama 65 FPS alıyorum. Ve işlemci sıcaklığım uzun bir oynayıştan sonra 80 derecede sabit kalıyor.

Darboğaz yaşamadığınızı söylemişsiniz ama değerler ortada. Battlefield1 videosunda işlemci kullanım yüzdesi %100 iken GPU kullanım yüzdesi %80-%90 civarlarında. Bu darboğaz değil de nedir?

Son paylaştığınız CS:GO videosunda ise işlemci sıcaklığı 80 derece altında ve işlemci kullanımı %50'nin altında iken işlemcinin maksimum Turbo değeri olan 3800 MHz değerine ulaşamamasına ne diyorsunuz? Ayrıca bu sırada CPU ve GPU kullanım yüzdeleri birbiri ile çok yakın değerdeler. İşlemcinin çok rahat çalıştığı söylenemez bence.

@GökBöri Undervolt işlemi performans kaybı sağlamaz. Undervolt işlemi frekans artışını da etkilemez. Sadece işlemcinin daha düşük voltaj ile aynı performansta çalışmasını sağlar. Undervolt işlemi yapılmış bilgisayarların Cinebench test sonuçları daha yüksektir. Sebebi nedir? Sebebi; önceden ısınıp performansını koruyamayan işlemci daha düşük voltaj ile çalıştığı için daha az ısınması ve yüksek frekans değerini korumasıdır.

@Silinen üye Peki neden fabrika çıkışlı undervolt yapıp vermiyorlar, madem öyle? Çünkü bütün silikonlar aynı değil, Undervolt yaptığında performans artışı yaşayacağının garantisi yok, kaldı ki mavi ekran verme olasılığı var, dan diye işinin ortasında maviyi yersin.
@OmerOski Voltaj'ı mı düşürdün?
Sistemde darboğaz var demek için diğer oyunlara da bakmak gerekiyor, diğer oyunlarda böyle bir durum söz konusu değil, bu durum Monster'ın kalitesizliğiyle alakalı bir durum, muadili PC'ler 3500 MHz'ye rahat çıkabilirken bu aynı oyunlarda o frekansa çıkmıyor, bu oyun da yüksek işlemci kullandığı için ve bu PC kendini 2.8'e kitlediği için yaşanılan bir problem ama diğer oyunlarda böyle bir problem yok bak PUBG testi
benim PC'me göre değerlendirme
bu PC'de görmüş olduğun üzere 7700HQ

Son düzenleme:
@GökBöri, yüksek işlemci sıcaklığının işlemciye zararlarından bahsediyorsunuz. Sıcaklığın zararının farkındayız neden bahsediyorsunuz?

Biz size 9. Nesil İ5 işlemcinin maksimum yükte 80-85 derecenin üstüne çıkmadığını ve stabil 4 GHz değerinde kalabildiğinden bahsediyoruz siz ise 90 derecelerden, işlemci ömründen bahsediyorsunuz.

Sıcaklığı 80 derecenin altında ve kullanımı %50'nin altında olduğu halde bu işlemci 3.8 GHz değerinde neden çalışmıyor? Bu şartlarda 9300H model işlemci turbo frekansında stabil kalabiliyor. Bu da işlemcilerin bariz farkını ifade ediyor bence.
@GökBöri

İşlemcime herhangi bir müdahalede bulunmadım.

Diğer oyunlara bakmak gerekiyor. Apex legends ve Warzone değerlerini yazmıştım. PUBG videosunda da işlemci 70 derece ve %50 civarı kullanımda 2.8 GHz frekansında çalışıyor yine. Kendi kaydettiğiniz videoların hiçbirinde maksimum turbo frekansını göremiyoruz ve frekans yer yer 2.8 GHz değerine iniyor. 9300H bu işlemcinin yapamadığını yaparak stabil 4 GHz değerini sağlıyor.

Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı