7.1 Ses En İyisi Mi?

• Konuyu başlatan Exinie
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 60
  • Görüntüleme 11.766
Arkadaşlar sürücü ayarlarında gezinirken "7.1 Hoparlör" ayarı ile karşılaştım, kulaklığın 7.1 ayarını desteklediğini sanmıyorum A50 kulaklığı tahminimce sanal 7.1 oluyor.

7.1 hepsinden daha mı kaliteli?
7.1 tam olarak nasıl, ne yapıyor?

Sanal 7.1'in rekabetçi oyunlarda yön hissiyatını ve derinliğini etkilediğini düşünüyorum. Çünkü Zoccos'da ne kadar sanal 7.1 kulaklık denediysem yön hissiyatının birden giriş seviyesine düştüğünü fark ettim.

Ses göreceli bir konu, yayıncıların veya başkasının ne dediğinin pek önemi yok. Sizin için sanal 7.1 fark yaratıyorsa kullanmaya devam edin. Benim gibi işe yaramadığını düşünüyorsanız kapatıp yolunuza bakarsınız.

Bunun için bile kavga çıkartmanın anlamı yok.

Sesin, renk ve zevk meselesi gibi yanı olduğunu unutmamak lazım. Tizin biraz daha yumuşak ve ön planda olduğu kulakları daha çok seviyorum. Başkası için gümbür gümbür bass daha önemli olabilir.

Sanal 7.1 mevzusunun yazdıklarımdan aşağı kalır yönü yok.

Müzik konusu ile oyunlardaki ses kasma karıştırılıyor anladığım kadarıyla.

Olay sadece yayıncılar ne kullanıyor. Onlar ne kullanıyorsa en iyisidir diye bir durum değil. Olay oyunu iyi oynayan yayıncılar ve PRO oyuncular ne kullanıyor?

Ben PRO oyuncuların hepsinden daha iyi ses kasıyorum çünkü kaliteli 7.1 kullanıyorum diye bir iddia ortaya atılabilir. Ancak bunun kanıtlanması kolay bir durum değil.

Genel olarak araştırdığım kadarıyla stereo ses kasma açısından çok daha iyi.

PRO bir oyuncunun parası olupta avantaj sağlayacak bir kulaklığı almak istememesi imkansız. Aynı şekilde monitör mouse klavye konusunda da geçerli.

HyperX kulaklıklara laf edilmiş adamlar yıllardır HyperX Cloud 2, Cloud, Flight gibi kulaklıkları profesyonel oyun arenalarında kullandılar ve kullanmaya devam ediyorlar.

Dersiniz ki yayıncılar reklam alıyor markayı yüceltiyor vs vs tamam peki ya PRO oyuncular onların hepsi de mi reklamla götürüyorlar. Bütün kullandıkları ekipmanlar çok kötü de hep reklamla mı yani.

Bazıları Stüdyo kulaklık bile kullanıyor. Misal BeyerDynamic DT 990 Pro Stüdyo

Bana göre Corsair HS50 gibi 300 liralık bir oyuncu kulaklığı ile bile oyunlarda yeterince iyi ses kasmak mümkün. Hadi PRO oyuncu iseniz paranız çok varsa daha pahalı olanlarını almak sizin keyfinize kalmış bir şey.

Kısıtlı bütçesi olanları daha pahalı kulaklık alırsam daha iyi ses kasarım algısının yaratılması beni üzüyor. Çünkü herkesin o kadar bütçesi yok. Türkiye'de yaşıyoruz. Konu tabi bütçenin dışında ancak çok büyük farklar yaratmayacağını düşünüyorum.

Konu sadece kimin ne kullandığı da değil. Misal Pubg gibi bir oyunda 7.1 destek bile yok.

Çok merak eden varsa iyi bir stereo kulaklık alır ve windows üzerinden sanal 7.1 'i açar dener kullanır. Çok parası olan 7.1 alıp kendi değerlendirsin tabi herkesin kendi tercihi.

Kaliteli bir stereo kulaklığı 7.1 kalitesiz bir kulaklığa her türlü tercih ederim. İnsanların bu konuda yanlış yönlendirilip sırf 7.1 diye daha kalitesiz kulaklık almasını istemem.

Yoksa kim ne kullanıyorsa kullansın herkesin kendi zevki kimseyi ilgilendirmez.

Seviyeli bir fikir tartışması varsa konunun derinine indirip daha doğru noktayı bulmak adına faydalıdır. Kişisel hakaret edilmediği sürece ve amacın en doğrusuna ulaşmak dışına çıkmadığı sürece faydalı görüyorum.

Herkes bilgisini, fikrini ve deneyimini yazmakta özgürdür.

Bu konuyla ilgili birkaç video buldum. İngilizce seviyem pek yeterli değil ama burada gerçek 7.1 bir kulaklıkla birlikte diğerlerini test etmişler ve gerçek 7.1 kulaklık pekte iyi sonuç vermemiş. Ancak Dolby Atmos için iyi denilmiş görünüyor.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Sennheiser GSX 1000 cihazın testini yapmışlar. Ambiyans, atmosfer, echo, reverb (yankı) vs gibi etkiler oluşturduğunu görüyorum. Ses konusunda uzman değilim, bir odyofil değilim. Ancak keyif almak için bunları kullanmak isteyenlere laf edecek de değilim.

Bazı kişiler 7.1 i açtım oyunda bana hile yaptığımı söylediler diyenler oluyor

Bana göre keyfe göre müzik, film hatta single hikaye modlu oyunlar veya keyif alanlar için online oyunlarda kullanmak isteyenler olabilir.

Ancak rekabetçi oyunlarda hile açılmış gibi fark yaratması bence mümkün değil.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Son düzenleme:
Şöyle bir örnek vereyim. Senin elinde 720p bir monitör var. Baya eski ve renkler soluk. Sana versem RTX2080ti ve GTX1050ti yüksek grafik işlemcisi isteyen bir oyun açsan ikiside aynı performansı gösterir. Siz diyorsunuzki "RTX2080ti lüzumsuz, GTX1050ti yeterli ikiside birbirine yakın gereksiz masraf." Bende diyorumki sen onu kaliteli 4k, yüksek Hz değerine sahip bir monitörde dene farkı göreceksin. Yahu oyun, oyuncu muhabbeti nereden çıktı bende onu anlamıyorum. Onu geçtim bakınız oyun dediğiniz çok geniş kapsamı olan bir konu. Oyunu PUBG, Fortnite gibi oyunumsulardan ibaret sanmak ayrı bir amatörlük. Ori gibi bir platform oyunu var mesela. Bu oyunun müzikleri birçok milyonlarca dolarlık film müziklerinden daha kaliteli. Ama altını çiziyorum, bahsi geçen şey bir oyun. Birçok oyun atmosferi oyuncuya iyi yaşatmak için sese çok ciddi yatırımlar yapıyorlar. Bunun dışında ben müzik için ayrı oyun için ayrı kulaklık almıyorum, uğraşılacak iş değil çünkü. Buraya olan kısım ses kasma muhabbetine cevabım. Bir diğer konu ses dediğiniz olay anakartınızdan aldığınızdan ibaret değil. Sen zaten oradan ses almaya çalışırken güzel kardeşim randımandan kaybediyorsun. Eğer sese benim gibi çok değer veren bir adamsan bu işin ilk şartı eli yüzü düzgün güzel bir ses kartı alacaksın. Sistemine gerekli yazılımsal alt yapıyı kuracaksın. Ardından high-end işi gerçekten kulaklık üretmek olan bir firmadan yeterli şartları sağlayan bir kulaklık alırsın ve 7.1 ve stereo ayrı ayrı deneyimlersin ve o zaman farkı idrak edersin. Bu bahsettiğim işlemleri minimum 3000-4000 liraya mal edersin eğer dediğim gibi sese ayrıca değer veriyorsan. Ha para varsa harcayacağım dersen ekstra ve kaliteli ekipman alırsın 20.000-25.000 lirayı bulur bu tutar geçedebilir. En azından bunları deneyimledikten (sonra ille size ait olması gerekmez stüdyo ya da bu işlere meraklı birisinden rica edersiniz.) artık "Ya 7.1'in bir esprisi yok stereo gayet iyi. Kulaklıkta 7.1 çok bir fark yaratmıyor zaten." diyebiliyorsanız dersiniz. Fakat "ben aldım kulaklığı işte bedava gelen temel programdan 7.1'e tıkladım çok bir şey olmuyor." dersen kendini yanıltmış olursun.

Haklısın bu konu oyun odaklı açılmamış. Ancak 7.1 soranların yüzde 90'ı rekabetçi oyunumsularda ses kasmak için soruyor dimi? Single hikaye modlu bir oyunda ses kasmayı düşünen var mı?

Burada sanal 7.1 için evet en iyisi o dur denilmesi doğru mu peki? Çünkü sizin söyleminiz çok yüksek maliyetlerle bir sistem kurarsanız farkını görürsünüz tarzında.

Bu konuyu odyofil düzeyindeki müzik arayışı içinde olanların dışında tutuyorum. Zaten o konuda tartışacak bir seviyede değilim. Ancak hiçbir odyofilin de abi 7.1 süper dediğini duymadım. Hepsi stereo aşığı dimi? Kişisel zevkler ayrı bir konu.

Ancak buraya gelipte Pubg, fortnite vs gibi rekabetçi oyunlarda iyi ses kasmak için hangi kulaklığı alayım diye sorana 7.1 al, hile açmış gibi olursun ama 1500 2000 lira vs vermen lazım diyerek insanları oraya yönlendirmeye çalışılması bana yanlış geliyor. Yapılıyor demiyorum öyle bir algının olması bence yanlış.

Çünkü sen hiç kaliteli 7.1 kullandın mı kardeş kullanmadıysan bilemezsin gibi bir durumu karşı her türlü argüman yürütmek mümkün. Çünkü evet kullandım diyen birisi de çıkar orada tıkanır konu

Dediğim gibi rekabetçi oyunlarda ses kasma konusu çok fazla abartılıyor. Parayı basan ses hack'i açmıyor bana göre böyle.

En fazla 300 500 TL'lik kulaklıklar ile gayet iyi ses kasmak mümkün.

Diğer konular kişisel zevklere giriyor. O konuda herkesin keyfine kalmış.

İleri Sürüş Teknikleri hocasına ben senden daha iyi araba kullanırım demek gibi bir şey bu. Ronaldo Messi'ye ben senden daha iyi futbol oynuyorum demek gibi. Buna sayısız örnek vermek mümkün.

Her çıkan ekran kartı daha iyi FPS ve daha iyi görsellik sunabilir. Ancak her çıkan pahalı kulaklık daha iyi olacak fark yaratacak diye bir şey söz konusu değil. Buna gereksiz bir çok örnek verilebilir.

Eğer rekabetçi oyunları daha iyi oynamak istiyorsanız PRO oyuncuları dinler onların kullandığı ekipmanları analiz edersiniz.

Konu oyunlarda ses kasmak değilse ve bu konuda hemfikir isek zaten tartışılacak bir şey yok.

Ancak ben 50 100 binlik ses sistemi kurdum ve PRO oyunculardan daha iyi ses kasıyorum diyen varsa kendi iddiasıdır.

Ses konuşuyoruz. Kulaklığın verdiği ses kalitesi bilmiyorum daha açık nasıl ifade edebilirim. Buna rağmen onca yazdığın şeyin yarısından fazlası oyunda ses kasmak dediğin bir eylemden bahsetmenle geçiyor. Ne kadar ekmek o kadar köfte dostum. Evet, kaliteli ve pahalı bir ses altyapısı oluşturur ve buna yakışır bir kulaklık alırsan çok farklı sesler duyarsın. Bunun dışında rekabetçi oyunlar beni bağlamıyor. Sonuçta bilgisayar kullanıcıların kaçta kaçı 'Pabçi' gibi oyunlarda ses kasmaya vaktini ayırıyor. Ben onlar için değil diğer geniş kitle için konuşuyorum.

@yigitrocks
Umarım dalga geçiyorsunuzdur. İnsanların stereo tercih etmelerinin sebebi tamamen bütçe. Prim yapmaya çalışıyorsun gibi geliyor bana.
Aynen işim gücüm yok Technopath'da prim kasmaya çalışıyorum. Burda gerçekleri konuşuyorum. Aynen professiyonel oyuncuların bütçeleri yok eminim. Sırf bütçeleri olmadığı için stereo kullanıyorlar. Burda prim kasmaya çalışan sensin gibi geldi bana.

Sesten anlamadıkları, nasıl iyi bir ses alınacağını bilmiyorlar kardeşim. Diyorum bak izlediğin yayıncılara sor. Hangi ses kartını kullanıyorsun diye. %95'i kullanmadığını dile getirecek. Bu oyuncuları neden bu kadar çok bilgili insanlarmış gibi gözünüzde büyütüyorsunuz ben anlamadım Ses ayrı bir şey. Anakarttan aldığın ses, ciddi anlamda bozulmaya uğrayan kalite olarak düşük sayılabilecek bir ses. Ses kartı ve high-end kulaklık deneyimle bir yerlerde tavsiyem. Denedikten sonra deneyimlerini bizimle paylaş.

Hocam ben yayıncıların vs. çok bildiklerini söylemiyorum zaten ama bu kadar professiyonel oyuncu stereo kullanıyorsa hiçbirimi bişey bilmiyor? Ben zaten müzikten falan anlamam illaki çok çok daha iyidir sizin dediğiniz ses kartı ile high-end bir kulaklık ama benim anlatmaya çalıştığım oyunlar için gerek yok o kadar fuhuş fiyatlara kulaklık almaya. Gelmiş bana diyorki bütçeleri olmadığı için 7.1 kullanmıyorlar Saçmalıktan başka bişey değil.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…